02 Kasım 2019, Cumartesi 11:02:05

THY'nin pilot adayı mülakatında ilginç sorular!

Türk Hava Yolları'nın pilot adaylığı sürecine giren ve haksız şekilde elendiğini iddia eden yabancı uyruklu bir Türk vatandaşı mülakatta yaşadıklarını AirportHaber'e yazdı.
  • E her gelen mektuba itibar edin o zaman habercilik anlayışınız bu mu? Ya yıllar geçer ama sizin Türkiyedeki Sivil Havacılık'a olan düşmanlığınız geçmeyecek.. Pilot yetiştiren en iyi okulları eleştirirsiniz, Türk Hava Yollarını eleştirirsiniz... Gidin başka ülkenin havacılık haberleriyle ilgilenin siz..
  • Katmandu'nun Nepal'de olduğunu bilmemek de ne bileyim... :) Ben sektörde değilim, ben biliyorum ya. Sırf onu değil, dağlık arazi olduğunu, pistlerinin en tehlikeli pistler olduğunu, hava koşullarının kötü olduğunu, kaza ve kırımlarıyla ünlü olduğunu.. Bak ben sektörde değilim, havacılıkla hobi olarak ilgileniyorum, ben biliyorum. Pöh! Diğer adayın mülakatta ne cevap verdiğini biliyor musunuz? Heyetle diyaloğu nasıldı biliyor musunuz? Yok. Ee?
  • Bir şirket sahibi olarak size acıyorum ücretli köleler
  • Nasıl olacaktı, şehirlerarası muavinlik sınavı mı olacaktı
  • Abim sen atışmaya kadar gitmişsin . Torpilli olmadığına sevindim.. iyiki sizinle uçmuyacağız
  • İRAN VE PAKİSTANLI PİLOT ALIYOR BİR TEK!
  • Ne güzel allahin şanslı kuluymussun ki kölelik düzenine girmekten korumuş seni!
  • Altına imza atarım. Bunlar az bile. Türksen ve müslüman değilsen zaten giremezsin. İstediğin kadar donanımlı ol. Bi sürü dil bil herşeyi bil zeka fışkırsın farketmez. Elin sakallısı gelir türkçeyi bile doğru dürüst konuşamayan vasıfsızı pilot adayı yaparlar tarikatçı sakalıyla pilot adayı diye resmini sisteme yüklerler ama senin gibi sil bilen yetenekli aklına başında insanları almazlar. Sen onlardan değilsin, iyiki de girmemişsin onların içine.bu mesleği başka şirkette yap, yurtdışında yap.
  • Küsmen haklısın torpil faktörü vardır. Ama sende Nepal’in nerde olduğunu en azından bilmiyorum demeseydin. Lise çocukları bile bilir Yani Uzakdoğu’da bir ülke derler.
  • Mulkata sen mi girdin

Türk Hava Yolları'nın pilot adaylığı sürecine giren ve haksız şekilde elendiğini iddia eden yabancı uyruklu bir Türk vatandaşı, mülakatta yaşadıklarını AirportHaber'e yazdı.

Adayların sürece dahil edilmesinin 'torpil'e bağlı olduğunu iddia eden pilot adayı, mülakkataki soruları ve verilen tepkileri anlattı.

İşte mülakatta yaşananlar:

Istanbul Universitesi Fizik Bolumu mezunu, İngilizce, Fransizca ve İspanyolca bilen, 3 sene Los Angeles`ta müdür olarak görev yapmuş ve sonra yurda dönüp aile şirketimizde gayrimenkul brokerlığı yapan TC uyruklu bir vatandaşım.

Bir havacılık tutkunu olarak THY'nin yetistirilmek uzere pilot adayligi surecinde ilk defa 35 yas uygulamasi yapmasi ile 2018 eylul ayinda is ilanina başvurdum. 1983 doğumlu oldugumdan dolayi bu uygulama benim icin cok onemli bir firsatti.  DYNET ingilizce sınavına davet edilip 2.5 puanla basari sagladim ve DLR a girmeye hak kazandim. Zorlu DLR süreci sonrasi olumlu cevap alip CRM değerlendirmesine girdim. Normal şartlarda 40 dakika süreceğini belirttikleri CRM mulakatim tam 65 dakika surdu. Her turlu zorlama, stres ve üstüme gelinmesine rağmen CRM surecimi de olumlu sonuçla tamamladim ve Kurul Mülakatı planlamasi icin tarihimi aldim. Bu arada IELTS belgemi de speaking 6.5 overall 6.5 puanla ibraz ettim.

