14 Şubat 2009, Cumartesi 08:14:59

"THY'den utanırdım..."

Mehmet Ali Birand, Milliyet Gazetesi köşesinde Türk Hava Yolları hakkında uzun süredir yazmak istediği bir yazıyı kaleme almış. İşte Birand'ın köşe yazısı...
  • THY arkadasım hakkaten bu olay dogruysa daha denecek bir soz yok susmak hakkaten buyuk sukunet olacaktır :D
  • B izde bir zaanlar TRT den utanırdık,2 saat yayın yapar kapanırdı. 1960 lı yıllardan bahsediyorsunuz ben 1968 yılında mum ışığında ders çalışırdım.Yıl 2009 tabii ki değişimler olacak.Eskileri kaşımanın ne anlamı var anlayamadım.Anlattığınız olayın pekçok örneklerini verebilirim ama şimdilik TRT ile yetindim.Siz o günkü haberlerinizi çalıştığınız kuruma nasıl geçiyordunuz bu gün nasıl geçiyorsunuz.Değişimi önce kendi kurumlarınızda gözleyiniz.Saygılar.
  • Dün İstanbul'dan Stokcholm'a THY TK 1794 sayılı uçuşuyla geldik. Eşim gazete almak istedi ben de 'ne gereği var nasılsa verecekler' deyip aldırmadım, 'Stockholm'den gelirken İstanbul'a vermişlerdi' dedim. Ama yanılmışım, ne uçağa binerken ne de uçak kalktıktan sonra gazete verilmedi kimseye. Eşim bana anlamlı anlamlı 'hani uçakta verilecekti' dediğinde UTANDIM ben de.
  • Sayın Birand'ın eski ve yeni THY ile ilgili düşüncelerinin birçoğuna katılıyorum. THY kendinin de övünerek dediği gibi dört yıldızlı bir hava yolu değil. Dün İstanbul'dan Stokholm'a kalkan TK 1795 sefer sayılı uçakta tek bir gazete yoktu, neden verilmedi ? Kendinin her fırsatta dört yıldızlı bir hava yolu olduğunu söyleyen bir hava yolu böyle bir şeyi yapar mı?
  • paristeki olayın sonunu merak ettim. türk tam türk-fransız tam fransız , uçak teker koyabilmiş mi ?
  • Korhan Oymana "havacılık duayeni yazarcık" diyen arkadas senin bu sitede ne işin var?sen git magazin dergilerine yorum yaz...
  • Sayın Birand siz bu ülkede olan herşeyden utanıyorsunuz zaten. THY nın geldiği bu noktada gurur duymanızı hayretler içinde karşılıyorum. THY çok iyi bir yere geldi ama hala alması gereken uzun bir yol var önünde. Pilotlarımıza laf söyletmem ama kabin ekibi kalitesinde çok düşüş var. Hosteslerimizin aklı bir karış havada ve müşterilere kibar davranmasını hala öğrenmediler. İnşallah gerekli adımları atar THY yetkilileri.
  • yer paris cdg TK: klerans istiyor delivery'den DLV: traffic calling whats your atc call sign? TK: affirmative we are turkish-1234 DLV: Sir i will check your flight plan can you please spell your atc call-sign. TK: it is Tango Hotel Yankee DLV: uhh im asking letters and numbers on your atc call sign. TK: it is TURKİSH: TANGO UNİFORM ROMEO KİLO İNDİA SİERRA HOTEL DLV: ok i understand disregard it i will contact with your operations TK: thank you sir , standing by... Daha ne diyebilirim ki...
  • Ben Thy pilotlarını(istisnalar mutlaka var) yurtdışı uçuşlarda havada veya yerde ingilizce konuşmaya çalışırken defalarca duymuş ve onların adına yüzüm kızarmıştır. Öncelikle milli havayolumuzun yani bizi yurtdışında en önde temsil eden şitketimizin tarzanca ingilizce konuşması ,trafiği anlayamadığı için darmadağan etmesi ve avrupa havasahasında çalışan yabancı kontrolörlere 'ha bak türkler geliyor şimdi ben buna talimatları nasıl anlatsam aceba tercuman mı tutsak' ı düşündürmesi bana grur değil utanç yaşatıyor. İdda ediyorum thy de ingilizce sınavı yapılsın %80 oranında sınavdan kalacaklardır.
  • kendisi bu yazısından sonra kesin beleş bilet alır.!!!

