12 Eylül 2013, Perşembe 09:32:34

TÜRK PİLOTLAR İÇİN FLAŞ ADIM!

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, yüzde 15’i geçen yabancı pilot oranını azaltmak için harekete geçti. Eğitimlerle uçuşa hazır Türk pilot sayısı artacak...
  • olaya objektif bakarsak sanırım her insan buna katılır.Ben bir vatandaş olarak beni güvenle uçuracak tam donanıma sahip pilot isterim.Türk olsun ingiliz olsun yunan olsun diye bir tercihim yok.yok işsiz pilot sayısı arttı iyi olmasına gerek yok yabancı pilot alımını durduralım ,elimizdeki yabancı işini düzgün yapan donanımlı pilotları çıkartalım,yerine yetersizde olsa türk pilot alalım.adamlar işsz kalmasınlar,Bu nasıl mantıktır?ALLAH AKIL FİKİR VERSİN.
  • Yabancı olmasın türk olsunmus,kardeşim uyruguna değil kalitesine bakılmalı ,senden daha iyiyse tabiki o çalışacak sen oturacaksin.Insan tasiyosunuz ,sırf işsiz pilot var diye nasıl yabancı pilot çalıştırma sınırlaması getirilir mantığı anlamıyorum.işini iyi disiplinli yapanı seç türk olsun alman olsun çinli olsun.yabancı pilotlar en azından ıngilizce biliyor sen gibi soru ezberleyip ıngilizce sınavını geçmiyor.iletişimin ne kadar önemli oldugunu sanırım kule ile bir yanlış anlaşılma sonucu kaza olunca anlayacak bazı havayolları.
  • Atpl eğitimi için hem 100.000 euro ödeyeceksin sonunda da yabancı pilotların kadrodan çıkmasını mı bekleyeceksin:)Aahahahaha komik hemde çok :)
  • Boeing 737-300/900 tip lisansi var,simdi bu habere gore benim icin sag koltugu bosaltmislar. Sinirden guluyorum,utanmadan kandirmaya devam ediolar. Ilerde alacaklari kisilerde zaten simdiden belirlenmis.Hani halan beni turkiyeden attilar diyen bir yabanci pilotu duymadim.Ne ise allaha islah eylesin bu uckagitcilari.
  • Aradan 1,5 ay geçmiş neyin FLAŞ ı bu ?
  • Ne yapmışlar bu zamana kadar da konuşuyorlar! Yemek düzenlemekten başka! Ainesi iştir kişinin lafa bakılmaz, yabancı pilotlara çanak tutanlar, atıp tutmaya devam ediyor
  • Talpa üyesiyim işten ayrıldım ertesi gün Talpayı aradım işsizim diye üç aydır çıt yok.Her ay utanmadan 50 tl kesmeye devam ediyorlar.Birilerinin yüzüne çok kötü çarpacağım.Burada ağzımı bozmak istemiyorum.Kendilerine hayrı olmayanın başkasına olabilirmi?
  • artık yorum yapmaya bile değer bulmuyorum.
  • Güven bir kez kaybedildi mi yerine konması yılları alır.Bundan da bir cacık olmaz.Umarım ben yanılırım.
  • pilotluk mesleği dunyada yapılacak en son istir bir pilot olarak açık ve net soyluyorum. pilotlarla konusmadan pilot olma sevdalısı olmayın sonra cok aglarsınız abi tavsiyesi

Yeni uçak siparişi ve yolcu sayısında rekor kırarak büyüyen Türk havacılık sektöründe yerli pilot sayısını artırmak için çalışmalar başladı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), Türkiye Havayolu Pilotları Vakfı (TPV) ile işbirliği yaparak uçuşa hazır Türk pilot yetiştirilip daha çok istihdam edilmesini sağlayacak.

Yılda 100 milyon euro

Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi ile biraraya gelen pilotlar, yüzde 15’i aşan yabancı pilot oranının azaltılması ve Türk vatandaşlarına öncelik verilmesi için işbirliği kararı aldı. Türk pilotlar varken yabancılara yılda 100 milyon euro ödendiğini belirten Türkiye Havayolu Pilotları Vakfı, artık koordinasyonu sağlayarak uçuya tamamen hazır yerli pilot yetişmesine yardımcı olacak. TPV İkinci Başkanı İsmail Bingöl, yerli pilotların bazı kriterleri aşamama sorunu olduğunu söyledi. Ticari havayolu pilotluğu lisansı dışında bazı uçaklar için ayrı bir tip eğitimi alınması gerektiğini belirten Bingöl, “Havayolu şirketleri ihtiyaca göre pilot alıyor. Şirketler hızlı büyüdüğü için uçuşa tamamen hazır pilot arıyor. Belli bir dil seviyesinde olması ve uçulacak uçağa ait eğitiminin olması gerekiyor. Bazen uçmak için 1 yıla yakın ek eğitimler alınıyor” dedi.

TPV, işbirliğinde şirketler ve SHGM ile koordinasyonu sağlayıp pilotların ihtiyaca göre eğitimleri önceden almasını sağlayacak. Böylece sipariş edilen uçaklar geldiğinde Türk pilotlar hemen işe başlayıp uçabilecek.

