08 Mart 2009, Pazar 09:14:38

THY'den pilotlara altimetre uyarısı

Türk Hava Yolları (THY), Amsterdam'daki kazada 'radar altimetre' (irtifa göstergesi) cihazının arıza yaptığının belirlenmesi üzerine pilotları uyardı.
  • Arısan kaptan 160 saat mı uçmuş? maksimumlarda uçmak bu demek .geç reaksiyonun sebebi bu olmalı. Sivil havacılık ne iş yapar acaba nereyi denetler şu az kaza yapan şirketlerin pilotları senede kaç saat ayda kaç saat uçar kaç saat mesai yapar acaba
  • E artık Boeing i uyarırsınız bizim uçaklardan birirnin r/a bozuldu uçak düştü diye
  • Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.
  • Bölüm 1'in devami: 2) THY'nin, THY'den daha eski olup da hiç kaza yapmayan (Qantas) veya çok az kaza yapmis olan (Singapore Airlines, KLM, Lufthansa, vb) gibi sirketlerin egitim ve risk yönetimi programlarina ilgi göstermesi gerekmiyor mu ? 3) THY yöneticilerinin, THY'nin hemen tüm kazalarinda insan faktörü rol oynamis olmasina ragmen bir CREW RESOURCE MANAGEMENT programi var mi ? Veya bu konuda , kaza yüzdesi çok düsük havayollari gibi bir destek alma gibi bir düsünceleri var mi ?
  • Merhaba ben pilot ya da teknikte çalisan biri degilim. Sadece havacilikla çok yakindan ilgileniyorum. Aklima takilan bir kaç soru var: 1) Istatistiklere bakiyorum THY son 25 yilda 10 uçak kaybetmis, bunlarin tümünde insan faktörü baslica rolü oynamis. Yani THY yönetimlerin degismesine ragmen ortalama 2,5 yilda bir kaza yapan bir havayolu. Avrupa'da bu kaza yüzdesine sahip baska bir havayolu yok. Dünyada THY'den daha fazla kaza yapan sadece 2 havayolu var ! Neden bu kazalar Lufthansa'nin, KLM'in Qantas'in vs basina gelmiyor ? Qantas'in 75 yildir ölümlü kazasi yok ! THY' nin insan faktörüne bagli hatalari tanimlamak, minimale indirmek, hatta ortadan kaldirmak için kokpit ekibine uygulayacagi ekstra bir egitim programi var mi
  • Kaza yapan uçakta ABD'li vatandaşlarda vardı göreceksiniz en kısa zamanda bir FAA heyeti THY'nin kapısına dayanır. Peşine de EASA gelir. THY'de dünyanın kaç köşe olduğunu görür. 2004 yılında yayınlanan arızanın 2009 yılında pilotlara duyurulması havacılık tarihine geçecek mizah örneğidir. ayıptır ya bu kadarda olmazki.
  • ya kardeşim boing'in yıllardır yaptığı uyarıyı pilotlara duyurmak için kazamı olması gerekirdi. Bu ne komiklik ya bu uyarıyı bugüne kadar kim çekmecesinde sakladı. SHGM'nin bu konuyu incelemesi gerekmezmi.
  • BU ÜLKENİN ENHIZLI GELİŞEN VE DİNAMİK HOLDİNGİ ÜLKER HANTAL BİR YAPISI YOK BİRAZ GÖZÜNÜZÜ ACIN ÜLKERİ AGZINIZA ALIRKEN
  • bu uyarı pilotlardan çok tekniğe yapılmalı bence !
  • ŞİMDİ BU KADROLAŞMA ÇABASINDA İÇERİ GİREN TEKNİK EKİP KROZYON UN NE OLDUĞUNU BİLİYORMU?RADYO ALTİMETRE DEYİNCE ONLARIN AKLINA MESAJ TV-SAMANYOLU TV GİBİ RADYO VE KANANLLARI GELMESİN SAKIN? 5 VAKİT NAMAZ DAN VAKİT KALMAZKİ TEKNİK BİR KADRODA İŞİ BİTİREBİLMEK İÇİN.AMA UNUTMUŞLARDIR ÇALIŞMANINDA İBADET OLDUĞUNU..YA BU NASIL OLSA UÇAĞIN ARKA ALT KISMINDA VE KAPALI BİR ŞEY OLMAZ ALLAHIN İZNİYLE DEMİŞLERDİR.BESMELE ÇEKİP VERMİŞLERDİR UÇAĞI HATTA.YANİ DAHASI DA BÖYLE YAPTIKLARI BESBELLİ ZATEN...HİÇ BİR HAVAYOLUNDA BOEİNG737 UÇAĞI BU ARIZA YÜZÜNDEN DÜŞMEDİ VATANDAŞ..NİYE BİZ SALAKÇA BİR SEBEPTEN İNSANLARIMIZI KAYBEDİYORUZ.. BU ARIZA NİYE BAŞKA ŞİRKETLERDE UÇAK DÜŞÜREMİYOR. ÖNCE İŞLERİNİ YAPIYOR TEKNİK KADRO SONRA 1 GÜN KİLİSEYE GİDİYORLAR.

THY 737 Tip Şefliği tarafından pilotlara gönderilen yazıda, özellikle yaklaşma sırasında her iki pilotun da radar altimetre değerlerine dikkat etmesi istendi.

