22 Mart 2011, Salı 14:14:00

THY'NİN KOKPİT GELECEĞİ ÇOK PARLAK

Baş döndürücü bir hızla büyüyen Türk Hava Yolları, pilot ihtiyacını yabancı ekiplerle giderse bile geleceğine de yatırım yapmayı ihmal etmiyor. AirportHaber, THY'nin geleceği için Amerika'da eğitim gören pilot adaylarının eğitim koşullarını yerinde gördü.
  • Aziz Gençler hepinize başarılar dilerim. Sizler bizim gururumuzsunuz. Derslerinizde ve uçuşlarınızda kolaylıklar diler Hasretle gözlerinizden öperim. Bir büyüğünüz
  • Klavye tuşlarına basmadan önce biraz akıl ve mantık yürütülse keşke. Bu insanlar bisiklet kullanma eğitimi almayacaklar. Gökyüzünde binlerce insanın hayatından sorumlu olacaklar. Bilgileri eğitimleri sağlıkları psikolojileri yetenekleri test edilmeyen ya da uygun olmayan birisine bu sorumluluğu verebilmek mümkün mü? Ve gayet net söylüyorum (içlerinde yakınım var) torpil morpil yok. Alnının akıyla eğitim görüyor. Evet bu süreci olumlu sonuçlandırmak başarıdır. Lütfen bunu karalamak yerine onlarla siz de gurur duyun. Böyle kara düşüncelerden arınıırsanız, berrak bir zihinle siz de başarılı olabilirsiniz. Ya o zaman sizin arkanızdan da böyle konuşurlarsa?
  • evlatlar birilerini karalamak çok kolay amma ordakiler zoru başarıp gittiler ne bebeler nede torpilli hepsi egitimli çocuklar şu anda bile çok yoğunlar geceleri gündüzlerine karışmış durumda sınavdan derse dersten sınava başarıyı yakalamak kolay değil pilot olmak basit değil onlara canlar teslim ediliyor THYnınsürekli gözü üsterinde bence can güvenliğimizi önemseyen thy teşekür edelim onlarada başarılar diliyelim kazasız uçuşlar.
  • Ali Bey çok güzel bir anlatım olmuş. Elinize sağlık. Eğitime başlayan bütün arkadaşlarımı canı gönülden kutluyorum. Allah başarınızı eksik etmesin, kazasız kırımsız nice uçuşlara... E.A.
  • yaaa bu kadar okumaya ne gerek var...babam dayın amcan eben ninen pilotsa sende pilotsun ülkemde...vatadaş ne demiş bu çocuk okumayacak pilot olsun bariii :))
  • orada olan başka bir odtü mezununu da ben biliyorum. deliler gibi yıllarca pilot olmak için uğraştı didindi durdu. tüm sınavlarını da başarı ile geçti bu eğitim hakkını kazandı ve arkasında da bir allahın kulu yoktu! bu şekilde konuşarak insanların başarılarına gölge düşüremezsiniz. klavye delikanlılığının alemi yok.. bu adamlar bursla gidiyor hakkıyla gidiyor sizin dediğiniz zengn çocukları gibi özel uçuş kurslarına milyarlar bayılarak pilot olmayacaklar!
  • Ali bey sizi çok tebrik ederim böyle bir haberi yerine kadar giderek hazırladığınız için gerçekten çok güzel bir okul harika bir eğitim sistemi Korhan hoca gururumuz orda fakat ali bey thy nin havacılıkta eskiden tekel olmasından bahseder herkes eğitimde de anadolu üni tekel gibi görünümde sanki bu ülkede sivil havacılık bölümü olan başka okul yok gibi davranılıyor lütfen bu konu ile ilgilide bir yazı yazarmısınız
  • bosverin dedikodulara bunlar kiskanclik nobeti gecirenler egitim verilmese neden verilmedi derler gecin bunlari gecin
  • THY Eğitim Başkanlığı'na Fatih Ünivesitesi'nden bir Profesör atanacağı söyleniyordu. Atandı mı ?
  • yok torpil tarih olmuş,yok pilot bebelerine kıyak çekilmezmişş yok herşey adaletli şekilde yapılıp hak eden kazanıyormşşşşşşş....sen kulahıma anlat bunları dönen dolapları ayyuka çıkmış sen masal anlatıyorsun burada...zaten bizim millette yıllardır masalla uyutuluyor

Florida Institute of Technology... Dünyada havacılık alanında eğitim veren en iyi üniversiteler arasından ilk dört üniversiteden biri olarak kabul ediliyor. Bu üniversite Havacılık Fakültesi ile birlikte altı fakülteden oluşuyor. Türk Hava Yolları'nın geleceği olarak görülen pilotlar bu üniversitede eğitim görüyorlar.

