05 Kasım 2013, Salı 10:25:07

TÜRK SİVİL HAVACILIĞI MERCEK ALTINDA

Birleşik Arap Emirlikleri’nde yayımlanan Gulf News’den Thomas Billinghurst, Türk Havacılık Sektörünü mercek altına aldı...
  • Birliğine TK girdi bile, avrupalı pilotlara iş, yardımcı pilotlarına da üst tip eğitimi veriyor, alt tipleride yunanlılarla dolduruyor
  • anlasılan oki kendinizi birinci suvari olarak belirlemişsiniz. yani kaptan . İşte biz bu zihniyetten cok cekiyoruz. Siz kendinizi hala ordu komutanı olarak gorup kaptanım ya şirkette genel müdür dahil herkesten daha iyi havacılıgı bilirim zaten bu yolcu ucagını F16 yı ucurdugum gibi ucururum yaklaşımı asıl bizi mahveden. Esas sizin zihniyetinizden kurtulmak lazım ikinci suvari
  • Tabii ona göre olumsuz etkilenir... insanca şartlarda/zamanlarda/ istirahatler de uçuş yapılır.. uydur buydur kurallar kalkar... hesapları tutmaz PHD ünvanlı sayın Kotil'in... Ama uçucu ekip insanca yaşama geçer...
  • AB olasılığı sizce ne kadar sayın kotil. ankara kızılay da gündüz havayi fişeklerle girişimizi kutlamamızdan, meclis önüne saatler koyup geriye saydırmamızdan bugüne kadar on sene geçti. bu arada AB uyum yasalarına eksiksiz katkıda bulunmak suretiyle ve ilerleme raporlarındaki eksiklikleri tamamlayarak sürekli demokratikleşiyoruz ve istedikleri şartlarda pyunu sürdürüyoruz. bu arada bir de bakanlığımız oldu elbette, AB bakanımız sağa sola twit atmaktan başka ne yapıyor. ya da siz ne yapıyorsunuz, AB standartlarında mı yönetiyorsunuz şirketi, ya da personellerinizi işten atarken standartlaşmayı da sağladınız mı, geçin bu işleri. AB miş falan, bu düzen sürsün yeter. kaldı ben de AB karşıtı bir insanım. ama AB konusundaki düşüncelerim, küresel emperyalizmin avrupa ayağı olduğudur. bunca merak neden acaba da istedikleri her şeyi koşulsuz yapma gayreti içinde bulunulmaktadır.
  • HAVA TASIMACILIGI DUNYADA EKONOMIK VE SIYASI PEK COK FAKTORDEN ETKILENEBILEN BIR SEKTOR.AYRICA DUNYADA ORTALAMA KARLILIGIDA DIGER PEK COK SEKTORE GORE DUSUK.THY NIN COGRAFI VE DUNYA EKONOMIK GELISIMINI IYI DEGERLENDIREREK MEVCUT BOSLUKLARI VE DIGER RAKIPLERIN HATALARINI IYI DEGERLENDIRMESI VE FILO BUYUMESINI SATIS PERFORMANSI ILE BIRLESTIRMESINI BASARABILDI.BU BASARI YONETIMIN RISK ALMA VE HEDEFLEME BASARISI ILE ORANTILIDIR.ANCAK YUKSELIS GRAFIGININ ASAGI YONE DONMEMESI ICIN SURDURULEBILIRLIGE ARTIK DAHA COK DIKKAT ETMEK GEREKIR.BU ISE RISK ALABILMEKTEN COK DAHA IYI KURUMSALLASMA VE PLANLAMA ILE MUMKUNDUR.GELECEKTE KRIZ YASAMAMAK ICIN YONETIMIN DAHA PROFESYONELLERE DEVREDILMESI FAYDALI OLACAKTIR.THY NIN OPTIMUM BUYUME SINIRINI IYI TESPIT VE SURDURULEBILIRLILIGI SAGLAMAK HAMDI VE TEMEL BEYIN SINIRINI ASACAGI ASIKARDIR.ALMANYA NIN YILLIK %1 BUYUMESI TC NIN %4 BUYUMESINDEN % OLARAK KUCUK GORUNMESINE RAGMEN KUMULATIF OLARAK DAHA FAZLADIR.BUYUKLERI DEVIRMEK,DEVRILIRKEN TUTMAK ZORDURDUR
  • Avrupa birliğine girebilirmiyiz sence bir düşün bakalım daha marmararay'daki acil butonlarına ne zaman basılacağını bilmiyor millet
  • Türkiye Avrupa Birliğine Girerse Bir Yandan İyi Olurken Diğer Yandanda Kötü Olur. Kötü Yanı Ryanair, easyJet, Wizz Air Gibi Düşük Maliyetli Şirketler Avrupanın Çeşitli Yerlerinden Seferler Başlatır. Örneğini Görüyoruz Air France-KLM Ortaklığı Zor Durumda Düşük Maliyetli Şirketler Yüzünden Ve Yeniden Yapılanmaya Doğru Gidiyorlar.. İyi Yanı İse THY LOT Gibi Havayolu Şirketlerinin Hisselerde %49'un Altında Kalmayacağı Ve Şirketlerin Çoğunluğunu Ele Geçirebilmesidir.. Yani Hem İyi Hemde Kötü Yanı Vardır..

