01 Temmuz 2011, Cuma 08:16:52

"TÜRKİYE'DE PİLOT EĞİTİM ÇALIŞMALARI YETERSİZ"

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu "Sivil Havacılık Denetleme Raporu'nu tamamladı. Raporda sivil havacılık sektörünün arka planda kalan aksaklıkları gözler önüne serildi.
  • Hic bir secim kriterine bakilmadan, ucus okullarina kabul ediliyorsunuz, kurs suresince 50 000 avro vermis musteriyi memnun etmekle mukellef ve hicbir eleme sistemine tabi olmayan sureci tamamlayip, ATPL onlindan sorulari ezberledikten sonra elinize lisansi aliyorsunuz, Peki ya, dogru durust bir is bulamamis, cesitli sebeplerle sirketlerle ilisigi kesilmis, kalitesiz ucus ogretmenlerine ne demeli, SHGM derhal kaliteli bir ucus egitiminin birim maliyetini cikarip, bu rakkamin altinda egitim veren okullara kilit vurmali, zira sirf maddi rant icin cokca kalitesiz pilotlar yetistiren bu okullarda mezun, bircok degerli pilot arkadas, yapilan bu genelleme dogrultusunda is bulamamakta
  • Evet lisanslı pilotlara parasını alıp iş vermeyen şirketler hadi bakalım. SHGM hem TRTO da lisans verilen hemde yerli pilot yerine yabancı pilot uçuran şirketleri mercek altına alsın.
  • 12 yıldır uçuyorum,sessiz kalırsanız elinize hiçbir şey geçmez şunu bilin eğer bir insan lisansını almış ise bu lisansada bir tip işletebilmiş ise ki en zoru budur bu insan hak etmiş demektir,unutulmaması gereken bi konuda şu iş ve işci kurumunda meslekler bölümünde pilotluk mesleği yazmıyor bunun için yapmanız gereken istanbul il başkanlığına gitmek ve yazılı olarak başvuru yapmak ve takibini yapmak buradanda ulaştırma bakanlığına gidebilir hakkınızı arayabilirsiniz unutmayın şahsen ve fiilen başvurun yazılı dilekce yazarak
  • işi olmayan pilot yokmuymuş gülerim buna... hem tipi her türlü sertifikası her şeyi hazır kaç tane pilot gösteririm ben onlara yetersizmiş yok canım daha neler... ingilizceleri azmış çağırıp kontrol etsinler o zaman yabancı pilotları onların ingilizceleri ne kadarmış yazık çok yazık... pilot alımını seçimini iki üç kişinin eline bırakanlar utansın baban kaptansa işinde olur gücünde sahipsizler düşünsün....
  • Bir Türk Hava Yolu olan Saga nın Afganistan da bir pilotunun ölmüş olabileceğini öğrenince eyvah kim ki diye endişe ve üzüntü yaşadım ancak İspanyol olduğunu öğrenince şaşkınlık mı desem, ne desem bilemediğim bir duygu yaşadım. İyi bir insan olduğu söylenen İspanyol meslektaşımıza allahtan rahmet dilerken , bizi bu noktaya taşıyan bürokrat, siyaset ve havacı camiasına da yazıklar olsun diyorum...
  • Tüm dünya da olduğu gibi Kaptan eksiği neden gösterilerek açılan bu yol firmalarca açıkça suistimal edilmekte ve havacı değilde yahudi tüccar havasındaki insanlar sayesinde güzel ülkemiz işsiz pilot cehennemine dönmüş durumda. Şirket şirket ele alabileceğim ama çok insanı rahatsız edecek gerçek durumlardan bahsetmektense bu başı boş düzeni en azından kontrol altında tutmak görevi oluğuna inandığım SHGM nin yeni Müdürü sektöre geldiğini bakalım hissettirebilecekmi?.
  • Bu sayılara SHGM fazlasıyla vakıf diye düşünsem de benim öğrendiğim kadarıyla şu anda Yabancı Pilot sayısı 1130 u geçmiş durumda. Yerlilere gelince; Genel Havacılık olmadığı ve İlaçlama öldüğü için 500 ün üzerinde pilot tan ekiler okullarda öğretmenlik vb ile bir şekilde devam ediyor. 200 civarında işsiz pilottan 100 civarı hava yollarının istediği ingilizce vb tüm şartları taşımasına rağmen hatta şu anda 50 civarında tipi olan ama şirketlerin yabancı alımları nedeniyle iş bulamayan pilot mevcut.
  • Öyle bir dönemden geçiyoruz ki inanamıyorum. Adamlar istese bile yapılmayacak olanı biz gönüllü yapıyoruz. Adamların şirketleri kapanıyor pilotları işsiz kalıyor, bizler ise nedeni ne olursa olsun kendi pilotlarımızı işsiz bırakma pahasına bu adamlara iş veriyor ama kendi pilotlarımızı işsiz gezmelerine göz yumuyoruz. Haa onlar daha iyi diyen yabancı hayranı insanların bilinçli bir şekilde verilmiş aşağılık kompleksini yediklerini yüzlerine söylemek işe yarar mı bilmem ama yazık onlarada...
  • BE ADAM!!! CAYIR CAYIR HABERLERDE CIKTI SAGANIN DURUMU THY OLMAZSA SAGA OLURMUS BAAKSEN ... SAGA BITMIS OLSA BILE CAPTAN PILOT VE CO PILOT ALIMINDA COK SECICIDIR... SAGANIN IYI ZAMANLARINDA SAGAYA GIRMEK ISTEYEN VE BEKLEYEN INSAN COKTU..
  • Bu kadar insanın yaşadığı, bu kadar üniversite mezunu işsizin lduğu bir ülkede 1000 tane pilotu (ki bu sayı daha fazladır diye düşünüyorum) yetiştiremeyen yöneticiye/sisteme/mentaliteye (sebebi ne ise), yani bu ülkeye yazıklar olsun. İnsanı 'Ne Mutlu Türküm Diyene' demeye utanır hale getirdiler.
Başbakanlık’a gönderilen rapora göre örneğin “6 bin uçucu personelin sağlığı tek hekime emanet”, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün 133 milyon TL’lik gelir fazlası “mevzuat hazretleri” yüzünden atıl durumda bekliyor ve devredilemiyor. DDK, “Hava sahalarındaki kısıtlamalar nedeniyle rotaların gereğinden fazla uzatılmış olması da sivil havacılığın gelişmesini olumsuz etkilemekte ve hava ulaşımında kayıplara yol açmaktadır” saptamasında da bulundu.

