03 Haziran 2014, Salı 09:26:33

THY'NİN AMSTERDAM KAZASINDA ŞOKE EDEN TESPİT!

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da 5 yıl önce bir THY uçağının düşmesiyle ilgili incelemede, kazanın ardından yeterli müdahalenin yapılmadığı tespitine varıldı
  • Arkadaşlar adamlar ne güzel objektif kaza raporu yayımlamışlar, bizde niye kaza raporları yayımlanmaz acaba.... Bence hatanın nedeni meslek körlüğü, hiç başına gelmeyeceğini düşünmek, makinaya fazla güvenmek, hatta kendisinden bile fazla güvenmek....
  • En azından biz Türk Devleti olarak raporu gündemimize alıp gereken dersleri çıkarmalıyız. Kendi başımıza gelmeden başkalarının hatalarından ve tecrübelerinden faydalanmalıyız.
  • Maalesef, hatanın büyüğü rahmetli ,kokpit ekibinde. Altlmetre bozuk diye uçak yere vurulmaz. Bozuksa, bunun bin bir çeşit manuel çözümü vardır. Hatanın küçüğü Boeing'de , altlmetrelerin değerlerinin tutarlı olmasını gerektiren bir yazılım kullanmadıkları için ( kazadan sonra böyle oldu mu bilmiyorum) Maalesef durum bu. Yurt dışında Thy logosunu görünce bile içi pırpır edecek kadar vatanımızı seviyoruz. Yılda 1 kere Schipol'e yolum düşüyor, inerken "belki burada yatıyorlardı" diye içimizden geçmiyor değil. Işin bir de bu duygusal boyutu var. Hata kimde olursa olsun, bizim uçağımız düştü. Allah rahmet eylesin
  • Hollanda'da kaçak yaşayan bir Türkün ağzından duydum. Hastalanmış, hastaneye kaldırılmış. Kaçak olduğu halde tedavisini yapmışlar. Kaçak diye şikayette de bulunmamışlar. Benim ülkemde ise parası olmayan tedavi edilmiyor, parası olan da lüks hastanelerde bedava tedavi olan Suriyelilerin istilası nedeni ile parasıyla rezil oluyor. Geçirdiğim bir operasyondan sonra yoğun bakım yerine öksürüp tıksıran birsürü insanın girip çıktığı, 10 yataklı bir odaya alınmıştım. Gavur kimler acaba?
  • Pilotluk demek AVIATE...NAVIGATE...COMMUNICATE...demektir. Pilotlar bu siralamayı dogru yapmak için para alirlar. Ancak bu kazada pilotlar 1 nolu, havaciligin en onemli mantigini felsefesini atlamış, teknolojiye asiri guvenden dolayi onemsememiştir. Hollandali kardeslerimizi asagilayan yorumlari yazanlar. Yanlissiniz ve gercek, degerli havacilar olmadiginiz icin anlayamiyor ders cikartamiyor ve kol kirilsin yen icinde kalsin mantigiyla devam ediyorsunuz. Altimetre bozuldu eeee bozuldu olabilir Allah yapisi bile bozuluyor. Ama pilotlar nerede surat duserken ? Neden throttle lari uzun sure full de tutup disengage olmasini saglamadi? Neden TOGA butonuna basmadi ? Cunku bilmiyordu ve ucagi kurtaramadi. Daha neyin kahramanligini yasamaya calisiyorsunuz havaciligi rezil ediyorsunuz ? %100 asker pilot mantigi hatasidir bu kaza crm hatasidir. Bu hatayi Turkler yapar medeni yabancilar yapmaz. Cunku siz havaciligi sadece PARA icin yasiyorsunuz yabanci RUHUNU yasiyor. İtirazi olanlar iskembeden sallamasin yazsin adini-telefonunu arayip ders verecegim
  • Bu nasıl bir habercilik mantığı? Gerçekler acıdır, biber de acıdır, o zaman biber gerçektir!!! Gerçekleri iyi anlamak ve aktarmak lazım. O kazanın sorumlusu ne yazık ki pilotlardır. Bir sürü faktör vardır, hiçbir uçak kazasının sebebi tek ve basit değildir. Ama bu kaza pilotların yaptığı seri hatalar sonucunda olmuştur. Gerçekleri çarpıtmayın lütfen. Yapılması gereken bu kazanın gerçeklerinin anlaşılıp ders çıkarılması ve bir daha olmaması için tedbir alınmasıdır. Bu haber bu amaca hizmet etmiyor ne yazık ki. En basitinden sorulması gereken soru: 1000' AGL'de stabil değilsen pass geçmeni yazan şirket prosedürü pilotlar tarafından neden uygulanmamıştır. Bu soruna doğru çözümü bulmak bile birçok gelecek soruna engel olabilir. Yeter ki istensin...
  • Madem kaza aninda ambulanslar yarali yolculari uzak hastane göturduyse demek ki sorun Hollandalilarda onlarda irkcilik cok oluyor genelde. yeterince saglik hizmeti vermiyen hastaneler olursa Turk Hava Yollariyla ne alakasi var adamlar bircok kez altimetre yi degistirmis hatadan dolayi ama hala ayni hata sonradan fark ediliyor demekki Boeing in uretimde uretim hatasi acikcasi belli
  • Radio altitudemeter malfunction,bunu pilotlar bildigi halde auto-pilot/throttle disconnect yapip manual control ila devam etmediler,ayricana birde safety pilot vardi cok ilginc o safety pilot nereye bakiodu mechul.Zincirleme pilot hatasi yuzunden dustu o ucak ,bir sistem iyi calismadigi icin bir 737 kolay kolay dusmez amma .tabikine kazada hayatini kaybeedenlere ALLAH rahmet eylesin.
  • Bilgisi olmayan okumaya usenen toplumun sabirsiz fertleri atip tutmus yine iskembeden, acin kazanin raporunu okuyun da oyle karar verin a benim atip tutmaci klavyeden sokmaci pusucu arkadan vurmaci yurdum.insanim
  • Öz eleştride bile yapıcı davranmaları ve daha iyisini araştırıcı olmaları bile eziyor değil mi insanı. Ama anlayana. Bunun adına kültür diyorlar. İnsan kıyaslamadan edemiyor işte, bizim meydanlardan birine inişte olsaydı bu kaza, böyle bir yaklaşım görebilirmiydiniz. Taa en baştaki başbakan bile " o doktor kendini ne sanıyor?" diye sormazmıydı? Sustur, tırstır, pıstır, azarla, olmadı dövdür. İnsanın yapıcılığını öldürmeye direk yaklaşım. Bu yaklaşım da en çok yük hayvanlarına uygulanan muamele değil mi? O halde bize yapılmaya çalışılan bu ise, bizi ne gördükleri belli değil mi?

