14 Nisan 2013, Pazar 13:49:00

THY'DEKİ GREV BELİRSİZLİĞİNİ KİM ÇÖZER?

Zaman Gazetesi havacılık yazarı Mustafa Gün, "THY’deki grev belirsizliğini kim çözer?" başlıklı bir yazı kaleme alarak Türk Hava Yolları ve Hava-İş Sendikası arasında yaşananları değerlendirdi. Peki, Gün yaşanan gelişmelere nasıl bakıyor? İşte o yazı...
  • Çok üzülüyorum.. sendika başkanı yer personelini yedi bitirdi.. artık sıra uçuş ekiplerine geldi.. 305 kişiyi işten atan THY değil, sendikanın kendisidir.. Kendine malzeme bulmuş oldu şimdi onu kullanıyor. Yazık ya..bu adama inananlara da şaşırıyorum. Bu kadar insan ekmeğinden oldu ama bizim pala bıyık hala koltukta maaşallah.. acaba geceleri rahat uyuyabiliyor mudur? THY'de grev olmayacaktır.. Yönetim lokavt ilan etmezse işe gelen gelmeyenlar ayıklanıp gereği yapılacaktır. Tuzağa gelmeyin, bu adama inanmayın
  • ya sen bizi aptal mı sanıyorsun? 1. ne basın açıklaması yolladığınız mesajlar cebimizde hala duruyor. resmen adı konmamış grev yapmamızı istediniz.sizin yüzünüzden arkadaşlarımız yandı. eski abilerimiz olmasa bizde yanmıştık.2. grevde maaşı kim ödüyor sendika mı? niye yalan söylüyorsunuz. 3. grev kırıcılar sendikal haklardan yararlanmıyormuş. sıkıysa yararlandırma bakalım. nasıl olacaksa. 4. eh bir tane doğru bir şey yazmışsınız ama onda da samimi olduğunuza inanmıyorum.
  • arkadaşlar 1.si gecen yıl olan grev değil grev yasağı getirilen kanunla ilgili basın açıklamasıydı. 2.si yasal grevde maaş ödenmeye devam edilir. 3.sü grev kırıcılar sendikal haklardan yararlanamaz yani toplu iş sözlşemesi artık o kişileri bağlamaz. 4.sü derdimiz para değil kazanılmış haklarımızı savunmamızdır,kabin memurunun görevi çay kahve sormak değildir. biraz acıp bişeyler okuyun. hakkını hukukunu bilmeyen insanlarsınız. cahil cüheyla yorumlar yapıp insanları yanlış yönlendirmeyin...
  • thy de grev belirsizliğini sadece recep tayyip erdoğan çözebilir gerisi teferruat.
  • bro hayirdir zoruna mi gitti?sen neden thy ye gelip cay kahve vererek 5000 tl kazanmiyosun?bunada bi cevap yazsana..
  • " Grev istemiyoruz " diyecek kişiler isimlerini yazıp imzalarını atacaklar dimi ? O zaman bu kişileri sendika rahatsız ederse ne olacak ? Bende grev olmasın diyenlerdenim çünkü çalışanlar maaşlarını alamayacaklar, thy sıkıntıya girecek, imaj yok olacak, turizm sekteye uğrayacak şimdi bu yazıyı okuyan " beğenmedim " diyecek " işten atılanlar ne olacak " onlar için GERÇEKTEN ÜZÜLDÜK ama yeni 305 ler olmasını da istemiyoruz. Ondan sonra 610 kişi içinmi üzülelim ??
  • Grev falan yapamazsınız .unıversıte mezunu matematık ogretmenı KPSS sınav sonucu 95 olan bırının ayda 1.550 maaş alırkenkabındekı arkadaşların kahve mı cayım dıyerek ayda 5000 tl alması üzüyor benı. Haaa bırde aynı ısı yapan ama pgs yada onr da ucan kışı ıse 2000 tl cıvqrında alırken NE BU SIZDEKI SIMARIKLIK THY GIRENE KADAR 9TAKLA ATTIĞIN GUNLERI NASIL UNUTTUN TABI ÜLKE GÖRDÜN LÜKS OTEL DE YEMEK YEDIN KALDIN AVRUPA GÖRDÜN HIC DÜŞÜNDÜN MU THY GIRMESEYDIN NE YAPACAKTIN AYDA 50000TL MAAŞ ALABILECEKMIYDIN AVRUPA'YA GIDIP GELECEKMIYDIN INSALLAH YAPARSINIZ HT DE ATAR SIZI
  • Yazının daha başında okumayı bıraktım.Çünkü yazdıkları yanlı yazılar.Aşağıdaki cümleleri yeterli geldi açıkcası.İşten çıkarılan 305 i hedef gösteremeziniz.Saygılarımla güzel bir gün dileğiyle. 1.THY, geçtiğimiz yıl grev yapan 305 çalışanının iş akdini feshetmişti. 2. Atatürk Havalimanı önünde düzenlenen eyleme hasta raporu alarak katılan sendika üyesi kabin memurlarının da, uçuşlara gitmemesi nedeniyle iç ve dış hatlardaki 223 uçuş iptal oldu. Airporthaber sizide kınıyorum yanlı haberi yayınladığınız için.
  • ben yanılıyorsunuz sayın yazar çünki çalışanlar atılan kişilerin çoğunun yok yere atıldığını üstelik grev hakkının gitmemesi için eylem yapıldığı gerekçesi ile atıldığını çoğunluğun davasını kazandığını kalanların da davalarının devam ettiğini , çalışma koşullarının her geçen gün zorlaşıp perişan edildiklerinin ,yolcuydu uçuştu yönetimdi stres altında bırakıldıklarının farkında sizlerde bas parayı mantığı ile yazılar yazıp yok grev yapılması istenmiyor diyorsunuz iş o raddeye gelsin görürsünüz çalışan neyi istiyor neyi istemiyor .Çalışan insanca yaşamak istiyor anladınız siz onu!
  • kbin memuru olmak icn bukadar yanip tutsan warken o kadar paraya cok clsyoruz dye simarklik yapan insanlar bence biraksnlar artk bu isi istekli we bu isi isteyenlere yol acin