İşte Gulf News'te yer alan o değerlendirme:

Türk havacılık sanayisi, uzmanlar tarafından önümüzdeki on yıl gözlerin üzerine çevrileceği bir endüstri olarak görülüyor. Bunun iyi bir sebebi var. Ulusal hava yolu şirketi Türk Hava Yolları uluslararası ağını dünyanın tüm hava yolu şirketlerinden daha hızlı genişletiyor.

İstanbul'da 2018'de inanılmaz gibi görünen, 150 milyon yolcu kapasiteli dünyanın en büyük havalimanı açılacak. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliğinin ağustos verilerine göre Türkiye yolcu sayısını bir yıl içinde yüzde 16,7 oranında arttırıp tüm Avrupalı rakiplerini geride bırakarak dünyada üçüncü oldu.

Tüm bunlar Türkiye'nin dünya havacılık sanayisini çoktan sarsmaya başladığının açık göstergeleri. Asıl sorun ne kadar ilerleyebileceği.

İngiltere merkezli Stratejik Havacılık Araştırmaları Merkezi uzmanlarından Saj Ahmad, Gulf News'e, "British Airways, Air France-KLM ve Lufthansa'nın ne kadar yavaş büyüdüğü düşünüldüğünde Türkiye çoktan Avrupa'nın uzun menzilli uçuşlar gerçekleştiren en gözde hava yolu şirketi olmaya başladı bile." şeklinde konuşuyor.

Avrupalı köklü hava yolu şirketleri avro bölgesindeki mali kriz, yüksek akaryakıt fiyatları ve Körfez şirketlerinin azılı rekabetinden zarar görürken, Türk şirketleri bu belirsizlik ortamında birden enerji ve hırslarıyla beliriverdi.

Türk Hava Yolları (THY) 2012 yıl sonu raporunda uçuşlarını yüzde 27, uluslararası yolcu sayısını da yüzde 46 artırmış görünüyor.

Pegasus Hava Yolları da çarpıcı ilerleme gösterdi. Türkiye'nin en hızlı büyüyen düşük ücretli hava yolu şirketi olan Pegasus (aynı zamanda ikinci en büyük şirket), geçen yıl aralık ayında 7,5 milyar dolarlık Airbus tipi 75 uçak siparişi vererek dikkatleri üzerine çekti.

THY'nin Genel Müdürü Temel Kotil, Oxford Business Groupa verdiği mülakatta, "Taşımacılık pazarında büyük bir rekabet var ve İstanbul'da ideal bir merkez konumunda. İstanbul'dan diğer hava yolu şirketleriyle başka lokasyonlardan ulaşamayacağınız kadar sık uçuşlarla istenilen yere gidebilmek mümkün. Buradan Avrupa, Rus ve Körfez kentlerine ikiyle dört saat içerisinde ulaşabilirsiniz." diye konuşuyor.

