23 Ocak 2015, Cuma 09:11:45

'UTED'İN GÜCÜNÜ ORTAYA ÇIKARACAĞIZ'

14 Şubat’ta yapılacak Uçak Teknisyenleri Derneği’nin (UTED) 29. Dönem seçimli Genel Kurul’unda başkan adaylarından Necdet Aksaç, AirportHaber’e konuştu.
  • güzel günlerin habercisi,sanki ilk defa yönetime geliyormuş gibi bir lansman yapılmış.takım küme düşmüş.başkan kim olursa olsun bu takim bir ust lige çıkamaz.taa ki başkan oyuncuyu atesleyinceye kadar.Yeni başkan nejdet olur takımı atesler:)
  • Bucan hocamizi yıllardır tanirim ,Bir egitmenden öte abi olarak habom personeline gostermis oldugu ilgi, alakayi samimiyeyi kimseden göremedik.en zor zamanimizda bize yol gosteren tek abimizdi.Tanımayanlar kulaktan dolma bilgilerle yorum yazmayin lütfen.Erhan abi başkanlıgındaki ekip UTED'in geleceği icin , biz teknisyenler icin yeni bir umut ve güzel günlerin habercisi..
  • çok guldum.ikinci röportaja çıkmak demek,ilk yayınlanan fikri kopyalamak demekmiş.bu komisyonlar zaten hep vardı sadece isletilemiyordu
  • guldum.röportajı ilk çıkanın fikrini ikinci kopyalanmış yorumuna.bu komisyonlar her donem vardı ki zaten:)
  • Kabiniçinde çalışıyorum lisans için logbook dolduramıyorum.Selamlar saygılar
  • arkadaşlar cahil olup şakşakçı olmayın önce adamın geçmişini araştırın. bugunki konumuna bakın??
  • Tek bir somut proje yok. Birtek şey anlatmış o da teknik danışma komisyonu onu da erhan sıcak dan alıntı yapmış....Olmamış nejdet
  • Eminim sağ duyu galip gelerek caimiza faydasi hangi arkadamissa o kazanir.UTED i sefa beyin dönemlerindeki günleri özledik.İnşallah o günleri tekrar yasatirlar
  • Yeni yüz yeni bir kişi necdet arkadasimizi destekliyelim.Sonuçta her ikisinde arkadasimiz yalniz mevcut olan ortada ona gore karar verelim
  • yıllardır sendika ve uted, birbirlerine ayak dirediler.oysa her ikisinde uçak teknisyeni haklarına ortak sahip çıkıp değer vermesi gerekirken .uçak teknisyenini astronot musunuz zihniyetiyle her platformda sadece öne katılıp yürütülecek bir güç olarak kullanmaktan cekinmediler.vergisizi yapilan sendikal itirazlar,havais kanununda teknisyeni havacı olarak kabul etmemek gibi birdunya mahrumiyeti yaşatan eski sendikaydi.İyi tarafından bakmakta gerekir kavgalı olmayan sendika ve uted üyesine daha faydalı olmazmış,hic olmazsa yaşanılan zorlukları daha rahat anlatıp muhatap bulamazmi?

14 Şubat’ta yapılacak Uçak Teknisyenleri Derneği’nin (UTED) 29. Dönem seçimli Genel Kurul’unda başkan adaylarından Necdet Aksaç, AirportHaber’e konuştu.

UTED’in 2006 yılından sonra eski ruhu kaybettiğini ve bu ruhu canlandıracaklarını ifade eden Aksaç, ‘sorunları çözmeye geliyoruz. Sorunu ve problemi olan üyeler bizi seçsin’ dedi.

18 yıldır THY'de görev yaptığını ifade eden Aksaç; 'Sivil Havacılık Yüksekokulu’nu bitirdikten sonra 1997 yılında Türk Hava Yolları’nda Teknisyen olarak işe başladım. 2005 yılında THY Kalite Güvence Başkanlığında Denetçi olarak görev yaptım.  2014 yılı başında,  Teknik Başkanlıkta, Uçuşa Elverişlilik Gözden Geçirme Personeli olarak görevlendirilmek üzere çalışmaya başladım. 2002 yılından beri de UTED’de aktif olarak üyeyim' ifadelerini kullandı.

‘2006’DAN SONRA BASİRETSİZ YÖNETİMLERLE HAKLARIMIZI KAYBETMEYE BAŞLADIK’

UTED’in 2006 yılından önceki gücünün farkındayız diyen Aksaç; ‘Ancak 2006’dan sonra basiretsiz yönetimler nedeniyle haklarımızı kaybetmeye başladık. Biz çıkış noktamızı da 2006 yılı öncesindeki UTED ruhunu yakalamak olarak belirledik.