Buraya kadar herşey normal gözükmekte. DYNET sonuclari aninda bilgisayarda cikiyor, DLR zaten Almanya da degerlendiriliyor ve sonuçlar oradan geliyor. CRM psikolojik bi mulakat. kendiniz olduğunuz sürece yalan yanlış beyan yapmadiginiz takdirde ve pilot olabilecek karaktere sahip iseniz basari sağlanabilecek bir surec, ayrica surec THY'den bagimsiz Istanbul Universitesi gorevlileri tarafindan yonetiliyor. IELTS ise butun dunyada kabul edilmis bir ingilizce seviye ölçme sinavi.

Kurul mülakatı ise maalesef ne ses ne video kaydinin alinmadigi iceride konusulanlar veya yapilanlar ile alakali kesinlikle adayin bir hak iddia edemeyeceği, herhangi bir feedback verilmeyen tamamen kapali bir kutu. Onceden belirlenmis adaylarin bariz bi şekilde kayrildigini gozlerimle gordum. Mülakatlara 4'er li gruplar halinde giriliyor. Benim girdigim grupta 4 kişiden 3 u (bende dahil) neye ugradigini sasirmis bi sekilde mülakattan cikarken 1 kisi `benim mülakatım iyi geçti benim olumlu gelir` diyebiliyorsa ve 4 arkadastan sadece olumlu gelir diyene olumlu sonuc gelip ise aliniyor, diger 3 une de kuru ve anlamsiz bir emailla süreciniz olumsuz sonuçlanmıştır deniyorsa mulakatin bagimsizligi konusunu sizlerin takdirine bırakıyorum.

Mülakattan birkac kesitimi de paylasmak istiyorum. Öncelikle ismim soruldu, ( Müslüman olmadığı) oldugum aciklamasi sonrasi bir not alindi ve mülakata devam edildi. Genel hayatim iş tecrübelerim başarılarım vs sonrasi havacılıkla ilgili konusmaya basladik. Takip ettiğim yayınlar sorulduğunda Türkiye'den Airporthaber ve bir yayını daha soyledim, mulakati yoneten beyefendi yanindaki arkadasina donerekten alaycı bir tavırla `sasirdik mi ? tabiki hayir.` dedi. Sonrasında ingilizce devam eden mülakatta havacilikla alakali sorular sorulmaya baslandi.

Sorulardan biri soyleydi: İstanbul ve Katmandu da 2 adet ayni ozellikte 737 uçak var, kalkis ve inislerde hangisi daha avantajlidir ? Direkt bilinebilecek bir soru olmadigindan yorum yapmaya basladim. Hava kosullarini sordum ayni, yuk ve yolcu miktarini sordum ayni, ruzgar kosullarini sordum ayni dendi. O zaman İstanbul'un deniz seviyesinden yüksekliğini biliyorum ancak Katmandu nunkini bilmiyorum dedim söylerseniz bir yorumda bulunabilirim dedim. Bu sefer sorunun yonunu degistirip o zaman Katmandu nerede diye soruldu. Hatırıma gelmedigini ve bilmediğimi soyleyince (ki yanlis bilgi vermek yerine bilmediğini söylemek her zaman en doğru cevaptir) kaza raporlari okuyup okumadığım soruldu, tabiki okuyorum deyince `okuyorsun ama anlamıyorsun o zaman` gibi bi cevapla karsilastim. Neden böyle soylediklerini sorduğumda (ki neden sormaya bircok aday curret edemiyor.) THY'nin uçağının Katmandu da kırıma ugradigini soyledi. Raporu okuduğumdan, bende kaza ile alakali bilgilerimi aktarmaya basladim. Bir noktada sozum kesildi ve raporu duzgun okusaydin Katmandunun deniz seviyesinden yüksekliğini bilirdin diye bir cevap geldi. Aslinda odak noktası deniz seviyesi yüksekliği iken ve ben bu noktayi yakalamış, soruyu dogru bir sekilde cevaplamis iken mulakat anlamsiz bir yere sürüklendi.

Mulakatin devaminda tarih itibari ile son günlerde olan havacilik olaylari neler diye soruldu Emirates in turbulansa giren uçağından bahsettim, burdan da mulakatin yonu turbulans cesitlerine kaydi. Bildigim kadariyla anlatırken `clear türbülans nedir?` dendi. Bilmediğimi soyleyince sende hiç bişey bilmiyosun ne bicim Fizikcisin tepkisi ile karsilastim, fikir yurutmem istendi. Bilmedigim bir sey hakkinda fikir yurutmemin doğru olmayacağını belirttim.

Gelmek istediğim nokta su ve hic cekinmeden yazacagim: pilot adayi alımında eger adamlarin torpil listesinde yoksanız ise alinma ihtimaliniz cok dusuk. 45 dakika süren mulakatimda yukarıda yazdığım 2 konu haricinde suphe duyacagima veya keşke diyebileceğim hiçbir konusma, soru veya cevap ile karsilasmadim. Bu aşamaya kadar gelmis biri olarak mütevazi de davranmayacağım, evet bende pilot olabilecek teknik donanim, lisan, psikoloji kısacası yetenek var ve ben bu yetenegimi 15 farkli sinav mulakat ve module sadece birer kez girip olumlu ve basarili sonuclar alaraktan ispatladim, karsiniza geldim. Ama torpil ve kayırma sinavindan sinifta kaldim.