Kotil'in bu yaklaşımı Türkiye'nin en büyük hava yolu şirketini Körfezin üç devi (Emirates, Etihad ve Qatar Airways) ile doğrudan rekabete sokuyor. CAPA'nın (Asya Pasifik Havacılık Merkezi) bazı şaşırtıcı araştırmaları THY'nin dış pazarlarda gerçekten de Emirates'ten daha hızlı büyüdüğünü gösterse de İstanbul'un ikinci Dubai olma olasılığı acaba ne kadar gerçekçi?

Saj Ahmet, Türkiye çevresinde faaliyet gösteren hava yolu şirketleri düşünüldüğünde THY'nin diğer şirketlerden tamamen farklı bir hizmet sunamamasını bir gerçek olarak yorumluyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor: "Elbette muhteşem bir kabin hizmeti var ama diğer üç büyük Arap şirketinin de öyle. THY şu an için sadece en iyi yaptığı şeyi sürdürebilir; yani İstanbul üzerinden uçuşları artırıp yeni uzun menzilli uçak siparişleriyle daha fazla destinasyona uçuş gerçekleştirebilir."

Uluslararası havacılık danışmanlık şirketi Ascend'in Başekonomisti Peter Morris, ülkedeki altyapı düşünüldüğünde Türkiye'nin küresel bir havacılık merkezi olma hedefine daha da ihtiyatla yaklaşılması gerektiğini düşünüyor ve bu konuda projeler olduğunu ancak henüz gerçeğe dönüştürülmediklerini belirtiyor.

Morris sözlerini şöyle sürdürüyor: "Ancak Türkiye'de havacılık sektörünün gidişatını belirleyecek en büyük mesele AB üyeliğine kabul edilip edilmeyeceği. Kabul edilirse bu gerçekten büyük bir dönüm noktası olacaktır. Resmî olarak Avrupa çatısı altına giren Türkiye'yi daha olumlu bir gelecek bekleyecektir.

TÜRK SİVİL HAVACILIĞI MERCEK ALTINDA

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

Avrupa ~ 10 yıl önce
Birliğine TK girdi bile, avrupalı pilotlara iş, yardımcı pilotlarına da üst tip eğitimi veriyor, alt tipleride yunanlılarla dolduruyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
birinci suvariye ~ 10 yıl önce
anlasılan oki kendinizi birinci suvari olarak belirlemişsiniz. yani kaptan . İşte biz bu zihniyetten cok cekiyoruz. Siz kendinizi hala ordu komutanı olarak gorup kaptanım ya şirkette genel müdür dahil herkesten daha iyi havacılıgı bilirim zaten bu yolcu ucagını F16 yı ucurdugum gibi ucururum yaklaşımı asıl bizi mahveden. Esas sizin zihniyetinizden kurtulmak lazım ikinci suvari