THY pilot adaylarının nasıl bir eğitim aldığını AirportHaber yerinde gördü. Eğitimle ilgili gözlemlerimizi aktarmadan önce Florida Institute of Technology (FIT) "nasıl bir okul" sorusunun cevabını yazalım.

Florida Institute of Technology yaklaşık 53 yıllık köklü bir üniversite. Türkiye'deki vakıf üniversiteleri gibi kar amaçlı olmayan teknik bir üniversite. 1958 yılında Amerikan Uzay Programı’nı desteklemek üzere gerekli mühendis ve bilim adamları yetiştirmek üzere kurulan bir okul... Toplam altı fakülteden oluşan üniversitede yaklaşık 100 ayrı alanda lisans, yüksek lisans ve doktora programları yürütülüyor.

Florida Institute of Technology, US News ve World Report tarafından eğitim alanından en yüksek sıralama olan Tier1 üniversiteleri arasında yerini almış bir üniversite. 10 bine yakın örgün ve uzaktan eğitim alan öğrencisi bulunan Florida Institute of Technology'nin 102 ayrı ülkeden öğrencisi bulunuyor.

1968 yılında Havacılık Fakültesi kurulan üniversitede o dönem iki yıllık ön lisans programıyla 64 öğrenci eğitim görmüş altı yıl sonra da ulusal akreditasyonu tamamlanarak 4 yıllık havacılık fakültesi olma hakkını kazanmış.

Yoğun talep gören Florida Institute of Technology Üniversitesi birçok ülkenin havayolu şirketinin pilotlarını eğitiyor. Çin Havacılık Üniversitesi yöneticileri bu okulda eğitim görüyor. FIT, Panama'da yapılan özel bir anlaşma ile pilotaj eğitimi de veriyor. FAA bu üniversiteye doğrudan destek veriyor. FAA, okulu 2010 yılında ATC-IT eğitimi vermeye yetkili olarak ilan etti.

Türkiye'deki tüm pilot okulları ve THY Uçuş Akademisi de dâhil olmak üzere hepsinden daha kapsamlı bir yapısı bulunan FIT kendine ait bir havalimanında uçuş eğitimi veriyor.

İşte Türk Hava Yolları böyle bir okulda geleceğin pilotlarını yetiştiriyor. Pilot adayları için herşey en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş durumda...

Geçtiğimiz yıl Haziran ayında başlayan eğitimlerde üçüncü dönem pilot adayları da Amerika'ya gitti.

AirportHaber olarak bu okulu yerinde incelemek ve ülkemizdeki pilotaj eğitimlerini kıyaslamak üzere geçtiğimiz günlerde Florida'ya gittik. Üçüncü dönem öğrencilerle yaptığımız seyahatte göze çarpan ilk şey pilot adayları arasında bir bayanın olması idi.

Onca testlerden geçen bir bayan Amerika'da pilotluk eğitimi almaya hak kazanmıştı. Aynı uçakla Amerika'ya gittiğimiz pilot adayı "Hayalimi gerçekleştiriyorum. Çok çalıştım ve bunu hakettim. Uçmayı seviyorum, iyi bir eğitim alıp Türk Hava Yolları'na faydalı olacağım" dedi.

ÖĞRENCİLER NASIL KARŞILANIYOR?

Florida Institute Of Technology Üniversitesi'nin dekan yardımcılığını tanıdık bir yüz yapıyor. AirportHaber yazarlarından olan Doç. Dr. Korhan Oyman, Florida Institute Of Technology Üniversitesi'nin dekan yardımcısı. İşte bu durum öğrenciler için büyük avantaj teşkil ediyor.

Milli havayolumuz THY'nin pilot adayları ile tek tek ilgilenen Korhan Oyman, öğrencileri havalimanında karşılayıp, konaklayacakları yere kadar eşlik ediyor. İşte bu saatten sonra öğrencilerin eğitimleri start almış oluyor.

Sıkı bir şekilde eğitim gören öğrenciler kısa bir süre içerisinde yer derslerine paralel olarak uçuş derslerini de almaya başlıyorlar. Böylelikle pilot adayları teorik eğitimlerle pratik eğitimleri eşgüdümlü götürmüş oluyorlar.

Pilot adaylarının Türkiye'deki pilotaj eğitimlerine kıyasla en büyük avantajı ise okulun kendi kullanımına ait bir havaalanının olması. Okulun tam 47 adet eğitim uçağı bulunuyor.

