30 Ağustos 2010, Pazartesi 10:23:27

THY'NİN EKSEN KAYMASI

Taraf Gazetesi yazarlarından Fikri Türkel, Türk Hava Yolları'nı bugünkü köşesine taşıdı. Peki, THY'de yaşanan ve yaşanacak gelişmeleri kaleme alan Türkel neler dedi? İşte o yazı...
  • Sn Kozluyu tanımayanlar burada atıp tutuyor. Zaten problem de bu. Ne yazık ki bademler bunu anlamakta zorlanıyorlar herhalde. Tüm dünyanın tanıdığı THY şimdi sıradan bir ortadoğu havayolu haline geldi.
  • İftar yemeği vermekle eksen kaymaz, karın doyar. ALLAH rızası için oruç tutan insanın karnını doyurmuş olursunuz. Bundan daha büyük bir mutluluk olurmu Ramazanda ? THY yi kutluyorum her zaman yaptıklarıyla 1 NUMARA . . .
  • Siyasetle her sey karistiriliyor. AKP filan degilim ama THY yi boyle elestirebilmek icin kor sagir ve vurdumduymaz olmak lazim.Elestiri dogruya yoneltmek icin yapilir koru korune degil. Ozel bir sirketin ne alaksi var boyle seylerle adamlar da boyle yorumlara gulup geciyor islerine bakiyorlar zaten.THy yi yurekten tebrik ediyorum. Bu yanlislar olmadigi anlamina gelmez ama yeri gelince takdir de lazim
  • o nasil bir kozlu imis ki, sirket zarar ediyordu. maaslar odenemez hale gelmisti. yine de en parlak donem diyor vatandas. seni alitalia ya verelim, onlarda suan en parlak donemini yasiyor. senin anladigin parlaklik oysa buyur git oraya.
  • DAHA ÖNCE THY PİYASADA YOKTUKİ NEYİ ELEŞTİRİLSİN .NEREDE İSE 20 UÇAGA DÜŞECEKTİ.AK PARTİYE DUA EDİN.
  • mensup oldugu milletten ve degerlerinden igrenclik duyan tiperi de goruyorum, yazik yazik, git kardesim o zaman arabesk olmayan memleketlerde vatandaslik bul oralarda yasa, bu millet aslina donuyor, bu millet araplasmiyor, turk kulturunu diriltiyor ve buna da thy olarak katki sagliyoruz seni gocunduran ne, gavurlugun dip mi yapti yoksa? pirim etmiyormusnuz artik milelt nezdinde?
  • THY sanırım en kötü yıllarını yaşadı. Hiç bir dönemde bu kadar eleştiri almamış ve bu kadar prestij kaybı yaşamamıştı. O kadar üzücü ki anlatılamaz. Sn Kozlu dönemleri THY nı çağdaş yüzüne kavuşturmuştu ama yine arabesk zihniyet yüzü geri geldi. Biri söylemiş. Arap havayolları gibi oldu ne acı ki ?
  • THY, Turkler, Turkiye... gercek kimligine kavusuyor. kavustukca ozlenilen basarilar geliyor. bakin daha neler gelecek. o basarilarin gelmesi icinse gerekirse bal badem biyiklilar gelecek. camur atmayi birakin, siz daha cok calisin, meydan size kalsin. ama basarmak sartiyla. polemige karnimiz tok.
  • Geçmiş yönetimin hayal bile edemiyeceği aklının ucundan geçirmeyi bırakın ...böyle bir yönetim şeklini aklından bile geçiremeyecek kadar sığ insanların olduğu dönemleride gördü bu THY .ŞİMDİKİ YÖNETİMİN BAŞARISINI ÇEKEMEYEN LER NE KADAR KONUŞSA BOŞŞŞ...YOLCU SAYISI ALDI BAŞINI GİDİYOR .ŞİRKETİN KARI KATLANARAK ARTIYOR..SİZ HALA GÜNEŞİ BALÇIKLA SIVAMAYA DEVAM EDİN.....BOŞ İNSANLAR
  • Tarak gazetesi THY'yi yazacagina TSK'yi yazsin. Ne demek istedigimi tosuncuklardan kel olani anlamistir

Geçenlerde THY Bosna-Hersek, Saraybosna'da iftar verdi. Önceki hafta da Arnavutluk'ta benzeri bir iftar vardı. Bu hafta da başka bir balkan şehrinde iftar olacak.
Bunu THY'nin eksen kayması olarak okuyacak biri çıkarsa, THY'nin vizyonunu ve işlerin sürecini iyi takip edemediğini ortaya koyar.

THY'nin iftar geleneği geçen yıl başladı.