GÜL İNCELETTİ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün talimatı üzerine DDK tarafından hazırlanan sivil havacılık raporunda havacılık emniyeti ve güvenliğinin en üst düzeyde sağlanması ve sivil havacılık faaliyetlerinin uluslararası kurallar ve standartlarda yürütülmesi amacıyla Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar ve anılan birimin yeniden yapılandırılması sonrasında oluşan idari, mevzuat, insan kaynakları ve teknik kapasite değerlendirildi.

Raporun sonuç bölümünde, “Son yıllarda ülkemizin sivil havacılık sektöründe takdire değer gelişmeler sağlanmış olmakla birlikte, ulusal düzenlemelerin uluslararası kurallara uyumu, mali yapı, evrak kayıt sistemi, teknik denetçilik, kaza araştırma ve inceleme, havaalanları, oqperasyon, uçuşa elverişlilik, bakım ve diğer denetim faaliyetleri ve denetim sonuçlarının değerlendirilmesi, slot uygulaması, hava sahası kısıtlamaları, pilot eğitimi ihtiyacı ve diğer bazı sivil havacılık hizmetleri konularında çeşitli sorunların bulunduğu tespit edilmiştir. Söz konusu sorunların temeline inildiğinde bu sorunların büyük ölçüde, kurumun yeniden yapılandırılması esnasında insan kaynaklarıyla ilgili düzenlemelerin ihtiyaca göre yapıl(a)mamasından kaynaklandığı görülmüştür” denildi.

İNSAN KAYNAKLARI YENİDEN
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün ihtiyaçlarına uygun nitelikli ve yeterli sayıda personel istihdamını sağlayacak uzun vadeli bir insan kaynakları politikasının belirlenmesi ve titizlikle uygulanması gerekli bulan DDK, raporunu gereğinin ilgili kurumlarca yapılması için Başbakanlık’a gönderdi.

