24 Şubat 2013, Pazar 10:21:05

THY'NİN SLOGANI DEĞİŞİYOR MU?

THY’nin son günlerdeki performansını ve imajını yorumlayan Akşam Gazetesi havacılık yazarı Tolga Turgut, evrensel olma iddiasının ‘Osmanlı olma’ ile değişip değişmediğini masaya yatırıyor...
  • vermişler bir köşe yazıyor. maalesef vizyon sıfır. bozuk olmayanı düzeltmeyecekmişsin. sana kalsa on sene önce de herşey düzgündü. değişmesine gerek yoktu.
  • Arkadaslar yorum yapin kalb kirmayin. Iski yasak ola bilir. Ucak mehabe degil ki ??? Yasaklasin var. Hosteslere gelince o kiyim olmamis. Daha güzel ola bilirdi.
  • beyler sorun ne biliyormusunuz? uçakta gayrimüslim var, adamdan zimmi istedin (islamda gayrimüslim vergisi) adam vermedi sende adamı öldürdün? yada bakara 191, nisa 89 yada tevbe 5 ayetlerine dayanarak elemanı öldürdün? sorun budur. allahın kelamını uygulayacaksak onu değiştirmeyeceksek(seniz) kuranı tüm hükümleri ile uygulayan. müşriki buludğun yerde öldürün diyor tanrınız. o zaman kabinde de öldüreceksin. baya bi yabancı pilot mefta olur işsiz türk pilotlar şehadetle işe başlar :) konu çook derindir alkolle pek de alakalı değildir.
  • içmeseniz uçuşta, uçuştan önce içmeseniz ne olur? mecbur musunuz? içmeseniz ölür müsünüz? Ne kaybedersiniz? Çok mu faydalı? İnat için mi içmek istiyorsunuz? İçmek için ne derdiniz var? Neyi unutmak istiyorsunuz veya neyi hatırlamamak? Uçuştan sonra içseniz olmaz mı? Niye uçuşta ısrar? Çok mu faydalı? Zararsız mı? Herkes adabıyla mı içer? Herşeyin bir yeri yok mudur? Sokakta alenen içmek bile sorun iken uçakta, uçuşta, kamusal bir alanda içme ısrar ve iştiyakının, hevesinin, coşkusunun sebebi nedir? Yoksa sadece inat mı?
  • THY ye yandaş sokup kamu malını (yani vergilerimizi) çar çur etmek haramdır. Kul hakkına girerek insanları haksız yere işten atmak günahtır. e şimdi bu kadar harama batmış bir yer diye bilet almak da günah olmaz mı? alkol satışı yapan yerden alışveriş yapmayan arkadaş bi açıklasın o üstün vasfı ile.
  • "Yanlış biliyor" dersek doğru bildiği bir şeyler var manası çıkabilir.. Aman diyeyim..Kendisi bir şey bilmiyor. Onun dolduruşa geldiğini bilen alt kademe yöneticileri bunu kullanıyor ve diledikleri her şeyi yaptırıyorlar. Biz onu öyle kabul ettik. Bu durumu fark etmesini bekliyoruz sabırla.
  • Bu saçmalığa 2. yorumu gönderdiğime inanamıyorum. Ama Poland'a sormak isterim. İçki satılan marketten alış veriş yapmanın günah olduğunu hangi kutsal hikaye kitabı anlatıyor acaba? Çünkü kutsal kitaplar zamanında market yoktu. Olsa olsa bu saçmalığı hikaye kitabında okumuştur.
  • Türkçeyi benden öğrenmek zorunda tabii ki değilsin ve ben de senin kadar berbat imlası olan birine Türkçe öğreterek zamanımı boşa harcayacak değilim. İlkokul Türkçe kitabı alsan yeter. Çünkü yazdıklarını okumadan gönderdiğin belli. Ama ben şaşırmadım. Senin gibi içki satılan marketten alış veriş yapmanın bile günah olduğuna inanan bir kafa yapısı için bu saçmalamalar normal.
  • Kimse bunun sonunu dusunmuyor, ozgurluk hicbir kimsenin tekelinde olan birsey degil ki, simdilik dini butun insanlarin hosuna gidebilir bu yasakci dayatmaci zihniyet cunku istedikleri oluyor, onceden baska bir zumre biseyler dayatiordu evet yanlisti simdi de diger bir kendini diger insanlardan akilli sanan zumre biseyler dayatiyor onemli olansa akil sahibi SENin kendi ozgur iradenle ne yaptigin , ayrica boyle kaptan olmaz yolcudan tedirgin olan kicindan korkan adama kaptan demezler baska bisey derler
  • sayın yazar senin yazdıklarından hiç bir şey anlamıyorum sen herhalde sadece türkiyeyi şişli nişantaşı bağdat caddesi zanediyorsun ve o fikirleri savunuyorsun ama unutma türkiye oralardan ibaret değil millet senin ve senin gibilerinin aksini düşündüğü için böyle ve sen ve senin gibiler var oldukça böylede olmaya devam edecek bir zamanlar globally islam idi inşallah öyle olacak ve neyazkki azınlıktasınız beyaz türk kafası ile düşündükcede yalnız kalmaya devam edeceksiniz...

