03 Şubat 2014, Pazartesi 08:04:24

TÜM MEYDANLARA ILS GELİYOR

Sisli ve karlı havalarda riskli uçak inişlerini güvenli hale getiren Aletli İniş Sistemi (ILS) tüm havaalanlarına yaygınlaştırılıyor. Görüş mesafeli inişler sorun olmaktan çıkıyor
  • Haberin kaynagi sabah, ne kadar ciddi bir icerik bulmayi bekliyordunuz bu haberde anlayamadim. Kisa ve oz hukumet calisiyor iste kardesim, basbakan sayesinde kar yagarken de ucaklar inecek. Durmak yok ucmaya devam :)
  • Sabiha gokcen de ILS yok mu ? Neye dayanarak bunu söylediniz acaba :) Bir meydanda ILS olması demek her hava koşulunda uçakların inişini yapabileceği anlamına gelmiyor. Basılmış olan Chartlar'da minimumlar mevcuttur;eğer ki bu değerlerin üzerinde ise iniş gerçekleştirilir.Bu değerler Kategorilere ayrılmıştır ( Cat 1 , Cat 2 ... ) . Ayrıca bu görüş değerleri minimumların üzerinde olsa dahi inişi gerçekleştirecek olan pilotların bu categorylere sahip olması ( simulatörde bu değerlerde uçması ve check'i geçmesi ) gereklidir. Aksi durumda divert etmesi gayet doğaldır.
  • Bu haberi kaleme alan kişinin THY,SHGM ve DHMI ne iş yapar sorumlulukları nedir bilmediği aşikar. Sanmıyorum ama ola ki, SHGM'den biri böyle bir açıklama gerçekten yaptıysa tavsiyem gidip biraz DHMI'den bilgi alsın. DHMI 'nin ne konularda çalıştığını öğrenmek isteyen varsa ; http://egnos-portal.gsa.europa.eu/sites/default/files/content/how_implement_egnos_en.pdf dökümanının inceleyebilir.Tabi bundan bihaber olup atıp tutan havacılarımızda (!) kendine bir iyilik yapmış olur.
  • detail yok nasil bir haber her havalimani deyince k.marasada mi ins 6S den sonra duydugum en iyi haber olur dogruysa
  • BA'da CAT III ILS varda ne oluyor? Yine uçaklar pas geçiyor, divert ediyor.
  • şişliye inmek için ILS e gerek yok TOMA yeter
  • Tüm meysanlara eski İLS sistemi ile donatmak yerine yeni nesil (çok daha ucuz ve güvenli) olan GBAS sistemi ile donatmak daha mantıklı olur. Yetkililer karar vermeden o sistemi incelemelerinde fayda vardır.

Sisli ve karlı havalarda riskli uçak inişlerini güvenli hale getiren Aletli İniş Sistemi (ILS) tüm havaalanlarına yaygınlaştırılıyor. Görüş mesafeli inişler sorun olmaktan çıkıyor.

Sisli ve karlı havalarda riskli uçak inişlerini güvenli hale getiren Aletli İniş Sistemi (ILS) Türkiye'de tüm havaalanlarına yaygınlaştırılıyor. Sistemin bütün havalimanlarında kurulması için başlatılan çalışmalar devam ederken, küçük kapasiteli 5 havalimanında da ILS kurulacak. Böylece riskli uçuşlar daha güvenli gerçekleşecek. Havalimanları sayısını artıran ve Türk Hava Yolları'nı dünya markası haline getiren Türkiye, havalimanlarına yaptığı yatırımları artırıyor.

PİSTE GÜVENLİ İNİŞ

Özellikle kış aylarında karlı ve sisli havalarda pilotlar için büyük risk oluşturan kısa görüş mesafeli inişler de artık sorun olmaktan çıkıyor. ILS sayesinde uçuşlar daha güvenli olarak gerçekleştirilebiliyor. ILS sayesinde, bulut tavanının alçak ve görüş mesafesinin kötü olduğu şartlarda uçak piste alçak bir şekilde yaklaşabiliyor. Pist yakınına kurulan ILS bünyesindeki elektronik cihazlar, pilotu en ince detayına kadar pistin istikameti, mesafesi hakkında bilgi veriyor. Böylece pilot pisti göremese bile ILS sayesinde uçağı güvenli bir şekilde piste indirebiliyor. Öte yandan askeri bölgeler üzerindeki "uçuş yasağı"nın kaldırılarak uçaklara yeni rota çizilmesi için başlatılan çalışmada son aşamaya gelindi. Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, "Türkiye'deki hava sahası 2003'ten bu yana sivil havacılık uçak kullanımı itibariyle yaklaşık 4 kat artmasına rağmen havadaki rotalar gelişmedi. Görüşmelerde son aşamaya geldik" diye konuştu. (Sabah)

