23 Mayıs 2010, Pazar 08:34:00

THY'Yİ BEKLEYEN TEHLİKELER

Akşam Gazetesi yazarı Tolga Turgut, bu haftaki köşe yazısında, THY'nin büyümesinin tehlike yaratıp yaratmayacağını köşesine taşımış. İşte Turgut'un köşe yazısı...
  • sanıyorum iyi egitim li degil buldugumuz yabancı pilot sırf parası için gelen yabancılar.Hatta ayzarmlılarmı merak ettim.
  • Herkes "personel sıkıntısı var, onu nasıl kapatacaz, aman thy yükselişte, biraz daha dayanın, yaz sezonu geliyor, bu dönemde grev mi olur?" evet efendim grev olur, bütün personel her toplu sözleşme sürecinde aynı şeyleri yaşıyor. En zor dönemlerinde yine çalışanlar şirketlerinin yanında. Ama şirketler hiç bir zaman toplu sözleşmelerde çalışanların yanında olmuyor. Yaz sezonunu geçince her şey eskisi gibi aynı tas aynı hamama döner. Örnek grevi 26 mayısa attılar. Şimdi kesk dışında bütün konfederasyonlar sus pus. Olan tekel işçilerine oldu. Çalışanı ile birlikte yükselen bir thy ne güzel olurdu değil mi???
  • Bir havacı olarak bu durumu şöyle özetlersek,daha iyi olur THY hayatında yapılmamış yanlış insan topluluklarının elindedir.havacılık öyle uçağı havada uçarken görüp ben bunu böyle yaparım şunu böyle yaparım demekle olmaz.Tgs şirketini kurdular aldıkları elemanları görmenizi isterim ECN bagaj etiketli bagajı ERZ yani Ercan bagajını Erzurum' a gönderiyorlar , eğitim yok iş bilgisi maalesef .böyle gider ise devletten aldığı teşviklerle siyasi partilerin oy için gidişatı iyi göstermek için oynadığı oyuncak olur, bilinir ki oyuncaklar elbet bir gün bozulur.
  • sadece pilot değil teknisyen açığıda çok fazla bu konu hiç önemsenmiyor. günü kurtarmak için yapılan bazı uygulamalar ileride çok tehlikeli olabilir. özellikle MYTECHNIC VE ERCİYES ÜNİVERSİTESİNİN 3-4 BİN YTL ye ne olursan ol gel deyip 4 ay kurs verdikten sonra uçak teknisyeni yapmaya çalıştığı insanları düşününce ssektörün bu konunda çıkmaza gireceği ve bu eğitimsiz kişileri kendi istekleri konusunda kullanıp vermek için de değişik yollar arayacakalrı şüphesiz gibi görünğyor yollar
  • bu büyümenin yükünü sırtlayan kabin ve uçuş ekiplerine ise zırnık koklatmamak için uğraşırlar.Geriye dönük paralarımızı bile vermezler.
  • Arkadaslar havaci degilim ancak bu yabanci pilot alinimina karsi cikan pilot adayi arkadaslar buna dogal olarak siddetle karsi cikiyor. Ancak ticari olarak su an buyume stratejisi icerisinde olan THY yetismis elemana ihtiyac duyuyor, yerli pazarda bu arkadaslarda sanirim yetismi pilot olsalarda THY sanirim bu arkadaslarida hemen ise alirdi. Ancak tabiki kendi kaynaklarimizi degerlendirme amaciyla bu genc arkadaslarimizda ise alinip gelecek icin hazirlanmali ki gelecekte daha fazla pliot ithal etymeyelim
  • malesef yazıyı yazan kişinin havacılıkla herhangi bir ilgisi bilgisi olmadığı için değerlendirmesinin tarafsız olduğuna inanmak mümkün değildir. evet thy agresif büyümektedir fakat bunun için gerekli çalışmalar bence yeterince yapılmaktadır. gerek hostes gerek pilot eğitimleri yeterli seviyededir. sorun sadece pilot mu diyen arkadaş çok haklı. pilotlar normal durumlarda yaptıkları işleri çok kısa durumda öğrenip gerekli şekilde uygulayabilir. pilotların kalitesi önemi tecrübesi acild durumlarda öenmlidir ki bu acil durumun muhtemel sebebi bakımdan yada üretimden veyahut hava şartlarından kaynaklı sebebplerdir. pilottan daha önemlisi teknisyendir ve gerekli eğitimleri alıyorlar. tecrübesizliklerini tecrübelilerle kapatmaya çalışıyorlar
  • Değil pilot astronot olsa bakımı önemsenmemiş uçak(kalifiye olmayan personel kullanılmadan yapılan bakım)sonunda kaza kırım yaşar
  • Madem yabancı takviyesi lazım sayın yazar , işe senin gibi köşe yazarların yerlerine de yabancı gazeteci alınması ile de başlanabilir.
  • Ayrıca, büyük hava yolları incelendiğinde, onların yılda ortalama % 7 büyüdüğü görülmektedir. % 25-30 büyüyen, bir hava yolu bir çok riskleri beraberinde taşımaktadır. Kanaatimce THy asgari 2-3 yıl büyümesini % 3-5 lerde tutmalı, bu dönemde özellikle personel alt yapısını dalgalanmaktan kurtarmalıdır.
Son zamanlarda THY'nin ne kadar büyüdüğü ve başarılı olduğuna dair haberleri pek sık izler olduk. Ancak bazı hususların altını çizmek gerektiğini köşemizde yazmıştık. Bunların başında hızlı büyümenin yan etkileri geliyor.

