13 Mayıs 2013, Pazartesi 15:33:45

TOPÇU: "15 MAYIS'TA BÜTÜN UÇAKLARI KALDIRACAĞIZ"

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, NTV’de ekrana gelen Yakın Plan programına katıldı. İşte Hamdi Topçu’nun açıklamalarından önemli bölümler...
  • ABD sizi gün gelip AKP ile tasfiye edince yaptıklarınız hepsini tek tek bu devlet soracak merak etme! İşe ihtiyacı olan gençleri çizen, aldığın beddua ve kul haklarıyla (305 kişi hariç) yaptıkların her hak tek tek senden çıkacaktır. Bir insana dolaylı dolaysız acı çektirmek günahların en büyüdüğüdür ki Allah'ın huzurunda bunun hesabını ekibinle birlikte veremeyeceksiniz!.. Bir inat ve maddiyat uğruna manevi değerleri harcayarak insanların gözünden düşmek kadar kötü bir şey yoktur. İnsanlar seni arkandan iyi ve güzel anmayacak ben şirketin bir çalışanı olarak bundan utanıyorum.
  • İnanası değil adı ile yazan kişinin iddialarının doğruluğu ispatlıdır. Gerçekten madem çok seviyordun kar payını neden sadece Yönetim kuruluna ve başkanlarına dağıttın... onlar ne yapıyor ki niye vereceğim diyen sen deği misin?
  • Ne konuşmanla ne de görüntünle bu şirkete yakışmıyorsun!!!
  • 1. Madem haklar değişmeyecek, neden CCM 36 saate çıktı? 2. Avrupada haftalık 30 saat, yıllık 900 saatken, bize dayatılan 36/1000 değil mi? 3. Geçen sene yıllık izinler iptal edilmedi mi? 4. Boş günün gecesi 00:05 e uçuş verilmiyor mu? Ya da evimize gitmeden boş gün başlamıyor mu? 5. Programda aynı gün hem boş hem uçuş gözükmüyor mu? 6. Hangi charter çalışanları THY uçucularından fazla uçmuş? Bakın gerçekleri görmek gerek. Bu dediklerim yalansa işte meydan. Ben yazdıklarımı tek tek ispat ederim. Greve katılmayacaktım ancak bu açıklamalardan sonra güvenimi kaybedip katılmaya karar verdim.
  • Adam yargı kararını bekleyelim diyor.İşten atılan biri için grev yapma tamamen olayı siyasallaştırmaktır.İşten atılan davayı açsın dava sonucuna göre işlem yapılır.Eğer haklı olduğu halde işten atılmışsa ya işe alınır ya da tazminatı ödenir.Bu işi niye bu kadar bartıyorlar
  • Hamdi dayı hazır elini atmışken revizyonlara şu pazar mesaisini kaldır bu ne yaa üç kuruş para vericen diye 13 saat 45 dak mesai yapıoz istemiom arkadaşım isteyene verin gitsin uçsun 14 saat FRA gitgel AYT git gel ya pazar mesaisini kaldir yada insan gibi uçur bu ne yaa !!!
  • Yüzü kizarmadan bu kadar rahat yalan söyleyebilen birini hic görmemiştim bravo.hamdi beye bir soru da benden atılan 305 kişiyi eşitlik ilkesini gözeterek mı atmışlar.Yani demem o ki o gun orada sadece 305 kisi mı varmış.Bu video da bile arkadaki görüntülerden ne kadar kalabalık olduğu görünüyor!Hamdicim zaten THY ye dönmek isteyen falan yok.Disarida İnan insan oldugumu hatırladım gördüğüm degerle;sen paramizi ver baska İhsan istemez.Bir de çalışana deger veriyorlarmış pehhhh gıdıkla da gülelim :)
  • Koskoca thy'nin ykb si şive ile konuşuyor ve bu adam bu haliyle türkiye'yi türk'ü temsil ediyor yetmiyor söylediklerinin de çoğu palavra !!!! anlaşmanın olmamasının tek sorumlusu sensin hala kalkmış başkalarını suçluyorsun!!!! sen ne önerdin sendikaya da onlar kabul etmedi?? ne zam önerdin mesela??? şunlar kalksın şunlar kalsın dediğin hangi maddeler var??? bunları neden söylemiyorsun??? tek kelime ile yazık!!!
  • hadi sudiarabistana yada irana gooooooo
  • geçen yıl pas hatiç 998 saat uçtum. bu yalana kayıtsız kalan meslektaşlarımı kınıyorum. biz insan taşıyoruz, seni de taşıyoruz . tv ye yalan söyledin hadi bize de söyle

