17 Nisan 2008, Perşembe 13:54:45

THY'YE ŞOK SORULAR

Bir süredir THY’nin faaliyet raporu üzerinde çalışan Başyazarımız Sefa İnan, saat 14:00’da başlayacak THY Genel Kurulu’nda yönetimi köşeye sıkıştırmaya hazırlanıyor. İşte Sefa İnan’ın Yönetim Kurulu’nu terletecek soruları ve detaylar…
  • Bu karin bircok sebebi var. mesela birisi: eskiden bir suru biyikli bebek vardi simdi yok. Bkz. Cem Kozlu kitabinda geyet guzel anlatiyor.
  • Zaten merak edilen de bu.tekelken zarar ediyorsun.şimdi petrol yüksek personel gideri yüksek iç ve dışta rekabet varken nasıl olurda bu derece kar açıklanır.
  • SEFA BEY INFOCU ARKADASIMA BIR ILAVE YAPMAK ISTERIM.2003 ONCESI IC HAT BILETI TEK YON 169 YTL IKEN BIZ ZARAR EDERDIK,HEMDE OYLE ADAM AKILLI ZARARLAR CIKIPTA HIC BUNLARI DILE KIMSE GETIRMEZDI.LAKIN AK PARTI BUROKRATLARI YA BUNLAR AGIZLARIYLA KUS TUTSALAR KORU KORUNE MUHALEFET.BAKIN ESKI YONETIM UYDURUK BIR ITTIFAKA ANCAK UYE OLABILMISTI SIMDIKI YONETIM UNYANIN EN BUYUGUNE UYE OLDU,YAZABILIYORSANIZ BUNLARI YAZIN ESKILER HALE SAGDA SOLDA YONETICILIK YAPIYORLAR BIR SORUN NASIL BU KADAR BECERIKSIZLIK YAPABILMISLER ATILLA
  • Millet neyle ugrasiyor, sefa bey neyle ugrasiyor... Yani 2003 döneminden önce THY yaptigi basarisi ortada!!! O zamanlari neden kimse bisey sormadi? Simdi basari üstüne basari yaparken birden bu sorularmi akliniza geldi Sefa Bey? O zamanlari akliniz nerdeydi? Cok gülünc ya! Muhalefet olmaktan cikinda Ülkeye faydali birseyler katin.
  • Özellikle 5.madde çok şaşırtıcı.uçuş sayısının artmasına ve petrol fiyatlarının çok yükselmesine rağmen yakıt gideri nerdeyse hiç artmamış.Personele ödenen FAHİŞ ücretler, 2 katına çıkan petrol, reklam masrafları, doların artması, global rekabet, THY ye nasıl olurda bu derece kar ettirir.hiç inandırıcı değil.bunun için profesyonel bir açıklama şart.
  • rakamları nasıl okuyorsunuz. dağdan fare doğacak rakamlar yazılmamış haberde. bakalım soruların cevabını verebilecekler mi?
  • TEK KELIME ILE DAG FARE DOGURDU DERLER YAA ISTE BOYLE BIR SEY, SEFA BEY SIZ BU SORULARIN CEVAPLARINI ZATEN BILIYORSUNUZ,SIRF MUHALEFET OLMAK ICIN BOYLE UYDURUK IDDIALARLA INSANLARIN VE HALIYLE KENDINIZINDE VAKTINI KAYBETMIS OLUYORSUNUZ. YAZIK KI NE YAZIK.

AirportHaber Başyazarı Sefa İnan, az sonra başlayacak THY Genel Kurulu’nda yönetim kuruluna şok sorular yöneltecek. THY hissedarı olarak kurulu takip edecek olan İnan, yönetim harcamalarından, kargo seferlerindeki zarara, personele verilmesi gereken ancak henüz verilmeyen banka protokol gelirlerinden, Teknik A.Ş’deki zarara kadar birçok soruya yanıt arayacak.

İşte İnan’ın THY Yönetim Kurulu’na yönelteceği sorular:
                                  

1- THY’nin 53.700.000 YTL ederinde gayrimenkulu nerededir? Bu gayrimenkul bina mıdır yoksa Florya’daki arsanın bugünkü rayiç değerimidir?

29-30 Ocak tarihinde yani 2007 bilançosunun bitip değerlendirmelerin sonlandığı tarihte yeniden bu gayrimenkulun değerlendirmeye alınması bir an için o gayrimenkulün satılmaya çalışıldığı intibasını doğurmuyor mu? THY’nin bu gayrimenkulü neden tekrar 29-30 Ocak 2008 de değerlendirmeye tabi tutuldu?


2- THY’nin Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleriyle Genel Müdür, Genel Koordinatör, Genel Müdür Yardımcıları gibi üst düzey yöneticilere cari dönemde sağlanan ücret ve benzeri menfaatlerin toplam tutarı 1.963.485 YTL’dir. Aynı rakam geçen yıl ki bilançoda (31.12.2006) 1.105.740 YTL idi. Bu ortalama %77 artış normal midir?

3-Teknik A.Ş’nin faaliyet gelirleri %66,2 artmış, satış maliyetleri %83,5 yükselmiş olup faaliyet gideri de %156 artmış gözükmekte.  Yani maliyetlerdeki artış gelirlerindeki artıştan fazla 2006’da esas faaliyet karı 37.222.182 iken 2007’de 2.033.090 zarar olmuş. Bu zarar nerden kaynaklanmıştır?
     