Üsküp'te bir iftar programı yapıldı. İftara başta Cumhurbaşkanı ve Başbakan olmak üzere 600 civarında katılım gerçekleşti. 15 bakandan 12'si de hazır bulundu. Üçü yurtdışında olduğu için dileklerini ilettiler.

Bu ilgiyi gören THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Ramazan'da yurtiçinde yapılacak iftar ve benzeri programları iptal ederek, yakın coğrafyada Üsküp'teki gibi benzeri iftarlar yapılmasını istedi. Saraybosna'daki iftara da Bosna-Hersek Başbakanı'nın yanı sıra Ulaştırma Bakanı ve ülkedeki diplomatik temsilcilerin çoğu katıldı.

Topçu, bu yıl üç veya dört iftarla yetineceklerini anlattı. Kendisinin veya Genel MüdürTemel Kotil'in iftarlara bizzat katılarak ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlandığını belirtti.

Yüzde 145 yolcu artışı

Gerçekten de THY, geçen ay Karadağ'ın başkenti Podgorica hattını açarak Balkanlar'da her ülkeye uçmaya başladı. Saraybosna'nın başka bir önemi var. Bosna-Hersek'in ulusal havayolu şirketi BH Airlines'in yüzde 49 hissesi THY'e ait.

BH Airlines'e iki uçak verilmesinin yanı sıra, bütün operasyonlarını bizzat THY yollarında yetişen kadrolar yönetiyor. Bunun sonuçları hemen görülmüş. BH Airlines, bir yılda yüzde 145 yolcu artışı sağlamış. Dahası iş süreçlerinde ve maliyetlerde tahminlerin ötesinde verimlilik sağlanmış.

Bu operasyondan sonra onlarca havayolu şirketi tarafından THY'ye davet gelmiş: Gelin bizi satın alın.

Aslında bu davet, sadece zordaki havayolu şirketlerinden gelmiyor. Barcelona ve Manchester United futbol kulüplerine sponsor olunca, diğer kulüplerden başlamış. Dünyanın her yerinden onlarca kulüp, THY'den sponsorluk istiyor. Buna yerli kulüplerde dâhil.

İster iftar programı isterse sponsorluk olsun, o ülkelerdeki marka bilinirliğinin yanı sıra müşteri bağımlılığı da hızla artıyor.

Son günlerde "Türkler Uçuyor" konulu THY reklamı çok konuşuluyor. Dünya Basketbol Şampiyonası sebebiyle yayınlanmaya başlanan reklam dünya televizyonlarında da gösterilecek.

Ayrılan bütçe büyük değil. Şampiyona ile ortaya çıkan Türkiye algısı çerçevesine THY'nin de konulması hedefleniyor. Ama asıl stratejik reklam çekimlerine eylülde başlanıyor.

Barcelona'mn yıldızları ekimde reklama çıkıyor

Barcelona Kulübü oyuncularının rol alacağı reklamın büyük ses getirmesi bekleniyor. Ekimde dönmeye başlayacak reklamla, THY hem marka bilinirliğini hem satışı hedefliyor.

Aslında THY iki stratejik karar aldı. Birincisi kapasite ve verimliliği arttırmak, diğeri de İstanbul'u bir merkez haline getirmek ve Doğu ve Güney ülkelerinin yolcularını İstanbul üzerinden dünyaya taşımak. Bunun için yeni uygulamalar başlattı. Çünkü bazı yolcular İstanbul'da beş-altı saat konaklamak mecburiyetinde kalabilirler.
 
Bunun ilk adımı olarak; aktarma için burayı kullanan yolculara bedava İstanbul turu hediye ediliyor. Yolcu havaalanında bekleyeceğine şehri geziyor. Yeni olan bu uygulamaya ilgi başlamış görünüyor.

THY, uçaklardaki duty free satışlarını kaldırdı.

Buradaki amaç da hosteslerin satışa değil, hizmete odaklanmaları.

Diğer bir uygulama ise, BH Airlines gibi partner havayolu şirketlerinin elit kart yolcularına dış hatlarda CIP lounge hizmeti vermeye başlandı.

Eskiden bu hizmetten 19 avro karşılığı faydalanıyorlardı.

THY'nin en rekabet edebileceği bölge olarak üç saatlik uçuş alanları belirlendi. Balkanlar, Doğu Avrupa, Rusya ile Bağımsız Devletler Topluluğu, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bu bölgede yer alıyor.

Bu bölgede, halen en beğenilen ve en istikrarlı havayolu şirketi durumunda bulunuyor.

İkinci halka olan Avrupa'da THY'nin en güçlü rakibi olarak Alman Lufthansa yer alıyor. Doğu'ya gittikçe de rekabet kızışıyor. Emirates, Singapur Airlines, Cathay Pasific bunların başında yer alıyor.
 
