15 Mart 2009, Pazar 09:21:31

Uçak kazası çoğu zaman geliyorum der

Havacılık sektöründe uzun süre görev yapan ve şimdi Akşam Gazetesi'nde köşe yazarı olan Tolga Turgut, THY'nin Amsterdam kazasını yazdı. İşte Tolga Turgut'un kaleminden kazanın analizi.
  • KAZANIN ÜSTÜNDEN UZUN SAYILABİLECEK BİR ZAMAN GEÇTİ.MEVCUT BİLGİLERLE KISA DÖNEMDE ALINACAK TEDBİRLER VARMI.VARSA BUNLARI KİM YAYINLAYACAK.YÖNETİM. UÇUŞ TARAFI HİÇBİR ŞEY OLMAMIŞ GİBİ SUSUYOR. PİLOTLARININ SAÇI SAKALIYLA,GİYİM KUŞAMIYLA DEVAM EDİYOR. ÜST TARAF İSE TURİST SAYISINI ARTIRARAK KRİZ ÇÖZME DERDİNDE.YÖNETİM,YÖNETİM VE YÖNETİM.
  • biz epey binlerce saat b737 -800 ve 400 uçurduk hangarınıda tekniğini de pilotajınıda ii biliriz.sen merak ettiğn bi şey varsa yaz biz cevaplayalım.turgutun lafıyla veya turguta yapılan hakaretler üzerine konuşma.ra nıda navigationunuda autothrottle ınada wheather radarınıda tüm göstergelerini de cevaplarız senin için.yeterki sen merak et ve sor.umarım sorarsın.turgutun şunu yazmamış uçağa teknik hizmet veren yetkili eller metal iş koluna bağlanıyo.hava iş sendikasının yaşlı bıyıklıları yüzünden kaya hariç.bundan sonra metal iş koluyla topkapıdan adam getirirsiniz erhan özcan ın 2000 de söylediği gibi.yövmiye hesabı baktırırsınız uçakları gönderirsiniz havaya.erhan hala orda.....
  • umarım yayınlanır bizde babamızın patasıyla 5 sene okuyup thy de yıllarımızı harcayıp üzerimize en az 50.000 dolarlık bi eğitim yatırımı yapıldıktan ve yıllar geçtikten sonra bu maaşla başımızı sokacağımız bi evin borcuna bile girmeyi göze aladık maalesef.bizde 40-50 yetişmiş eleman thy bi okul dedirterek özel sektöre uçtuk gittik.emeğimizi de tazminatımızı da turgut gibi niye thy den ayrılıyosun diye sormayan yöneticilerimize bıraktık.yıl 2004-2006 hem thy nin eğitim yatırımına yazık hem bizim hayallerimize.ama thy nin adı da bir yere kadar.geçim dünyası maalesef.ben memur maaşıyla çalışmam çalışan çalışsın.emek ve sorumluluk karşılıksız olmaz maalesef.keşke kotil ve karlıtekin anlasaydı ayçin ankatsaydı.benimhala m kalemliden alacağım var
  • turgut kötü başlamış güzel bitirmiş.bendenizde thy den bi 30-40 bin dolarlık eğtim alıp karnım doymadığı için 4 sene önde 10 yıllık tazmınatımı misafir yorumculara burakıp ayrılmışım.ben gibi en az 40 kişi de 2003-2206 yıllarında poposuna bilgisine güvenip bu şirketi terk etmiş.hem de filo büyürken.bana bir kişi sormadı kardeşim niye ayrılıyosun diye.yazık değilmi bana yapılan yatırıma?? yazık değilmi thy nin parasına??benim 10 yılda karnım doymadı kardeşim.hanımımı sinemaya bile götüremedim thy maaşıyla.kışlık kaban bile alamadım thy maşıyla.bide a.ü sivil havacılık mezunu olacaz.thy liselilere toefle tazminatını verirken niye ünv mezunlarına niye vermemiş bi onları sorun.ben memur kafalı mamur maaşlı olmak için okumadım babamın parsıyla..
