25 Mart 2010, Perşembe 08:45:07

TİCARİ İLİŞKİLERE THY KATKISI

Türk işadamlarının TUSKON öncülüğünde başlattığı Afrika açılımına bir destek de THY'den geldi. Kara kıtada 11 ülkeye sefer düzenleyen şirket, uçuş noktalarına Gana, Tanzanya ve Uganda'yı da ekleme kararı aldı.
  • Bu bana kendini şişirdikçe şişliren ve sonunda patlayan kurbağanın öyküsünü anımsattı!!!
  • Fetonun üslendiği ülkelere sefer koymak onların görevi...
  • Basarilarinin devamini dilerim.


 
 
Türkiye işadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından başlatılan 'Afrika Zirveleri' meyvelerini vermeye başladı. 2001 yılında Afrika ülkelerine 1,5 milyar dolarlık ihracat yapılırken, bu çalışmalar sonucunda rakam 10,1 milyar dolara yükseldi. Hem iş bağlantılarını artırmak hem de Türkiye'nin dış ticaretine katkı sağlamak isteyen işadamlarına müjdeli bir haber de Türk Hava Yolları'ndan (THY) geldi. THY Yönetim Kurulu üyesi ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Gana, Tanzanya ve Uganda'ya sefer düzenlenmesi konusunda yönetim kurulu kararı alındığını açıkladı. Uçakların uygunluk durumuna göre uçuşların 1-2 ay içinde başlayacağı öğrenildi.

TUSKON Başkanı Rızanur Meral de bu projelerin hayata geçmesinin ardından iki ülke arasındaki ticaret hacminin 10 misline ulaşacağını ifade etti.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve TUSKON Genel Başkanı Rızanur Meral, Demokratik Kongo ve Kamerun'daki temasları ve bölgedeki fırsatlara ilişkin olarak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül önderliğinde yaptıkları Kongo ve Kamerun ziyaretinin işadamları için verimli geçtiğini söyleyen TİM Başkanı, Afrika ülkelerinin Türk müteşebbisler için büyük potansiyel taşıdığını, bunu da fırsata dönüştüreceklerini kaydetti. Geçtiğimiz yıllarda Afrika'nın Türkiye'nin dış ticaretinde payının yüzde 4 seviyesinde olduğunu hatırlatan Büyükekşi, geçen yıl bu rakamın yüzde 10 seviyesine ulaştığını belirtti. Bu kapsamda 2001'de Türkiye ile Afrika arasında ticaret hacmi 1,5 milyar dolar iken rakam 2009 sonunda 10,1 milyar dolara ulaştı.

Büyükekşi, küresel krizden dolayı tüm dünyada dış ticaretin gerilediğini belirterek, Afrika'ya ihracatın yüzde 12 artış gösterdiğine dikkat çekti. Büyükekşi, Afrika kıtasıyla ilgi açılımın olumlu sonuçlarının iş görüşmelerinde somut olarak görüldüğüne işaret ederek, "Cumhurbaşkanı Gül, işadamlarına dış ticaret hacmini çok kısa sürede 30 milyar dolara çıkarma hedefi koydu. Biz de bu hedefin gerçekleşmesi için tüm girişimlerde bulunacağız." şeklinde konuştu.

Büyükekşi, 21. yüzyılda Afrika'nın stratejik rekabet arenası olarak görüldüğünü, Kongo'nun da konumu itibarıyla kilit bir rol oynayacağını aktardı. Aynı zamanda THY Yönetim Kurulu üyesi de olan TİM Başkanı, önümüzdeki bir iki ay içinde Gana, Tanzanya ve Uganda'ya da seferler düzenlenmesi hususunda karar alındığını açıkladı.

İHRACATÇI, KONGO VE KAMERUN'A DA SEFER İSTİYOR

TUSKON Başkanı Rızanur Meral de, geziye katılan onlarca işadamının Afrikalı meslektaşlarıyla önemli büyük iş görüşmeleri yaptığını dile getirdi. Meral, bu ülkelerde tekstil ve hazır giyim başta olmak üzere çimento, demir-çelik, elektrik dağıtım tesisleri ve madencilik alanlarında önemli potansiyellerin olduğuna dikkat çekti.

 Meral, şu anda birçok projenin yatırım noktasında oluştuğuna işaret ederek, "Sanayi noktasında çok fazla şey yapılmamış. Türk müteşebbislerin böyle yaklaşması iyi karşılanıyor. Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, hidroelektrik santraller ve elektrik iletim dağıtım konusunda çalışmalar var." dedi. TUSKON Başkanı ayrıca THY'den Kongo ve Kamerun'a seferler konulmasını ve yolcu bagaj limitlerinin yüksek tutulmasını da talep etti.

(Zaman)
 

TİCARİ İLİŞKİLERE THY KATKISI

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Bu bana kendini şişirdikçe şişliren ve sonunda patlayan kurbağanın öyküsünü anımsattı!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Fetonun üslendiği ülkelere sefer koymak onların görevi...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Basarilarinin devamini dilerim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000