THY Yönetim Kurulu Başkanı, grev sürecinden THY Genel Müdür Temel Kotil krizine kadar bir çok konuda soruları cevapladı. İşte Topçu’nun açıklamalarından satır başları...

KOTİL KRİZİ ÇÖZÜLDÜ

Kriz falan yok. THY’de belki genel müdürün ilk defa izne çıkma talebi oldu. Bu talebi karşıladık. Vekaleten yerine biri atanması gerekiyordu ve icra kurulundan atadık.. Zamanlama itibariyle Temel Bey bunun bir süre uzatılmasını  istedi. Araya hafta sonu girdiği için görüşemedik. Telefonla görüştük. Neticede iznini bir hafta sonra kullanmak istediğini iletti. Şu anda kriz ve problem yok. 10 yıldır ailevi nedenle izne ayrılma talebiydi yerine getirildi.  Zaten bunu talep kendisinden geldi. THY son günlerde her şey cımbızla çekilip servis ediliyor, haksız ithamlar yapılıyor. Kurumsal olarak bizim açıklamalarımıza dayanılarak yazılırsa daha iyi olur.

305’İN PAZARLIK MALZEMESİ YAPILMASINA KARŞIYIZ

Hava İş sendikasıyla uzun süredir bu konuları görüşüyoruz. Tabi 10 yıldır THY yönetimindeyim. 3 yıldır başkanım. Bu dönemde çok görüşmeler yaptım. Bunun en kısası bu dönemdi. Sebebi ise 305 kişinin THY’den çıkarılması üzerine bu 305 kişiyi kayıtsız şartsız dönüş koşulundan dolayı bir noktada görüşmeler tıkandı ve imkansız hale geldi. Bu 305 kişinin durumu hukuka yansıdı. Bizim lehimize olan kararlar da var. Bu kararların kısa sürede çıkacağını sanıyoruz. Hukuk son sözü söyleyecek. Biz de değerlendirmesini yapıp karar vereceğiz. Olmazsa olmaz şart olarak öne sürülmesi ve sözleşmenin bitirilmesi için baskı yapılıyor. Biz bu konuda pazarlık yapılmasına karşıyız.  305 kişinin durumu aşılırsa diğer maddelerde sorun olmaz. 24. kez yapıyoruz. Bu zamana kadar özlük haklarını bir noktaya getirdik. Güvenin tesis edilmesi konusunda  THY bir adım atıyor. Gelin masada oturalım, grev kimsenin lehine değil. Önümüzdeki dönemde 305 kişi kararını hukuk verecek. Yapmamız gereken ne varsa adımları ilerde atacağız. Sendikanın da itibarının bittiği noktada bunu itibar meselesi yapması doğru değil. 305 kişinin yüzünden 16 bin kişinin hakları tıkanıyor. Şirketin zor durumda kalması sendikayı bir yere getirmez. Biz çalışanlarımızla bu noktaya geldik. Biz çalışanlarımıza o kadar değer veriyoruz ki çalışanlarımızın tamamının resimlerini ve eski yöneticilerimizin resimlerini koyduk. THY’de çalışmak bir ayrıcalık. Şu andaki pozisyonları daha geri götürmeyeceğiz.

