31 Mart 2020, Salı 23:15:32

THY’den tüm personele bilgilendirme

Türk Hava Yolları A.O. COVID-19 pandemisinden en çok etkilenen şirketlerin başında geliyor. Bu nedenle kısa çalışma uygulaması kapsamına alınmak için başvuran şirket tüm personeline izlenmesi gereken adımlarla ilgili bilgi verdi.
  • Arkadaslar o değilde bu haber sitesini her zaman fitnelik alanına dert dökme alanına donusturuyorsunuz:))
  • ne vergiymiş arkadaş dağıt dağıt bitmedi. o beğenmediğin hostes senin maaşının 2 katı vergi ödüyor. şimdi de ödediklerini geri alıyor
  • sizdeki beyni kuşa taksak ters uçar, sen yerdesin, ben uçuyorum, tüpün içindeyim hani dolayısıyla uçuş tazminatı alıyorum, yiyorsa başvur gir, uç
  • Neden izine çıkacaklar sonra iş aktini fes edeceksiniz çalışmak istemediğiniz işinize gelmiyen insanlara yol vereceksiniz
  • Şu kadrolunun derdine bak bide taşeronun derdime bak yazık Allah herkese akış fikir versin Bu hikayede yanan emekçiler oldu ne diyelim
  • Bizler vardiyalı çalışıyoruz nisan ayında 6 iş günü vardiya planlamıs bizler şirkettende para alacakmıyız. Alacaksak ne kadar.
  • Acaba kendi isteğimizle ayrılsak tazminatı alabilirmiyiz
  • NORMAL MESAİ DÜZENİNDE ÇALIŞANLAR TOPLU ÜCRETLİ İZİN ALDI GERİ KALAN PERSONEL KRONİK RAHATSIZLIĞI OLAN AİLELERİYLE VAKİT GEÇİRSİN DİYE PSİKOLOJİK DUYGUSAL MAİL İLE ÜCRETSİZ İZNE ÇIKARTILDI KİMSE HAK HUKUKTAN BAHSETMESİN İNSANLARI KANDIRDINIZ,NEDEN NORMAL MESAİCİLERİ ÇIKARTMADINIZ ÜCRETSİZ İZNE TOPLU YILLIK İZİN VERDİNİZ, TORPİLLİLERİN KEYFİ YERİNDE OLAN YİNE APTAL YERİNE KOYDUKLARINA OLDU
  • Yurt disinda yan gelip yatıp 6000 EURO kazananları Allaha havale ediyorum.
  • Mal mülk düşkünleri rahat yüzü görmezler, Bin bir derde düşer, canlarından bezerler. Öyleyken, ne tuhaftır, yine de övünür, Onlar gibi olmayana adam demezler. ÖMER HAYYAM COVİD19 bahanesiyle Ailesinde kronik hastalığı olanları ücretsiz izine çııkın diye demagoji yapıp kandırdık desenize resmen enayi yerine koydunuz çok üzücü

Türk Hava Yolları A.O. COVID-19 pandemisinden en çok etkilenen şirketlerin başında geliyor. Bu nedenle kısa çalışma uygulaması kapsamına alınmak için başvuran şirket tüm personeline izlenmesi gereken adımlarla ilgili bilgi verdi.

Yeni koronavirüsten (Kovid-19) olumsuz etkilenen ve bu sebeple kısa çalışma uygulamasından yararlanmak isteyen işverenlerin, İŞKUR İl Müdürlükleri ve Hizmet Merkezlerine özel olarak oluşturulan elektronik posta adresleri aracılığıyla gerekli belgeleri göndererek başvurularını yapabilecekleri bildirilmişti.

Bu kapsamda geçtiğimiz hafta İŞKUR’a başvurı yapan Türk Hava Yolları, personele konuyla ilgili sıkça sorulan soruların yanıtlarını gönderdi.

İşte THY ve bazı iştirak firmalarındaki personele gönderilen o yazı:

  1. Kısa Çalışma Ödeneği Nedir?

Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere (Cumhurbaşkanı kararı ile 6 aya kadar uzatılabilir) sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.

  1. Kısa çalışma ödeneğinden muaf olmam mümkün mü?

Yönetim Kurulu kararı ve İŞKUR değerlendirmesi neticesinde tüm Şirket birimleri bu kısmi çalışma uygulaması ve ödeneği programına geçecektir. Şahsi olarak kısmi çalışma uygulaması ve ödeneğinden muaf olmak mümkün değildir.

