05 Haziran 2009, Cuma 09:14:05

"THY'nin imajına gölge düşürdük!"

Posta Gazetesi yazarlarından Mehmet Ali Birand, medyanın, Türk Hava Yolları'nın imajına gölge düşürdüğünü iddia ederek bir köşe yazısı kaleme almış. İşte Birand'ın o yazısı...
  • Olmayan şeye gölge düşer mi ?
  • Kazanın gerçekleştiği gün bazı medya kuruluşları a320 düştü diye duyurmuşlardı... Birand haklı ama THY uçağı düştüğünde aklı neredeydi acaba?
  • KanalD ana haber uçağın düştüğü gün AirportTv ile ortak yayın yapmıştı. Bu olumlu bir hareket. Sayın Birand THY uçağının düştüğü günden sonra bazı yanlışları görmüş olmalı ki son haberini sakata getirmemek için AirportTv ile yayın yaptı. Birand bu söylediklerinde haklı... Birand ülkemizin menfaatleri biraz düşünseydi belkide THY haberinde aklına gelecekti bu yanlış davranışı... her neyse... Olmaz İnşallah ama bir Alman şirketlerden birinin uçağı düşse acaba Birandın ağzından bu şirketin ismini duyabilecekmiyiz ?
  • cahılın okumusundan , dusman ve haınlerınde ıcımızdekılerınden korkarım...
  • Bence hiç bir zaman...Yangına körükle gitmek ve milleti de buna alet etmek en güzel yapılan iş çünkü... Arada bir yaptıklarının hatalı olduğunu İMA ETMELERİ neyi değiştirir ki?
  • bravo mehmet ali erbil .. sana %100 katılıyorum bu tip konularda ara sıra değil , her zaman duyarlı olmanı bekliyorum.
  • a330 'un kaza haberini her akşam fransız televizyonu TV5 'de seyrettim.. inanırmısınız ilk gün birinci haber olarak verildi fakat toplam haber süresi 1 dakika 23 saniye olarak .. ikinci-üçüncü gün haber ikinci sıraya inmişti ve 30-35 saniyelik süreyle .. bizde olanı da gördük . Türk vatandaşı olan sözde haberciler komple gün canlı yayın yaptılar üstelik bilir bilmez şekilde.. b373-800 uçağa b747 diyenler mi ararsın? CVR yerine CTR diyenler mi?
  • bu büyük gazeteci haberlere çıktığında kanal değiştiriyorum kusura bakmasın
  • ilkokul üç türkçe dersi ayarında bir yazı.sorsan anchormen ,üstad,büyük gazeteci....mehmet kaybol,gözüm görmesin seni.
  • THY' nin resimle imaj kaybettiği yok, yönetim biçimiyle, kadrolaşmayla, yönetim zihniyeti ile kaybettiği imajı kaybetmiş zaten, ayakta kalmasının tek sebebi sırtını devlete dayamış olması ve özel sektör Türk havacılığının, eşit düzeyde rekabet edecek seviyede olmamasıdır...

Neden bindiğimiz dalları kesiyoruz?

Bu yazı medyanın eleştirisi olacak. Bende işin içinde olduğumdan dolayı, kendimi de eleştireceğim.

Aslında bir kasıt yok, ancak dikkatsizlik ve hoyrat bir yaklaşımımız var. İki örnek verirsem, beni daha iyi anlayacaksınız.

1. Son düşen  Air France’a ait 330 Airbus uçağı ile ilgili haberleri veren TV haberlerine ve bazı gazetelere bakın, hemen gözünüze çarpacaktır. Her haberde THY’na ait bir 330 Airbus uçağı  görmüş veya “THY’nında kullandığı Airbus tipi uçak düştü” cümlesine rastlamışsınızdır.

Neden bunu yaptık?

Elimizde, o anda kullanabileceğimiz, Air France’a ait 330 tipi uçak resmi veya görüntüsü olmadığı için. Seyirciye, uçağın neye benzediğini gösterebilmek için.

Ancak, böylesine masumane niyetlerle kullanılan o resim ve görüntülerin, THY üzerindeki  negatif etkisini hiç düşünmedik.  Bunu gören okuyucu veya seyirci de “Ha, Air France, ha THY, o düştüğü gibi bu da düşer” çağrışımı yapacağını hiç hesaplayamadık.

İstemeden, bilemeden THY’nın imajına dolaylı şekilde gölge düşürdük. Toplumun, gerçek kaza yapan Air France ile  örnek olarak gösterilen THY uçakları arasında bu kadar kolay ayırım  yapamayacağını ve  belleğinde, hiç ilgisi olmamasına rağmen, Milli Hava Yolumuz  THY’nın da aynı kazayı yaptığı veya yapabileceği izleniminin yerleşeceğini hesap edemedik.

Bari, bundan sonrası için önlem alalım da, aynı hoyratlığı tekrarlamayalım.

Mehmet Ali BİRAND
POSTA

"THY'nin imajına gölge düşürdük!"

Yorumlar Tüm Yorumlar (19)

Misafir ~ 15 yıl önce
Olmayan şeye gölge düşer mi ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Kazanın gerçekleştiği gün bazı medya kuruluşları a320 düştü diye duyurmuşlardı... Birand haklı ama THY uçağı düştüğünde aklı neredeydi acaba?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
KanalD ana haber uçağın düştüğü gün AirportTv ile ortak yayın yapmıştı. Bu olumlu bir hareket. Sayın Birand THY uçağının düştüğü günden sonra bazı yanlışları görmüş olmalı ki son haberini sakata getirmemek için AirportTv ile yayın yaptı. Birand bu söylediklerinde haklı... Birand ülkemizin menfaatleri biraz düşünseydi belkide THY haberinde aklına gelecekti bu yanlış davranışı... her neyse... Olmaz İnşallah ama bir Alman şirketlerden birinin uçağı düşse acaba Birandın ağzından bu şirketin ismini duyabilecekmiyiz ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
cahılın okumusundan , dusman ve haınlerınde ıcımızdekılerınden korkarım...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bence hiç bir zaman...Yangına körükle gitmek ve milleti de buna alet etmek en güzel yapılan iş çünkü... Arada bir yaptıklarının hatalı olduğunu İMA ETMELERİ neyi değiştirir ki?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
bravo mehmet ali erbil .. sana %100 katılıyorum bu tip konularda ara sıra değil , her zaman duyarlı olmanı bekliyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
a330 'un kaza haberini her akşam fransız televizyonu TV5 'de seyrettim.. inanırmısınız ilk gün birinci haber olarak verildi fakat toplam haber süresi 1 dakika 23 saniye olarak .. ikinci-üçüncü gün haber ikinci sıraya inmişti ve 30-35 saniyelik süreyle .. bizde olanı da gördük . Türk vatandaşı olan sözde haberciler komple gün canlı yayın yaptılar üstelik bilir bilmez şekilde.. b373-800 uçağa b747 diyenler mi ararsın? CVR yerine CTR diyenler mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
bu büyük gazeteci haberlere çıktığında kanal değiştiriyorum kusura bakmasın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ilkokul üç türkçe dersi ayarında bir yazı.sorsan anchormen ,üstad,büyük gazeteci....mehmet kaybol,gözüm görmesin seni.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
THY' nin resimle imaj kaybettiği yok, yönetim biçimiyle, kadrolaşmayla, yönetim zihniyeti ile kaybettiği imajı kaybetmiş zaten, ayakta kalmasının tek sebebi sırtını devlete dayamış olması ve özel sektör Türk havacılığının, eşit düzeyde rekabet edecek seviyede olmamasıdır...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000