Hayatimdan 1 senem calindi. Sinavlara ve mulakatlara hazirlik asamasinda isimi, ailemi, arkadaslarimi kisacasi hayatimi aksattim. Maddi ve manevi birçok fedakarlıkta bulundum. 1 sene gibi ise alim icin cok uzun olan bu süreçte umudumu yitirmedim hayatimdan ödünler verdim. 19 Ağustos 2019 da ise butun bu sureci basit bir `süreciniz olumsuz sonuçlanmıştır` cevabi ile kapatmak zorunda kaldim.

CRM mülakatında bir soru vardi, ` hayatinizda ugradiginiz en buyuk haksizlik nedir? ` diye. BUDUR...

THY'nin pilot adayı mülakatında ilginç sorular!

Yorumlar Tüm Yorumlar (314)

Mete çubukçu ~ 2 ay önce
E her gelen mektuba itibar edin o zaman habercilik anlayışınız bu mu? Ya yıllar geçer ama sizin Türkiyedeki Sivil Havacılık'a olan düşmanlığınız geçmeyecek.. Pilot yetiştiren en iyi okulları eleştirirsiniz, Türk Hava Yollarını eleştirirsiniz... Gidin başka ülkenin havacılık haberleriyle ilgilenin siz..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Katmandu ~ 4 ay önce
Katmandu'nun Nepal'de olduğunu bilmemek de ne bileyim... :) Ben sektörde değilim, ben biliyorum ya. Sırf onu değil, dağlık arazi olduğunu, pistlerinin en tehlikeli pistler olduğunu, hava koşullarının kötü olduğunu, kaza ve kırımlarıyla ünlü olduğunu.. Bak ben sektörde değilim, havacılıkla hobi olarak ilgileniyorum, ben biliyorum. Pöh! Diğer adayın mülakatta ne cevap verdiğini biliyor musunuz? Heyetle diyaloğu nasıldı biliyor musunuz? Yok. Ee?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Patron ~ 9 ay önce
Bir şirket sahibi olarak size acıyorum ücretli köleler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gözlemci ~ 10 ay önce
Nasıl olacaktı, şehirlerarası muavinlik sınavı mı olacaktı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Trip ~ 1 yıl önce
Abim sen atışmaya kadar gitmişsin . Torpilli olmadığına sevindim.. iyiki sizinle uçmuyacağız

Yanıtla

Kalan karakter 1000
THY ~ 1 yıl önce
İRAN VE PAKİSTANLI PİLOT ALIYOR BİR TEK!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Adam ~ 1 yıl önce
Ne güzel allahin şanslı kuluymussun ki kölelik düzenine girmekten korumuş seni!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Doğru.. ~ 2 yıl önce
Altına imza atarım. Bunlar az bile. Türksen ve müslüman değilsen zaten giremezsin. İstediğin kadar donanımlı ol. Bi sürü dil bil herşeyi bil zeka fışkırsın farketmez. Elin sakallısı gelir türkçeyi bile doğru dürüst konuşamayan vasıfsızı pilot adayı yaparlar tarikatçı sakalıyla pilot adayı diye resmini sisteme yüklerler ama senin gibi sil bilen yetenekli aklına başında insanları almazlar. Sen onlardan değilsin, iyiki de girmemişsin onların içine.bu mesleği başka şirkette yap, yurtdışında yap.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
20 YIL ve ÖNCESİ ~ 1 yıl önce
Durum tam da anlatıklarının tersi idi : "müdür kadrosundan girdim " ; " genel müdür patronumun arkadaşıydı " ; vbg.'
Aynen ~ 2 yıl önce
Küsmen haklısın torpil faktörü vardır. Ama sende Nepal’in nerde olduğunu en azından bilmiyorum demeseydin. Lise çocukları bile bilir Yani Uzakdoğu’da bir ülke derler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Far East ~ 2 yıl önce
Nepal Uzak Doğu'da kabul edilmiyor ama sen bilirsin...
İsmi boşver ~ 27 gün önce
Torpil yoktur diyemem ancak Katmandu'dan habersiz olan biri pilot olmasın zaten. İrtifadan dolayı Himalayalar civarında yok denecek kadar az hava trafiği olduğunu normal bir genel kültür sahibini bile biliyor. 3 yıl Los Angeles'ta yaşayıp Ielts'ten 6.5 almak da başarısızlık göstergesi.Dünyanın çöplerine ihtiyacı yok ülkenin.
Eginc ~ 2 yıl önce
Mulkata sen mi girdin

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000