Bu sektörün uçak bakım anlamında en değerli markası UTED’dir. Biz farkında olsak da olmasak da UTED bu sektörün en güçlü sivil toplum kuruluşudur.Sadece THY’de değil de tüm sektöre yayılmak ve örgütlenmek istiyoruz. Sektörde otorite tarafından 3 adet standardı belirlenmiş personel mevcuttur. Bunlar; pilotlar, teknisyenler ve dispatcherlerdir.

Biz Teknisyenler olarak gücümüzün farkında değiliz. UTED aslında bu değil. Gücümüzü yeniden ortaya çıkaracağız.

Bizim koltuk amaçlı bir düşüncemiz yok. Adını vermek istemediğim bir büyüğümüzle görüştük. Biz sorunların çözümü için çalışacağız, sen listede kendini istediğin yere koy, biz çalışırız' dedik.

‘ÇOK HEYECANLI BİR EKİBİZ’

Mevcut yönetimin UTED üyelerini temsil edemediğini gördük. 2006 yılı öncesindeki güçlü UTED’i yeniden inşa etmek için aday olduk.

Heyecanlı ve dinamik bir ekibiz sektörün sorunlarını biliyoruz. Bu sorunları çözmek için çalışacağız. Biz üye bazlı bir yönetim geliştirmek istiyoruz. Kazanırsak üyenin talepleriyle çalışan, çalışma grupları oluşturacağız. 

Bilindiği üzere, 2008 yılında bir lisans dönüşümü yaşadık. SHGM tarafından SHD-T-35’ten SHY-66 lisansına dönüştürüldük. Orada doğru temsil edilmedik ve ciddi sıkıntılar yaşadık. Eğer UTED orada güçlü durabilseydi lisans dönüşümünde bu çapta sıkıntı yaşamazdık.

‘MEVCUT YÖNETİM SUÇ İŞLİYOR’

Biz UTED Yönetimine aday olduk ancak, genel kurulda kimin oy kullanacağını bilmiyoruz. Oy kullanacak üye bilgilerini öğrenmek için defalarca mevcut yönetime başvurmamıza rağmen bu bilgiler bizimle paylaşılmadı.

Şu anki yönetimde başkan yardımcısı olarak görev yapan bir üye, başkan adayı konumunda. Dolayısıyla bütün bilgilere de haiz durumda. Kimin oy kullanacağını biliyor. Ama ben hiçbir bilgiye sahip değilim. Bu yüzden çok da demokratik bir seçim olacağını söyleyemeyeceğim.

Dernekler yasasına göre; seçimde oy kullanacak üyelerin bilgileri 15 gün öncesinden ilan edilmesi gerekiyor. En son Salı günü derneği aradığımda hazır olmadığını söylediler. Durum bizim için daha zor bir hale geldi ancak bu zorluktan dolayı da biz daha fazla bu seçimi kazanmak istiyoruz.

Duruma baktığınızda mevcut yönetimdeki arkadaşlar dernekler yasasına göre suç işliyor.

Bu derneğin geçmiş seçimlerinde Sn. Sefa İnan kendisine rakip olan Sn. Erdal Gülmez’e, medeni cesaretinden dolayı oy vermiştir.

Ümit Sayıl’ın Erhan Bey’e görevi bırakmak istediği yönünde duyumlar aldık. Ancak bu seçim Ümit Sayıl’ın seçimi değil. Başkan Ümit Sayıl el verecek kadar büyümedi.

‘BİZ DEVLET YÖNETMEK İÇİN ADAY DEĞİLİZ’

Biz devlet değil dernek yönetmek için adayız. Amerika’yı yeniden keşfedecek değiliz. Uluslararası ilişkiler devletler tarafından yerine getirilir. UTED’in misyonunda söz konusu durum ile ilgili bir bilgi yoktur.

Ayrıca, Tüzüğümüzde, Uçak Bakım Personelinin lisanslandırılmasıyla ilgili bir ifade de yoktur.

Bizim sorunlarımız belli. 4 veya 5 Çalışma Grubu ile sorunlarımızı çözeceğiz.

Bu çalışma guruplarından biri; Üyelerimizi ve sektörü etkileyen ulusal ve uluslar arası mevzuatları izleme ve değerlendirme komisyonu kuracağız. Mevzuatları ne kadar iyi bilirseniz işinizi o kadar kaliteli yaparsanız.
Bilgi güçtür ve özgürlüktür.

Biz zaten yönetsel dönüşüm ve tüzük tadili için olağanüstü genel kurul yapmayı hedefliyoruz.

Örtülü ittifakların, yönetim listesi oluşturmamıza engel olmaya çalıştığını düşünüyorum. Mücadeleci bir kişiliğe sahibim ve bu yüzden de, bu engelleri gördükçe, mevcut yönetimi ve anlayışını değiştirmek için daha fazla istekliyim.