Son günlerde THY’nin yeni uçuş ekibi kıyafetleri ve bazı seferlerde başlattığı alkol yasağı hususları gerek ulusal, gerekse uluslararası medyada haklı olarak çok tartışılıyor. Köşemizin konusu havacılık olduğundan, konuyu bu açıdan değerlendirmezsek görevimizi hakkıyla yerine getirmemiş olacağımızı düşünüyor ve görüşlerimi paylaşmak istiyorum.

THY’nin son yıllarda inkâr edilemeyecek bir ticari başarı öyküsü var. Bu başarının en önemli sebebiyse yarattıkları marka imajı. Bunu pekiştirebilmek için Kobe Bryant, Lionel Messi, Manchester United, Barcelona ve diğer çok önemli küresel marka değeri olan kişi ve gruplara sponsor oldular. İlaveten zengin ikramlarıyla Türk misafirperverliğinden örnekler sundular. Rekabetin çok yoğun olduğu bir sektörde başarının ayrıntılarda gizli olduğunu bizlere tekrar hatırlattılar.

Ancak ne var ki ayrıntılarla başarıya gidilen yolda makro tablodan uzaklaşırsanız tökezlemeye başlarsınız. Tıpkı bugünlerde THY’nin yarattığı marka algısının erozyona uğraması gibi… Aslında ilk sinyaller geçtiğimiz yıl yaşanan gerilimli ve agresif işten çıkartmalarla başlamıştı, şimdi de uçuş ekiplerinin kıyafetleri ve bazı seferlerde alkol ikramının kaldırılmasıyla süregeliyor. Tuhaf olan, THY üst yönetiminin gelen tepkilere karşı aldığı tavır ve kamuoyunu yanlış yönlendirmesi. Yabancı basında son haftalarda THY ile ilgili makalelerde sürekli bir muhafazakârlık ve dini kimliğe vurgu yapılmasını takip ediyorum. Korkarım ki bu şekilde bir algı yaratmak ülkemizin en değerli markalarından olan THY’ye ticari anlamda başarı getirmez. Açıkçası tasarlanan örnek kıyafet çalışmalarının basında gündeme gelmesinin hemen ardından, iç hatlarda ‘business class’ yolcularına, 6 hat dışında içki servisinin kaldırılması ve dış hatlarda     8 ülkeye (toplamda 20 hat) içki servisinin yapılmaması, “THY acaba ‘Globally Yours’ sloganını ‘Globally Ottoman’ olarak mı değiştiriyor?” sorusunu aklıma getirdi.


Dünyadan örnekler

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’nun Habertürk’te yayınlanan mülakatını izledim. Kendisine bazı bilgiler yanlış iletilmiş.

