18 Mayıs 2010, Salı 12:41:12

TÜRK UÇAĞI TARTIŞILIYOR

İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Kampusu’ndaki Süleyman Demirel Konferans Salonu’nda düzenlenen Türk Bölgesel Yolcu Uçağı Çalıştayı başladı.
  • yapamamak diye bir durum yok, müşteri parasını verirse uzay mekiği bile yapabiliriz. ancak zurnanın zırt dediği yer satış.. bu uçaklar diyelim ki üretildi, kim alacak, thy mi? peki thy bu uçakları alırken airbus'a verilen garantiler verilecek mi, hazine projeye kefil olacak mı, başbakan sözleşmeye imza atacak mı? akp'liler yerli malı kullanımı konusunda pek iyi referansa sahip değiller. basit belediye otobüslerini ve tren setlerini alırken dahi çeşitli bahaneler ve şartname-ihale oyunlarıyla yabancı mallar alınıyor. bu uçak tasarlanıp üretime hazır hale gelse bile bizim siyasetçiler almamak için bir bahane bulacaklardır. "denenmemiş, tecrübesiz" falan gibi..
  • Bence N.DE uçak fabrikamız kapatılmasaydı şu an Airbus veya Boeing gibi uçaklarımız olacaktı...
  • Bilmediğiniz çok şey var..O uçağın üretimi öyle ha deyince olmuyor..dizaynı tasarımı vs birçok unsur bir araya geliyor ve onun kendisini kurtarması için satışınıda yapmanız lazım yaklaşık kendi üretim maliyetlerini karşılaması için kendi içinde bunu yapamazssın başka ülkelerinde zaten senin uçağına bakmayacağını biliyorsun zarar edersin..yada sallabaş bişey üreteceksin ona da kimse adım atmaz..Daha bu konu ile ilgili eline kağıt kalemi aldığında bir çok engelle karşılaşacaksın..E herşey böyleyken bu proje tamamen hayal...He şöyle birşey olabilir 50 yıl sonrası için sen teknolojini dünyaya kanıtlayacak projeler yaparsın başka alanlarda örneğin gözlük camı üretimi en basiti...gibi bir çok konuda ondan sonra 50 yıl sonra artık ben uçak yapıcam
  • ben bugün bu toplantıdaydım.. kabiliyetlerimizi bir görseniz bu uçağı yapmamak ayıp olur aslında ama tek sorun bürokrasi.. ama zannediyorum artık bu proje baya destekleniyor ki böle bişey yapıldı.. inşallah olucak ben inanıyorum :)
  • Ben Avrupa'da batan bir uçak üreticisinin son ürettiği ve 3 adet prototip imal ettiği 98 koltuklu yolcu uçağın (GE motorlu jet) haklarını ve son prototipini aldım. TAİ'e teklif ettim. Alın yapın. tüm deneyler yapılmış, prototipini bile size vereceğim. Para falan da istemiyorum. Oralı olmadılar...Avrupa'da hangarda o gün bu gün duruyor uçak. Eh, artık daha ne desem...
  • Hala yapılamaz, olmaz, binmem diyen herkese yazıklar olsun. Ben böyle bir çalışmanın içinde olmak isterim, kendi uçağımızı yapmaktan gurur duyarım. Ayrıca emin olun ki bizim yapacağımız uçak, tem teknisyen dostu, hem de ekonomik olur...
  • yaparız kesinlikle fakat uçarmı onu bilmem ve kesinliklede o uçaga binmem
  • EVET TARTIŞANLAR BENCE KAĞITTAN UÇAK YAPABİLİRLER..
  • bazı arkadaşlar yok daha erken, yok pazar tam kurulsun gibi laflar ediyorlar. önemli olan bi yerden başlamak. bu uçak 20 kişilik olur 50 kişilik olur veya sadece Türkiye içinde kullanılır. illaki ilk uçakta uluslararası yüm standartları sağlayan bi uçak olmayabilir. yeter ki bi yerden başlayalım.
  • BİR HAVAARACI YAPIMINDAN ÖNCE, SHGM TARAFINDAN İLK OLARAK YAPILACAK İŞ, SHGM İÇİNDE BİR DEPARTMAN VEYA BAŞKANLIK KURMAK VE O DEPARTMAN TARAFINDAN DA HAVAARACI İMALATINA YÖNELİK KANUN VE YÖNETMELİKLERİ HAZIRLAMAK VE YAYINLAMAKTIR. AYRICA, HAZIRLANAN KANUN VE YÖNETMELİKLERİ, ICAO’YA VE DİĞER İLGİLİ SİVİL HAVACILIK OTORİTELERİNE (FAA, EASA, VS) BİLDİREREK, ULUSLAR ARASI STANDARTLARA UYGUNLUĞU KONUSUNDA ONLARIN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİNİ ALMAKTIR. ANCAK ZOR BİR İŞ, ALLAH ÇALIŞTAYDA BULUNAN HERKESE KOLAYLIKLAR VERSİN. ÜMİT ÇENDEK
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın katıldığı çalıştayda ihtiyaçlar ve yetenekler konulu iki oturum düzenleniyor.