THY, başta CEO'ları Temel Kotil olmak üzere hedeflerinin Avrupa'da ilk beşe girmek olduğunun altını çiziyor. DMH (Düşük Maliyetli Havayolu) kimliğindeki Ryanair, Easyjet ve AirBerlin'i bir kenara koyarsak, 2010 yılında şu ana kadar taşınan yolcu sayısına göre THY Avrupa'da AirFrance-KLM, Lufthansa ve British Airways'ten sonra dördüncü sırada bulunuyor. Bu tabloya bakarak THY'yi takdir etmemek haksızlık olur. Milli havayolumuzu her zaman en yükseklerde görmek isterim, ancak bazı gerçekleri de göz ardı etmemek gerekiyor.

2008 itibarıyla ağırlığını hissettiren ekonomik resesyon özellikle bu yıl Avrupalı mega oyuncuları grev veya ihtimalleriyle yüzleştirdi. Lufthansa'da geçtiğimiz aylarda yaşanan kısa süreli eylem, AirFrance ve British Airways'in her an greve gitme olasılıkları sektörde endişe yaratıyor. İngiltere'de sorun şimdilik yargı yolu ile yatışmış görünse de, eylem olasılığı pek kolay yok olmayacak gibi. Lufthansa uçuş ekiplerinin gerçekleştirdikleri kısa süreli eylemin ana kaynağı ise son yıllardaki agresif büyümeleri olarak gösterilebilir. Zira Lufthansa DMH iş planlı havayolları ile daha etkin rekabet edebilmek adına Avrupa'da Lufthansa Italia gibi DMH'ler kurdu veya başka havayolları ile ortaklıklara gitti. Tıpkı THY'nin AirBosna'ya ortak olması ve Anadolujet gibi bir DMH markası yaratması gibi. Ancak Lufthansa'nın THY'den farkı, aynı zamanda ölçeğini ikiye katlamıyor olması idi.

Son 6-7 yılda THY filo büyüklüğü olarak 60-65 uçaktan 130 uçağa çıkarken, birkaç yıl içinde de 200 uçak hedefine ulaşmanın peşinde. Malum, kurumlar büyürken en önemli yük geçiş sürecinde mevcut kadroların üzerine biner. Ekibe yeni katılanların belli bir şirket içi eğitim ve oryantasyon dönemi söz konusudur. Bu konu özellikle havacılık gibi emniyet standartlarından taviz verilmesinin mümkün olmadığı kurumlarda çok ama çok önemlidir.

PİLOT SIKINTISI YAŞANIR MI?
THY son yıllarda yüzlerce yeni pilota iş imkanı sağlarken, hesaplarıma göre yakın gelecekte de bin civarında yeni pilota ihtiyaç duyacak. Ülkemizde kısıtlı sayıda pilot yetişiyor ve edindiğimiz bilgilere göre THY büyümeye paralel olarak geçici çözümü yabancı pilotlarla sağlayacak. Bu husus özellikle şu ana kadar çözümsüzlükle devam eden 22. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerini hiç kuşkusuz negatif etkileyecektir. Hatırlanacağı üzere THY 2007 yılının yaz aylarında grevin eşiğinden son anda dönmüştü. Görünen o ki önümüzdeki aylar THY'yi de grev olasılığı ile karşı karşıya bırakabilir.

Kadrodaki mevcut pilotların hakları kıdem esasına göre korunmak suretiyle, iyi eğitimli ve tecrübeli yabancı pilot takviyesi geçiş dönemi için çok doğru bir karar. Önemli olan bu geçiş döneminde özellikle uçuş ekiplerinin çalışma saatlerinde maksimum sınırların zorlanmaması. Zira önümüz yüksek sezon ve tüm havayolları haklı olarak uçaklarını mümkün olduğunca fazla uçurmak isteyecekler. Böyle bir dönemde THY'nin uçuş emniyetinden 'sıfır' taviz vermesi gerekir. Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde ise Hava-İş Sendikası'nın, üyelerinin menfaatini korurken bir yandan da dünya ekonomik gerçeklerini göz önünde bulundurması gerekiyor.
THY'Yİ BEKLEYEN TEHLİKELER

Yorumlar Tüm Yorumlar (20)