Bu uçaklarla tamamen planlı bir uçuş takvimine göre eğitim gören öğrenciler, Florida'da gece-gündüz uçuş eğitimi alıyorlar. Öğrencilerin en büyük avantajlarından birisi de gece  saat 02:00’ye kadar uçuşlarını yapabiliyor olmaları. Oysa Türkiye'deki hiçbir uçuş okulunun bu tür bir imkanı bulunmuyor. Bırakın gece uçuşunu gündüz uçuşları bile sıkıntılı.

Türkiye'de büyük meydanlarda eğitim yapabilme olanağı çok kısıtlı olmasına rağmen, Florida Institute of Technology Üniversitesi'nde eğitim gören Türk Hava Yolları pilot adayları sadece Melbourne Havaalanı'nı değil, Miami Uluslararası Havalimanı ile dünyanın en çok hava trafiğine sahip meydanlarından biri olan Orlando Havalimanı'na da uçuşlar yapabiliyorlar.

Türk Hava Yolları pilot adaylarının yoğun hava trafiği yaşanan Miami ve Orlando Havalimanları gibi meydanlara iniş kalkış yaparak eğitim almaları, onların pilotluk kabiliyetlerini artırıyor.

İŞTE PİLOT ADAYLARI BÖYLE BİR ORTAMDA EĞİTİM ALIYORLAR


THY'NİN ABD'YE PİLOTAJ EĞİTİMİ ALMAYA GİDEN İLK BAYAN PİLOT ADAYI


THY 3. DÖNEM PİLOT ADAYLARI ABD'YE GİDERKEN ALACAK OLDUKLARI EĞİTİMİN HEYECANINI ŞİMDİDEN YAŞAMAYA BAŞLAMIŞLARDI




THY PİLOT ADAYLARININ KONAKLADIKLARI MODERN YURTLAR


PİLOT ADAYLARI OKULUN YEŞİLLİKLERLE DOLU BAHÇELERİNDE GÜNÜN YORGUNLUĞUNU ATIYOR




ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM ALDIĞI BİNALARDAN BİRİ


THY PİLOT ADAYLARININ EĞİTİM GÖRDÜĞÜ OKULUN YÖNETİM BİNASI


ÖĞRENCİLERİN YEMEKHANESİ,  5 YILDIZLI OTELLERİN RESTAURANTINDAN FARKSIZ... ÇİN MUTFAĞINDAN İTALYAN MUTFAĞINA, MEKSİKA MUTFAĞINDAN ABD MUTFAĞINA KADAR ZENGİN YEMEK MENÜLERİ MEVCUT








PİLOT ADAYLARININ EĞİTİM GÖRDÜĞÜ BİNADA BİR DE TARİHİ SİMÜLATÖR BULUNUYOR


TEORİDE ALINAN BİLGİLER BİLGİSAYAR ORTAMINDAKİ SİMÜLATÖRLERDE UYGULAMALI OLARAK PEKİŞTİRİLİYOR


AYNI ZAMANDA HAVA TRAFİK KONTROLÖR EĞİTİMİ DE VEREN OKULDA UYGULAMA RADARLARI BULUNUYOR


İŞTE BURASI DA FIT'DE EĞİTİM ALAN THY DAHİL BİR ÇOK HAVAYOLUNUN PİLOT ADAYLARININ UÇUŞLARINI GERÇEKLEŞTİRDİKLERİ UÇUŞ EĞİTİM MERKEZİ...


EĞİTİM MERKEZİNİN HEMEN GİRİŞİNİ TÜRK BAYRAĞI SÜSLÜYOR


FIT AVIATION'DA EĞİTİM ALAN PİLOT ADAYLARINA UÇUŞ SAHALARI DEV HARİTALAR ÜZERİNDE GÖSTERİLİYOR


PİLOT ADAYLARININ EĞİTİM ALDIĞI MODERN SİMÜLATÖR CİHAZLARI


PİLOT ADAYLARI GECE GEÇ SAATLERE KADAR UÇUŞ YAPABİLİYOR


THY PİLOT ADAYI EREL ZERMAN UÇUŞ ÖNCESİ HAZIRLIKLARINI YAPIYOR






THY PİLOT ADAYI EREL ZERMAN'IN UÇUŞ ÖĞRETMENLİĞİNİ 1987 DOĞUMLU PHILIP CAPUTO YAPIYOR


FIT AVIATION'A AİT EĞİTİM UÇAKLARIN BAKIMI KENDİ BÜNYESİNDEKİ TEKNİK HANGARDA YAPILIYOR






THY'NİN ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERİ FLORIDA'DA EĞİTİM GÖREN PİLOT ADAYLARINI SIK SIK ZİYARET EDEREK, DEKAN YARDIMCISI DOÇ. DR. KORHAN OYMAN'DAN EĞİTİMİN GİDİŞATI HAKKINDA BİLGİLER ALIYOR