BBC Türkçe'nin haberine göre; Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da 5 yıl önce bir THY uçağının düşmesiyle ilgili incelemede, kazanın ardından yeterli müdahalenin yapılmadığı tespitine varıldı.

Türk Hava Yolları'nın (THY) Tekirdağ uçağının inişi sırasında meydana gelen kazada ilk yardım protokolünün gerektiği şekilde uygulanmadığı belirtilen raporda, kazanın daha büyük çaplı olması halinde vahim sonuçlar meydana gelebileceği belirtiliyor.

Tekirdağ adlı uçak, 25 Şubat 2009'da Schiphol Havalimanı'na inişi sırasında, yükseklik göstergelerindeki arıza nedeniyle düşerek ikiye bölünmüştü. Kazada, pilotlar dahil 9 kişi hayatını kaybetmişti.

Kazaya ilişkin iddialar Amsterdam Medisch Centrum (AMC) Travma Bölümü Uzmanı Dr. Ingri Postma tarafından araştırıldı.

UYGUN SEDYE SORUNU

Araştırma sonuçlarını aktaran rapora göre, kazadan yaralı olarak kurtulan 121 kişiye yeterli müdahale yapılamadı. Örneğin, kaza sonrası birçok yaralı için boyun ve omuriliğe uygun sedye kullanılmadı.

İlk yardım protokolüne göre, sert çarpmaların yaşandığı kazalar sonrası yaralıların, omuriliğin korunması amacıyla, çapraz şekilde konulacakları sedyeyle taşınması gerekiyor. Ancak bu tip sedyeler, THY uçağından sağ kurtulan yaralılardan sadece yüzde 25 için kullanıldı.

Postma'nın raporuna göre, kaza sonrası yaralılara ultrason, röntgen, ekokardiyografi ve diğer tıbbi taramalar yeterli düzeyde yapılmadı. Uluslararası protokollere göre, kazadan yaralı olarak kurtulanların tamamına bu taramaların yapılması gerekiyor. Fakat Schiphol'deki kaza sonrası THY yolcularının sadece yüzde 70'ine bu testler uygulandı.

Kurallar gereği, kazadan bir gün sonra tüm yaralıların, kaza sırasında alınan ancak fark edilemeyen bir travma olup olmadığının belirlenmesi için kapsamlı kontrolden geçirilmesi gerekiyor. Hollandalı uzmana göre, THY uçağından kurtulan yararlılar üzerinde bu kontrol de yeterince uygulanmadı. Yaralıların sadece yüzde 65'i kapsamlı kontrolden geçirildi.

