07 Mayıs 2010, Cuma 09:38:28

Uçakta yasak var... Ama suç işleyene ceza yok!

Milliyet Gazetesi yazarlarından Ali Eyüboğlu, Türk Hava Yolları uçağında tanık olduğu bir olayı köşesine taşımış... İşte Eyüboğlu'nun tanık olduğu o olay...
  • Sayın editör bu başlıkta yazdığım yazının devamı olan 2 nci yazımı yayımlamadınız yazımmı gelmedi yada siz sakıncalımı buldunuz bir açıklama yayımlarsanız memnun olurum saygılar
  • bu yazımın devamını yayınlamadınız
  • ...kabin görevlisi arkadaşlar ikram ve servis görevi haricinde o uçakta uçan her yolcunun can güvenliği ile ilgili uçmasın sağlamaklada yükümlüdürler....tabi bunu yolculara yolcu memnuniyeti kapsamında gerek broşürlerle gerek skylıfe dergisinde gerekse uçak içi ekranlarda bence anlatmak gerekli....T.H.Y. da özveriyle görev yapan ve şirketi için mücadele eden tüm kabin memurlarını kutluyorum....onlar kendi ellerinde olmayan bazen eksik bazen yanlış uygulamaların işleri ve vazifeleri gereği yerine getirmek zorunda olan arkadaşlar..bu konuda kızılacak,hesap sorulacak birileri varsa onlar istanbulda merkezde oturan onların bu sıkıntılarını görmeyenKabin hiz. Başkan ları,müdürleri ve şefleridir...onlar bu eksikliklerin günah keçileri değillerdir
  • Şimdi o yolcuya kabin memurları sert davransa suçlular,yolcunun yaptığı büyük bir hata,çünkü o uçakta ondan başka uçan onlarca yolcu ve onların can güvenliği var.Kabin memuru arkadaşlar medeni şekilde davransa yolcuya gene suçlu....Tabiiki uçuş yasa ve yönetmeliklerine göre gerek tel,gerek sigara ile ilgili uyarıları % 99 oranında arkadaşlar yapıyorlar,ama o laf dinlemez uçağa bindiğinde sanki o bir bilet parasıyla uçağı almış gibi bir psikolojiye bürünen yolcuların bilmesi gereken,aldıkları uçuş sürecince verilecek hizmettir buna uçuş ikram uçak içi eğlence dahildir,size gelince değerli kabin görevlisi kardeşim erkek hostes host gibi sizler için kullanılan ünvan isimlerine takılmayın bazı yolcular bunu bilerek söylemiyorlar,uçaklardaki
  • Kardeşim bari birşey bilmiyorsun bari ilk yorumu okuda birşeyler öğren.Yorumcu ne haklı yazmış.
  • Avrupa'ya uyum cercevesinde her yasayi kopyalayip aliyoruz ama uygulamay geldimi sifir.Bu ulkede trafik polisi yasak oldugu halde araba kullanirken cep telefonu kullaniyorsa diger cep telefonu kullanan sofore kizabilir misiniz?Bu ulkede daha havacilik kanunu bile yok,havacilik personelinin hangi mevzuata tabi oldugu bile belli degil.Polis kendinden korkuyor, milletvekili cocuguna catarda surgun yerse diye dusunuyor.Halimiz perisan, gercekten rezil bir ulkede yasiyoruz. Kanunu cikarmak isin bir parcasi, onu dogru ve adil olarak uygulamak diger parcasi. Herseyimiz yanlis, mentalitemiz yanlis..
  • bu memlekette hangi sucluya hak ettigi ceza veriliyor ki ?? alanda korukte,gelis katinda kuytuda yolcu sigara icer, polise soyleriz polis ya bosver ya der gecer veya soyle bir uyarir gecer..Havalani girisi ve ici acik otoparka donusur 5 seritli yol 2 seride dustugu yere millet araba park eder polise soyleriz ya bosver senin baska isin yok mu der..Yolcu personele bagirir,kufur eder hatta saldirir polis gelir sikayetci misin der yolcuya benim sikayetime gerek kalmadan herhengi bir islem yapmaz..Bakan devlet arazini cocuklarina peskes ceker bir sey olmaz, memlekette cocuklara tecavuz olur suclulara bir sey olmaz, adam adami vurur veya gasp eder,hirsizlik yapar tutuksuz yargilanmak uzere serbest kalir..hep ayni terane.duzelmez de isin kotusu..
  • Ne yazık ki cep telefonlarıda aynı durumda. Ama ne yazık ki kabin memuru arkadaşlarımız uçağın içine cep telefonu ile konuşarak yolculara dahi müdahele etmiyorlar. Ne zaman binsem müdahale eden yine hep biz yolcular oluyoruz. Lütfen biraz daha iş sorumluluğu. Özellikle THY için.
  • uçakta sigara içildiği anda yapılacak en önemli şey izmaritin herhangi bir yangına sebebiyet verip vermeyeceğidir.Görülüyor ki STEWARD arkadaşımız bu olayı pratik bir şekilde halletmiş..peki ya bundan sonra ne olmasını beklersiniz? adama 40.000 feeet te ceza makbuzu kesip eline tutşturmayı mı? yolculuğun geri kalan 9-10 saatinde problemli bir yolculyla uçmak diğer yolcuların güvenliğini tehlikeye atmaz mı? yerde polise teslim edilebilirdi evet fakat havada yapılacak olan en mantıklı uygulama yolcunun boarding kartının almaktır. daha fazlasını kabin ekibinden beklemeyiniz..
  • "HÖST... deyince ne oluyor ki? garson bey ya da garson bayan fark yok bence" diyen arkadaş senin gibi insanlar varken vay biizm halimize acaba sen ne iş yapıyorsun? kral falanmısın .. bizim mesleği herkes yapamaz. ama anlayana ... garson olarak gryrsn ama ufacık bir problem oluncada(türbülans, arıza, kabin basıncı düşmesi) bize bakar yardım istersinz... senin gibi düşünnşeri uçağa almamak lazım otobüsle gtmen daha ii ...