Topçu “ABD’de 4 saate kadar olan iç hat uçuşlarda içki servisi yok” dedi. Ancak bu bilgi tamamen yanlış, zira ABD’de tüm iç hat uçuşlarında business (ABD de iç hatlarda first class olarak uygulanır) sınıfında içki ikramı vardır. Ekonomi sınıfında ise ücret karşılığı yapılmaktadır. Bu uygulama çoğu Avrupalı ve diğer havayollarında da benzerdir. İlaveten dünyada birçok düşük maliyetli havayolu kısa uçuşlarda ekonomi sınıfında alkol satışı yaparak ciddi cirolar elde etmektedir. Dubai ve Abudabi merkezli havayollarında bile bir iki katı İslam ülkesine olan seferler hariç alkol servisi zengin bir şekilde mevcuttur. Aynı mülakatta Topçu iç hatlarda az business yolcu olduğunu, alkol yüklemesi yapmanın ticari ve lojistik olarak doğru olmadığına vurgu yaptı. Ticari olarak bu kadar başarılı bir şirketin bir miktar küçük alkol şişesinin yarattığı lojistik ve ticari kayıptan çok, business class doluluğunu arttırma konusuna odaklanması gerekmez mi? İlaveten daha verimli bir gelir yönetimiyle bu küçük giderler kâra bile dönüştürülebilir. Zira uzun hat uçuşlarında THY’yi başarılı kılan en önemli neden zengin ikram çeşitlerinin olmasıdır. Alkol ikramı polemiğiyle THY bu zenginliği kısıtlamaya gidiyor, konuyu dini-politik bir eksene çekerek marka değerine zarar veriyor.

Özetle THY yönetiminin değiştirmeyi planladığı uçuş ekip kıyafet tasarımları ve alkol servisini bazı hatlarda kaldırmasıyla ilgili ortaya attığı gerekçeler ikna edici olmaktan maalesef çok uzak. Böyle polemiksel hususlarla harcamak yerine enerjisini sendika, yakıt giderleri, alt yapı yatırımları ve uçuş emniyetini arttırmak gibi çok daha elzem hususlara yoğunlaştırırlar.

İngilizce bir deyim vardır “If it ain’t broke, don’t try to fix it”, tercüme etmek gerekirse “Bir şey bozuk değilse düzeltmeye çalışmayın.”

THY'NİN SLOGANI DEĞİŞİYOR MU?

Yorumlar Tüm Yorumlar (23)