Misafir ~ 14 yıl önce
sanıyorum iyi egitim li degil buldugumuz yabancı pilot sırf parası için gelen yabancılar.Hatta ayzarmlılarmı merak ettim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Herkes "personel sıkıntısı var, onu nasıl kapatacaz, aman thy yükselişte, biraz daha dayanın, yaz sezonu geliyor, bu dönemde grev mi olur?" evet efendim grev olur, bütün personel her toplu sözleşme sürecinde aynı şeyleri yaşıyor. En zor dönemlerinde yine çalışanlar şirketlerinin yanında. Ama şirketler hiç bir zaman toplu sözleşmelerde çalışanların yanında olmuyor. Yaz sezonunu geçince her şey eskisi gibi aynı tas aynı hamama döner. Örnek grevi 26 mayısa attılar. Şimdi kesk dışında bütün konfederasyonlar sus pus. Olan tekel işçilerine oldu. Çalışanı ile birlikte yükselen bir thy ne güzel olurdu değil mi???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bir havacı olarak bu durumu şöyle özetlersek,daha iyi olur THY hayatında yapılmamış yanlış insan topluluklarının elindedir.havacılık öyle uçağı havada uçarken görüp ben bunu böyle yaparım şunu böyle yaparım demekle olmaz.Tgs şirketini kurdular aldıkları elemanları görmenizi isterim ECN bagaj etiketli bagajı ERZ yani Ercan bagajını Erzurum' a gönderiyorlar , eğitim yok iş bilgisi maalesef .böyle gider ise devletten aldığı teşviklerle siyasi partilerin oy için gidişatı iyi göstermek için oynadığı oyuncak olur, bilinir ki oyuncaklar elbet bir gün bozulur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
sadece pilot değil teknisyen açığıda çok fazla bu konu hiç önemsenmiyor. günü kurtarmak için yapılan bazı uygulamalar ileride çok tehlikeli olabilir. özellikle MYTECHNIC VE ERCİYES ÜNİVERSİTESİNİN 3-4 BİN YTL ye ne olursan ol gel deyip 4 ay kurs verdikten sonra uçak teknisyeni yapmaya çalıştığı insanları düşününce ssektörün bu konunda çıkmaza gireceği ve bu eğitimsiz kişileri kendi istekleri konusunda kullanıp vermek için de değişik yollar arayacakalrı şüphesiz gibi görünğyor yollar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bu büyümenin yükünü sırtlayan kabin ve uçuş ekiplerine ise zırnık koklatmamak için uğraşırlar.Geriye dönük paralarımızı bile vermezler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Arkadaslar havaci degilim ancak bu yabanci pilot alinimina karsi cikan pilot adayi arkadaslar buna dogal olarak siddetle karsi cikiyor. Ancak ticari olarak su an buyume stratejisi icerisinde olan THY yetismis elemana ihtiyac duyuyor, yerli pazarda bu arkadaslarda sanirim yetismi pilot olsalarda THY sanirim bu arkadaslarida hemen ise alirdi. Ancak tabiki kendi kaynaklarimizi degerlendirme amaciyla bu genc arkadaslarimizda ise alinip gelecek icin hazirlanmali ki gelecekte daha fazla pliot ithal etymeyelim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
malesef yazıyı yazan kişinin havacılıkla herhangi bir ilgisi bilgisi olmadığı için değerlendirmesinin tarafsız olduğuna inanmak mümkün değildir. evet thy agresif büyümektedir fakat bunun için gerekli çalışmalar bence yeterince yapılmaktadır. gerek hostes gerek pilot eğitimleri yeterli seviyededir. sorun sadece pilot mu diyen arkadaş çok haklı. pilotlar normal durumlarda yaptıkları işleri çok kısa durumda öğrenip gerekli şekilde uygulayabilir. pilotların kalitesi önemi tecrübesi acild durumlarda öenmlidir ki bu acil durumun muhtemel sebebi bakımdan yada üretimden veyahut hava şartlarından kaynaklı sebebplerdir. pilottan daha önemlisi teknisyendir ve gerekli eğitimleri alıyorlar. tecrübesizliklerini tecrübelilerle kapatmaya çalışıyorlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Değil pilot astronot olsa bakımı önemsenmemiş uçak(kalifiye olmayan personel kullanılmadan yapılan bakım)sonunda kaza kırım yaşar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Madem yabancı takviyesi lazım sayın yazar , işe senin gibi köşe yazarların yerlerine de yabancı gazeteci alınması ile de başlanabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ayrıca, büyük hava yolları incelendiğinde, onların yılda ortalama % 7 büyüdüğü görülmektedir. % 25-30 büyüyen, bir hava yolu bir çok riskleri beraberinde taşımaktadır. Kanaatimce THy asgari 2-3 yıl büyümesini % 3-5 lerde tutmalı, bu dönemde özellikle personel alt yapısını dalgalanmaktan kurtarmalıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000