THY, geçtiğimiz yıl  grev yapan 305 çalışanının iş akdini feshetmişti. Hava İş Sendikası işe iadesi istenen 305 çalışanla ilgili geri adım atılmaması üzerine yeni bir grev kararı aldı. Sendika ile THY arasındaki Toplu İş Sözleşmesi de uyuşmazlıkla sonuçlandı. Bu konudaki yaygın görüş, yaşanan gerginliğin daha fazla sürmeyeceği yönünde.

Türk Hava Yolları (THY) ile Hava İş Sendikası arasında geçen yıldan bu yana yürütülen Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri, beklendiği gibi uyuşmazlıkla sonuçlandı. Bir beklenen haber de hafta içinde sendikadan geldi. Sendika yönetim kurulu, işe iadesi istenen 305 çalışanla ilgili THY’nin geri adım atmaması üzerine grev kararı aldı. Grev kararı, daha sonra THY Genel Müdürlüğü binasına asıldı. Şimdi gözler, sendikanın verdiği 1 aylık sürede yaşanacaklara çevrildi. THY, ‘Kanunsuz eyleme katıldıkları gerekçesiyle işten çıkardığı 305 çalışanı işe geri alacak mı?’ ya da Sendika, THY’nin olumsuz bir cevabı karşısında gerçekten greve gidecek mi? Bunu bekleyip göreceğiz. Ancak bu konudaki yaygın görüş, yaşanan gerginliğin daha fazla sürmeyeceği ve özellikle çalışanların merakla beklediği 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’nin imzalanacağı yönünde.

BU NOKTAYA NASIL GELİNDİ?

THY ile Hava İş Sendikası arasında yaşanan gerginliğin fitili geçen yıl düzenlenen eylem ile ateşlendi. THY çalışanları, Hava İş Sendikası’nın çağrısı üzerine Meclis’te görüşülecek, ‘Havacılık hizmetlerine grev yasağı getiren yasa tasarısını’ protesto etmek amacıyla 2012 Haziran’ında eylem başlattı. Atatürk Havalimanı önünde düzenlenen eyleme hasta raporu alarak katılan sendika üyesi kabin memurlarının da, uçuşlara gitmemesi nedeniyle iç ve dış hatlardaki 223 uçuş iptal oldu. Yerli ve yabancı yolcular, havalimanlarında ciddi mağduriyet yaşadı. Eyleme karşı tavrı merakla beklenen THY Yönetimi, beklenenden sert tepki verdi. Hasta raporu almasına rağmen havalimanına gelerek eyleme destek verenleri tespit eden THY Yönetimi, THY ve THY Teknik çalışanı 305 kişinin iş akdini feshetti. THY, hesaplamalara göre, yaklaşık 100 bin yolcunun mağdur olduğu eylem nedeniyle 2 milyon dolar zarara uğradığını açıkladı.