Teknik direktifte, hız limitleri ve irtifada değişiklik yaşanması halinde zorunlu olmadıkça 'autopilot' (otomatik pilot) ve 'autothrottle' (hızın otomatik pilot panelinden ayarlanması) kullanılmaması tavsiye edildi.

THY'nin Tekirdağ adlı Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı 25 Şubat'ta Schiphol Havalimanı'na inerken yere çakılmıştı. 4'ü mürettebat 9 yolcunun öldüğü kazanın sebebini araştıran Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi'nin açıkladığı ön raporda uçağın altimetre arızası yaptığına dikkat çekilmişti.

ZAMAN GAZETESİ
Mustafa GÜN

THY'den pilotlara altimetre uyarısı

Yorumlar Tüm Yorumlar (27)

Misafir ~ 15 yıl önce
Arısan kaptan 160 saat mı uçmuş? maksimumlarda uçmak bu demek .geç reaksiyonun sebebi bu olmalı. Sivil havacılık ne iş yapar acaba nereyi denetler şu az kaza yapan şirketlerin pilotları senede kaç saat ayda kaç saat uçar kaç saat mesai yapar acaba

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
E artık Boeing i uyarırsınız bizim uçaklardan birirnin r/a bozuldu uçak düştü diye

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bölüm 1'in devami: 2) THY'nin, THY'den daha eski olup da hiç kaza yapmayan (Qantas) veya çok az kaza yapmis olan (Singapore Airlines, KLM, Lufthansa, vb) gibi sirketlerin egitim ve risk yönetimi programlarina ilgi göstermesi gerekmiyor mu ? 3) THY yöneticilerinin, THY'nin hemen tüm kazalarinda insan faktörü rol oynamis olmasina ragmen bir CREW RESOURCE MANAGEMENT programi var mi ? Veya bu konuda , kaza yüzdesi çok düsük havayollari gibi bir destek alma gibi bir düsünceleri var mi ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Merhaba ben pilot ya da teknikte çalisan biri degilim. Sadece havacilikla çok yakindan ilgileniyorum. Aklima takilan bir kaç soru var: 1) Istatistiklere bakiyorum THY son 25 yilda 10 uçak kaybetmis, bunlarin tümünde insan faktörü baslica rolü oynamis. Yani THY yönetimlerin degismesine ragmen ortalama 2,5 yilda bir kaza yapan bir havayolu. Avrupa'da bu kaza yüzdesine sahip baska bir havayolu yok. Dünyada THY'den daha fazla kaza yapan sadece 2 havayolu var ! Neden bu kazalar Lufthansa'nin, KLM'in Qantas'in vs basina gelmiyor ? Qantas'in 75 yildir ölümlü kazasi yok ! THY' nin insan faktörüne bagli hatalari tanimlamak, minimale indirmek, hatta ortadan kaldirmak için kokpit ekibine uygulayacagi ekstra bir egitim programi var mi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Kaza yapan uçakta ABD'li vatandaşlarda vardı göreceksiniz en kısa zamanda bir FAA heyeti THY'nin kapısına dayanır. Peşine de EASA gelir. THY'de dünyanın kaç köşe olduğunu görür. 2004 yılında yayınlanan arızanın 2009 yılında pilotlara duyurulması havacılık tarihine geçecek mizah örneğidir. ayıptır ya bu kadarda olmazki.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ya kardeşim boing'in yıllardır yaptığı uyarıyı pilotlara duyurmak için kazamı olması gerekirdi. Bu ne komiklik ya bu uyarıyı bugüne kadar kim çekmecesinde sakladı. SHGM'nin bu konuyu incelemesi gerekmezmi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
BU ÜLKENİN ENHIZLI GELİŞEN VE DİNAMİK HOLDİNGİ ÜLKER HANTAL BİR YAPISI YOK BİRAZ GÖZÜNÜZÜ ACIN ÜLKERİ AGZINIZA ALIRKEN

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
bu uyarı pilotlardan çok tekniğe yapılmalı bence !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ŞİMDİ BU KADROLAŞMA ÇABASINDA İÇERİ GİREN TEKNİK EKİP KROZYON UN NE OLDUĞUNU BİLİYORMU?RADYO ALTİMETRE DEYİNCE ONLARIN AKLINA MESAJ TV-SAMANYOLU TV GİBİ RADYO VE KANANLLARI GELMESİN SAKIN? 5 VAKİT NAMAZ DAN VAKİT KALMAZKİ TEKNİK BİR KADRODA İŞİ BİTİREBİLMEK İÇİN.AMA UNUTMUŞLARDIR ÇALIŞMANINDA İBADET OLDUĞUNU..YA BU NASIL OLSA UÇAĞIN ARKA ALT KISMINDA VE KAPALI BİR ŞEY OLMAZ ALLAHIN İZNİYLE DEMİŞLERDİR.BESMELE ÇEKİP VERMİŞLERDİR UÇAĞI HATTA.YANİ DAHASI DA BÖYLE YAPTIKLARI BESBELLİ ZATEN...HİÇ BİR HAVAYOLUNDA BOEİNG737 UÇAĞI BU ARIZA YÜZÜNDEN DÜŞMEDİ VATANDAŞ..NİYE BİZ SALAKÇA BİR SEBEPTEN İNSANLARIMIZI KAYBEDİYORUZ.. BU ARIZA NİYE BAŞKA ŞİRKETLERDE UÇAK DÜŞÜREMİYOR. ÖNCE İŞLERİNİ YAPIYOR TEKNİK KADRO SONRA 1 GÜN KİLİSEYE GİDİYORLAR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000