21 Ocak 2014, Salı 11:33:13

THY'NİN İLANINA KARŞI KAMPANYA BAŞLATTI!

Türk Hava Yolları'nın geçtiğimiz günlerde verdiği kabin memuru ilanındaki yaş sınırının gündem maddesi olmasının ardından bu kez de 2. pilot alımlarındaki yaş sınırının kaldırılması için internet üzerinden bir kampanya başlatıldı.
  • 39 yaşım yeni doldu, 8-10 ay sonra ATPL sınavlarına girmiş olacağım. Muhtemelen 40 yaşım dolmadan lisansımı almış olurum. Aklın neredeydi diye soran olursa, aklım yerindeydi de cebimizde para yoktu. Bartın'ın 2000 nüfuslu ilçesinden İstanbul'a gelip 200.000 TL'yi bir araya getirmek biraz zaman aldı. Bundan sonra ne bekliyoruz ? Herkesin istediği gibi bir havayolu firmasında F/O olarak çalışabilmek. Aynı zamanda mevcut işimize de devam ediyoruz, imkanlar kimine doğduğunda önüne sunulur kimi de zorluklarla mücadele ederek alın teri ile bir şey sahibi olur. Benimde memur babam zengin bir iş adamı olsaydı şu anda Kaptan pilot olarak uçuyor olurdum.
  • 40 yasina kadar alim yapilmali 44unde pilot olmali boyle sallama is olurmu duzeltin cabuk bende pilot olacam bu kadar mali kayip bosami gidecek
  • Bu seviyede pilot açığı varken 30 yaş sınırını bir şirket politikası olarak ben de yanlış buluyorum. Ancak temel insan haklarına aykırı olmak mı ? Yapmayın arkadaşlar...
  • Tesekkurler Mehmet Atalay oncelikle boyle bir kampanya baslattiginiz icin ve bize desteklerinizi sundugunuz icin hayallerimize biraz daha olsun yakinlastirdiginiz icin insallah faydasi olur ve kabin memurlugu yas sinirini tamamen ortadan kaldirirlar dunyadada gercekten esi benzeri yok bu olayin umarim thy bu yanlisi gorur ve duzeltir temennimiz bu
  • 30 yas istemeleri bile bence buyuk bir sans. 27-28 maximum olmali.
  • Yeni baslayacak birisine 30 yas kıstası fazla bile .25 olmalı en fazla. Okulunu bitirip calısmaya baslayıp işini begenmeyen ve sırf para ve gezme askı için bu meslegi tercih edenlerin cok basarılı olacagını düşünmüyorum.gercekten pilot olmak isteyen varsa askerden ya da and üniv deilse ve normal bir üniv mezunu ise yuksek lisans yapmıs oldugunu da düşünürsek gelecegi yas 23 veya 24.baska maceraya atılmadan gelsin girsin sınava erkenden baslasın işe.adamın hayattan beklentisi kalmamıs bide pilot olayım diyor gayet sacma
  • ellerinde zaten istemedikleri kadar aday var aday sıkıntısı yaşamıyorlar eğitim yeri sıkıntısı yaşıyorlar
  • insan hakları ne alaka? bence THY önce insan hakları ne demektir onu bilenleri almalı. anahtarınız kaybolsa insan haklarım çiğneniyor diyeceksiniz
  • yetistirilmek uzere ilanda 30 yas siniri olmasi normal, sirket kendi cikarini dusunecektir f/o aliminda 30 yas siniri yok, ona basvurabilirsiniz
  • Gecengun mulakata gelenlerden biriyle konustum, nerden ilgi duydun havaciliga diye sordum.Cevap olarak "Her isi denedim birde burda sansimi denemek istiyorum, parasi ortami iyiymis dogrumu" dedi.Simdi zihniyet bu olunca THY de kriter koyar mecbur neyapacak???