RAPORDAKİ DİĞER BULGULAR
Türkiye’nin havacılık ve hava taşıtları sektörlerinde önemli bir hizmet potansiyeli bulunduğuna değinen DDK, EUROCONTROL verilerine göre 2009-2015 yılları arasında Türkiye'de hava trafiğinin Avrupa'nın diğer bölgelerine göre daha yüksek olacağını belirtti. Türkiye’nin 1944 yılında bu yana üyesi bulunduğu Uluslararası Sivil Havacılık örgütünün karar alma mekanizmalarında yeterince temsil edilmediğini belirten DDK bulduğu kimi aksaklıkları şöyle sıraladı:

“Ülkemiz sivil havacılık sektörünün hızla gelişmesine ve sektöre THY dışında özel havayolu işletmelerinin de girmesine rağmen, hava trafik haklarının dağıtımındaki sorunların ve sektörün mevcut yapısının, havacılık piyasasının mevcut gelişimini sınırlandırabileceği değerlendirilmektedir. Ayrıca, Atatürk Havalimanı başta olmak üzere bazı havaalanlarındaki kapasitenin sonuna gelinmesi ve talep karşısında yetersiz kalınması da sivil havacılığın gelişiminde önemli bir engel oluşturmaktadır. Hava sahalarındaki kısıtlamalar nedeniyle rotaların gereğinden fazla uzatılmış olması da sivil havacılığın gelişmesini olumsuz etkilemekte ve hava ulaşımında kayıplara yol açmaktadır.

-Ulusal mevzuatımızda yer alan bazı hükümlerin, uluslararası havacılık kuruluşları tarafından belirlenen kurallarla uyumlu olmadığı, Uluslararası Sivil Havacılık örgütü ve Avrupa Havacılık Güvenliği Kurumu tarafından sivil havacılık sektörünü düzenlemek amacıyla getirilen kuralların ve bu kurallarda meydana gelen değişikliklerin iç hukukumuza yansıtılmasında çeşitli aksaklıklar bulunduğu görülmüştür.

TÜRKİYE’DE BİN YABANCI PİLOT ÇALIŞIYOR
Ülkemizde ve civar ülkelerde havacılık sektörünün hızla gelişmesi, hava yolu pilotu talebini artırmış, buna karşın ülkemizde pilot eğitimi çalışmaları oldukça yetersiz kalmıştır. Nitekim Ülkemizde, 2010 yılı itibariyle bine yakın yabana uyruklu pilot çalışmaktadır.

-Sivil havacılıkta bakım merkezleri önemli bir yere sahiptir. Ülkemizin geçiş yollan üzerinde bulunması ve belli başlı merkezlere saatlik mesafede bulunması nedeniyle yeterli altyapı oluşturulduğu takdirde Asya, Avrupa, Afrika ve Ortadoğuya uçuş yapan havayolu şirketlerine bakım hizmeti verebilecek durumdadır. Ancak bu konuda yeterli çalışma ve altyapının olmadığı görülmektedir.

-Sivil havacılık otoritelerinin en temel görevi, havacılık emniyetinin sağlanması için kural koymak uygulanmasını sağlamak ve denetlemektir. Ancak, SHGM'nin teşkilat, görev, yetki ve sorumluluktan ile ilgili esasları düzenlemek üzere 2005 yılında yürürlüğe konulan 5431 sayılı Kanun, uzun yıllardır aşılamayan nitelikli personel sıkıntısının giderilmesini ve otoritenin yukarıda belirtilen temel işlevlerini yerine getirecek organizasyon yapısına ulaşmasını sağlayamamıştır. Her ne kadar 5431 sayılı Kanun ile SHGM'de çalışan personelin nitelik ve nicelik açısından iyileştirilmesi hedeflense de yapılan değişiklikler, ihtiyacı karşılamak ve var olan sorunları çözmek için yeterli olamamıştır.