  1. Kısa çalışma ödeneğinden faydalanmanın şartları nelerdir?

Kısa çalışmanın başladığı tarih itibarıyla son 60 gün hizmet akdine tabi olunması ve son 3 yılda en az

450 gün süreyle prim ödeme şartlarının taşınması gerekmektedir. 450 günün tek bir işyerinden ödenmiş olması gerekliliği yoktur, farklı işyerlerinde prim ödemeler kapsam dahilindedir.

  1. Kısa çalışma ödeneğinde ödemeler nasıl, ne zaman ve kim tarafından yapılacaktır?

Kısa çalışma ödeneğinde çalışılan günlerin ücreti normal zamandaki hesaplamalar doğrultusunda Şirketimiz tarafından ayın 8’inde ödenecektir. Çalışılamayan günlerin ücreti ise, son 12 aya ait prime esas kazancınız dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt tutarın %60’ıdır ve bu tutarın çalışılmayan günle çarpılması sonucu ödenecek tutar belirlenecektir. Bu tutardan sadece damga vergisi kesintisi (0,00759) yapılacak olup İŞKUR tarafından ayın 5’inde tarafınıza PTT Banka yoluyla ödenecektir. Ödenecek tutar asgari ücretin 1,5 katını geçemeyecektir.

 

Son 12 Aylık Prime Esas Kazançların Aylık Ortalaması

Hesaplanan Kısa Çalışma Ödeneği Miktarı

Damga Vergisi

Ödenecek Kısa Çalışma Ödeneği Miktarı

Son 12 Ay Asgari Ücretle Çalışan

2.943,00

1.765,80

13,40

1.752,40

Son 12 Ay 4.000 TL ile Çalışan

4.000,00

2.400,00

18,22

2.381,78

Son 12 Ay 7.000 TL ile Çalışan

7.000,00

4.414,50 (*)

33,51

4.380,99

(*)  Hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %150’sini geçemeyeceği için ödenecek aylık kısa çalışma ödeneği miktarı bu şekilde hesaplanmıştır. 2020 yılında brüt asgari ücret 2.943,00 TL'dir.

 
  1. Kısa Çalışma Ödeneği şartlarını sağlamıyorum, ne yapacağım?

Kısa çalışma ödeneği şartlarını sağlamayan çalışma arkadaşlarımız, çalıştıkları sürelerin ücretini Şirketimiz tarafından alacaklardır. Çalışamadıkları sürelerin ücretini yine Şirketimiz İŞKUR’un hesaplaması doğrultusunda hesaplayarak ödeyecektir.

  1. Kısa Çalışma Ödeneğinden faydalanmak için benim yapmam gereken bir şey var mı?

Hayır yok, tüm işlemler Şirketimiz tarafından yapılacaktır.

  1. Kısa Çalışma Ödeneğinin faydası nedir?

Kısa çalışma ödemesi uygulamasının temel amacı istihdamın korunmasıdır. Kısa çalışma ile çalışılmayan sürelerde işçilere gelir desteği İŞKUR tarafından sağlanmaktadır. Şirketimiz bu uygulamadan faydalanamayan çalışma arkadaşlarımız için de ödeme sağlayacaktır.

  1. Ücretsiz izindeyim, kısa çalışma ödeneğinden faydalanabiliyor muyum?

Kısa çalışma ödeneğinden ücretsiz izinde olan arkadaşlarımız faydalanamamaktadırlar. Ücretsiz izin bitiminde, kısa çalışma ödeneğinden faydalanma şartlarına sahipseniz bu ödenekten faydalanabilirsiniz.

  1. Kısa çalışma ödeneği hangi unvandaki çalışanları kapsamaktadır?

Kısa çalışma ödeneği bütün unvanlardaki çalışma arkadaşlarımızı kapsamaktadır.

  1. Kısa çalışma ödeneğinden faydalandığımda SGK primlerim ödenecek mi?

Çalışılmayan günlere ilişkin SGK primi ödenmeyecek ancak genel sağlık sigortası (gss) primi İŞKUR tarafından ödenerek sağlık hizmetlerinden faydalanabileceksiniz.

  1. Kısa çalışma ödeneğinden faydalandığımda özel sağlık sigortasından faydalanabilecek miyim?

Evet, özel sağlık sigortasından faydalanabileceksiniz.

  1. Kısa çalışma ödeneği için PTT şubelerine gitmem gerekiyor mu?

İŞKUR’un bilgilendirmesine göre PTTBank’lardan ücretin alınması gerekiyor. Ücretin, edevlet üzerinden belirleyeceğimiz hesaba yatması için İŞKUR’a başvuruda bulunulmuş olup cevap beklenmektedir.

  1. Kısa çalışma ödeneğinden faydalanırken emeklilik talebinde bulunulabilir mi?

Evet, emeklilik şartlarını sağlıyorsanız talepte bulunabilirsiniz.