4- Esas faaliyet gelirlerinin dökümüne bakıldığında önem verilen desteklenen kargo faaliyetlerinden elde edilen gelir artmamış, neredeyse aynı kalmış. Hâlbuki kargo seferleri 2006’ya göre %21 taşınan kargo miktarı %13 artarken kargo geliri neden yükselmemiştir.
Yakıt fiyatları maliyeti mi götürdü yoksa kargo fiyatlarınız diğer şirketlere göre ucuz mu kaldı?

5- Satışların maliyetinde en büyük kalemi olan ve yaklaşık %33,3’ünü oluşturan akaryakıt giderleri 2006 ile 2007’yi kıyasladığımızda sefer sayısı %11, uçulan kilometre %12, uçulan saat %10 artmışken ve bunun yanı sıra petrol fiyatları geçen yıla karşın %50’ye yakın yükselmişken bütün bunlara rağmen akaryakıt sadece binde 1 artmış gözüküyor. Kısaca uçulan saat başına akaryakıt gideri %4 , uçulan km başına %5,7 azalmış. Yani, THY akaryakıt konusunda petrol fiyatlarındaki rekor artışların olduğu yıl, akaryakıt harcamasını da artırdığı halde birim akaryakıt giderini nasıl azaltabildi?

6- Konma, konaklama ve üst geçiş giderleri
Konma sayısı 2006’ya nazaran 2007 yılında %11 artmışken giderlerin binde 2 azalmasını nasıl yorumlanabilir?

7- Genel yönetim giderleri ( Genel müdürlük harcamaları) başlığında yer alan akaryakıt giderleri kalemi 17 kat artışla 270.533 YTL den 4.969.703 YTL’ye nasıl yükselmiştir.

8-  Diğer faaliyetlerden gelir ve gider faslında yer alan Yapı kredi protokol geliri personel maaşlarının o banka ile çalışması nedeniyle elde edilen gelir değil midir?

3.388.398 YTL’lik bu gelirin personele verilmesi konusunda düşünceniz var mıdır? Kamu şirketlerinde bu gelirin personele yılda iki kez dağıtılması konusunda hükümetçe genelge yayınlanmıştı. Kanunen tam olarak kamu statüsünde bulunmamanız nedeniyle mi bu parayı personele dağıtmak gereği duymadınız?

THY'YE ŞOK SORULAR

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

sultan68 ~ 16 yıl önce
Bu karin bircok sebebi var. mesela birisi: eskiden bir suru biyikli bebek vardi simdi yok. Bkz. Cem Kozlu kitabinda geyet guzel anlatiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dtfly ~ 16 yıl önce
Zaten merak edilen de bu.tekelken zarar ediyorsun.şimdi petrol yüksek personel gideri yüksek iç ve dışta rekabet varken nasıl olurda bu derece kar açıklanır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Atilla ~ 16 yıl önce
SEFA BEY INFOCU ARKADASIMA BIR ILAVE YAPMAK ISTERIM.2003 ONCESI IC HAT BILETI TEK YON 169 YTL IKEN BIZ ZARAR EDERDIK,HEMDE OYLE ADAM AKILLI ZARARLAR CIKIPTA HIC BUNLARI DILE KIMSE GETIRMEZDI.LAKIN AK PARTI BUROKRATLARI YA BUNLAR AGIZLARIYLA KUS TUTSALAR KORU KORUNE MUHALEFET.BAKIN ESKI YONETIM UYDURUK BIR ITTIFAKA ANCAK UYE OLABILMISTI SIMDIKI YONETIM UNYANIN EN BUYUGUNE UYE OLDU,YAZABILIYORSANIZ BUNLARI YAZIN ESKILER HALE SAGDA SOLDA YONETICILIK YAPIYORLAR BIR SORUN NASIL BU KADAR BECERIKSIZLIK YAPABILMISLER ATILLA

Yanıtla

Kalan karakter 1000
infocu ~ 16 yıl önce
Millet neyle ugrasiyor, sefa bey neyle ugrasiyor... Yani 2003 döneminden önce THY yaptigi basarisi ortada!!! O zamanlari neden kimse bisey sormadi? Simdi basari üstüne basari yaparken birden bu sorularmi akliniza geldi Sefa Bey? O zamanlari akliniz nerdeydi? Cok gülünc ya! Muhalefet olmaktan cikinda Ülkeye faydali birseyler katin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dtfly ~ 16 yıl önce
Özellikle 5.madde çok şaşırtıcı.uçuş sayısının artmasına ve petrol fiyatlarının çok yükselmesine rağmen yakıt gideri nerdeyse hiç artmamış.Personele ödenen FAHİŞ ücretler, 2 katına çıkan petrol, reklam masrafları, doların artması, global rekabet, THY ye nasıl olurda bu derece kar ettirir.hiç inandırıcı değil.bunun için profesyonel bir açıklama şart.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KraL ~ 16 yıl önce
rakamları nasıl okuyorsunuz. dağdan fare doğacak rakamlar yazılmamış haberde. bakalım soruların cevabını verebilecekler mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Atilla ~ 16 yıl önce
TEK KELIME ILE DAG FARE DOGURDU DERLER YAA ISTE BOYLE BIR SEY, SEFA BEY SIZ BU SORULARIN CEVAPLARINI ZATEN BILIYORSUNUZ,SIRF MUHALEFET OLMAK ICIN BOYLE UYDURUK IDDIALARLA INSANLARIN VE HALIYLE KENDINIZINDE VAKTINI KAYBETMIS OLUYORSUNUZ. YAZIK KI NE YAZIK.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000