Türk Hava Yolları'nın geçtiğimiz günlerde verdiği kabin memuru ilanındaki yaş sınırının gündem maddesi olmasının ardından bu kez de 2. pilot alımlarındaki yaş sınırının kaldırılması için internet üzerinden bir kampanya başlatıldı.

Söz konusu ilan için 30 yaş sınırını koyan THY yönetimine çağrıda bulunan Mehmet Atalay adlı bir kişi, bu uygulamanın dünya üzerinde de bir benzerinin olmadığını belirterek, kısıtlamanın doğru olmadını savundu. British Airways'in benzer ilanlarda 18-55 yaş sınırı koyduğunun altını çizen Atalay, insan haklarına aykırı olduğunu savunduğu uygulamanın kaldırılması için destek istedi.

İşte Mehmet Atalay'ın internet üzerinden başlattığı kampanya:

Merhaba,

Türkiye'nin bayrak taşıyıcı firması Türk Hava Yolları artan nokta ve yolcu sayısını karşılayabilmek için filosundaki uçak adetlerini arttırmak hususunda karar almış ve gerek satınalma gerekse wet lease hizmeti ile uçak kiralayarak artan talepleri karşılamaya çalışmaktadır.

Airbus'a verilen 117 ve Boeing'e verilen 95 adetlik uçak siparişleri ile birlikte önümüzdeki 10 yıl içerisinde filosunda dar ve geniş gövdeli toplamda 400'e yakın uçağın görev yapması beklenen Türk Hava Yolları için her sene artan miktarda bir pilot ihtiyacı mevcut. Yönetim Kurulu Sn. Hamdi Topçu verdiği beyanatlarda her sene için 650 adet pilot alacaklarını ifade etmektedir.

Thy bu ihtiyacın bir kısmını "Yetiştirilmek üzere II. Pilot Aday Adayı" ilanları ile karşılamaktadır. Type rating eğitimi dahil alınan pilotaj eğitimi ile filodaki uçak tiplerinden birisinde pilot olma şansı elde edilebilmekte, eğitim ücreti 10 yıllık süreçte maaştan kesilmektedir. Maddi durumu yetersiz olan havacılık sevdalısı adayların ideallerini gerçekleştirmesi için büyük bir fırsat olan bu ilandaki kriterlerden "30 yaş sınırı" kriteri nedeniyle birçok aday mağdur olmakta ve ideallerini gerçekleştiremeden hayallerine elveda demekte.

Geçmiş yıllara ait ilanları incelediğimizde;

2007'de yayınlanan "Yetiştirilmek üzere II. pilot" ilanında yaş sınırının 32'ye kadar çıkarıldığı
2013'de yayınlanan tecrübesiz II. pilot ilanında yaş kriterinin "en fazla 40 yaşında olmak" şeklinde
Yine aynı yıl yayınlanan tecrübeli II. pilot ilanında yaş kriterinin "en fazla 50 yaşında olmak" şeklinde belirtildiği
görülmektedir.

İlave bir bilgi ve örnek olması adına British Airways'in "Yetiştirilmek üzere II. Pilot Adayı" ilanında belirlediği yaş sınırının 18-55 yaş aralığı olduğunu eklemek gerekliliği duymaktayım.

İlgili ilana başvuran her aday zorlu ve uzun süreçlerden geçmekte, bilgisi,yeteneği ve motivasyonu doğrultusunda bir sonraki adıma kalmakta ve sonunda eğitim almaya hak kazanabilmektedir. Bu açıdan süreçteki anahtar noktaların istek, motivasyon, bilgi ve yetenek olduğu açıktır.

