02 Temmuz 2010, Cuma 10:14:34

USAŞ'ın kaderi kendi ellerinde...

Atatürk Havalimanı'ndaki faaliyetlerine son vermek zorunda kalan USAŞ'ın İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören hisselerinin akıbeti bundan sonra alacağı kararlara bağlı...
  • Parayı kacıramadılar dısarıya daha acıkca soylemek gerekırse

Ana faaliyet konusu hava alanı restoran işletmeciliğini yürüttüğü tek yer olan Atatürk Havalimanı İç Hatlar Terminali'ndeki restoranları, sözleşmesi gereği TAV Havalimanları Holding'e devretmek zorunda kalan Uçak Servisi A.Ş'nin (USAŞ) İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören hisselerinin akıbeti bundan sonra alacağı kararlara bağlı.
 
Referans Gazetesi'nde yer alan habere göre; bugüne kadar restoranların devrinin ardından hangi iş kolunda ne tür faaliyetler yürüteceği ile ilgili bir karar alamayan Usaş'ın sadece bir tüzel kişilik olarak İMKB'de işlem görmesine izin verecek olan İMKB ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yetkilileri, ilerleyen dönemlerde şirketi İkinci Ulusal Pazar'a ya da yükümlülüklerini yerine getirip getirmemesine bağlı olarak Gözaltı Pazarı'na alabilecek. Sermayesinin yüzde 56,25'i Gate Gourmet Participiation Espana SL'ye ait olan Usaş'ın yüzde 43,75'i ise borsada işlem görüyor. 
 
Demirbaş ve lojmanlar satıldı

TAV Havalimanları Holding'in yüzde 66,66 paya sahip olduğu BTA Havalimanları Yiyecek ve İçecek Hizmetleri (BTA), İstanbul Atatürk Havalimanı İç Hatlar Terminali'nde bulunan ve daha önce Usaş tarafından işletilen 5 adet hizmet noktasını 1 Temmuz itibariyle devraldı. Şirketten Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamaya göre, Kantin, Beerport, Kokpit Cafe, Kokpit Brasserie, İç Hatlar Botanik Cafe, BTA tarafından devralındı. Açıklamada, BTA'nın hizmet verdiği toplam birim sayısı, devralınan yeni noktalarla birlikte 138'e ulaşmıştır denildi. Usaş'tan da KAP'a gönderilen açıklamada da, atıl durumda kalan ekipman ve demirbaşların ise BTA'ya 128.000 liraya satıldığı kaydedildi. Usaş, devir öncesinde şirket çalışanları için lojman niteliğinde olan üç apartman dairesini, işlevi kalmadığı gerekçesiyle toplam 1 milyon 150 bin lira bedel karşılığında elden çıkarmıştı. 
 
Genel kuruldan karar çıkmadı

İşletmekte olduğu restoranları 30 Haziran 2010 tarihi itibariyle devredeceği 2008 yılından bu yana belli olan Usaş'ın ne tür bir faaliyete yöneleceğinin bilinmemesi denetçi firmanın 2009 bilançosuna şartlı onay vermesine neden olmuştu. Bu yıl nisan ayında yapılan genel kurul toplantısında faaliyet alanı ile ilgili olarak ortakları ile bir karar alması beklenen Usaş'ta bu genel kurul öncesinde bir istifa depremi yaşanmıştı. Genel Müdür Mohammed Hammam, Muhasebe Müdürü Haluk Menekşe ve Yönetim Kurulu Başkanı Mark E. Wall ard arda şirketteki görevlerinden ayrılmıştı. İstifaların ardından 30 Nisan'da yapılan genel kurul toplantısında faaliyetler ile ilgili konular gündeme gelmedi. Wall'ın yerine Thomas Albert Hollinger, Menekşe'nin yerine Nihat İkiz ve Hammam'ın yerine ise Orhan Özcan atandı.

Usaş 2006 yılında havayolu ikramına ilişkin tüm varlıkları 45 milyon dolara THY'ye ait DO&CO şirketine satmış ve restoran işletmeciliği işlerine odaklanmıştı. Aradan geçen sürede yurt genelindeki havlimanlarındaki işletmelerini birer birer kapatan ve 2009'da sadece Atatürk Havalimanı İç Hatlar Terminali'ndeki işletmede faaliyet gösteren şirket, ayrıca yurtdışında da satın alma görüşmeleri yürütüyordu. Ancak, Belçika'da kurulu deSter B.V.B.A. ve Tayland'da kurulu deSter Co. Ltd. şirketlerinin üretim kısımlarının satın almak için 2008'de başlayan görüşmeler, 2009 sonu itibariyle belirsiz bir süre askıya alındı. Oysa Usaş faaliyetlerinin ağırlığını Türkiye dışındaki bu tesislere kaydırmayı planlıyordu.

USAŞ'ın kaderi kendi ellerinde...

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Parayı kacıramadılar dısarıya daha acıkca soylemek gerekırse

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000