6 BİN ‘UÇUCU’ PERSONELE BİR HEKİM
SHGM'de, personelle ilgili iki temel sorun mevcuttur. Bunlardan birincisi nitelikli personel temin edilememesi, ikincisi ise ücret dengesizliğidir. SHGM bünyesinde personel açığının en dikkat çekici olduğu yer asli hizmetlerle ilgili alanlardır, örneğin pilotların uçuş kontrolleri ve sertifikalandırılması bölümünde 2010 sonu itibariyle sadece üç pilot bulunmaktadır. Aynı şekilde havacılık tıp bölümünde yaklaşık 6000 uçucu personelin uçucu sağlık denetimleri sadece tek hekim tarafından yerine getirilmeye çalışılmaktadır.

-5431 sayılı Kanunun 26. maddesinde SHGM'nin gelirleri; verilen ruhsatlar, sertifikalar, tescil belgeleri, lisanslar, her türlü izin ve diğer yetki belgeleri ile anılan belgelerin yenilenmesi ve tescil işlemleri karşılığında yapılacak tahsilat olarak sayılmış, gelirlerin giderleri karşılayamaması halinde doğacak açığın genel bütçeden karşılanabileceği hükmüne yer verilmiştir. Kanunda Kurumun gelirleri ayrı ayrı sayılmış olmasına rağmen üretilen mali tablolar, gelirleri tasnifli bir şekilde gösterecek şekilde düzenlenmemektedir.

MEVZUAT HAZRETLERİ YÜZÜNDEN BEKLEYEN PARA-

Bütçede her yıl oluşan fazlalık nedeniyle, özel bütçeye geçilmesinden bu yana SHGM'nin elinde bütçe fazlası olarak biriken tutar 2010 yıl sonu itibariyle 132.881.637 TL'ye ulaşmıştır. Mevzuatta bir hüküm bulunmadığı için oluşan kaynak Genel Bütçeye aktarılmamakta ve atıl olarak bekletilmektedir.

-Cumhuriyetin ilk yıllarında sivil havacılık konusunda ülkemizde önemli atılımlar gerçekleştirilmiş, özel sektör marifetiyle uçak üretimi yapılmış ve Uluslar arası Sivil Havacılık örgütünün kurucu üyeleri arasında Türkiye Cumhuriyeti de yerini almıştır. Ancak başlangıçtaki gelişme seyri devam ettirilememiş uçak üretmek için açılan fabrikalar daha sonra tamir ve tadilat atölyelerine dönüştürülmüştür."

(Akşam)
"TÜRKİYE'DE PİLOT EĞİTİM ÇALIŞMALARI YETERSİZ"

Yorumlar Tüm Yorumlar (22)

Misafir ~ 13 yıl önce
Hic bir secim kriterine bakilmadan, ucus okullarina kabul ediliyorsunuz, kurs suresince 50 000 avro vermis musteriyi memnun etmekle mukellef ve hicbir eleme sistemine tabi olmayan sureci tamamlayip, ATPL onlindan sorulari ezberledikten sonra elinize lisansi aliyorsunuz, Peki ya, dogru durust bir is bulamamis, cesitli sebeplerle sirketlerle ilisigi kesilmis, kalitesiz ucus ogretmenlerine ne demeli, SHGM derhal kaliteli bir ucus egitiminin birim maliyetini cikarip, bu rakkamin altinda egitim veren okullara kilit vurmali, zira sirf maddi rant icin cokca kalitesiz pilotlar yetistiren bu okullarda mezun, bircok degerli pilot arkadas, yapilan bu genelleme dogrultusunda is bulamamakta