  • turgut ta yazar meral tamerde yazar birand da yazar diğer kanal anchormenleri de yazar.ra güzelce izah etmiş.yazmakta amaç ne ben daha güzel çenemi tutarım turguta beş basarım hem bu konuda hem her konuda gezen bilir ise ben belgesel yazarım.şu yazılana bak buraya taşınana bak.siz hemtürkiye sivil havacılığını bilmiyonuz hem diğer avrupanızı bilmiyonuz.abuk sabuk yazıyonuz diyecem turgut efendi.adınız bi antipatik zaten.erken yazmayın kotil gibi karlıtekinler gibi rezil olmayın.söyleyecek iki lafınız kalsın bari.....
  • bu uçağın düşmesi belkide hollanda hava trafik ve kule hatası ama örtülüyor neden thy star allence üyesi, uçaklarda rötar oluyor neden thy artık star allence üyesi, arkadaşlar ne olduysa thy STAR ALLENCE üyesi olduktan sonra olmaya başladı. üye uçakla r geç gelir thy onları bekler veya çelebi bagajları geç teslim eder, thy uçakları rötar yapar, STAR ALLENCE ister yer hizmetini kendin yap TGS kurulur , thy çalışanları ne olacak belli değil olur olur bu belirsizlikte herşey olur tk kayıp eşya ofisi
  • RA -8 feet gösteriyor.Uçak flare modda flap 12.5 dan büyük A/T devrede.A/T uçağın indiğini düşünerek gaz kollarını geri çekiyor.100 saniye bu şekillde kalıyor.Uçak minumun süratin 40 knot altına iniyor.Stall ikazı geliyor.Bir süre sonra uçak gerçekten stall oluyor gaz kollarını ilerivermelerine rağmen (geç kalınmış)stall dan kurtulamayıp uçak düşüyor. İlk inceleme sonucu bu. İnandırı değil.çünkü İniş anında pilot flap ları her açışında ;iniş takımlarını açmadan önce uçağın hızını bilmek zorundadır yani devamlı gözü sürat saatindedir.Dahası A/T gaz kollarını geri çektiğinde 'retrad' callout gelmesi gerekirdi.Stall İkazının gelmesi uçağın stall olduğu anlamına gelmez.kurtulmak için fazlasıyla vakit vardı.Daha çok sebeb olmalı.
  • çıkabilecek olumsuzlar değerlendirildimi yoksa belli bir zihniyet doğrultusunda “bir aksaklık olursa o zaman düşünürüz” mü denildi..önemli olan bu kazanın nedenlerine önlem alınırken kaza zincirindeki diğer halkalar ne olacak? “durmak yok yola devam” aynı tas aynı hamam devam mı edecek? “İŞTİR KİŞİNİN AYNASI LAFA BAKILMAZ”
  • tolga turgut "kazanın nasıl oluştuğunu değerlendirmek isterim" demiş ancak burada herhangi bir değerlendirme yok... doğru olan, kazalarda tek bir neden yoktur ve zincirin son halkası pilottur...ancak her ne hikmetse son halkaya gelinceye kadar olanlar, yorum yapanlar tarafından çok da fazla dikkate alınmıyor..burada önemli olan kutulardakiler açıklandıktan sonra geride kalanların çıkarması gereken derslerdir...Bir sürat saati arızasında veya bir altimetre hatasında veya kargo kapısı dizaynı nedeniyle meydana gelen bir kazada ölenlerin isimleri zamanla belki unutulur ancak o hatalara önlem alınır "havacılık tarihi kanla yazılmıştır" deyimide budur. Önemli olan bir konu da, hızlı büyüme esnasında personel ihtiyacı giderilirken or
  • yazar, THY' ce müşteri memnuniyetini önemseyen vurguların çokluğundan bahsediyor ki doğrudur. Ancak Bilgi edinme-danışma zorluğu, domuz eti, rötar,vs. şikayetleri çokça konuşuluyorsa ve savunmada bir kereden birşey olmaz mantığıysa..müşteri memnuniyetinde de çuvallamışız.herkese sevgiler