Haber:
Ali KIDIK
Fotoğraf: Mehmet GENÇ

THY'NİN KOKPİT GELECEĞİ ÇOK PARLAK

Yorumlar Tüm Yorumlar (61)

Misafir ~ 13 yıl önce
Aziz Gençler hepinize başarılar dilerim. Sizler bizim gururumuzsunuz. Derslerinizde ve uçuşlarınızda kolaylıklar diler Hasretle gözlerinizden öperim. Bir büyüğünüz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Klavye tuşlarına basmadan önce biraz akıl ve mantık yürütülse keşke. Bu insanlar bisiklet kullanma eğitimi almayacaklar. Gökyüzünde binlerce insanın hayatından sorumlu olacaklar. Bilgileri eğitimleri sağlıkları psikolojileri yetenekleri test edilmeyen ya da uygun olmayan birisine bu sorumluluğu verebilmek mümkün mü? Ve gayet net söylüyorum (içlerinde yakınım var) torpil morpil yok. Alnının akıyla eğitim görüyor. Evet bu süreci olumlu sonuçlandırmak başarıdır. Lütfen bunu karalamak yerine onlarla siz de gurur duyun. Böyle kara düşüncelerden arınıırsanız, berrak bir zihinle siz de başarılı olabilirsiniz. Ya o zaman sizin arkanızdan da böyle konuşurlarsa?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
evlatlar birilerini karalamak çok kolay amma ordakiler zoru başarıp gittiler ne bebeler nede torpilli hepsi egitimli çocuklar şu anda bile çok yoğunlar geceleri gündüzlerine karışmış durumda sınavdan derse dersten sınava başarıyı yakalamak kolay değil pilot olmak basit değil onlara canlar teslim ediliyor THYnınsürekli gözü üsterinde bence can güvenliğimizi önemseyen thy teşekür edelim onlarada başarılar diliyelim kazasız uçuşlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Ali Bey çok güzel bir anlatım olmuş. Elinize sağlık. Eğitime başlayan bütün arkadaşlarımı canı gönülden kutluyorum. Allah başarınızı eksik etmesin, kazasız kırımsız nice uçuşlara... E.A.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
yaaa bu kadar okumaya ne gerek var...babam dayın amcan eben ninen pilotsa sende pilotsun ülkemde...vatadaş ne demiş bu çocuk okumayacak pilot olsun bariii :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
orada olan başka bir odtü mezununu da ben biliyorum. deliler gibi yıllarca pilot olmak için uğraştı didindi durdu. tüm sınavlarını da başarı ile geçti bu eğitim hakkını kazandı ve arkasında da bir allahın kulu yoktu! bu şekilde konuşarak insanların başarılarına gölge düşüremezsiniz. klavye delikanlılığının alemi yok.. bu adamlar bursla gidiyor hakkıyla gidiyor sizin dediğiniz zengn çocukları gibi özel uçuş kurslarına milyarlar bayılarak pilot olmayacaklar!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Ali bey sizi çok tebrik ederim böyle bir haberi yerine kadar giderek hazırladığınız için gerçekten çok güzel bir okul harika bir eğitim sistemi Korhan hoca gururumuz orda fakat ali bey thy nin havacılıkta eskiden tekel olmasından bahseder herkes eğitimde de anadolu üni tekel gibi görünümde sanki bu ülkede sivil havacılık bölümü olan başka okul yok gibi davranılıyor lütfen bu konu ile ilgilide bir yazı yazarmısınız

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
bosverin dedikodulara bunlar kiskanclik nobeti gecirenler egitim verilmese neden verilmedi derler gecin bunlari gecin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
THY Eğitim Başkanlığı'na Fatih Ünivesitesi'nden bir Profesör atanacağı söyleniyordu. Atandı mı ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
yok torpil tarih olmuş,yok pilot bebelerine kıyak çekilmezmişş yok herşey adaletli şekilde yapılıp hak eden kazanıyormşşşşşşş....sen kulahıma anlat bunları dönen dolapları ayyuka çıkmış sen masal anlatıyorsun burada...zaten bizim millette yıllardır masalla uyutuluyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000