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Evet lisanslı pilotlara parasını alıp iş vermeyen şirketler hadi bakalım. SHGM hem TRTO da lisans verilen hemde yerli pilot yerine yabancı pilot uçuran şirketleri mercek altına alsın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
12 yıldır uçuyorum,sessiz kalırsanız elinize hiçbir şey geçmez şunu bilin eğer bir insan lisansını almış ise bu lisansada bir tip işletebilmiş ise ki en zoru budur bu insan hak etmiş demektir,unutulmaması gereken bi konuda şu iş ve işci kurumunda meslekler bölümünde pilotluk mesleği yazmıyor bunun için yapmanız gereken istanbul il başkanlığına gitmek ve yazılı olarak başvuru yapmak ve takibini yapmak buradanda ulaştırma bakanlığına gidebilir hakkınızı arayabilirsiniz unutmayın şahsen ve fiilen başvurun yazılı dilekce yazarak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
işi olmayan pilot yokmuymuş gülerim buna... hem tipi her türlü sertifikası her şeyi hazır kaç tane pilot gösteririm ben onlara yetersizmiş yok canım daha neler... ingilizceleri azmış çağırıp kontrol etsinler o zaman yabancı pilotları onların ingilizceleri ne kadarmış yazık çok yazık... pilot alımını seçimini iki üç kişinin eline bırakanlar utansın baban kaptansa işinde olur gücünde sahipsizler düşünsün....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bir Türk Hava Yolu olan Saga nın Afganistan da bir pilotunun ölmüş olabileceğini öğrenince eyvah kim ki diye endişe ve üzüntü yaşadım ancak İspanyol olduğunu öğrenince şaşkınlık mı desem, ne desem bilemediğim bir duygu yaşadım. İyi bir insan olduğu söylenen İspanyol meslektaşımıza allahtan rahmet dilerken , bizi bu noktaya taşıyan bürokrat, siyaset ve havacı camiasına da yazıklar olsun diyorum...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Tüm dünya da olduğu gibi Kaptan eksiği neden gösterilerek açılan bu yol firmalarca açıkça suistimal edilmekte ve havacı değilde yahudi tüccar havasındaki insanlar sayesinde güzel ülkemiz işsiz pilot cehennemine dönmüş durumda. Şirket şirket ele alabileceğim ama çok insanı rahatsız edecek gerçek durumlardan bahsetmektense bu başı boş düzeni en azından kontrol altında tutmak görevi oluğuna inandığım SHGM nin yeni Müdürü sektöre geldiğini bakalım hissettirebilecekmi?.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bu sayılara SHGM fazlasıyla vakıf diye düşünsem de benim öğrendiğim kadarıyla şu anda Yabancı Pilot sayısı 1130 u geçmiş durumda. Yerlilere gelince; Genel Havacılık olmadığı ve İlaçlama öldüğü için 500 ün üzerinde pilot tan ekiler okullarda öğretmenlik vb ile bir şekilde devam ediyor. 200 civarında işsiz pilottan 100 civarı hava yollarının istediği ingilizce vb tüm şartları taşımasına rağmen hatta şu anda 50 civarında tipi olan ama şirketlerin yabancı alımları nedeniyle iş bulamayan pilot mevcut.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Öyle bir dönemden geçiyoruz ki inanamıyorum. Adamlar istese bile yapılmayacak olanı biz gönüllü yapıyoruz. Adamların şirketleri kapanıyor pilotları işsiz kalıyor, bizler ise nedeni ne olursa olsun kendi pilotlarımızı işsiz bırakma pahasına bu adamlara iş veriyor ama kendi pilotlarımızı işsiz gezmelerine göz yumuyoruz. Haa onlar daha iyi diyen yabancı hayranı insanların bilinçli bir şekilde verilmiş aşağılık kompleksini yediklerini yüzlerine söylemek işe yarar mı bilmem ama yazık onlarada...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
BE ADAM!!! CAYIR CAYIR HABERLERDE CIKTI SAGANIN DURUMU THY OLMAZSA SAGA OLURMUS BAAKSEN ... SAGA BITMIS OLSA BILE CAPTAN PILOT VE CO PILOT ALIMINDA COK SECICIDIR... SAGANIN IYI ZAMANLARINDA SAGAYA GIRMEK ISTEYEN VE BEKLEYEN INSAN COKTU..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bu kadar insanın yaşadığı, bu kadar üniversite mezunu işsizin lduğu bir ülkede 1000 tane pilotu (ki bu sayı daha fazladır diye düşünüyorum) yetiştiremeyen yöneticiye/sisteme/mentaliteye (sebebi ne ise), yani bu ülkeye yazıklar olsun. İnsanı 'Ne Mutlu Türküm Diyene' demeye utanır hale getirdiler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000