24 Nisan 2009, Cuma 08:35:49

THY'nin 75. yılında, 75 büyük usta...

Türk müziğinde klasik dönem kiminle başlar? Musikimizin en önemli bestelerinden biri olan nevâkâr'ı kim bestelemiştir? Ya da Itri'nin pençgah bestesini duyanınız var mı? Bu soruların cevabını çoğumuzun bilmediği malum.
  • Airport Haber'in yönetimi gözünü açmalı ve örnek olarak ..lalesi diye hitabette bulunan şahsın yorumlarını bloke etmeli diye düşünüyorum. Zira bilenler bilir ki kötü amaçlı lalesi kelimesinin kullanımı hakaret ve küfür içermektedir. Dolayısı ile burada yayını bence saygısızlıktır. Birkaç haber yorumunda gördüğüme göre bu kelimeyi kullanan okuyucu resmen hakaret ve küfür etmektedir. Derdim, lions mions değil basın yoluyla küfür ve hakarete engel olunması arzusudur.Kişisel ricam , bunu engellenmesidir. Teşekkürler
  • THY bunu 4 ay önce yaptı...
  • THY buna elini atmasida cok iyi bir örnek.Yalniz yapilan calismanin degerini biliyoruz.Amma yapimcilar ve yapanlar.Üretim kalitesini günümüzün müzik teknigine uydurmalari gerekir.Yani kalite pazarlanmalidir.Ben bundan 10 yil kadar önce THY tarafindan verilen bir kursa istirak etmistim.O zaman Kurs aldigimiz Egitim kisminda pazarlanan 10 CD lik bir Türk klasik müzik albümünü satin aldim.dinleyemedim.Zira kalite ve bazi CD lerde bostu.Yani aldatildim.Almanya'danda bu isle ugrasmak istemedim.Yani modern bir sekilde kaziklandim.
  • Daha nice 75. yıllarda, sanata yaptığın katkıları görmek dileğiyle... Ufkun açık olsun THY...

Dünyanın en büyük müzik hazinelerinden birine sahipken ondan bihaber olduğumuz da... Ancak Türk musikisini yeniden gündeme getirmek için son yıllarda önemli çalışmalar yapılıyor. Geçtiğimiz günlerde bunlara, bir yenisi eklendi. Türk Hava Yolları'nın '75. Yıl Anısına 75 Büyük Usta' isimli arşivlik çalışmanın yapımcısı Akustik Müzik'in sahibi Metin Gım, müzik yönetmeni ise besteci ve tamburi Necip Gülses. Beş kitap ve beş albümden oluşan 75. Yıl Anısına 75 Büyük Usta'da Abdülkadir Meragi, Dede Efendi, Hacı Arif Bey, Tamburi Cemil Bey, Tatyos Efendi, Refik Fersan, Sadi Işılay, Alaeddin Yavaşça, Avni Anıl, Alaeddin Şensoy, Yusuf Nalkesen ve Zekai Tunca gibi Türk musikisinin ilk dönemlerinden bugüne uzanan ustaların en önemli eserleri yer alıyor. İlk olarak Türk Hava Yolları tarafından görkemli bir prestij eser olarak dağıtılan çalışma, Akustik Müzik etiketiyle ve 75 Büyük Bestekâr adıyla albüm halinde de müzikseverlerle buluştu. Projenin yapımcısı Metin Gım, bu çalışmanın büyük bir musiki mirasını kayıt altına geçirilmesi bakımından çok önemli olduğunu vurguluyor.

HER DÖNEMİN BİR ALBÜMÜ VAR

75 Büyük Usta isimli çalışma daha önce bu konuda hazırlanan eserlerden biraz farklı. İçeriğiyle, 'Keşke yayınlanan bütün prestij eserleri böyle olsa' dedirtiyor. Çünkü içinde sadece şarkılar yer almıyor. Örnek olarak seçilen şarkıların notalarının bulunduğu beş ciltlik eserde, Türk musikisinin dönemleri ve bu dönemlerin önemli bestekârlarının kısa hayat hikâyeleri anlatılıyor. Ayrıca yabancıların da Türk musikisine ilgisini çekmek amacıyla kitaptaki metinlerin İngilizceleri de yanında veriliyor. Ayrıca bu çalışmada yer alan eserler, Türk müziğinin yaşayan en önemli sesleri tarafından CD'de yorumlanıyor. Her albüm, ilgili cildin arka kapağına yerleştirilmiş. 75. Yıl Anısına 75 Büyük Usta, '1. Klasik Dönem', '2. Klasik Dönem' 'Neoklasik Dönem', 'Romantik Dönem' ve 'Çağdaş Dönem' başlıklı beş kitap ve beş albümden oluşuyor. Her bölümdeki şarkıları farklı bir sesten duyuyor dinleyenler. Sırasıyla Meral Uğurlu, Münip Utandı, Melihat Gülses, Elif Güreşçi ve Bekir Ünlüataer'in sesleri ve yorumlarıyla müzikseverler müziğimizin önemli duraklarına uğruyor. Keyifli bir yolculuk yapıyor. Albümler, tarih olarak keskin çizgilerle ayrılmamış, birbirinin devamı olacak şekilde hazırlanmış.

'Gönül seslerimizi söyletelim istedik'

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, THY'nin Türk kültürüne katkı sağlayan birçok çalışmayı desteklediğini belirterek "75. Yıl Anısına 75 Büyük Usta eseriyle gönül seslerimizi bir kez daha söyletip geleceğe bir ses, bir kayıt bırakabilirsek ne mutlu bizlere." diyor. Eserin müzik yönetmeni Necip Gülses de, sanatçının görevinin bir miras olarak kalan kültür değerlerini korumak olduğunu söylüyor. 
 
 

THY'nin 75. yılında, 75 büyük usta...

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Airport Haber'in yönetimi gözünü açmalı ve örnek olarak ..lalesi diye hitabette bulunan şahsın yorumlarını bloke etmeli diye düşünüyorum. Zira bilenler bilir ki kötü amaçlı lalesi kelimesinin kullanımı hakaret ve küfür içermektedir. Dolayısı ile burada yayını bence saygısızlıktır. Birkaç haber yorumunda gördüğüme göre bu kelimeyi kullanan okuyucu resmen hakaret ve küfür etmektedir. Derdim, lions mions değil basın yoluyla küfür ve hakarete engel olunması arzusudur.Kişisel ricam , bunu engellenmesidir. Teşekkürler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
THY bunu 4 ay önce yaptı...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
THY buna elini atmasida cok iyi bir örnek.Yalniz yapilan calismanin degerini biliyoruz.Amma yapimcilar ve yapanlar.Üretim kalitesini günümüzün müzik teknigine uydurmalari gerekir.Yani kalite pazarlanmalidir.Ben bundan 10 yil kadar önce THY tarafindan verilen bir kursa istirak etmistim.O zaman Kurs aldigimiz Egitim kisminda pazarlanan 10 CD lik bir Türk klasik müzik albümünü satin aldim.dinleyemedim.Zira kalite ve bazi CD lerde bostu.Yani aldatildim.Almanya'danda bu isle ugrasmak istemedim.Yani modern bir sekilde kaziklandim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Daha nice 75. yıllarda, sanata yaptığın katkıları görmek dileğiyle... Ufkun açık olsun THY...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000