2 hafta önce THY'nin Amsterdam'da yaşadığı kaza ile ilgili ön rapor açıklandı. Kesin durum ancak nihai rapor açıklandığında netleşecek olsa bile eldeki verilerden yola çıkarak bu kazanın nasıl oluştuğunu değerlendirmek isterim.

Oldum olası kazaların durup dururken yaşanmadığına inanırım. Hele konu havacılık olduğunda 'kaza geliyorum demez' sözüne hiç katılmıyorum. Zira havacılık tamamen bilime dayanan, en yüksek teknolojinin kullanıldığı, kuralların kanla yazıldığı ve genelde göklere sevdalı insanların çalıştığı bir sektördür. Ancak ve ancak bir sürü etkenin birleşmesiyle geçtiğimiz günlerdeki gibi bir sonuçla karşılaşırız.

Kazaları oluşturan faktörleri insan, teknik (bakım, onarım, üretim vb.) ve meteorolojik olarak üç ana bölüme ayırmak mümkün. İnsan faktörünün altında ise pilotları, uçak teknisyenleri, havayolu yöneticileri, kule görevlileri ve başka birçok yapıyı sayabiliriz. Ancak ana faktörlerden birkaçı bir araya gelince uçaklar kaza yapar ve maalesef en son noktada uçağı düşüren pilot baş aktör ve suçlu olur. Bu kazada da, ana neden uçaktaki can alıcı göstergelerden birinin arızalı olmasına rağmen, arızayı geç fark etmek ve/veya geç müdahil olmakla sorumlu tutuluyorlar. 
Hollandalı havacılık otoritelerinin yayınladığı kaza ön raporunu, orijinal olan İngilizce metninden çok dikkatle okudum. Ön rapor, CVR (kokpit içi kayıtlar) ve FDR (uçuş veri kayıtları)'dan elde edilen verilere göre hazırlanmış. TK 1951, yaklaşık 700 metreye kadar gayet normal geliyor. O sırada arızalı radyo altimetre 2000 feet'i göstermesi gerekirken 8 feet'i (2 metre civarı) yani iniş anını gösteriyor. Uçak otomatik pilotta olduğu için irtifaya göre 180 km süratin altına düşüyor, manuel olarak kumanda edilmesi zorlaşıyor ve tutunmanın yok olduğu stall denilen durum oluşuyor. İşte tam o noktada pilotların reaksiyon göstererek uçağın kontrolünü devralmaları için sadece saniyelerle ölçülecek süreleri var.

SİS DE GÖRÜŞÜ ENGELLEDİ

Raporda çok önemle altı çizilmesi gereken bir başka husus ise pilotların havanın sisli/puslu olmasından dolayı son 700 metrede pisti göremedikleri. Diğer bir ifadeyle ani sürat ve irtifa düşüşünün yaşandığı sırada ne yükseklikte olduklarını algılamaları neredeyse imkansız gözüküyor. İrtifayı ve sürati algıladıkları sırada ise uçağa sürat veriyorlar ancak artık çok geç kalınmış oluyor. Bu sırada belki de Schiphol kulesi onların süratli irtifa kaybını radardan görerek uyarabilirdi. Henüz resmen sorulmadı ise, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bu sorunun cevabını Hollandalı otoritelerden mutlaka almalıdır. Bu arada Schipol kulesinin TK 1951'i çok acele ve yüksek irtifadan alçalmaya başlattığına dair de bilgilerin artmakta olduğunun altını çizmekte fayda var. 

ARIZA BİLDİRİLDİ Mİ?

Boeing'ten gelen bilgiye göre, THY'ye 11 Şubat'ta 737-800 modeller için son aylarda radyo-altimetrelerde nemden kaynaklanan arızalar konusunda uyarı bilgisi verilmiş. THY pilotları bu konuda dikkatli olmaları konusunda acaba uyarıldı mı? Hatta Tekirdağ uçağı son 25 saat içinde 8 uçuş gerçekleştirmiş ve bunlardan ikisinde aynı arıza meydan gelmiş. Acaba o iki arıza, uçuşları gerçekleştiren pilotlarca rapor edildi mi, edildi ise THY Teknik konu ile ilgili neden bir çalışma yapmadı? 

HIZLI BÜYÜMENİN NEGATİF ETKİLERİ

Her Türk insanı gibi son 5 yılda filosunu 64 uçaktan 130'a çıkaran THY'nin ticari başarıları ile gurur duymamızın yanı sıra, her zaman altyapıya, eğitime, personel motivasyonuna yatırım yapmaları gerekliliğiyle uçuş emniyetinden taviz verilmemesi gibi hususların altını çizmeye çalıştık.

2007 itibarıyla THY'de hızla genişleyen filoya aynı süratle uçucu personel (pilot ve kabin görevlileri) alımı gerekti. Paralel olarak çoğu aylarda maksimum limitte uçurulan, yerde veya kokpitte sürekli eğitim halinde olan uçucu personel için bu şartlar negatif baskı oluşturuyor. Özellikle günlük uçuş averaj saati en yüksek olan 737 filosunda.