Sektörde yaklaşık olarak 8 bin teknik personel çalışıyor. Üye sayımızı ben de net olarak bilmiyorum. 800 dolayında olduğu söyleniyor. Bu bilgiler bana verilmediği için net olarak bilemiyorum.

Biz kendimizi üyelere tam olarak anlatamamıştık. Bize bu imkanı sağladığınız için teşekkür ederiz.

Üyeler taleplerini sunacak, bu talepler komisyonlarımız tarafından değerlendirilecek ve sonuca varılıp sorunlar çözülecek.

Sektöre baktığınızda teknisyenin Türk Hava Yolları’ndaki itibarı diğer bakım organizasyonlarına nazaran daha aşağıda bulunmaktadır. Biz bunu değiştireceğiz.

Başkanın tavrıyla değil komisyonların tavrıyla hareket eden bir ekip olacağız. Önemli olan komisyonun kararı ve çalışması olacaktır.

‘LİSANSLANDIRMA KONUSUNDA TARAF DEĞİLİZ’

Lisanslandırma konusunda biz taraf değiliz. Çünkü okul değiliz. Bununla ilgili SHGM tarafından belirlenen standartlar var. Ama ülkemizdeki lisans ve uçak teknisyeni yetiştirmek konusunda sıkıntılar olduğunu söyleyebilirim. Müfredatı SHGM belirliyor, eğitimi YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı veriyor. Bu durumda SHY-66’da belirtilen müfredatın kontrolüyle ilgili koordinasyonsuzluk var. Bu da insan kaynağının gecikmesine neden oluyor. Çözüm bulmak çok kolay değil elbette.

LİSANSI İPTAL EDİLEN TEKNİSYENLER

Mevcut yönetimin biraz da tembellikten kaynaklı bu konuya girmemesi, sonrasında da prim yapmak için atılımda bulunup muvaffak olmaması dernek adına kazanımdır. HATA kuruluşu ile yapılan lisanslandırma çalışmalarını hayati bir hata olarak değerlendiriyoruz. HATA ile iletişime geçmenin, bu ülke dışındaki sivil havacılıkları kullanarak lisans edindirilme çabalarını doğru bulmuyoruz. Örneğin İran’dan insanlar sizin sivil havacılığınız üzerinden lisans almak istiyor. Bu sefer neden bizden alıyorlar diye sorgulamak gerekir. Kendi ülkesinde değil de neden bizde? Burada sivil havacılığımızın da yanlışı var. Sertifikalandırma konusunda öyle bir 5 yıllık dönem var ki ciddi sorunların yaşanmasına neden oldu. Bu nedenlerle fırsatçılara gün doğmuş ve bu işi kullanmışlardır. HATA (Hellenic Aviation Training Academy) gibi ya da daha farklı kuruluşlarla temasa geçip lisanslandırma konusunda taraf olmuşlardır ve kaynak sağlamışlardır. Onların amacı sektöre hizmet değil, kendileri için durumu faydaya dönüştürmektir. Bizim lisanslandırma ile ilgili tek fikrimiz üyelerimizin bu sorununu çözmek için olacaktır.

‘ÇOK HEYECANLI BİR EKİBİZ’

Uçak bakımında insan faktörü olmazsa olmazlar arasında. Bizim hedeflerimizden biri de, Uçak bakımında insan kaynaklı hataları minimize etmek için kişilerin kişisel becerilerini dernek olarak artıracak hamleler olacaktır.

Ayrıca üyelerimiz için sosyal aktivitelerimizi artırmayı hedefliyoruz.

Önemli konulardan biri de, yakın zamanda ülkemizde oluşturulan Mesleki Yeterlilik Komisyonlarında mesleğimizin niteliklerinin belirlenmesi çalışmalarında aktif olarak görev almak istiyoruz.

Yönetim değişimi ve dönüşümünü sağlamak için yeterli sinerjiye ve enerjiye sahip heyecanımız mevcut. 

İş sağlığı güvenliği konusunda önemli adımlar atacağız. Çok tehlikeli iş gurubunda çalışıyoruz. Bu konuyla ilgili de çalışma grubu oluşturup üyelerimizin bulunduğu alanlardaki risklerin belirlenmesiyle ilgili değerlendirmeleri alıp, bilgilendirmek istiyoruz Bu nedenle iş sağlığı güvenliği konusunda da önemli çalışmalarımız olacak.

‘MALİ TABLOLARI SADECE GENEL KURULLARDA GÖRÜYORUZ’

Kaç tane üyemiz var bilmiyoruz, mali tabloları sadece genel kurullarda görebiliyoruz. Bu bizim istediğimiz bir durum değil. Biz şeffaf bir yönetim olacağız. Aylık ya da 3 aylık periyotlarla mali tablolarımızı üyelerimizin ya e posta adreslerine yada ev adreslerine göndereceğiz.