UÇUŞ SÜRELERİ LİMİT ALTI

Bugüne kadar gelinen bir nokta var. Sendikal süreçte şu andaki hukuki limitler, SHGM’nin ve EASA’nın belirlediği limitlerin altında. Uçucu ekiplere  daha az mesai yaptırıyoruz. Sendika  başkanına şunu söyledim: “ Eğer THY’nin uçuş sürelerinden şikayet ediyorsanız Avrupalı bir şirketin uçuş programını alalım”  Buna da yanaşmıyorlar.

‘Uçuş güvenliğini aksatıyorlar’ propagandası yapmak yalandır, çünkü limitleri aşmak suçtur. Pilotları limit üstü uçuramazsınız. Bunun denetimi vardır. Özel şirketlere göre yüzde 30 daha az uçuruyoruz. Sendika bunu devamlı gündeme getiriyor. Koyduğumuz haklar ortada emsalleri ile karşılaştırdığımızda THY’nin şartları çok iyi. Daha iyi haklar verilebilir. Pilotluk ve kabin memurluğu, gerçekten motivasyona ihtiyaç olunan meslekler.

GREVİN MEŞRU NEDENİ YOK

Şu anda grev yapmanın gerekçesi yok. Çalışan ‘neden greve gidiyoruz’ diye soruyor. Yüzlerce mail alıyorum çalışanlardan. Bu grevin meşru nedeni yok. Sendika da koyamıyor. 16 bin kisinin hakları 305 kişiye endekslenmiş. Günde 1000’e yakın kalkışımız var. 99 ülkede 224 noktaya uçuyoruz. Bu dönemde ne gerekçeyle , çalışana “gel grev yap” diyorsun. Bizim çalışanımız şirketine sahip çıkıyor. Bize gelen mail ve başvurulardan bunu anlıyoruz. “Biz çalışmak istiyoruz” diyorlar. Bunun için lokavt kararı almadık. Bugüne kadar her zaman lokavt alındı.

ÖNYARGISIZ MASAYA OTURALIM

Operasyonumuza devam edeceğiz. İnanıyorum ki THY çalışanları bu greve itibar etmeyecek ve aksama olmayacağını düşünüyoruz. Ancak sendikanın provakatif eylemler içinde olduğunu ve işe gelenleri engellemeye çalışacağını duyuyoruz.  Bugün yönetim kurulu toplantısında biz gerçekten çalışanlarımıza sahip çıkacağız. Bundan önceki sendikalı olmayan pesoneli nasıl mağdur etmediysek bunu imzalamayan sendikanın üyesi olan ve olmayan çalışanların haklarını koruyacağız,  daha ileri  götüreceğiz. Ben patron değilim, profesyonelim. THY’yi greve götürerek imajımızı bozarak çalışamaz hale getirmeye uğraşmak kimseye yaramaz. Lütfen testi kırılmadan gün boyu buradayız. Sendika yönetimi gelsin. Ön yargısız işçi haklarını masada görüşelim. Grev sözünün maliyetine katladık. Sendikanın,bu şirketin daha ileriye gitmesi gibi bir derdi yok. 

Hem sendika hem THY açısından güvensizlik oluştu. Gelin hukuka gitmiş bölümü ayıralım, çalışanların haklarını oturup konuşalım. Bu işi iyi niyetli herkesin lehine çözelim. Bundan sonraki güven artırıcı çalışmalara yoğunlaşalım.

MALİYET HESABI YAPMADIK

THY olarak maliyet hesabını yapmadık. Biz işlerin aksayacağını düşünmüyoruz. Öyle tahmin ediyorum. Sendikanın provakatif çabalara girmesi, bu tip eylemler işi biraz daha yukarı götürür. Çalışma hakkına saygı göstermesi lazım.