THY'den utanırdım, artık gurur duyuyorum...

Uzun zamandır bu yazıyı yazmak istiyordum. Yazmak istememin nedeni de, katkısı olanlara haklarını vermek, teşekkür etmek. Toplum olarak sadece şikayet ederiz, sadece eleştiririz. Kıskandığımızdan mıdır nedir bilemem, güzel işleri, başarılı kişileri görmezden geliriz.

Türk Hava Yollarına ilk defa 1960’larda binmeye başladım. O günleri düşündükçe, Yeşilköy’de olsun, yabancı havaalanlarında olsun, yaşanan olayları, tanık olduğum kavgaları düşündükçe bugün bile utanıyorum.

O dönemlerde yolcular, THY personeli tarafından hayvan sürüsü muamelesine tabi tutulurdu. Zaten 1960-70’lerde THY yabancı turistten çok, Almanya başta, Avrupa’da çalışan işçileri taşırdı.

1-2 saatlik rötar, büyük sevinçle karşılanırdı. Genelde 4-5 saat rötarla kalkan uçak hakkında yolcuya bilgi verilmezdi. İnsan yerine konmaz “kardeşim bekleyin işte, kalkınca kalkar. Ne aceleniz var” diye paylanırdı.

Brüksel havaalanında bütün gün beklenen uçakları, geceyi alanda geçirmek zorunda kalan yolcuların ayaklanıp, THY personeline hücum etmesini, yolcusunu bekleyenlerin kapıları kırmasını bizzat yaşadım.

Her THY seferi, Avrupa havaalanlarında özel önlemlerin alınmasına yol açar, her sefer yolcular için bir macera oluştururdu.

Uçak içinde bir saat bilmem ne bakanının kızı veya karısını beklediğimizi bilirim. Beyefendinin ailesi gecikince, THY temsilcisine bir telefon yeterdi. Koyun olarak görülen bizler oturur beklerdik.

Yemek servisi yapan hosteslerin, dayak mı attıkları yoksa yemek mi verdikleri anlaşılmaz, her defasında mutlaka bir kavga çıkardı.

Bir de bugüne bakın...

Keyfi yönetimden veya beceriksizlikten kaynaklanan rötara rastlanmayan; dakikasında kalkıp dakikasında inin; güler yüzlü pilotların en küçük bir gecikmede dahil özür diledikleri ve nedenini anlattıkları; hosteslerinin iyi hizmet vermek için çırpındıkları bir THY ile karşı karşıyayız.

Mutlaka yine aksamalar oluyor, yine eleştiri ve şikayet ediliyor, ancak eski ile yenisi arasında dünyalar kadar fark var.

Eskiden THY taşraya servis yapan kepaze bir otobüs işletmesiydi.

Bugün THY hemen heryerden, her kesimden övgü alan uluslararası dev bir şirkete dönüştü.

Dönüşümü kim başlatı hatırlayamıyorum. Ancak kim yaptıysa, hangi genel müdürler katkıda (bir bölümünün ismini biliyorum. Haksızlık yapmamak için hiç birinin ismini vermedim) bulundularsa, bravo onlara...

Eskiden her THY seferinde yabancılardan utanırdım, bugün gururla THY’ı tavsiye ediyorum.

Eskiden, yabancı havayolu tercih ederdim. Bugün THY’ın gittiği yere başka havayoluyla gitmiyorum.

THY ile gurur duyuyorum.

Mehmet Ali BİRAND
MİLLİYET

"THY'den utanırdım..."