305 ÇALIŞAN GÖRÜŞMELERİ DÜĞÜMLEDİ

Hava İş Sendikası, haklı olarak çalışanların işe iadesi için her yolu deniyor. Çünkü gece yarısı sendikadan, çalışanlara mail gönderilerek uçuşa katılmamaları istendi. Ancak ‘grev yasağı yasa tasarısını’ engellemek amacıyla eyleme katılanların hiç hesapta olmayan şekilde kurumla ilişiği kesilince, işler bir anda değişti. Önce bunu lehine kullanmak isteyen ve düzenlediği eylemlerle hükümeti ve THY Yönetimi’ni hedef alan sendika, zamanla taraftar sayısının azalması ile çok zor durumda kaldı. Toplu İş Sözleşmesi’ni fırsat bilen sendika yönetimi, işten çıkarılanların geri alınması şartı yerine getirilmediği sürece uzlaşmaya gitmeyeceğini ve gerekirse grev kararı alacağını aylar öncesinden deklare etti.

GREVİ SANDIK BELİRLEYEBİLİR

THY ile Hava İş Sendikası arasında daha önce de benzer gerginlik yaşandı. 16 Mart 2007’de başlayan, arabulucu aşaması da dahil beş aylık sürede uzlaşmaya varılmayan 21. Dönem Toplu İş Sözleşmesi süreci, grev oylaması ile tamamlandı. 5 bin 15 ‘Evet’, 4 bin 555 de ‘Hayır’ oyu çıkan oylamada, çalışanlar greve gidilmesini istedi. Ancak Sendika, THY ile yürütülen görüşmelerle ikna edilerek Toplu İş Sözleşmesi’ni imzaladı. Sendika aynı şekilde şimdi de, 60 gün içinde 6 gün önceden THY Yönetimi’ne haber vermek şartıyla greve gidebilir. Ancak Sendika üyesi çalışanların en az dörtte biri ‘grev istemiyoruz’ imzası toplandığı takdirde, bu sefer yine sandığın yolu gözükür. İşte bu noktada sendikanın, greve gitmekte ısrar etmesi üzerine, çalışanların devreye girerek imza kampanyası başlatacağına inanıyorum. Bunu nereden mi biliyorum? Görüştüğüm çalışanlar, arkadaşlarının büyük bir kısmının işten çıkarılanların geri dönmesini arzuladığını söylüyor. Aynı çalışanlar, işyerindeki huzurlu ortamın da bozulmasını istemiyor, greve ‘hayır’ diyor. İmza kampanyası başlarsa, ‘Greve Hayır’ yönünde çok rahat imza toplanacağına inanıyorum. Daha da önemlisi sandıktan da, ‘Greve Hayır’ oylarının oldukça yüksek çıkacağını düşünüyorum.

SENDİKALILARIN YARISI UÇUŞ EKİBİNDEN

Hava-İş tarafından verilen bilgiye göre, THY’deki geçen yıl sonu itibarıyla 15 bin 857 çalışandan 14 bini sendika üyesi. Sendikalı çalışanların da, 4 bin 601’i kabinde (hostes), 2 bin 7’si kokpitte (pilot) görev yapıyor.

SENDİKA, AĞIR ÇALIŞMA ŞARTLARINDAN ŞİKÂYETÇİ

Hava İş Sendikası, genel olarak THY’nin, çalışanları ağır koşullar altında mesaiye zorladığını savunuyor. Hatta, tedavi raporu alanların da baskı altına alındığını iddia ediyor. Sendika bu yüzden, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Teftiş Kurulu Başkanlığı’na başvurmaktan da geri kalmıyor. Sendikaya göre, THY’nin, son yıllarda filo yapısını artırması ve başlattığı uçuş noktalarına paralel yatırımlarına ağırlık vermesi çalışanlardaki iş yükünü günden güne artırıyor. Dahası THY Yönetimi, personeline daha rahat bir çalışma ortamı sağlamamakla suçlanıyor. Sendika ayrıca özellikle pilot ve hosteslerin, dinlendirilmeden uçuşa gönderildiğini de savunuyor. Bu konuda çok sert açıklamalarda bulunan sendika yetkilileri, THY ve THY Teknik’te uygulanan ağır çalışma şartlarının da, hem iş kazasına davetiye çıkardığını hem de uçuş emniyetini riske attığını iddia ediyor.