15 MAYIS’TA UÇAKLARIMIZI KALDIRACAĞIZ

THY’de şu anda lokavt kararı almadık. Greve katılmayacaklar gelip çalışabilir. Greve katılacaklar olabilir. Kendi kararlarıdır. Zorla çalıştıramayız. Kanunen hakkımız da yok. İsteyen gelip işinin başına olabilir. Olmayana baskı yapamayız. Grev sürecinde dahi kanunun dışına çıkmayacağız. Kanun ne emrediyorsa onu yapacağız. Çalışanlarımız bu grevi istemiyor. 15’inde uçaklarımızın tamamının uçacağını düşünüyoruz. Sendikanın kara propagandaları geçersizdir. Greve çıkmak da çıkmamak da anayasal haktır. Sendika engellemeye kalkarsa bunun karşısında olacağız.

KIRMIZI RUJ YASAĞI YOK

THY’de zaten yönetmelik bizden önce de vardı. 30-40 yıl önce de vardı. Ruj yasağı diye birsey yok. Renklerin ve makyajın nasıl olacağını tarif eden manuel kitap var. Bu kitap genel müdür tarafından onaylanır. THY’de 80 yıldır dövme yasak. Yeni yasaklanan birşey değil ki?

Şirketin manuellerine baktığımızda ruj yasağı yok. Hangi renklerin nasıl kullanılacağına dair açıklamalar var. Kotil’in açıklamaları da buna dayanıyordu. Müdürlük ve başkanlık düzeyinde değerlendirilir. Belki genel müdürün de haberi olmaz. 2003’teki manuellerle bugünün arasında fark yok.

YENİ HAVALİMANINDA ÖZEL TERMİNAL İSTİYORUZ

Atatürk Havalimanı gerçekten Avrupanın küçük havalimanlarından biri olarak görünüyor yüzölçümü açısından. Ancak kapasite açısından yoğun havalimanlarından. Birçok bayrak taşıyıcının özel terminalleri var. Kendi yolcusuna göre dizayn etmiş, daha hızlı uçağa ulaşabilmek için terminaller yapılmış. Atatürk Havalimanı’nda bunu kısmen yapıyoruz. Ama sadece şirkete yönelik bir yer ayırmanın mümkün olmadığı Atatürk Havalimanı’nda ortada. Ama dünyanın en büyük havalimanını yapacağımız ve alan itibariyle çok büyük, 6 pistli, 150 milyonluk havalimanında THY’nin özel terminalinin olması istenen birşey. İhaleyi kazanan firmalarla oturup konuşacağız. Bu havalimanlarının büyük bölümünü THY kullanıyor. Anlaşma sağlanırsa bize ayrı terminal yapmalarını istiyoruz. Ancak şu anda burada 4-5 yıl operasyonları nasıl sorunsuz yaparız onu düşünüyoruz.



TOPÇU: "15 MAYIS'TA BÜTÜN UÇAKLARI KALDIRACAĞIZ"

Yorumlar Tüm Yorumlar (104)