Gelir-gider gibi tüm konuları üyelerimize açıklayacağız.

2006 öncesinde kaynak sağlayan üyelerimizin onore edilmesiyle ilgili sembolik ama uzun süre saklayabilecekleri hediye organizasyonlarımız vardı. Bu konuyu da tekrar hayata geçireceğiz.

Yönetime geldiğimizde neyle karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Biz şu an körebe oynuyor durumundayız. İnanıyorum ki üyelerimiz 14 Şubat’ta bu duruma son vereceklerdir.

Hedeflerimizden biri üye sayımızı 4 haneli rakamlara ulaştırmak. Gerekirse ücretleri belirleyecek güce ulaşmak istiyoruz.

Dernek lokalini de kolay ulaşabilir bir hale getirmek istiyoruz. Mesela metrobüs güzergâhında olmasını istiyoruz. İçinde donanım olarak hem sohbet ortamı hem de eğitim ortamına hale getirmek istiyoruz.

Bahar şenlikleri yaparak dernek ve sektör çalışanları ile kaynaşma sağlamak istiyoruz.

Ayrıca sosyal sorumluluk projelerimizi de hayata geçirmek istiyoruz. Kaynak sağlamak gerekirse kaynak sağlayacağız.
Uçak bakımında insan faktörü olmazsa olmazlar arasında. Bizim hedeflerimizden biri de kişilerin kişisel becerilerini dernek olarak artıracak hamleler olacaktır.

Derneğin büyük gücünü kullanarak sorunu olan üyelerimizin veya sektör çalışanlarının sorunlarını direk otorite aktaracağı konferanslar düzenlemekte hedeflerimiz arasında.

Seçimin camiamıza katkı sağlamasını diliyorum.



©AirportHaber

'UTED'İN GÜCÜNÜ ORTAYA ÇIKARACAĞIZ'

Yorumlar Tüm Yorumlar (35)

Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
güzel günlerin habercisi,sanki ilk defa yönetime geliyormuş gibi bir lansman yapılmış.takım küme düşmüş.başkan kim olursa olsun bu takim bir ust lige çıkamaz.taa ki başkan oyuncuyu atesleyinceye kadar.Yeni başkan nejdet olur takımı atesler:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Bucan hocamizi yıllardır tanirim ,Bir egitmenden öte abi olarak habom personeline gostermis oldugu ilgi, alakayi samimiyeyi kimseden göremedik.en zor zamanimizda bize yol gosteren tek abimizdi.Tanımayanlar kulaktan dolma bilgilerle yorum yazmayin lütfen.Erhan abi başkanlıgındaki ekip UTED'in geleceği icin , biz teknisyenler icin yeni bir umut ve güzel günlerin habercisi..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kabzımal ~ 9 yıl önce
Ben de severim amaHATA yı başımıza saranların başındadır Bucan Hoba
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
çok guldum.ikinci röportaja çıkmak demek,ilk yayınlanan fikri kopyalamak demekmiş.bu komisyonlar zaten hep vardı sadece isletilemiyordu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
guldum.röportajı ilk çıkanın fikrini ikinci kopyalanmış yorumuna.bu komisyonlar her donem vardı ki zaten:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Kabiniçinde çalışıyorum lisans için logbook dolduramıyorum.Selamlar saygılar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
teknikkk ~ 9 yıl önce
arkadaşlar cahil olup şakşakçı olmayın önce adamın geçmişini araştırın. bugunki konumuna bakın??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Tek bir somut proje yok. Birtek şey anlatmış o da teknik danışma komisyonu onu da erhan sıcak dan alıntı yapmış....Olmamış nejdet

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Eminim sağ duyu galip gelerek caimiza faydasi hangi arkadamissa o kazanir.UTED i sefa beyin dönemlerindeki günleri özledik.İnşallah o günleri tekrar yasatirlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Yeni yüz yeni bir kişi necdet arkadasimizi destekliyelim.Sonuçta her ikisinde arkadasimiz yalniz mevcut olan ortada ona gore karar verelim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
yıllardır sendika ve uted, birbirlerine ayak dirediler.oysa her ikisinde uçak teknisyeni haklarına ortak sahip çıkıp değer vermesi gerekirken .uçak teknisyenini astronot musunuz zihniyetiyle her platformda sadece öne katılıp yürütülecek bir güç olarak kullanmaktan cekinmediler.vergisizi yapilan sendikal itirazlar,havais kanununda teknisyeni havacı olarak kabul etmemek gibi birdunya mahrumiyeti yaşatan eski sendikaydi.İyi tarafından bakmakta gerekir kavgalı olmayan sendika ve uted üyesine daha faydalı olmazmış,hic olmazsa yaşanılan zorlukları daha rahat anlatıp muhatap bulamazmi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000