TÜM MEYDANLARA ILS GELİYOR

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

Kaynaga gel ~ 10 yıl önce
Haberin kaynagi sabah, ne kadar ciddi bir icerik bulmayi bekliyordunuz bu haberde anlayamadim. Kisa ve oz hukumet calisiyor iste kardesim, basbakan sayesinde kar yagarken de ucaklar inecek. Durmak yok ucmaya devam :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
LTFJ ~ 10 yıl önce
Sabiha gokcen de ILS yok mu ? Neye dayanarak bunu söylediniz acaba :) Bir meydanda ILS olması demek her hava koşulunda uçakların inişini yapabileceği anlamına gelmiyor. Basılmış olan Chartlar'da minimumlar mevcuttur;eğer ki bu değerlerin üzerinde ise iniş gerçekleştirilir.Bu değerler Kategorilere ayrılmıştır ( Cat 1 , Cat 2 ... ) . Ayrıca bu görüş değerleri minimumların üzerinde olsa dahi inişi gerçekleştirecek olan pilotların bu categorylere sahip olması ( simulatörde bu değerlerde uçması ve check'i geçmesi ) gereklidir. Aksi durumda divert etmesi gayet doğaldır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
avia ~ 10 yıl önce
Bu haberi kaleme alan kişinin THY,SHGM ve DHMI ne iş yapar sorumlulukları nedir bilmediği aşikar. Sanmıyorum ama ola ki, SHGM'den biri böyle bir açıklama gerçekten yaptıysa tavsiyem gidip biraz DHMI'den bilgi alsın. DHMI 'nin ne konularda çalıştığını öğrenmek isteyen varsa ; http://egnos-portal.gsa.europa.eu/sites/default/files/content/how_implement_egnos_en.pdf dökümanının inceleyebilir.Tabi bundan bihaber olup atıp tutan havacılarımızda (!) kendine bir iyilik yapmış olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
K.marasli ~ 10 yıl önce
detail yok nasil bir haber her havalimani deyince k.marasada mi ins 6S den sonra duydugum en iyi haber olur dogruysa

Yanıtla

Kalan karakter 1000
swa ~ 10 yıl önce
sabıha ggokcende bıle ıls yok gectıgımız ay pegasusun ucakları sısden dolayı saw'a yogun sısten dolayı ınenemıstı.her yapılan havalımanı eksıksız ve donatımlı olmalıdır.yok efendım surda ıls yok yok burda pıst ısıkları zayıf yanıyor bu gıbı durumlar bu sektore yakısmıyor..
LTBA CAT III ~ 10 yıl önce
BA'da CAT III ILS varda ne oluyor? Yine uçaklar pas geçiyor, divert ediyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Merak ~ 10 yıl önce
Sahi ya onun sebebi nedir? CAT III olduğu halde uçaklar divert ediyor yinede!! Sebep nedir? görüş alanı minimum'u karşılamadığı için mi inmiyorlar?
Şişli ! ~ 10 yıl önce
şişliye inmek için ILS e gerek yok TOMA yeter

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ya sabır.. ~ 10 yıl önce
Güzel ve bilgili kardeşim ben DHMİ personeliyim.Ben mali denetimden bahsetmiyorum dikkat edersen havalimanı ve seyrüseferle ilgili görev ve alt yapı denetlemesinden bahsediyorum.Bilip bilmeden sallamayın.SHGM ve DHMİ aynı seviyede dersen zaten bilgisizliğin ortaya çıkar.Bak tekrar ediyorum ülkemizde sivil havacılık otoritesi SHGM dir.DHMİ değil.aç azıcık mevzuat oku
teo ~ 10 yıl önce
daha bızım meydanlarımızda ıls yok amerıkada mls sıstemı test edılmeye basladı..pahalı ve yaygın olmadıgından kullanılmıyor ama deneme de her zaman bır yarar vardır.
Misafir ~ 10 yıl önce
Tüm meysanlara eski İLS sistemi ile donatmak yerine yeni nesil (çok daha ucuz ve güvenli) olan GBAS sistemi ile donatmak daha mantıklı olur. Yetkililer karar vermeden o sistemi incelemelerinde fayda vardır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SHGM ~ 10 yıl önce
SHGM ne zamandan beri DHMI havalimanlarini isletmekte ve alt yatirimi yapmakta? Birde arkadasin dedigine katiliyorum. ILS artik eski, GBAS kullanmakta fayda var.
SHGM cevap ~ 10 yıl önce
Türkiye'de SHGM sivil havacılık otoritesidir DHMİ değil.DHMİ'yi de SHGM denetler.Özellikle havalimanları ve seyrüsefer hizmetleri bağlamında
SHGM/DHMI ~ 10 yıl önce
SHGM ve DHMI Ulastirma bakanligina bagli olup bu bakanlik ve Sayistay tarafinden denetlenmektedir. SHGM ve DHMI ayni seviyededir gorev olarak.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000