Yaş sınırı uygulaması nedeniyle insanların başvuru haklarının elinden alınmasının temel insan haklarına uygun olmadığı düşüncesinde ve inancındayız. Bilindiği üzere son yıllarda çeşitli kamu kuruluşlarındaki kademelerde 30 yaş sınırı alınan kararlarla kaldırılmakta. Başarılı bir pilot olmanın koşulunun erken yaşta eğitim almak olmadığını bizzat 40 yaşından sonra pilotaj eğitimi alıp, 43 yaşında Thy'de II. Pilot olarak görev alan havacılık sevdalısı büyüklerimiz kanıtlamaktadır. SHGM'nin yerli pilot istihdamının arttırılması konusunda yayınladığı yönerge mevcutken ve artan pilot ihtiyacı ortadayken ilana koyulan yaş sınırını anlamakta güçlük çekmekteyiz. Bu noktada çözüm yolunun yine yabancı pilot istihdam edilmesinden yana kullanılması ise tamamen trajikomik bir durumdur.

Kampanyamıza vereceğiniz destekle, ilgili yaş sınırı kararının esnetilmesi kararını çıkartarak havacılığa sevdalı ancak yaş nedeniyle sıkıntı yaşayan pek çok aday hayallerini gerçekleştirme konusunda şans yakalayacak ve sonucunda çoğu çocukluğundan beri olmayı hayal ettikleri, ait oldukları yerde, gökyüzünde, çalışma fırsatını yakalayacak.

Tekrar belirtmek isteriz ki, sadece pilot ilanlarında değil, kabin ekibi ilanlarında da uygulanan yaş sınırı kriteri temel insan haklarına aykırı bir uygulamadır. Bilgi, yetenek ve sürekli motivasyonun kilit olduğu havacılık mesleğinde bu sınırların tekrar üzerinde düşünülerek esnetileceğine olan inancımız tamdır.

Destekleriniz için şimdiden teşekkürler,

Saygılarımla,

Mehmet Atalay

Kime:
Hamdi Topçu, Yönetim Kurulu Başkanı
Temel KOTİL, Genel Müdür
İsmail ÇAY, İnsan Kaynakları Müdürü
Kokpit İstihdam, Kokpit İstihdam - İK

Artan pilot ihtiyacınızı karşılamak üzere açtığınız “Yetiştirilmek üzere II. Pilot Aday Adayı” ilanlarındaki 30 yaş sınırının yükseltilmesini talep ediyoruz. Bu kriter nedeniyle maddi durumu pilotaj eğitimi için yetersiz olan pek çok aday olumsuz etkilenmekte ve büyük hayal kırıklığı yaşamaktadır.

Filonuza katılan her uçağı operasyonel olarak aktif tutmak için ihtiyaç duyulan pilot sayısının da orantılı olarak arttığı bir gerçek. Her yıl 650 pilot istihdam edileceği bizzat Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Hamdi Topçu tarafından da ifade edilmektedir.

Malumunuz olduğu üzere, son yıllarda birçok devlet kademesindeki 30 yaş sınırı kaldırılmaktadır. Günümüzde bu uygulamanın temel insan haklarına aykırı olduğu global olarak da kabul görür konumdadır. Bu noktada bahsi geçen ilandaki yaş kriteri ile ilgili bir güncelleme yapacağınıza inanmaktayız. Bu güncellemenin, SHGM'nin yerli pilot istihdamının arttırılması hususundaki son düzenlemesi açısından da tarafınızı rahatlacağı aşikardır.

2007 yılında yayınlanan ilanda yaş sınırının 32'ye kadar çıkarıldığı görülmektedir. 2013’de açılan tecrübesiz II. Pilot ilanında "en fazla 40 yaşında olmak", tecrübeli II. Pilot ilanındaysa "en fazla 50 yaşında olmak" kriteri bulunmaktadır. Bununla birlikte bir örnek olması adına British Airways'in "yetiştirilmek üzere II. pilot aday adayı" ilanında yaş aralığının 18-55 yaş olarak belirlediğini eklemek istiyorum.

Havacılık sevdalısı gençler olarak, sizlerden içinde bulunduğumuz durumla ilgili empati kurmanızı ve yukarda belirttiğimiz bilgiler dahilinde ilgili ilandaki 30 yaş sınırının yükseltilmesini arz ediyoruz.
Saygılarımla,
[Adın]

THY'NİN İLANINA KARŞI KAMPANYA BAŞLATTI!