  1. Kısa çalışma ödeneği haczedilebilir mi?

Kısa çalışma ödeneği nafaka borçları dışında haciz veya başkasına devir edilemez.  

  1. Kısa çalışma ödeneğinden faydalanırken yıllık izin, mazeret izni, vefat izni vb. ücretli izin haklarımdan faydalanabilir miyim?

Kısa çalışmanın başladığı tarihten sonra çalışılan dönem için ödeme alacağınız için sadece çalışılan günler için izin talebinde bulunabilirsiniz.

  1. Kısa çalışma ödeneğinden faydalandığım sürede ben ve yakınlarım pass/ced bilet haklarından faydalanabilecek miyiz?

Covid salgınına ilişkin tedbirler kapsamında 3 ay boyunca pass/ced bilet kullanım haklarımız askıya alınmıştır.

Diğer tüm sorularınız için Personel İlişkileri Şeflikleri’miz ile iletişime geçebilirsiniz.

Personel İlişkileri Şf. SAW: [email protected] - 71777

Personel İlişkileri Şf. ISL : [email protected] -78777

Personel İlişkileri Şf. IST : [email protected] -7977

THY’den tüm personele bilgilendirme

Yorumlar Tüm Yorumlar (250)

Fitnelik haber ~ 4 yıl önce
Arkadaslar o değilde bu haber sitesini her zaman fitnelik alanına dert dökme alanına donusturuyorsunuz:))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
km ~ 4 yıl önce
ne vergiymiş arkadaş dağıt dağıt bitmedi. o beğenmediğin hostes senin maaşının 2 katı vergi ödüyor. şimdi de ödediklerini geri alıyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
km ~ 4 yıl önce
sizdeki beyni kuşa taksak ters uçar, sen yerdesin, ben uçuyorum, tüpün içindeyim hani dolayısıyla uçuş tazminatı alıyorum, yiyorsa başvur gir, uç

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Stavro ~ 4 yıl önce
Neden izine çıkacaklar sonra iş aktini fes edeceksiniz çalışmak istemediğiniz işinize gelmiyen insanlara yol vereceksiniz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Taşeron ~ 4 yıl önce
Şu kadrolunun derdine bak bide taşeronun derdime bak yazık Allah herkese akış fikir versin Bu hikayede yanan emekçiler oldu ne diyelim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İŞKUR ~ 4 yıl önce
Bizler vardiyalı çalışıyoruz nisan ayında 6 iş günü vardiya planlamıs bizler şirkettende para alacakmıyız. Alacaksak ne kadar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tgs ~ 4 yıl önce
Acaba kendi isteğimizle ayrılsak tazminatı alabilirmiyiz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
NORMAL MESAİ vs ÜCRETSİZ İZİN ~ 4 yıl önce
NORMAL MESAİ DÜZENİNDE ÇALIŞANLAR TOPLU ÜCRETLİ İZİN ALDI GERİ KALAN PERSONEL KRONİK RAHATSIZLIĞI OLAN AİLELERİYLE VAKİT GEÇİRSİN DİYE PSİKOLOJİK DUYGUSAL MAİL İLE ÜCRETSİZ İZNE ÇIKARTILDI KİMSE HAK HUKUKTAN BAHSETMESİN İNSANLARI KANDIRDINIZ,NEDEN NORMAL MESAİCİLERİ ÇIKARTMADINIZ ÜCRETSİZ İZNE TOPLU YILLIK İZİN VERDİNİZ, TORPİLLİLERİN KEYFİ YERİNDE OLAN YİNE APTAL YERİNE KOYDUKLARINA OLDU

Yanıtla

Kalan karakter 1000
YETER ~ 4 yıl önce
Yurt disinda yan gelip yatıp 6000 EURO kazananları Allaha havale ediyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Etsen ne yazar ~ 4 yıl önce
Ofis kapali ucus yok yaticam tabi...eee biryandan da 6000 amerikan parami yiycem..gurbet cekiyorum ben
ŞARK KURNAZLIĞI ALİ CENGİZ OYUNU ~ 4 yıl önce
Mal mülk düşkünleri rahat yüzü görmezler, Bin bir derde düşer, canlarından bezerler. Öyleyken, ne tuhaftır, yine de övünür, Onlar gibi olmayana adam demezler. ÖMER HAYYAM COVİD19 bahanesiyle Ailesinde kronik hastalığı olanları ücretsiz izine çııkın diye demagoji yapıp kandırdık desenize resmen enayi yerine koydunuz çok üzücü

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kesinlikle ~ 4 yıl önce
tamamiyle olayı yorumlayan yazı. Teşekkür ederiz.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000