07 Şubat 2010, Pazar 07:09:43

Turgut: "Bizim neyimiz eksik"

Akşam Gazetesi havacılık yazarı Tolga Turgut, bu hafta köşesinde havayolu ittifaklarını incelemiş. İşte Turgut'ın yazısı...
  • kendi vizyonunu acıkla arkadasım boyle kapalı konusma bıraz acık ol.... ne urettık bu gune kadar.burda her gordugumde rus ucaklarını karalamaktan ıran da yapılan ıslerı kınamaktan baska ne urettık soylermısın!!!!
  • Allah askina yorum yapma, yazi yazma ve hele bi sus.... sendekine vizyon denmez, inan bana...
  • bi kere o şans bize verilmiş biz ise kendi vatandaşımızın kurdugu üstelik kendi parasıyla kurdugu ucak fabrıkasını kapatmısız bunun ustune sence bıdaha boyle bısey olabılırmı....

Dünya çapında üç önemli havayolu ittifakı var ve çok yakında bunlara Düşük Maliyetli Havayolları ittifakları da eklenebilir. AirAsia ile Jetstar bunun ilk adımlarını atıyor.

Asya kökenli düşük maliyetli havayolları (DMH) AirAsia ile Jetstar, yaptıkları anlaşma ile 90'lı yılların sonunda başlayan havayolu ittifakı anlayışına yeni bir boyut ekleyecekler. Bilindiği üzere havayolu ittifakı, üyelerine özetle code-share anlayışına endeksli olarak, sunulan hizmet maliyetlerini düşürmeye ve networklerini genişletmeye olanak sağlıyor. 

Dünya çapında Oneworld, Skyteam ve THY'nin de üyesi olduğu StarAlliance olmak üzere 3 farklı havayolu ittifakı mevcut. Artık bir devrim olmaktan ziyade bir realite olan DMH iş modeli konvansiyonel network havayollarından farklı olduğu için aralarında bir ittifak oluşumu henüz duyulmuş değil. Konuyla ilgili AirAsia CEO'su Toni Fernandez birkaç sene önce Ryanair'e mesaj göndererek teşebbüste bulunmuş ancak sonuç alamamıştı. Ancak bu sefer durum farklı gelişecek ve bana göre DMH'ları da bir süre sonra bu yapıya geçecekler gibi görünüyor.

AirAsia ve Jetstar'ın ittifakında hedef, satın alma sinerjilerini birleştirerek ana maliyet kalemlerini optimize etmek. Asya bölgesinin en hızlı büyüyen DMH'dan olan bu havayollarının toplam ciro büyüklükleri yıllık 2 milyar doların üzerinde ve önümüzdeki yıllarda filolarına ekleyecekleri 162 adet Airbus 320 için siparişleri bulunuyor. Avustralyalı Qantas Havayolu'na ait Jetstar'ın CEO'su Bruce Buchanan, yaptıkları ortak çalışma ile tasarruf edebilecekleri yüzlerce milyon dolarlık husus saptadıklarının altını çizerken nihai hedeflerinin uçak üreticilerine DMH iş modeline uygun uçak tasarımı yaptırmak olduğunu ifade etti. Kısa vadede amacın dar gövdeli uçaklarda tasarım değişiklikleri olmakla beraber uzun vadede bunu geniş gövdeli uçaklarda da uygulamaya çalışacaklarını belirtiyorlar. 

Dünyada ekonomik dengelerin değişmesi artık network havayolu ile DMH iş modellerini birbirine çok yaklaştırdı. Tüketicinin alım gücü düşüyor ve havayolunun iş modeli ne olursa olsun, amacı maliyet kalemlerini en aza indirmeye yöneliyor. Bu nedenle havayollarının yanı sıra havalimanı yönetimleri de iş planlarını revize etmeye devam ediyorlar. Hatta artık birçok havalimanı, ana terminal binalarının yanına düşük maliyetli havayolu terminalleri (DMHT) ilave ediyor. Kuala Lumpur, Liverpool, Singapur, Melbourne ve Sydney havalimanları bunlardan birkaçı olarak sayılabilir. 

ÜLKEMİZ HAVAYOLLARI DA BENZER   SİNERJİ YARATABİLİR Mİ?

AirAsia ile Jetstar'ın ittifak girişimini farklı kanallardan izlerken haliyle aklıma 'bizim havayollarımız neden böyle sinerjiler oluşturamaz?' sorusu geliyor. Adı kulağa pek de fiyakalı gelen TÖSHİD (Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği) mutlaka konuya el atacaktır diye düşünüyorum. Zira sivil havacılık sektörümüzde Ulaştırma Bakanımızdan TÖSHİD yetkililerine kadar herkes haklı olarak sürekli uçak sayımızın (TC bayraklı sivil yolcu/kargo uçakları) 2002 yılında 130 civarındayken bugün 300'e yaklaştığı beyanatları veriyor. Dikkatinizi çekerim, yukarıda adı geçen Asyalı iki havayolunun toplam uçak filoları şu an itibarı ile sadece 110 civarında, ancak sipariş ettikleri 162 uçak bulunuyor. Bu filoya güvenerek geniş vizyonları sayesinde ortak doğru yatırımlar için birleşme çabası içindeler. Peki, bizim neyimiz eksik ya da fazla, hiç anlamıyorum. 1930'lu yıllarda tayyare fabrikası sahibi olup da kapatan bir ülkenin evlatlarından olarak, dilerim ülkemizin şirketleri en azından ellerindeki satın alma gücünü sinerjiye dönüştürerek kendi ihtiyaçları doğrultusunda uçak tasarımı yaptırabilirler. Artık ticari uçak üretebilme treni kaçtığına göre belki de üreticilerin tasarımına yön verebilme becerisi gösterebiliriz, kim bilir?

Tolga TURGUT
Akşam

Turgut: "Bizim neyimiz eksik"

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
kendi vizyonunu acıkla arkadasım boyle kapalı konusma bıraz acık ol.... ne urettık bu gune kadar.burda her gordugumde rus ucaklarını karalamaktan ıran da yapılan ıslerı kınamaktan baska ne urettık soylermısın!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Allah askina yorum yapma, yazi yazma ve hele bi sus.... sendekine vizyon denmez, inan bana...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bi kere o şans bize verilmiş biz ise kendi vatandaşımızın kurdugu üstelik kendi parasıyla kurdugu ucak fabrıkasını kapatmısız bunun ustune sence bıdaha boyle bısey olabılırmı....

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000