Havayolu işletiminde, uçaklar ne kadar havada olur, ne kadar dolulukla uçarsa, zamanında iniş kalkışlar ne denli sık olursa, o kadar çok para kazanılır. Kabul, ancak onları uçuran personelin motivasyonu, eğitimleri, huzuru, enerjisi, şirkete olan sevgi ve saygılarının muhafaza edilmesi belki de uçuşların en emniyetli gerçekleşmesini sağlayan önemli faktörlerdir. Netice itibarıyla bizler bazı günler işimizin başına mutsuz gidebilir, hata yapabilir ve bedelini en fazla kendimizi veya şirketimizi zarara uğratarak öder bir şekilde telafi edebiliriz, fakat aynı şey uçakların bakımından sorumlu teknisyenler, pilotlar ve uçakta görevli kabin ekipleri için geçerli değildir. Zira onların hatası sadece para veya mal kaybına değil, can kayıplarına mal olabilir. Ne demek istediğimi, dönüp son aylarda THY üst yönetiminden sorumlu kişilerin medyaya verdiği mülakatları inceleyerek anlayabiliriz. Kaç sefer uçuş emniyetinden bahsettikleriyle kaç sefer 5 yıldız olacağız veya bizim için en önemlisi müşteri memnuniyetidir dediklerini sayıp karşılaştırırsak, muhtemelen her 100 müşteri memnuniyetini önemseyen vurguya karşılık 1 sefer uçuş emniyeti vurgusu yapılmıştır.

Dilerim ki THY yönetimi ve ülkemiz Sivil Havacılık karar mercileri bu kazadan doğru dersleri çıkararak, evrensel havacılık kültürü ve tarafsızlığı ile yola devam ederler, problemleri halı altına süpürerek değil.

TOLGA TURGUT/AKŞAM GAZETESİ

 

Uçak kazası çoğu zaman geliyorum der

Yorumlar Tüm Yorumlar (22)

Misafir ~ 15 yıl önce
KAZANIN ÜSTÜNDEN UZUN SAYILABİLECEK BİR ZAMAN GEÇTİ.MEVCUT BİLGİLERLE KISA DÖNEMDE ALINACAK TEDBİRLER VARMI.VARSA BUNLARI KİM YAYINLAYACAK.YÖNETİM. UÇUŞ TARAFI HİÇBİR ŞEY OLMAMIŞ GİBİ SUSUYOR. PİLOTLARININ SAÇI SAKALIYLA,GİYİM KUŞAMIYLA DEVAM EDİYOR. ÜST TARAF İSE TURİST SAYISINI ARTIRARAK KRİZ ÇÖZME DERDİNDE.YÖNETİM,YÖNETİM VE YÖNETİM.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
biz epey binlerce saat b737 -800 ve 400 uçurduk hangarınıda tekniğini de pilotajınıda ii biliriz.sen merak ettiğn bi şey varsa yaz biz cevaplayalım.turgutun lafıyla veya turguta yapılan hakaretler üzerine konuşma.ra nıda navigationunuda autothrottle ınada wheather radarınıda tüm göstergelerini de cevaplarız senin için.yeterki sen merak et ve sor.umarım sorarsın.turgutun şunu yazmamış uçağa teknik hizmet veren yetkili eller metal iş koluna bağlanıyo.hava iş sendikasının yaşlı bıyıklıları yüzünden kaya hariç.bundan sonra metal iş koluyla topkapıdan adam getirirsiniz erhan özcan ın 2000 de söylediği gibi.yövmiye hesabı baktırırsınız uçakları gönderirsiniz havaya.erhan hala orda.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
umarım yayınlanır bizde babamızın patasıyla 5 sene okuyup thy de yıllarımızı harcayıp üzerimize en az 50.000 dolarlık bi eğitim yatırımı yapıldıktan ve yıllar geçtikten sonra bu maaşla başımızı sokacağımız bi evin borcuna bile girmeyi göze aladık maalesef.bizde 40-50 yetişmiş eleman thy bi okul dedirterek özel sektöre uçtuk gittik.emeğimizi de tazminatımızı da turgut gibi niye thy den ayrılıyosun diye sormayan yöneticilerimize bıraktık.yıl 2004-2006 hem thy nin eğitim yatırımına yazık hem bizim hayallerimize.ama thy nin adı da bir yere kadar.geçim dünyası maalesef.ben memur maaşıyla çalışmam çalışan çalışsın.emek ve sorumluluk karşılıksız olmaz maalesef.keşke kotil ve karlıtekin anlasaydı ayçin ankatsaydı.benimhala m kalemliden alacağım var