İhtiyaçlar panelinin açılış konuşmasını yapan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Yahya Kemal’in “İnsan hayal ettiği müddetçe yaşar” sözünü hatırlatarak Türk yapımı uçağın hayata geçirileceğini söyledi.

Yerli yapımı yolcu uçağı için siyasi irade, havacılık sektörü ve üniversitelerin işbirliği içerisinde olması gerektiğini söyleyen Yıldırım, “Uçak yapımı kolektif işbirliğinin ürünüdür” dedi.

SHGM Genel Müdür Yardımcısı Bahri Kesici ise uçak yapımı için üç önemli ayağın bulunduğunu, bunların “Entelektüel güç, sertifikasyon ve imalat sanayi” olduğunu söyledi.

Üretilecek yerli uçağın sertifikasyonu ile ilgili kanuni sorumluluğun SHGM’de olduğunu kaydeden Kesici, “Biz bunu yapacağız. Ne eksiklik varsa gidereceğiz” dedi.

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal da “Üretilecek yerli uçağın kısa gövdeli, 40-60 yolcu kapasiteli, kısa pistlere iniş-kalkış kabiliyeti açısından turboprob olması gerektiğini söyleyerek Sivas-Divriği, İskenderun, Ordu-Gülyalı, Kastamonu, Bodrum-Imsık, Aydın-Çıldır, İzmir-Efes, İstanbul-Samandıra, Yalova gibi kullanılamayan havaalanları bölgesel taşımacılıkla kullanılabilir hale getirilebilir” dedi.

Türk Hava Yolları’nın son yıllarda gelişerek, Avrupa üçüncülüğüne kadar yükseldiğini kaydeden THY Genel Müdürü Temel Kotil, bölgesel hava taşımacılığında Almanya’nın örnek alınması gerektiğini, bölgesel uçağın da Türkiye’ye önemli katkı sağlayacağını, küçük havaalanlarının büyük hublara bağlanacağını kaydetti.

Onur Air Genel Müdürü Şahabettin Bolukçu Üretilecek yerli uçağın operasyon kolaylığı sağlaması, yakıt maliyetinin düşük olması, bakım kolaylığı sağlaması, hafif gövdeli ve minimum 50 yolcu kapasiteli olması gerektiğini söyledi.

Bu arada İTÜ Emekli Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ahmet Nuri Yüksel ile Çalıştay Başkanı Prof. Dr. Fevzi Ünal arasında konuşma süresi konusunda kısa süreli gerginlik yaşandı. Uçak dizaynı konusunda kitapları bulunan Yüksel, üretilecek yerli uçak için öncelikli olarak hesap ve inşa anlamına gelen dizayn konusunun ele alınması gerektiğini, yurtdışında projeye birileri alınacaksa mutlaka kar-zarar ortağı olarak alınmalı dedi.

myTECHNIC Teknoloji ve İş Geliştirme Direktörü Can Erel de bölgesel uçak modelleri ve dünyadaki bölgesel hava taşımacılığı ile ilgili kısa bir sunum yaptı.

Soru-Cevap kısmına geçilen çalıştayın öğleden sonraki oturumunda yetenekler konusu ele alınacak.

Panelle ilgili tüm detaylar bu akşam saat 20:00’da Airport TV Ana Haber Bülteni’nde olacak.