Bir başka ciddi hata da yaralıların hastanelere taşınmasında yaşandı. Kaza bölgesi civarında 25 kilometrelik alandaki hastanelerde yeterli kapasite varken, Türk yolcular 50 kilometre uzaktaki hastanelere taşındı.

"KAZANIN BOYUTU BÜYÜK OLSA..."

Ingri Postma raporda, "Eğer kazanın boyutu büyük olsa, çok daha kötü sonuçlar meyana gelebilirdi" görüşüne yer verdi.

Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi'nin araştırmasında da kazaya müdahale sırasında çok fazla eksiklik bulunduğu vurgulandı.

Konsey, THY uçağının düşmesi sonrasında iletişim, kaza yerine ulaşma ve kurbanların kayıtları konularında yetersiz kalındığını açıkladı.

AMC Travma Uzmanı Ingri Postma, düşen THY uçağı ile ilgili elde ettiği bulgular ışığında yeni bir "acil müdahale protokolü" hazırladı.

Bu protrokol, ilk aşamada Amsterdam Özgür Üniversite ve AMC gibi travma bölgesi hastanelerinde uygulamaya konacak.

İstanbul-Amsterdam seferini THY'nin 1951 sayılı Tekirdağ uçağı, 25 Şubat 2009'da Schiphol Havalimanı'ndaki Polderbaan pistine inişi sırasında düştü.

İnişe geçen uçağın "altimetre" adı verilen yükseklik gösterge cihazındaki arızayı fark eden pilot son anda yükselmeye çalıştıysa da, kuyruk kısmı piste çarpan uçak ikiye bölündü.

Kazada pilotlar da dahil 9 kişi yaşamını yitirdi, 121 kişi ise yaralı olarak kurtuldu.

THY'NİN AMSTERDAM KAZASINDA ŞOKE EDEN TESPİT!

Yorumlar Tüm Yorumlar (26)

iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Arkadaşlar adamlar ne güzel objektif kaza raporu yayımlamışlar, bizde niye kaza raporları yayımlanmaz acaba.... Bence hatanın nedeni meslek körlüğü, hiç başına gelmeyeceğini düşünmek, makinaya fazla güvenmek, hatta kendisinden bile fazla güvenmek....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
En azından biz Türk Devleti olarak raporu gündemimize alıp gereken dersleri çıkarmalıyız. Kendi başımıza gelmeden başkalarının hatalarından ve tecrübelerinden faydalanmalıyız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Maalesef, hatanın büyüğü rahmetli ,kokpit ekibinde. Altlmetre bozuk diye uçak yere vurulmaz. Bozuksa, bunun bin bir çeşit manuel çözümü vardır. Hatanın küçüğü Boeing'de , altlmetrelerin değerlerinin tutarlı olmasını gerektiren bir yazılım kullanmadıkları için ( kazadan sonra böyle oldu mu bilmiyorum) Maalesef durum bu. Yurt dışında Thy logosunu görünce bile içi pırpır edecek kadar vatanımızı seviyoruz. Yılda 1 kere Schipol'e yolum düşüyor, inerken "belki burada yatıyorlardı" diye içimizden geçmiyor değil. Işin bir de bu duygusal boyutu var. Hata kimde olursa olsun, bizim uçağımız düştü. Allah rahmet eylesin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Hollanda'da kaçak yaşayan bir Türkün ağzından duydum. Hastalanmış, hastaneye kaldırılmış. Kaçak olduğu halde tedavisini yapmışlar. Kaçak diye şikayette de bulunmamışlar. Benim ülkemde ise parası olmayan tedavi edilmiyor, parası olan da lüks hastanelerde bedava tedavi olan Suriyelilerin istilası nedeni ile parasıyla rezil oluyor. Geçirdiğim bir operasyondan sonra yoğun bakım yerine öksürüp tıksıran birsürü insanın girip çıktığı, 10 yataklı bir odaya alınmıştım. Gavur kimler acaba?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Pilotluk demek AVIATE...NAVIGATE...COMMUNICATE...demektir. Pilotlar bu siralamayı dogru yapmak için para alirlar. Ancak bu kazada pilotlar 1 nolu, havaciligin en onemli mantigini felsefesini atlamış, teknolojiye asiri guvenden dolayi onemsememiştir. Hollandali kardeslerimizi asagilayan yorumlari yazanlar. Yanlissiniz ve gercek, degerli havacilar olmadiginiz icin anlayamiyor ders cikartamiyor ve kol kirilsin yen icinde kalsin mantigiyla devam ediyorsunuz. Altimetre bozuldu eeee bozuldu olabilir Allah yapisi bile bozuluyor. Ama pilotlar nerede surat duserken ? Neden throttle lari uzun sure full de tutup disengage olmasini saglamadi? Neden TOGA butonuna basmadi ? Cunku bilmiyordu ve ucagi kurtaramadi. Daha neyin kahramanligini yasamaya calisiyorsunuz havaciligi rezil ediyorsunuz ? %100 asker pilot mantigi hatasidir bu kaza crm hatasidir. Bu hatayi Turkler yapar medeni yabancilar yapmaz. Cunku siz havaciligi sadece PARA icin yasiyorsunuz yabanci RUHUNU yasiyor. İtirazi olanlar iskembeden sallamasin yazsin adini-telefonunu arayip ders verecegim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
. ~ 10 yıl önce
1- Pilotlar bu siralamayı dogru yapmak için para alirlar. Cunku siz havaciligi sadece PARA icin yasiyorsunuz yabanci RUHUNU yasiyor. 2- Hollandali kardeslerimizi asagilayan yorumlari yazanlar. Bu hatayi Turkler yapar medeni yabancilar yapmaz. 3- Altimetre bozuldu eeee bozuldu olabilir Allah yapisi bile bozuluyor. Bu hatayi Turkler yapar medeni yabancilar yapmaz. Medeni bir yabancı kısa bir paragrafta kendi içinde bu kadar tutarsızlık içeren, kendi içinde çelişen bir yazı yazamazdı.
Tahir ~ 7 yıl önce
Air crash investigation programinda herseyi detayli sekilde acikliyorlar altimeter bozuk auto pilot altimeter den aldigi bilgiyle inise geciyor uc pilot ta farkina varip kontrolu devralmiyorlar captain cok gec farkediyor ama maalesef cok gec kisacasi pilot hatasi
Gerçekler... ~ 10 yıl önce
Bu nasıl bir habercilik mantığı? Gerçekler acıdır, biber de acıdır, o zaman biber gerçektir!!! Gerçekleri iyi anlamak ve aktarmak lazım. O kazanın sorumlusu ne yazık ki pilotlardır. Bir sürü faktör vardır, hiçbir uçak kazasının sebebi tek ve basit değildir. Ama bu kaza pilotların yaptığı seri hatalar sonucunda olmuştur. Gerçekleri çarpıtmayın lütfen. Yapılması gereken bu kazanın gerçeklerinin anlaşılıp ders çıkarılması ve bir daha olmaması için tedbir alınmasıdır. Bu haber bu amaca hizmet etmiyor ne yazık ki. En basitinden sorulması gereken soru: 1000' AGL'de stabil değilsen pass geçmeni yazan şirket prosedürü pilotlar tarafından neden uygulanmamıştır. Bu soruna doğru çözümü bulmak bile birçok gelecek soruna engel olabilir. Yeter ki istensin...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Amsterdam kazasi ~ 10 yıl önce
Madem kaza aninda ambulanslar yarali yolculari uzak hastane göturduyse demek ki sorun Hollandalilarda onlarda irkcilik cok oluyor genelde. yeterince saglik hizmeti vermiyen hastaneler olursa Turk Hava Yollariyla ne alakasi var adamlar bircok kez altimetre yi degistirmis hatadan dolayi ama hala ayni hata sonradan fark ediliyor demekki Boeing in uretimde uretim hatasi acikcasi belli

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gurbetci ~ 10 yıl önce
Radio altitudemeter malfunction,bunu pilotlar bildigi halde auto-pilot/throttle disconnect yapip manual control ila devam etmediler,ayricana birde safety pilot vardi cok ilginc o safety pilot nereye bakiodu mechul.Zincirleme pilot hatasi yuzunden dustu o ucak ,bir sistem iyi calismadigi icin bir 737 kolay kolay dusmez amma .tabikine kazada hayatini kaybeedenlere ALLAH rahmet eylesin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sergio ~ 10 yıl önce
Bilgisi olmayan okumaya usenen toplumun sabirsiz fertleri atip tutmus yine iskembeden, acin kazanin raporunu okuyun da oyle karar verin a benim atip tutmaci klavyeden sokmaci pusucu arkadan vurmaci yurdum.insanim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kültür ~ 10 yıl önce
Öz eleştride bile yapıcı davranmaları ve daha iyisini araştırıcı olmaları bile eziyor değil mi insanı. Ama anlayana. Bunun adına kültür diyorlar. İnsan kıyaslamadan edemiyor işte, bizim meydanlardan birine inişte olsaydı bu kaza, böyle bir yaklaşım görebilirmiydiniz. Taa en baştaki başbakan bile " o doktor kendini ne sanıyor?" diye sormazmıydı? Sustur, tırstır, pıstır, azarla, olmadı dövdür. İnsanın yapıcılığını öldürmeye direk yaklaşım. Bu yaklaşım da en çok yük hayvanlarına uygulanan muamele değil mi? O halde bize yapılmaya çalışılan bu ise, bizi ne gördükleri belli değil mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000