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
turgut kötü başlamış güzel bitirmiş.bendenizde thy den bi 30-40 bin dolarlık eğtim alıp karnım doymadığı için 4 sene önde 10 yıllık tazmınatımı misafir yorumculara burakıp ayrılmışım.ben gibi en az 40 kişi de 2003-2206 yıllarında poposuna bilgisine güvenip bu şirketi terk etmiş.hem de filo büyürken.bana bir kişi sormadı kardeşim niye ayrılıyosun diye.yazık değilmi bana yapılan yatırıma?? yazık değilmi thy nin parasına??benim 10 yılda karnım doymadı kardeşim.hanımımı sinemaya bile götüremedim thy maaşıyla.kışlık kaban bile alamadım thy maşıyla.bide a.ü sivil havacılık mezunu olacaz.thy liselilere toefle tazminatını verirken niye ünv mezunlarına niye vermemiş bi onları sorun.ben memur kafalı mamur maaşlı olmak için okumadım babamın parsıyla..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
turgut ta yazar meral tamerde yazar birand da yazar diğer kanal anchormenleri de yazar.ra güzelce izah etmiş.yazmakta amaç ne ben daha güzel çenemi tutarım turguta beş basarım hem bu konuda hem her konuda gezen bilir ise ben belgesel yazarım.şu yazılana bak buraya taşınana bak.siz hemtürkiye sivil havacılığını bilmiyonuz hem diğer avrupanızı bilmiyonuz.abuk sabuk yazıyonuz diyecem turgut efendi.adınız bi antipatik zaten.erken yazmayın kotil gibi karlıtekinler gibi rezil olmayın.söyleyecek iki lafınız kalsın bari.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
bu uçağın düşmesi belkide hollanda hava trafik ve kule hatası ama örtülüyor neden thy star allence üyesi, uçaklarda rötar oluyor neden thy artık star allence üyesi, arkadaşlar ne olduysa thy STAR ALLENCE üyesi olduktan sonra olmaya başladı. üye uçakla r geç gelir thy onları bekler veya çelebi bagajları geç teslim eder, thy uçakları rötar yapar, STAR ALLENCE ister yer hizmetini kendin yap TGS kurulur , thy çalışanları ne olacak belli değil olur olur bu belirsizlikte herşey olur tk kayıp eşya ofisi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
RA -8 feet gösteriyor.Uçak flare modda flap 12.5 dan büyük A/T devrede.A/T uçağın indiğini düşünerek gaz kollarını geri çekiyor.100 saniye bu şekillde kalıyor.Uçak minumun süratin 40 knot altına iniyor.Stall ikazı geliyor.Bir süre sonra uçak gerçekten stall oluyor gaz kollarını ilerivermelerine rağmen (geç kalınmış)stall dan kurtulamayıp uçak düşüyor. İlk inceleme sonucu bu. İnandırı değil.çünkü İniş anında pilot flap ları her açışında ;iniş takımlarını açmadan önce uçağın hızını bilmek zorundadır yani devamlı gözü sürat saatindedir.Dahası A/T gaz kollarını geri çektiğinde 'retrad' callout gelmesi gerekirdi.Stall İkazının gelmesi uçağın stall olduğu anlamına gelmez.kurtulmak için fazlasıyla vakit vardı.Daha çok sebeb olmalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
çıkabilecek olumsuzlar değerlendirildimi yoksa belli bir zihniyet doğrultusunda “bir aksaklık olursa o zaman düşünürüz” mü denildi..önemli olan bu kazanın nedenlerine önlem alınırken kaza zincirindeki diğer halkalar ne olacak? “durmak yok yola devam” aynı tas aynı hamam devam mı edecek? “İŞTİR KİŞİNİN AYNASI LAFA BAKILMAZ”

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
tolga turgut "kazanın nasıl oluştuğunu değerlendirmek isterim" demiş ancak burada herhangi bir değerlendirme yok... doğru olan, kazalarda tek bir neden yoktur ve zincirin son halkası pilottur...ancak her ne hikmetse son halkaya gelinceye kadar olanlar, yorum yapanlar tarafından çok da fazla dikkate alınmıyor..burada önemli olan kutulardakiler açıklandıktan sonra geride kalanların çıkarması gereken derslerdir...Bir sürat saati arızasında veya bir altimetre hatasında veya kargo kapısı dizaynı nedeniyle meydana gelen bir kazada ölenlerin isimleri zamanla belki unutulur ancak o hatalara önlem alınır "havacılık tarihi kanla yazılmıştır" deyimide budur. Önemli olan bir konu da, hızlı büyüme esnasında personel ihtiyacı giderilirken or

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
yazar, THY' ce müşteri memnuniyetini önemseyen vurguların çokluğundan bahsediyor ki doğrudur. Ancak Bilgi edinme-danışma zorluğu, domuz eti, rötar,vs. şikayetleri çokça konuşuluyorsa ve savunmada bir kereden birşey olmaz mantığıysa..müşteri memnuniyetinde de çuvallamışız.herkese sevgiler

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000