Çarşamba günü saat 11.20’de İstanbul Atatürk Havaalanı’ndan kalkan Türk Hava Yolları’nın 0005 sayılı uçağıyla Şikago’ya uçuyoruz.

Uçak, Avrupa semalarında uçuşunu sürdürürken hostesler, ilk yemek servisini tamamladı.

Bir kahve almak için hosteslerin ve servisin bulunduğu en arka bölüme gittim. Kahvemi içtikten sonra tuvalete girmek istedim. Uçakta biri sağda, biri solda olmak üzere iki tuvalet var.

Baktım ikisi de meşgul, bekle bekle kimse çıkmıyor. Hostese, “İçerdekiler sigara mı içiyor ki, bir türlü çıkmıyorlar” dedim.

Hostesin yanıtı netti: “İçemezler, hemen alarm çalar.”

Hostes Aylin’in bu sözünün üstünden bir dakika bile geçmedi, uçağın arka bölümündeki telefonların üstündeki kırmızı ışık yanıp sönmeye başladı.

Hostes, sağdaki tuvaletin ‘meşgul’ yazan bölümüne müdahale etti. Hemen kapı açıldı ve dışarı erkek bir yolcu çıktı.

Ön tarafta görev yapan erkek hosteslerden biri de oraya geldi.

Yolcuyla hostesler arasında hareketli bir konuşma başladı. Sonra erkek hostes, eline bir şişe su aldı ve tuvalete döktü.

“İki fırt çekip, attı!”

Hostese ne olduğunu sordum, “Sigara içmiş, o yüzden alarm çalıştı, o da korkudan sigarayı attı. Sigarayı attığı yeri sorup, üstüne su döktük” dedi. Derken ‘Kabin amiri’ de geldi olay mahalline. Hostes, ‘Kabin amiri’nin talimatıyla yolcunun ‘uçuş kartı’nı alıp, yerine gönderdi.‘Kabin amiri’ne, Libyalı yolcuya para cezası kesip kesmeyeceklerini sordum; yanıtı, “Öyle bir yetkimiz yok” oldu.

Uçakta sigara içmek yasak, ama içene bir ceza yok, nasıl bir iş bu diye üsteleyince de şunları söyledi:

“Bir sigara içti diye öldürecek halimiz yok yolcuyu. Tutanak tutup polise bildirebiliriz. O zaman da polis, onunla birlikte bütün yolculara zorluk çıkaracak. Belki de bizi ‘kara liste’ye alacak. Zaten adam sigaradan iki fırt alınca alarm öttü, o da hemen söndürdü.”
‘Kabin Amiri’ belli ki iyi niyetli, ama doğrusu bu mu?

İşte o tartışma konusu...

Ama gördüğüm o ki yasak olmasına rağmen uçağın tuvaletinde gizlice sigara içerken yakalanan Libyalı yolcu, Şikago’da bizimle indi, polis kontrolden geçti ve elini kolunu sallayarak gitti.

Ali EYÜBOĞLU
MİLLİYET

Uçakta yasak var... Ama suç işleyene ceza yok!

Yorumlar Tüm Yorumlar (22)

Misafir ~ 14 yıl önce
Sayın editör bu başlıkta yazdığım yazının devamı olan 2 nci yazımı yayımlamadınız yazımmı gelmedi yada siz sakıncalımı buldunuz bir açıklama yayımlarsanız memnun olurum saygılar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bu yazımın devamını yayınlamadınız