THY Uzman ~ 11 yıl önce
ABD sizi gün gelip AKP ile tasfiye edince yaptıklarınız hepsini tek tek bu devlet soracak merak etme! İşe ihtiyacı olan gençleri çizen, aldığın beddua ve kul haklarıyla (305 kişi hariç) yaptıkların her hak tek tek senden çıkacaktır. Bir insana dolaylı dolaysız acı çektirmek günahların en büyüdüğüdür ki Allah'ın huzurunda bunun hesabını ekibinle birlikte veremeyeceksiniz!.. Bir inat ve maddiyat uğruna manevi değerleri harcayarak insanların gözünden düşmek kadar kötü bir şey yoktur. İnsanlar seni arkandan iyi ve güzel anmayacak ben şirketin bir çalışanı olarak bundan utanıyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yalan ~ 11 yıl önce
İnanası değil adı ile yazan kişinin iddialarının doğruluğu ispatlıdır. Gerçekten madem çok seviyordun kar payını neden sadece Yönetim kuruluna ve başkanlarına dağıttın... onlar ne yapıyor ki niye vereceğim diyen sen deği misin?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ne ~ 11 yıl önce
Ne konuşmanla ne de görüntünle bu şirkete yakışmıyorsun!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İnanası değil ~ 11 yıl önce
1. Madem haklar değişmeyecek, neden CCM 36 saate çıktı? 2. Avrupada haftalık 30 saat, yıllık 900 saatken, bize dayatılan 36/1000 değil mi? 3. Geçen sene yıllık izinler iptal edilmedi mi? 4. Boş günün gecesi 00:05 e uçuş verilmiyor mu? Ya da evimize gitmeden boş gün başlamıyor mu? 5. Programda aynı gün hem boş hem uçuş gözükmüyor mu? 6. Hangi charter çalışanları THY uçucularından fazla uçmuş? Bakın gerçekleri görmek gerek. Bu dediklerim yalansa işte meydan. Ben yazdıklarımı tek tek ispat ederim. Greve katılmayacaktım ancak bu açıklamalardan sonra güvenimi kaybedip katılmaya karar verdim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
havaiş ~ 11 yıl önce
Adam yargı kararını bekleyelim diyor.İşten atılan biri için grev yapma tamamen olayı siyasallaştırmaktır.İşten atılan davayı açsın dava sonucuna göre işlem yapılır.Eğer haklı olduğu halde işten atılmışsa ya işe alınır ya da tazminatı ödenir.Bu işi niye bu kadar bartıyorlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cpt ~ 11 yıl önce
Hamdi dayı hazır elini atmışken revizyonlara şu pazar mesaisini kaldır bu ne yaa üç kuruş para vericen diye 13 saat 45 dak mesai yapıoz istemiom arkadaşım isteyene verin gitsin uçsun 14 saat FRA gitgel AYT git gel ya pazar mesaisini kaldir yada insan gibi uçur bu ne yaa !!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
buenas ~ 11 yıl önce
ben thy bünyesinde çalışmak istiyorum, beğenmediğin uçuşlara ben uçarım, yardımcı olda işe girelim...
Yalannn ~ 11 yıl önce
Yüzü kizarmadan bu kadar rahat yalan söyleyebilen birini hic görmemiştim bravo.hamdi beye bir soru da benden atılan 305 kişiyi eşitlik ilkesini gözeterek mı atmışlar.Yani demem o ki o gun orada sadece 305 kisi mı varmış.Bu video da bile arkadaki görüntülerden ne kadar kalabalık olduğu görünüyor!Hamdicim zaten THY ye dönmek isteyen falan yok.Disarida İnan insan oldugumu hatırladım gördüğüm degerle;sen paramizi ver baska İhsan istemez.Bir de çalışana deger veriyorlarmış pehhhh gıdıkla da gülelim :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
palavra !! ~ 11 yıl önce
Koskoca thy'nin ykb si şive ile konuşuyor ve bu adam bu haliyle türkiye'yi türk'ü temsil ediyor yetmiyor söylediklerinin de çoğu palavra !!!! anlaşmanın olmamasının tek sorumlusu sensin hala kalkmış başkalarını suçluyorsun!!!! sen ne önerdin sendikaya da onlar kabul etmedi?? ne zam önerdin mesela??? şunlar kalksın şunlar kalsın dediğin hangi maddeler var??? bunları neden söylemiyorsun??? tek kelime ile yazık!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mr.Adem e cvp ~ 11 yıl önce
hadi sudiarabistana yada irana gooooooo

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yok artık ~ 11 yıl önce
geçen yıl pas hatiç 998 saat uçtum. bu yalana kayıtsız kalan meslektaşlarımı kınıyorum. biz insan taşıyoruz, seni de taşıyoruz . tv ye yalan söyledin hadi bize de söyle

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000