1.750 pilot işe alınacak

Türk Hava Yolları (THY) ve Pegasus, bu yıl Türk havacılık tarihinin en büyük siparişlerini verdi. THY, 117 adet Airbus için 10 milyardan fazla ödeme yapacak. Uçaklar 2015 yılından itibaren filoya katılacak ve 2020 ylında tamamlanacak. Pegasus Havayolları da geçen yılın sonunda 100 adet Airbus için imzayı attı. Söz konusu anlaşmanın büyüklüğü 12 milyar dolar olarak açıklandı. Her uçak için 8 pilot istihdam edildiği düşünüldüğünde 2020 yılına kadar toplam 1.750 yeni pilotun daha işe alınması gerekecek. Açığı kapatmak için eğitimler artacak.

Bazı uçakların eğitimi en az 6 ay sürüyor

Ticari pilotluk lisansı olanların ayrıca farklı uçaklar için Tip İntibak Eğitimi (TRT) alması gerekiyor. Uluslararası kurallar çerçevesinde belirlenmiş bu eğitim en az 6 ay sürüyor. Bu eğitimin ilk 2 aylık kısmı teorik derslerle geçiyor. 2 aylık bölümünde ise simülatörle çalışılıyor. Son olarak pilotlar uçuşların yoğunluğuna göre 1.5-2 ay süresince ikinci pilot olarak uçuşa katılıyor. Eğitim başarıyla tamamlandığında pilotlar belirlenen uçak için ikinci pilot konumunda çalışabiliyor.

600 İŞSİZ PİLOT VAR

Türkiye’de yaklaşık 600 işsiz pilot olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca 450’si kaptan 250’si ise ikinci pilot (F/O) olmak üzere 700 yabancı pilot bulunuyor. Yapılan hesaplara göre pilot sıkıntısı yaşanmaması için sisteme her yıl 450-500 yeni pilotun katılması gerekiyor. Eğitim çalışmaları yabancı pilot alımlarının her geçen yıl artmaması için düzenleniyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü son olarak yabancı pilot oranına sınır getirmişti. Temmuz ayında getirilen düzenleme ile havayolu şirketlerindeki pilotların yüzde 25’inden fazlası yabancı uyruklu olamıyor. (Gazetevatan)

TÜRK PİLOTLAR İÇİN FLAŞ ADIM!

Yorumlar Tüm Yorumlar (36)

mantık ~ 10 yıl önce
olaya objektif bakarsak sanırım her insan buna katılır.Ben bir vatandaş olarak beni güvenle uçuracak tam donanıma sahip pilot isterim.Türk olsun ingiliz olsun yunan olsun diye bir tercihim yok.yok işsiz pilot sayısı arttı iyi olmasına gerek yok yabancı pilot alımını durduralım ,elimizdeki yabancı işini düzgün yapan donanımlı pilotları çıkartalım,yerine yetersizde olsa türk pilot alalım.adamlar işsz kalmasınlar,Bu nasıl mantıktır?ALLAH AKIL FİKİR VERSİN.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pilott ~ 10 yıl önce
Yabancı olmasın türk olsunmus,kardeşim uyruguna değil kalitesine bakılmalı ,senden daha iyiyse tabiki o çalışacak sen oturacaksin.Insan tasiyosunuz ,sırf işsiz pilot var diye nasıl yabancı pilot çalıştırma sınırlaması getirilir mantığı anlamıyorum.işini iyi disiplinli yapanı seç türk olsun alman olsun çinli olsun.yabancı pilotlar en azından ıngilizce biliyor sen gibi soru ezberleyip ıngilizce sınavını geçmiyor.iletişimin ne kadar önemli oldugunu sanırım kule ile bir yanlış anlaşılma sonucu kaza olunca anlayacak bazı havayolları.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cyprus Pilot ~ 10 yıl önce
Atpl eğitimi için hem 100.000 euro ödeyeceksin sonunda da yabancı pilotların kadrodan çıkmasını mı bekleyeceksin:)Aahahahaha komik hemde çok :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Issiz Gurbetci Pilot ~ 11 yıl önce
Boeing 737-300/900 tip lisansi var,simdi bu habere gore benim icin sag koltugu bosaltmislar. Sinirden guluyorum,utanmadan kandirmaya devam ediolar. Ilerde alacaklari kisilerde zaten simdiden belirlenmis.Hani halan beni turkiyeden attilar diyen bir yabanci pilotu duymadim.Ne ise allaha islah eylesin bu uckagitcilari.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
flaş Mİ ? ~ 11 yıl önce
Aradan 1,5 ay geçmiş neyin FLAŞ ı bu ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilotluk ~ 11 yıl önce
Ne yapmışlar bu zamana kadar da konuşuyorlar! Yemek düzenlemekten başka! Ainesi iştir kişinin lafa bakılmaz, yabancı pilotlara çanak tutanlar, atıp tutmaya devam ediyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ramiz dayı ~ 11 yıl önce
Talpa üyesiyim işten ayrıldım ertesi gün Talpayı aradım işsizim diye üç aydır çıt yok.Her ay utanmadan 50 tl kesmeye devam ediyorlar.Birilerinin yüzüne çok kötü çarpacağım.Burada ağzımı bozmak istemiyorum.Kendilerine hayrı olmayanın başkasına olabilirmi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
işsiz pilot ~ 11 yıl önce
artık yorum yapmaya bile değer bulmuyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
GÜVEN ~ 11 yıl önce
Güven bir kez kaybedildi mi yerine konması yılları alır.Bundan da bir cacık olmaz.Umarım ben yanılırım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ccc ~ 11 yıl önce
pilotluk mesleği dunyada yapılacak en son istir bir pilot olarak açık ve net soyluyorum. pilotlarla konusmadan pilot olma sevdalısı olmayın sonra cok aglarsınız abi tavsiyesi

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000