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
...kabin görevlisi arkadaşlar ikram ve servis görevi haricinde o uçakta uçan her yolcunun can güvenliği ile ilgili uçmasın sağlamaklada yükümlüdürler....tabi bunu yolculara yolcu memnuniyeti kapsamında gerek broşürlerle gerek skylıfe dergisinde gerekse uçak içi ekranlarda bence anlatmak gerekli....T.H.Y. da özveriyle görev yapan ve şirketi için mücadele eden tüm kabin memurlarını kutluyorum....onlar kendi ellerinde olmayan bazen eksik bazen yanlış uygulamaların işleri ve vazifeleri gereği yerine getirmek zorunda olan arkadaşlar..bu konuda kızılacak,hesap sorulacak birileri varsa onlar istanbulda merkezde oturan onların bu sıkıntılarını görmeyenKabin hiz. Başkan ları,müdürleri ve şefleridir...onlar bu eksikliklerin günah keçileri değillerdir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Şimdi o yolcuya kabin memurları sert davransa suçlular,yolcunun yaptığı büyük bir hata,çünkü o uçakta ondan başka uçan onlarca yolcu ve onların can güvenliği var.Kabin memuru arkadaşlar medeni şekilde davransa yolcuya gene suçlu....Tabiiki uçuş yasa ve yönetmeliklerine göre gerek tel,gerek sigara ile ilgili uyarıları % 99 oranında arkadaşlar yapıyorlar,ama o laf dinlemez uçağa bindiğinde sanki o bir bilet parasıyla uçağı almış gibi bir psikolojiye bürünen yolcuların bilmesi gereken,aldıkları uçuş sürecince verilecek hizmettir buna uçuş ikram uçak içi eğlence dahildir,size gelince değerli kabin görevlisi kardeşim erkek hostes host gibi sizler için kullanılan ünvan isimlerine takılmayın bazı yolcular bunu bilerek söylemiyorlar,uçaklardaki

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Kardeşim bari birşey bilmiyorsun bari ilk yorumu okuda birşeyler öğren.Yorumcu ne haklı yazmış.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Avrupa'ya uyum cercevesinde her yasayi kopyalayip aliyoruz ama uygulamay geldimi sifir.Bu ulkede trafik polisi yasak oldugu halde araba kullanirken cep telefonu kullaniyorsa diger cep telefonu kullanan sofore kizabilir misiniz?Bu ulkede daha havacilik kanunu bile yok,havacilik personelinin hangi mevzuata tabi oldugu bile belli degil.Polis kendinden korkuyor, milletvekili cocuguna catarda surgun yerse diye dusunuyor.Halimiz perisan, gercekten rezil bir ulkede yasiyoruz. Kanunu cikarmak isin bir parcasi, onu dogru ve adil olarak uygulamak diger parcasi. Herseyimiz yanlis, mentalitemiz yanlis..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bu memlekette hangi sucluya hak ettigi ceza veriliyor ki ?? alanda korukte,gelis katinda kuytuda yolcu sigara icer, polise soyleriz polis ya bosver ya der gecer veya soyle bir uyarir gecer..Havalani girisi ve ici acik otoparka donusur 5 seritli yol 2 seride dustugu yere millet araba park eder polise soyleriz ya bosver senin baska isin yok mu der..Yolcu personele bagirir,kufur eder hatta saldirir polis gelir sikayetci misin der yolcuya benim sikayetime gerek kalmadan herhengi bir islem yapmaz..Bakan devlet arazini cocuklarina peskes ceker bir sey olmaz, memlekette cocuklara tecavuz olur suclulara bir sey olmaz, adam adami vurur veya gasp eder,hirsizlik yapar tutuksuz yargilanmak uzere serbest kalir..hep ayni terane.duzelmez de isin kotusu..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ne yazık ki cep telefonlarıda aynı durumda. Ama ne yazık ki kabin memuru arkadaşlarımız uçağın içine cep telefonu ile konuşarak yolculara dahi müdahele etmiyorlar. Ne zaman binsem müdahale eden yine hep biz yolcular oluyoruz. Lütfen biraz daha iş sorumluluğu. Özellikle THY için.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
uçakta sigara içildiği anda yapılacak en önemli şey izmaritin herhangi bir yangına sebebiyet verip vermeyeceğidir.Görülüyor ki STEWARD arkadaşımız bu olayı pratik bir şekilde halletmiş..peki ya bundan sonra ne olmasını beklersiniz? adama 40.000 feeet te ceza makbuzu kesip eline tutşturmayı mı? yolculuğun geri kalan 9-10 saatinde problemli bir yolculyla uçmak diğer yolcuların güvenliğini tehlikeye atmaz mı? yerde polise teslim edilebilirdi evet fakat havada yapılacak olan en mantıklı uygulama yolcunun boarding kartının almaktır. daha fazlasını kabin ekibinden beklemeyiniz..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
"HÖST... deyince ne oluyor ki? garson bey ya da garson bayan fark yok bence" diyen arkadaş senin gibi insanlar varken vay biizm halimize acaba sen ne iş yapıyorsun? kral falanmısın .. bizim mesleği herkes yapamaz. ama anlayana ... garson olarak gryrsn ama ufacık bir problem oluncada(türbülans, arıza, kabin basıncı düşmesi) bize bakar yardım istersinz... senin gibi düşünnşeri uçağa almamak lazım otobüsle gtmen daha ii ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000