10 Nisan 2010, Cumartesi 08:19:14

Uçakta çay bardağı...

Gazeteport yazarlarından Ece Vahapoğlu, Türk Hava Yolları'ndaki ikram hizmetini köşesine taşımış... İşte Vahapoğlu'nun o yazısı...
  • Önce sandviç yapmayı öğrenin sonra inflight da cambazlık yaparsınız.
  • THY, bilet ücreti ödenmiş bebeğimi, ısrarlı talebime ve uçakta başka bebek olmamasına karşın, bebek puseti yerine 11 saat yemek tepsisi üzerinde seyahat ettiren bir havayoludur ki tahmin edileceği üzere kendilerini "pek" bir sever, tutarım. Ben bırakın çayı, verdikleri yemekleri bile yiyemedim 11 saat. Şimdi THY ile uçmuyorum artık, çayımı da kendim demliyorum. Hoş benim gibi ekonomi yolcularına değil, business yolculara çay ikram edeceklermiş. İnce belli küçük bardakta mı yoksa Paşabahçe'nin aida (ajda) bardağında mı verecekler acaba? Çok merak ettim, çok.
  • Bakın THY daha nerelerde. DO & CO nun oyuncağı olmuş. Çay bardağı ile çay vereceğim diye reklam yapmaya çalışıyor. Şaka herhalde bunlar değil mi ? Şakadır şaka. Koskoca cemaat bu kadar mı komik şeyler yapar ?
  • Hostes, kabin memuru , ne fark eder? Ben hostes diyorum var mı itiraz? www.tdk.gov.tr Yazıyor tdk'da tanımı
  • Helal olsun ikramlar çok güzel. İstersençayı kömürde pişmiş semaver ile getir ne farkeder? Zamanında inip kalkıyor musun? Schiphol 3000 m kala tarlaya iniyor musun?, Tiflis de kapalı piste iniyor musun?... Arkadaş sen beni zamanında kaldır indir, normal piste indir ben çayımı gider içerim merak etme....
  • Hostes değil kabin memuru hala öğretemedik
  • ulkemizi teget gecen!!! zihniyetin takunyali yandaslari kimsenin hakkini yemeden!!! bileklerinin haklariyla!!! yagli balli bol maasli mevki makamlara Allah in izniyle ve iman gucuyle gelirken iyi , thy na emegi gecenler haklarini alamadiklarinda , sendika ile dayanisma icinde oldu mu kotu degil mi cemaat yalakasi????
  • Ne yazık ki DO & CO denilen restaurant'ın bilmediği bir şey var. İnce belli çay bardağında ikram edilen çay demleme olmalıdır. Yani keramet bardakta değil çayın yapılma stilindedir. Sen sallama çayı ince belli de versen ne olur vermesen ne olur ? İşte THY de olmayan kültür de böyle bir şeydir.
  • Çalışanlar sadece para için çalışmaz. Biraz bilimsel kitap oku da öğren. Hertzberg'e göre Motivatör faktörler dediğimiz takdir, ödüllendirme, tanınma gibi faktörler paradan daha etkilidir. Çalışanlarına imanına göre mobbying uygularsan, haksız atamalar yaparsan, çalışanın da tek istediği para olur, çünkü diğer herşey unutulmuştur. THY'nin bir kurum kültürü var mı? Yok...
  • sen süpersin arkadaşım yaşın kaç bilmiyorum ama zeka süper fışkırıyor maşallah allah yolunu açık etsin canımsın sen.... senin önün çok açık ilerde büyük insan olucaksın ben söylim sana.....

Türk Hava Yolları günde 550 uçuş gerçekleştiriyor; bir saatte 40 uçak inip kalkıyor. Binlerce yolcu… Uçağa binen her yolcunun önüne uçuş mesafesine (deniz aşırı, Avrupa, iç hat…) ve oturduğu sınıfa göre (First, Business, Ekonomi) farklı yemekler geliyor.

Son yıllarda THY ile uçan herkes ikram yiyeceklerinin ne kadar lezzetli ve diğer havayollarına on basacak kadar kaliteli olduğunu konuşuyor. Bu başarının ardında, 2007 yılından beri çalıştığı Do&Co firması yer alıyor. Do&Co bir ikram şirketi; gurme eğlencesinden çok iyi anlıyor. Bazılarına sıkıcı gelebilecek uçak yolculuğunda oyalanacak, kafayı başka yöne çekecek, eh karnı da doyuracak alternatifler sunuyor.

Do&Co’nun başarısının ardında sadece finansal destek yok, bir kültür değişimi var. Titizliğe önem veren, yeniliklere açık, muntazam bir marka… İstanbul’daki genel merkezlerini gezdiğimde kendimi adeta butik bir otelin modern ve tarz lobisinde sandım. En ince detaylara kadar düşünülmüş. Mutfaktan canlı görüntüler dev ekranlarda diğer alanlara yansıtılıyor.

Beyaz önlüklerimizi giyip mutfağı dolaştığımda fabrika kadar hızlı ama gurme bir restoran kadar özenli hazırlıklara şahit oldum. Her yer tertemiz. Malzemeler taze. Mesela somonun derecesi özel bir aletle ölçülüyor.