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Birinci Süvari.. ~ 10 yıl önce
Tabii ona göre olumsuz etkilenir... insanca şartlarda/zamanlarda/ istirahatler de uçuş yapılır.. uydur buydur kurallar kalkar... hesapları tutmaz PHD ünvanlı sayın Kotil'in... Ama uçucu ekip insanca yaşama geçer...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
AB ~ 10 yıl önce
AB olasılığı sizce ne kadar sayın kotil. ankara kızılay da gündüz havayi fişeklerle girişimizi kutlamamızdan, meclis önüne saatler koyup geriye saydırmamızdan bugüne kadar on sene geçti. bu arada AB uyum yasalarına eksiksiz katkıda bulunmak suretiyle ve ilerleme raporlarındaki eksiklikleri tamamlayarak sürekli demokratikleşiyoruz ve istedikleri şartlarda pyunu sürdürüyoruz. bu arada bir de bakanlığımız oldu elbette, AB bakanımız sağa sola twit atmaktan başka ne yapıyor. ya da siz ne yapıyorsunuz, AB standartlarında mı yönetiyorsunuz şirketi, ya da personellerinizi işten atarken standartlaşmayı da sağladınız mı, geçin bu işleri. AB miş falan, bu düzen sürsün yeter. kaldı ben de AB karşıtı bir insanım. ama AB konusundaki düşüncelerim, küresel emperyalizmin avrupa ayağı olduğudur. bunca merak neden acaba da istedikleri her şeyi koşulsuz yapma gayreti içinde bulunulmaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
THY ~ 10 yıl önce
HAVA TASIMACILIGI DUNYADA EKONOMIK VE SIYASI PEK COK FAKTORDEN ETKILENEBILEN BIR SEKTOR.AYRICA DUNYADA ORTALAMA KARLILIGIDA DIGER PEK COK SEKTORE GORE DUSUK.THY NIN COGRAFI VE DUNYA EKONOMIK GELISIMINI IYI DEGERLENDIREREK MEVCUT BOSLUKLARI VE DIGER RAKIPLERIN HATALARINI IYI DEGERLENDIRMESI VE FILO BUYUMESINI SATIS PERFORMANSI ILE BIRLESTIRMESINI BASARABILDI.BU BASARI YONETIMIN RISK ALMA VE HEDEFLEME BASARISI ILE ORANTILIDIR.ANCAK YUKSELIS GRAFIGININ ASAGI YONE DONMEMESI ICIN SURDURULEBILIRLIGE ARTIK DAHA COK DIKKAT ETMEK GEREKIR.BU ISE RISK ALABILMEKTEN COK DAHA IYI KURUMSALLASMA VE PLANLAMA ILE MUMKUNDUR.GELECEKTE KRIZ YASAMAMAK ICIN YONETIMIN DAHA PROFESYONELLERE DEVREDILMESI FAYDALI OLACAKTIR.THY NIN OPTIMUM BUYUME SINIRINI IYI TESPIT VE SURDURULEBILIRLILIGI SAGLAMAK HAMDI VE TEMEL BEYIN SINIRINI ASACAGI ASIKARDIR.ALMANYA NIN YILLIK %1 BUYUMESI TC NIN %4 BUYUMESINDEN % OLARAK KUCUK GORUNMESINE RAGMEN KUMULATIF OLARAK DAHA FAZLADIR.BUYUKLERI DEVIRMEK,DEVRILIRKEN TUTMAK ZORDURDUR

Yanıtla

Kalan karakter 1000
:) ~ 10 yıl önce
Avrupa birliğine girebilirmiyiz sence bir düşün bakalım daha marmararay'daki acil butonlarına ne zaman basılacağını bilmiyor millet

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 10 yıl önce
öyle değil işte, onlar biliyorlar da bi şey olursa çalışıyor mu diye test ediyorlar. mesela, duracak mı diye acil yardım frenini çekmelerindeki amaç da bu zaten.(!) çok ayıp ama, milletin zekasıyla da dalga geçilmez ki.
Avrupa Birliği ~ 10 yıl önce
Türkiye Avrupa Birliğine Girerse Bir Yandan İyi Olurken Diğer Yandanda Kötü Olur. Kötü Yanı Ryanair, easyJet, Wizz Air Gibi Düşük Maliyetli Şirketler Avrupanın Çeşitli Yerlerinden Seferler Başlatır. Örneğini Görüyoruz Air France-KLM Ortaklığı Zor Durumda Düşük Maliyetli Şirketler Yüzünden Ve Yeniden Yapılanmaya Doğru Gidiyorlar.. İyi Yanı İse THY LOT Gibi Havayolu Şirketlerinin Hisselerde %49'un Altında Kalmayacağı Ve Şirketlerin Çoğunluğunu Ele Geçirebilmesidir.. Yani Hem İyi Hemde Kötü Yanı Vardır..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000