THY'DEKİ GREV BELİRSİZLİĞİNİ KİM ÇÖZER?

Yorumlar Tüm Yorumlar (69)

hala koltuk sevdası ~ 11 yıl önce
Çok üzülüyorum.. sendika başkanı yer personelini yedi bitirdi.. artık sıra uçuş ekiplerine geldi.. 305 kişiyi işten atan THY değil, sendikanın kendisidir.. Kendine malzeme bulmuş oldu şimdi onu kullanıyor. Yazık ya..bu adama inananlara da şaşırıyorum. Bu kadar insan ekmeğinden oldu ama bizim pala bıyık hala koltukta maaşallah.. acaba geceleri rahat uyuyabiliyor mudur? THY'de grev olmayacaktır.. Yönetim lokavt ilan etmezse işe gelen gelmeyenlar ayıklanıp gereği yapılacaktır. Tuzağa gelmeyin, bu adama inanmayın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bir dosta ~ 11 yıl önce
ya sen bizi aptal mı sanıyorsun? 1. ne basın açıklaması yolladığınız mesajlar cebimizde hala duruyor. resmen adı konmamış grev yapmamızı istediniz.sizin yüzünüzden arkadaşlarımız yandı. eski abilerimiz olmasa bizde yanmıştık.2. grevde maaşı kim ödüyor sendika mı? niye yalan söylüyorsunuz. 3. grev kırıcılar sendikal haklardan yararlanmıyormuş. sıkıysa yararlandırma bakalım. nasıl olacaksa. 4. eh bir tane doğru bir şey yazmışsınız ama onda da samimi olduğunuza inanmıyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bir dost ~ 11 yıl önce
arkadaşlar 1.si gecen yıl olan grev değil grev yasağı getirilen kanunla ilgili basın açıklamasıydı. 2.si yasal grevde maaş ödenmeye devam edilir. 3.sü grev kırıcılar sendikal haklardan yararlanamaz yani toplu iş sözlşemesi artık o kişileri bağlamaz. 4.sü derdimiz para değil kazanılmış haklarımızı savunmamızdır,kabin memurunun görevi çay kahve sormak değildir. biraz acıp bişeyler okuyun. hakkını hukukunu bilmeyen insanlarsınız. cahil cüheyla yorumlar yapıp insanları yanlış yönlendirmeyin...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yalan ~ 11 yıl önce
basın açıklaması falan değildi kimi kandırıyorsunuz daha dün gibi hatırlıyorum. uçuşa giden personelin aklını çalmaya çalıştıklarını, fikrini değiştiremediklerine nasıl tepki gösterdikleri.. doğruları yazın....
çözüm ~ 11 yıl önce
thy de grev belirsizliğini sadece recep tayyip erdoğan çözebilir gerisi teferruat.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bro ya ~ 11 yıl önce
bro hayirdir zoruna mi gitti?sen neden thy ye gelip cay kahve vererek 5000 tl kazanmiyosun?bunada bi cevap yazsana..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
imza ~ 11 yıl önce
" Grev istemiyoruz " diyecek kişiler isimlerini yazıp imzalarını atacaklar dimi ? O zaman bu kişileri sendika rahatsız ederse ne olacak ? Bende grev olmasın diyenlerdenim çünkü çalışanlar maaşlarını alamayacaklar, thy sıkıntıya girecek, imaj yok olacak, turizm sekteye uğrayacak şimdi bu yazıyı okuyan " beğenmedim " diyecek " işten atılanlar ne olacak " onlar için GERÇEKTEN ÜZÜLDÜK ama yeni 305 ler olmasını da istemiyoruz. Ondan sonra 610 kişi içinmi üzülelim ??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bişey olmaz ~ 11 yıl önce
sendika sana bişey yapmaz korkma sen şirketten kork,,
bişey olmaz ~ 11 yıl önce
sendika sana bişey yapmaz korkma sen şirketten kork,,
yuh diyenler.. ~ 11 yıl önce
orada gösteri yapanlar göreve gidenleri yuhluyordu unuttunuzmu ? Yazıktır 305 tane gencecik insan karamsarlığa kapıldı 610 olmasın.
Bro ~ 11 yıl önce
Grev falan yapamazsınız .unıversıte mezunu matematık ogretmenı KPSS sınav sonucu 95 olan bırının ayda 1.550 maaş alırkenkabındekı arkadaşların kahve mı cayım dıyerek ayda 5000 tl alması üzüyor benı. Haaa bırde aynı ısı yapan ama pgs yada onr da ucan kışı ıse 2000 tl cıvqrında alırken NE BU SIZDEKI SIMARIKLIK THY GIRENE KADAR 9TAKLA ATTIĞIN GUNLERI NASIL UNUTTUN TABI ÜLKE GÖRDÜN LÜKS OTEL DE YEMEK YEDIN KALDIN AVRUPA GÖRDÜN HIC DÜŞÜNDÜN MU THY GIRMESEYDIN NE YAPACAKTIN AYDA 50000TL MAAŞ ALABILECEKMIYDIN AVRUPA'YA GIDIP GELECEKMIYDIN INSALLAH YAPARSINIZ HT DE ATAR SIZI