AirportHaber
TÜRK UÇAĞI TARTIŞILIYOR

Yorumlar Tüm Yorumlar (20)

Misafir ~ 14 yıl önce
yapamamak diye bir durum yok, müşteri parasını verirse uzay mekiği bile yapabiliriz. ancak zurnanın zırt dediği yer satış.. bu uçaklar diyelim ki üretildi, kim alacak, thy mi? peki thy bu uçakları alırken airbus'a verilen garantiler verilecek mi, hazine projeye kefil olacak mı, başbakan sözleşmeye imza atacak mı? akp'liler yerli malı kullanımı konusunda pek iyi referansa sahip değiller. basit belediye otobüslerini ve tren setlerini alırken dahi çeşitli bahaneler ve şartname-ihale oyunlarıyla yabancı mallar alınıyor. bu uçak tasarlanıp üretime hazır hale gelse bile bizim siyasetçiler almamak için bir bahane bulacaklardır. "denenmemiş, tecrübesiz" falan gibi..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bence N.DE uçak fabrikamız kapatılmasaydı şu an Airbus veya Boeing gibi uçaklarımız olacaktı...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bilmediğiniz çok şey var..O uçağın üretimi öyle ha deyince olmuyor..dizaynı tasarımı vs birçok unsur bir araya geliyor ve onun kendisini kurtarması için satışınıda yapmanız lazım yaklaşık kendi üretim maliyetlerini karşılaması için kendi içinde bunu yapamazssın başka ülkelerinde zaten senin uçağına bakmayacağını biliyorsun zarar edersin..yada sallabaş bişey üreteceksin ona da kimse adım atmaz..Daha bu konu ile ilgili eline kağıt kalemi aldığında bir çok engelle karşılaşacaksın..E herşey böyleyken bu proje tamamen hayal...He şöyle birşey olabilir 50 yıl sonrası için sen teknolojini dünyaya kanıtlayacak projeler yaparsın başka alanlarda örneğin gözlük camı üretimi en basiti...gibi bir çok konuda ondan sonra 50 yıl sonra artık ben uçak yapıcam

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ben bugün bu toplantıdaydım.. kabiliyetlerimizi bir görseniz bu uçağı yapmamak ayıp olur aslında ama tek sorun bürokrasi.. ama zannediyorum artık bu proje baya destekleniyor ki böle bişey yapıldı.. inşallah olucak ben inanıyorum :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ben Avrupa'da batan bir uçak üreticisinin son ürettiği ve 3 adet prototip imal ettiği 98 koltuklu yolcu uçağın (GE motorlu jet) haklarını ve son prototipini aldım. TAİ'e teklif ettim. Alın yapın. tüm deneyler yapılmış, prototipini bile size vereceğim. Para falan da istemiyorum. Oralı olmadılar...Avrupa'da hangarda o gün bu gün duruyor uçak. Eh, artık daha ne desem...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Hala yapılamaz, olmaz, binmem diyen herkese yazıklar olsun. Ben böyle bir çalışmanın içinde olmak isterim, kendi uçağımızı yapmaktan gurur duyarım. Ayrıca emin olun ki bizim yapacağımız uçak, tem teknisyen dostu, hem de ekonomik olur...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
yaparız kesinlikle fakat uçarmı onu bilmem ve kesinliklede o uçaga binmem

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
EVET TARTIŞANLAR BENCE KAĞITTAN UÇAK YAPABİLİRLER..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bazı arkadaşlar yok daha erken, yok pazar tam kurulsun gibi laflar ediyorlar. önemli olan bi yerden başlamak. bu uçak 20 kişilik olur 50 kişilik olur veya sadece Türkiye içinde kullanılır. illaki ilk uçakta uluslararası yüm standartları sağlayan bi uçak olmayabilir. yeter ki bi yerden başlayalım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
BİR HAVAARACI YAPIMINDAN ÖNCE, SHGM TARAFINDAN İLK OLARAK YAPILACAK İŞ, SHGM İÇİNDE BİR DEPARTMAN VEYA BAŞKANLIK KURMAK VE O DEPARTMAN TARAFINDAN DA HAVAARACI İMALATINA YÖNELİK KANUN VE YÖNETMELİKLERİ HAZIRLAMAK VE YAYINLAMAKTIR. AYRICA, HAZIRLANAN KANUN VE YÖNETMELİKLERİ, ICAO’YA VE DİĞER İLGİLİ SİVİL HAVACILIK OTORİTELERİNE (FAA, EASA, VS) BİLDİREREK, ULUSLAR ARASI STANDARTLARA UYGUNLUĞU KONUSUNDA ONLARIN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİNİ ALMAKTIR. ANCAK ZOR BİR İŞ, ALLAH ÇALIŞTAYDA BULUNAN HERKESE KOLAYLIKLAR VERSİN. ÜMİT ÇENDEK

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000