Buradan günde 80 bin yolcuya yemek hazırlanıyor. Sadece Türk Hava Yolları’na değil, Türkiye’ye gelen 60 yabancı havayoluna da. Yerlilerden Pegasus ve Onur Air de hizmet alıyor.

Üç yıldır işbirliği içinde olan THY ve Do&Co sayesinde müşteri memnuniyeti yüzde 48’den yüzde 98 gibi bir orana yükselmiş. THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’nun da hazır bulunduğu mini gezimizde, bir Türk şirketinin başarı grafiğinin nasıl yükseldiğini ve Avrupa’da ilk 4’e giren bir havayolu olmanın gururunu anladık. Topçu, THY Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Akpınar ile birlikte asıl başarının “sürdürülebilirlik” olduğunun altını çizdi. ‘Zirveye çıktıkça rüzgar daha sert esiyor’ benzetmesini yaptı Hamdi Topçu.

Dikkatimi en çok çeken detay, önümüzdeki iki ay içinde Business Class’ta başlayacak olan cam bardakla çay servisi oldu. Türk Kültürü’nü yansıtan cam çay bardağı yine “kahveci güzeli tepsisi” ile sunulacak. Belki ufak bir detay ama servisin sürüm gibi değil özenle yapıldığını gösteren bir örnek. Ayrıca hamam tasında ıslak bez, kahvenin yanında lokum ikram etmek için el işçiliği ile yapılmış küçük kaseler de yakında ortaya çıkacak. Kendi kültürünü yansıtan başka havayolu yok, kısmen Singapur ve Çin dışında.

Yemeklerle haşır neşir olduktan sonra, iki milyon dolar harcanarak yapılmış simülasyon uçaklar bölümüne geldik. Üç farklı modele göre, hosteslere ikram eğitimi vermek için hazırlanılmış bir bölüm. Camlara yansıtılan ışıkla bulut detayı bile düşünülmüş. Uçuş ekibinin yolcuyu tam anlaması için eğitim bu denli gerçekçi organize edilmiş.

Ece VAHAPOĞLU
GAZETEPORT

Uçakta çay bardağı...

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

Misafir ~ 14 yıl önce
Önce sandviç yapmayı öğrenin sonra inflight da cambazlık yaparsınız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
THY, bilet ücreti ödenmiş bebeğimi, ısrarlı talebime ve uçakta başka bebek olmamasına karşın, bebek puseti yerine 11 saat yemek tepsisi üzerinde seyahat ettiren bir havayoludur ki tahmin edileceği üzere kendilerini "pek" bir sever, tutarım. Ben bırakın çayı, verdikleri yemekleri bile yiyemedim 11 saat. Şimdi THY ile uçmuyorum artık, çayımı da kendim demliyorum. Hoş benim gibi ekonomi yolcularına değil, business yolculara çay ikram edeceklermiş. İnce belli küçük bardakta mı yoksa Paşabahçe'nin aida (ajda) bardağında mı verecekler acaba? Çok merak ettim, çok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bakın THY daha nerelerde. DO & CO nun oyuncağı olmuş. Çay bardağı ile çay vereceğim diye reklam yapmaya çalışıyor. Şaka herhalde bunlar değil mi ? Şakadır şaka. Koskoca cemaat bu kadar mı komik şeyler yapar ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Hostes, kabin memuru , ne fark eder? Ben hostes diyorum var mı itiraz? www.tdk.gov.tr Yazıyor tdk'da tanımı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Helal olsun ikramlar çok güzel. İstersençayı kömürde pişmiş semaver ile getir ne farkeder? Zamanında inip kalkıyor musun? Schiphol 3000 m kala tarlaya iniyor musun?, Tiflis de kapalı piste iniyor musun?... Arkadaş sen beni zamanında kaldır indir, normal piste indir ben çayımı gider içerim merak etme....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Hostes değil kabin memuru hala öğretemedik

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ulkemizi teget gecen!!! zihniyetin takunyali yandaslari kimsenin hakkini yemeden!!! bileklerinin haklariyla!!! yagli balli bol maasli mevki makamlara Allah in izniyle ve iman gucuyle gelirken iyi , thy na emegi gecenler haklarini alamadiklarinda , sendika ile dayanisma icinde oldu mu kotu degil mi cemaat yalakasi????

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ne yazık ki DO & CO denilen restaurant'ın bilmediği bir şey var. İnce belli çay bardağında ikram edilen çay demleme olmalıdır. Yani keramet bardakta değil çayın yapılma stilindedir. Sen sallama çayı ince belli de versen ne olur vermesen ne olur ? İşte THY de olmayan kültür de böyle bir şeydir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Çalışanlar sadece para için çalışmaz. Biraz bilimsel kitap oku da öğren. Hertzberg'e göre Motivatör faktörler dediğimiz takdir, ödüllendirme, tanınma gibi faktörler paradan daha etkilidir. Çalışanlarına imanına göre mobbying uygularsan, haksız atamalar yaparsan, çalışanın da tek istediği para olur, çünkü diğer herşey unutulmuştur. THY'nin bir kurum kültürü var mı? Yok...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
sen süpersin arkadaşım yaşın kaç bilmiyorum ama zeka süper fışkırıyor maşallah allah yolunu açık etsin canımsın sen.... senin önün çok açık ilerde büyük insan olucaksın ben söylim sana.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000