Yorumlar Tüm Yorumlar (30)

Misafir ~ 15 yıl önce
THY arkadasım hakkaten bu olay dogruysa daha denecek bir soz yok susmak hakkaten buyuk sukunet olacaktır :D

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
B izde bir zaanlar TRT den utanırdık,2 saat yayın yapar kapanırdı. 1960 lı yıllardan bahsediyorsunuz ben 1968 yılında mum ışığında ders çalışırdım.Yıl 2009 tabii ki değişimler olacak.Eskileri kaşımanın ne anlamı var anlayamadım.Anlattığınız olayın pekçok örneklerini verebilirim ama şimdilik TRT ile yetindim.Siz o günkü haberlerinizi çalıştığınız kuruma nasıl geçiyordunuz bu gün nasıl geçiyorsunuz.Değişimi önce kendi kurumlarınızda gözleyiniz.Saygılar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Dün İstanbul'dan Stokcholm'a THY TK 1794 sayılı uçuşuyla geldik. Eşim gazete almak istedi ben de 'ne gereği var nasılsa verecekler' deyip aldırmadım, 'Stockholm'den gelirken İstanbul'a vermişlerdi' dedim. Ama yanılmışım, ne uçağa binerken ne de uçak kalktıktan sonra gazete verilmedi kimseye. Eşim bana anlamlı anlamlı 'hani uçakta verilecekti' dediğinde UTANDIM ben de.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Sayın Birand'ın eski ve yeni THY ile ilgili düşüncelerinin birçoğuna katılıyorum. THY kendinin de övünerek dediği gibi dört yıldızlı bir hava yolu değil. Dün İstanbul'dan Stokholm'a kalkan TK 1795 sefer sayılı uçakta tek bir gazete yoktu, neden verilmedi ? Kendinin her fırsatta dört yıldızlı bir hava yolu olduğunu söyleyen bir hava yolu böyle bir şeyi yapar mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
paristeki olayın sonunu merak ettim. türk tam türk-fransız tam fransız , uçak teker koyabilmiş mi ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Korhan Oymana "havacılık duayeni yazarcık" diyen arkadas senin bu sitede ne işin var?sen git magazin dergilerine yorum yaz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Sayın Birand siz bu ülkede olan herşeyden utanıyorsunuz zaten. THY nın geldiği bu noktada gurur duymanızı hayretler içinde karşılıyorum. THY çok iyi bir yere geldi ama hala alması gereken uzun bir yol var önünde. Pilotlarımıza laf söyletmem ama kabin ekibi kalitesinde çok düşüş var. Hosteslerimizin aklı bir karış havada ve müşterilere kibar davranmasını hala öğrenmediler. İnşallah gerekli adımları atar THY yetkilileri.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
yer paris cdg TK: klerans istiyor delivery'den DLV: traffic calling whats your atc call sign? TK: affirmative we are turkish-1234 DLV: Sir i will check your flight plan can you please spell your atc call-sign. TK: it is Tango Hotel Yankee DLV: uhh im asking letters and numbers on your atc call sign. TK: it is TURKİSH: TANGO UNİFORM ROMEO KİLO İNDİA SİERRA HOTEL DLV: ok i understand disregard it i will contact with your operations TK: thank you sir , standing by... Daha ne diyebilirim ki...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Ben Thy pilotlarını(istisnalar mutlaka var) yurtdışı uçuşlarda havada veya yerde ingilizce konuşmaya çalışırken defalarca duymuş ve onların adına yüzüm kızarmıştır. Öncelikle milli havayolumuzun yani bizi yurtdışında en önde temsil eden şitketimizin tarzanca ingilizce konuşması ,trafiği anlayamadığı için darmadağan etmesi ve avrupa havasahasında çalışan yabancı kontrolörlere 'ha bak türkler geliyor şimdi ben buna talimatları nasıl anlatsam aceba tercuman mı tutsak' ı düşündürmesi bana grur değil utanç yaşatıyor. İdda ediyorum thy de ingilizce sınavı yapılsın %80 oranında sınavdan kalacaklardır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
kendisi bu yazısından sonra kesin beleş bilet alır.!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000