çalışan ~ 11 yıl önce
vermişler bir köşe yazıyor. maalesef vizyon sıfır. bozuk olmayanı düzeltmeyecekmişsin. sana kalsa on sene önce de herşey düzgündü. değişmesine gerek yoktu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mevlüt Kaptan ~ 11 yıl önce
Arkadaslar yorum yapin kalb kirmayin. Iski yasak ola bilir. Ucak mehabe degil ki ??? Yasaklasin var. Hosteslere gelince o kiyim olmamis. Daha güzel ola bilirdi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tyler ~ 11 yıl önce
beyler sorun ne biliyormusunuz? uçakta gayrimüslim var, adamdan zimmi istedin (islamda gayrimüslim vergisi) adam vermedi sende adamı öldürdün? yada bakara 191, nisa 89 yada tevbe 5 ayetlerine dayanarak elemanı öldürdün? sorun budur. allahın kelamını uygulayacaksak onu değiştirmeyeceksek(seniz) kuranı tüm hükümleri ile uygulayan. müşriki buludğun yerde öldürün diyor tanrınız. o zaman kabinde de öldüreceksin. baya bi yabancı pilot mefta olur işsiz türk pilotlar şehadetle işe başlar :) konu çook derindir alkolle pek de alakalı değildir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ne olur? ~ 11 yıl önce
içmeseniz uçuşta, uçuştan önce içmeseniz ne olur? mecbur musunuz? içmeseniz ölür müsünüz? Ne kaybedersiniz? Çok mu faydalı? İnat için mi içmek istiyorsunuz? İçmek için ne derdiniz var? Neyi unutmak istiyorsunuz veya neyi hatırlamamak? Uçuştan sonra içseniz olmaz mı? Niye uçuşta ısrar? Çok mu faydalı? Zararsız mı? Herkes adabıyla mı içer? Herşeyin bir yeri yok mudur? Sokakta alenen içmek bile sorun iken uçakta, uçuşta, kamusal bir alanda içme ısrar ve iştiyakının, hevesinin, coşkusunun sebebi nedir? Yoksa sadece inat mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KABİN ~ 11 yıl önce
meydanda deve kesmeseniz orası mezbaha mı alanda takunya ile dolaşmasanız orası hamam mı daha neler var neler sizlere kücük beyinlere anlatılacak ama anlamazsınız onun icin bu kadarı anlama zorlugu ceken icin yeterli sanırım.
sallamayın bademler ~ 11 yıl önce
THY ye yandaş sokup kamu malını (yani vergilerimizi) çar çur etmek haramdır. Kul hakkına girerek insanları haksız yere işten atmak günahtır. e şimdi bu kadar harama batmış bir yer diye bilet almak da günah olmaz mı? alkol satışı yapan yerden alışveriş yapmayan arkadaş bi açıklasın o üstün vasfı ile.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tolga Bey ~ 11 yıl önce
"Yanlış biliyor" dersek doğru bildiği bir şeyler var manası çıkabilir.. Aman diyeyim..Kendisi bir şey bilmiyor. Onun dolduruşa geldiğini bilen alt kademe yöneticileri bunu kullanıyor ve diledikleri her şeyi yaptırıyorlar. Biz onu öyle kabul ettik. Bu durumu fark etmesini bekliyoruz sabırla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Poland-2 ~ 11 yıl önce
Bu saçmalığa 2. yorumu gönderdiğime inanamıyorum. Ama Poland'a sormak isterim. İçki satılan marketten alış veriş yapmanın günah olduğunu hangi kutsal hikaye kitabı anlatıyor acaba? Çünkü kutsal kitaplar zamanında market yoktu. Olsa olsa bu saçmalığı hikaye kitabında okumuştur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Poland!!!!! ~ 11 yıl önce
Türkçeyi benden öğrenmek zorunda tabii ki değilsin ve ben de senin kadar berbat imlası olan birine Türkçe öğreterek zamanımı boşa harcayacak değilim. İlkokul Türkçe kitabı alsan yeter. Çünkü yazdıklarını okumadan gönderdiğin belli. Ama ben şaşırmadım. Senin gibi içki satılan marketten alış veriş yapmanın bile günah olduğuna inanan bir kafa yapısı için bu saçmalamalar normal.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bra ~ 11 yıl önce
Kimse bunun sonunu dusunmuyor, ozgurluk hicbir kimsenin tekelinde olan birsey degil ki, simdilik dini butun insanlarin hosuna gidebilir bu yasakci dayatmaci zihniyet cunku istedikleri oluyor, onceden baska bir zumre biseyler dayatiordu evet yanlisti simdi de diger bir kendini diger insanlardan akilli sanan zumre biseyler dayatiyor onemli olansa akil sahibi SENin kendi ozgur iradenle ne yaptigin , ayrica boyle kaptan olmaz yolcudan tedirgin olan kicindan korkan adama kaptan demezler baska bisey derler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
anlamadım ~ 11 yıl önce
sayın yazar senin yazdıklarından hiç bir şey anlamıyorum sen herhalde sadece türkiyeyi şişli nişantaşı bağdat caddesi zanediyorsun ve o fikirleri savunuyorsun ama unutma türkiye oralardan ibaret değil millet senin ve senin gibilerinin aksini düşündüğü için böyle ve sen ve senin gibiler var oldukça böylede olmaya devam edecek bir zamanlar globally islam idi inşallah öyle olacak ve neyazkki azınlıktasınız beyaz türk kafası ile düşündükcede yalnız kalmaya devam edeceksiniz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000