Yanıtla

Kalan karakter 1000
heheheeh ~ 11 yıl önce
işte bu yüzden hak ediyorlar onlar o parayı.belli ki sen bu işe saydığın özelliklerde olmana rağmen alınmamışsın,kıskançlıktan orta yerinden ayrılmışsın.ama işte orada çalışan insanlar senin bu saydıklarından çok daha farklı,senin sahip olmadığın bir şeylere sahipler.ekip çalışması,gecen gündüzünde yaşama,yeri yurdu belli olmama,yine herzaman gülmek ve emredersiniz demek zorunda olma,senin bilmediğin anlamadın bir çok şey yani..Ben de öğretmenlik yapıp buraya gelmiş bir insanım.Olay hiç de senin dediğin gibi değil yani kardeşim.öyle ders çalışıp kpss den aldığın puanla iletişim kuramıyorsun burda,kafandan başka insani bir sürü becerini de katıyorsun.senin gibilerini almamakla da başarılı çalışan mülakat komisyonu varmış thynin
Yansız medya ~ 11 yıl önce
Yazının daha başında okumayı bıraktım.Çünkü yazdıkları yanlı yazılar.Aşağıdaki cümleleri yeterli geldi açıkcası.İşten çıkarılan 305 i hedef gösteremeziniz.Saygılarımla güzel bir gün dileğiyle. 1.THY, geçtiğimiz yıl grev yapan 305 çalışanının iş akdini feshetmişti. 2. Atatürk Havalimanı önünde düzenlenen eyleme hasta raporu alarak katılan sendika üyesi kabin memurlarının da, uçuşlara gitmemesi nedeniyle iç ve dış hatlardaki 223 uçuş iptal oldu. Airporthaber sizide kınıyorum yanlı haberi yayınladığınız için.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yanılıyorsunuz ~ 11 yıl önce
ben yanılıyorsunuz sayın yazar çünki çalışanlar atılan kişilerin çoğunun yok yere atıldığını üstelik grev hakkının gitmemesi için eylem yapıldığı gerekçesi ile atıldığını çoğunluğun davasını kazandığını kalanların da davalarının devam ettiğini , çalışma koşullarının her geçen gün zorlaşıp perişan edildiklerinin ,yolcuydu uçuştu yönetimdi stres altında bırakıldıklarının farkında sizlerde bas parayı mantığı ile yazılar yazıp yok grev yapılması istenmiyor diyorsunuz iş o raddeye gelsin görürsünüz çalışan neyi istiyor neyi istemiyor .Çalışan insanca yaşamak istiyor anladınız siz onu!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
memnunytszler ~ 11 yıl önce
kbin memuru olmak icn bukadar yanip tutsan warken o kadar paraya cok clsyoruz dye simarklik yapan insanlar bence biraksnlar artk bu isi istekli we bu isi isteyenlere yol acin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bekleme odası ~ 11 yıl önce
ne o yoksa senin oğlan/kız da mı başvurdu memnune?az kaldı az,öyle bi yol açacaz ki...gerçi o gün geldiğinde de ,helal olsun gençlere yazarsınız,öyle bi tiplersiniz...
bekleme odasına ~ 11 yıl önce
Böyle edepsizce yorum yazacağına, sen suraya adınla beraber kaçıncı dönem olduğunu yaz seni istediğin odaya aldırtsınlar canım hadi biraz cesaret..

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000