Yorumlar Tüm Yorumlar (88)

Aday ~ 8 yıl önce
39 yaşım yeni doldu, 8-10 ay sonra ATPL sınavlarına girmiş olacağım. Muhtemelen 40 yaşım dolmadan lisansımı almış olurum. Aklın neredeydi diye soran olursa, aklım yerindeydi de cebimizde para yoktu. Bartın'ın 2000 nüfuslu ilçesinden İstanbul'a gelip 200.000 TL'yi bir araya getirmek biraz zaman aldı. Bundan sonra ne bekliyoruz ? Herkesin istediği gibi bir havayolu firmasında F/O olarak çalışabilmek. Aynı zamanda mevcut işimize de devam ediyoruz, imkanlar kimine doğduğunda önüne sunulur kimi de zorluklarla mücadele ederek alın teri ile bir şey sahibi olur. Benimde memur babam zengin bir iş adamı olsaydı şu anda Kaptan pilot olarak uçuyor olurdum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yalniz kovboy ~ 8 yıl önce
40 yasina kadar alim yapilmali 44unde pilot olmali boyle sallama is olurmu duzeltin cabuk bende pilot olacam bu kadar mali kayip bosami gidecek

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yaş:31 ~ 10 yıl önce
Bu seviyede pilot açığı varken 30 yaş sınırını bir şirket politikası olarak ben de yanlış buluyorum. Ancak temel insan haklarına aykırı olmak mı ? Yapmayın arkadaşlar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kabin memuru adayi ~ 10 yıl önce
Tesekkurler Mehmet Atalay oncelikle boyle bir kampanya baslattiginiz icin ve bize desteklerinizi sundugunuz icin hayallerimize biraz daha olsun yakinlastirdiginiz icin insallah faydasi olur ve kabin memurlugu yas sinirini tamamen ortadan kaldirirlar dunyadada gercekten esi benzeri yok bu olayin umarim thy bu yanlisi gorur ve duzeltir temennimiz bu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hatice ~ 8 yıl önce
Dualariniz eksik etmeyin..Rabbim herkezin gonlune gore versin..Teşekkürler destek için
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
30 yas istemeleri bile bence buyuk bir sans. 27-28 maximum olmali.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Yeni baslayacak birisine 30 yas kıstası fazla bile .25 olmalı en fazla. Okulunu bitirip calısmaya baslayıp işini begenmeyen ve sırf para ve gezme askı için bu meslegi tercih edenlerin cok basarılı olacagını düşünmüyorum.gercekten pilot olmak isteyen varsa askerden ya da and üniv deilse ve normal bir üniv mezunu ise yuksek lisans yapmıs oldugunu da düşünürsek gelecegi yas 23 veya 24.baska maceraya atılmadan gelsin girsin sınava erkenden baslasın işe.adamın hayattan beklentisi kalmamıs bide pilot olayım diyor gayet sacma

Yanıtla

Kalan karakter 1000
aday çok ~ 10 yıl önce
ellerinde zaten istemedikleri kadar aday var aday sıkıntısı yaşamıyorlar eğitim yeri sıkıntısı yaşıyorlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
insan hakları mı? ~ 10 yıl önce
insan hakları ne alaka? bence THY önce insan hakları ne demektir onu bilenleri almalı. anahtarınız kaybolsa insan haklarım çiğneniyor diyeceksiniz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Samet ~ 10 yıl önce
yetistirilmek uzere ilanda 30 yas siniri olmasi normal, sirket kendi cikarini dusunecektir f/o aliminda 30 yas siniri yok, ona basvurabilirsiniz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Birde bunu deneyelim ~ 10 yıl önce
Gecengun mulakata gelenlerden biriyle konustum, nerden ilgi duydun havaciliga diye sordum.Cevap olarak "Her isi denedim birde burda sansimi denemek istiyorum, parasi ortami iyiymis dogrumu" dedi.Simdi zihniyet bu olunca THY de kriter koyar mecbur neyapacak???

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000