THY, Alliance ile Batı Avrupa ve Uzakdoğu'da paslaşarak yer almayı hedefliyor. Çünkü hem uzak uçuşlar için yeterince uçak yok, hem de yoğun rekabetin yaşandığı alanlar.

Aslında THY'nin yeni ekseni, Türkiye'nin dış politikası ve dış ticaretiyle birlikte şekilleniyor. Yeni eksen sadece belli yöne değil, radyo dalgaları gibi her tarafta etkisini gösteriyor. Sadece Saraybosna'daki iftarı dikkate almamak lazım, THY'nin uçuş hatları bunu çok güzel anlatıyor.

Fikri TÜRKEL
TARAF

THY'NİN EKSEN KAYMASI

Yorumlar Tüm Yorumlar (23)

Misafir ~ 14 yıl önce
Sn Kozluyu tanımayanlar burada atıp tutuyor. Zaten problem de bu. Ne yazık ki bademler bunu anlamakta zorlanıyorlar herhalde. Tüm dünyanın tanıdığı THY şimdi sıradan bir ortadoğu havayolu haline geldi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
İftar yemeği vermekle eksen kaymaz, karın doyar. ALLAH rızası için oruç tutan insanın karnını doyurmuş olursunuz. Bundan daha büyük bir mutluluk olurmu Ramazanda ? THY yi kutluyorum her zaman yaptıklarıyla 1 NUMARA . . .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Siyasetle her sey karistiriliyor. AKP filan degilim ama THY yi boyle elestirebilmek icin kor sagir ve vurdumduymaz olmak lazim.Elestiri dogruya yoneltmek icin yapilir koru korune degil. Ozel bir sirketin ne alaksi var boyle seylerle adamlar da boyle yorumlara gulup geciyor islerine bakiyorlar zaten.THy yi yurekten tebrik ediyorum. Bu yanlislar olmadigi anlamina gelmez ama yeri gelince takdir de lazim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
o nasil bir kozlu imis ki, sirket zarar ediyordu. maaslar odenemez hale gelmisti. yine de en parlak donem diyor vatandas. seni alitalia ya verelim, onlarda suan en parlak donemini yasiyor. senin anladigin parlaklik oysa buyur git oraya.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
DAHA ÖNCE THY PİYASADA YOKTUKİ NEYİ ELEŞTİRİLSİN .NEREDE İSE 20 UÇAGA DÜŞECEKTİ.AK PARTİYE DUA EDİN.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
mensup oldugu milletten ve degerlerinden igrenclik duyan tiperi de goruyorum, yazik yazik, git kardesim o zaman arabesk olmayan memleketlerde vatandaslik bul oralarda yasa, bu millet aslina donuyor, bu millet araplasmiyor, turk kulturunu diriltiyor ve buna da thy olarak katki sagliyoruz seni gocunduran ne, gavurlugun dip mi yapti yoksa? pirim etmiyormusnuz artik milelt nezdinde?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
THY sanırım en kötü yıllarını yaşadı. Hiç bir dönemde bu kadar eleştiri almamış ve bu kadar prestij kaybı yaşamamıştı. O kadar üzücü ki anlatılamaz. Sn Kozlu dönemleri THY nı çağdaş yüzüne kavuşturmuştu ama yine arabesk zihniyet yüzü geri geldi. Biri söylemiş. Arap havayolları gibi oldu ne acı ki ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
THY, Turkler, Turkiye... gercek kimligine kavusuyor. kavustukca ozlenilen basarilar geliyor. bakin daha neler gelecek. o basarilarin gelmesi icinse gerekirse bal badem biyiklilar gelecek. camur atmayi birakin, siz daha cok calisin, meydan size kalsin. ama basarmak sartiyla. polemige karnimiz tok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Geçmiş yönetimin hayal bile edemiyeceği aklının ucundan geçirmeyi bırakın ...böyle bir yönetim şeklini aklından bile geçiremeyecek kadar sığ insanların olduğu dönemleride gördü bu THY .ŞİMDİKİ YÖNETİMİN BAŞARISINI ÇEKEMEYEN LER NE KADAR KONUŞSA BOŞŞŞ...YOLCU SAYISI ALDI BAŞINI GİDİYOR .ŞİRKETİN KARI KATLANARAK ARTIYOR..SİZ HALA GÜNEŞİ BALÇIKLA SIVAMAYA DEVAM EDİN.....BOŞ İNSANLAR

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Tarak gazetesi THY'yi yazacagina TSK'yi yazsin. Ne demek istedigimi tosuncuklardan kel olani anlamistir

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000