24 Haziran 2015, Çarşamba 16:48:12

THY'de üçüncü sıtma vakası

Afrika ülkesi Tanzanya’da sinek sokması sonucu sıtma virüsü kapan ve hayatını kaybeden Selda Durmaz’ın beraberindeki kabin memuru E.E.A’nın da aynı uçuş sonrası sıtma virüsü kaptığı ortaya çıktı.
  • Malarya-sıtma afrika da adiyattan. Öyle korkmaya da gerek yok. Sıkıntı doktorlar dahil çoğu insan ne yapacak bilmiyor. Malarya dan da malarya olmaktan da korkmayın. Ben defalarca ekvatoral kuşak ta gine de kamerunda bulundum. Hiç olmadım. Olacağımı hissettiğim zaman bir defasında artequin tabletimi kullandım birşey olmadı düzeldim. Oralar da ya da dönüşte ateşlenirseniz malarya ihtimaliniz var. Bunu bilmeniz önemli ve süreniz az 3-5günde vucuda parazit yayılır. 8-15 günde de ölürsünüz. TEDAVİ OLMAZ İSENİZ. Afrika da seniz çok sıkıntı yok. Eczanelerde artequin, coartem, malacur vb. satılıyor. ateşlenirseniz kullanın 3 günlük dozu bitirin. Durumunuz Durumunuz iyileşmezsse hastanede damardan ilaç tedavisi olun. Sıkıntı Türkiyeye dönüşte yanınızda ilacınız varsa kullanın yoksa en yakın devlet hastanesi parazitoloji bölümüne gidip sağlık bakanlığı sıtma hattını arattırın. istanbul avrupa yakası sıtma sorumlusu ALİRIZA İLERLER 0 532 799 84 20 . doktorun sıtma hattını araması kanuni zorunluk
  • Malarya aşısı henüz icad edilmedi. THY mutlaka personelini bilğilendirmeli. afrika dönüşü ateş olursa malarya ihtimali var. Bu durumda Türkiye de olmayan coartem, Malacur, Artequin türü tabletleri personeline vermeli. Ateş halinde kullandırmalı. Ayrıca malarya sağlık birimi kurmalı burada damardan malarya ilaç ları olmalı ve uygulamalı. Aksi halde malarya yı bilmeyen doktorlar işi öğrenene kadar THY de kabin amiri kalmayacak.
  • Arkadaşlar malesef SITMA-MALARYA AŞISI YOK.
  • khb acaba risklerin yüksek olduğu Bölgelere bizle birlikte bir git-gel de olsa gelir mi acaba? Bırakın hastalanmayı, bu riski uçarak bile olsa bizle paylaşırmısınız neler yaşadıklarımızı bilmeniz açısından, hissedebilmeniz açısından? Madem ki uçan içimizden Bşk olarak geldiniz büyük Hevesle bekliyoruz sayın N. Çolak. Artık Görevli uzamazsınız malum kadronuz artık uçucu değil, acaba 1 pass ımızı bile yolcu olarak o hatta kullansanız mesela?
  • Kaptan rumuzlu sahis ekipler seni cagirmiyor disari cikinca heralde ekiplere fena takmissin
  • Ya neden ucustan sonra dikkat edeceklermis ekipler kendine yahu yollamayin suralara su insanlari yada bisi bulun.
  • Ne kadar doğru tespitiniz var. Kabin ekipleri yalnız ve kimsesiz. Kabini hiç bir yönetici sevmedi ve desteklemedi. GMY uçuş'un kabini hiç sevmediği zaten aşikar, kendisi grev zamanında uçaklar yerde kalsaydı kabin a.ş olacaktınız diye kabarıyordu Khb başkanı ise zamanında yaşadığı ezilmişiliği ego olarak kullanma peşinde. Para ve mevki uğruna artık uçucu da değil. Ayda 1 yaptığı iç hat veya avrupa seferi uçuş tecrübesiyle yaşadıklarınızı anlayabilmesi mümkün değil. İkisi de tuvalet temizliğini nasıl yaptırırıza harcadıkları enerjinin yüzde birini tedbir ve bilgilendirmeye ayırsalardı ölüm vakası yaşanmazdı. bu ölüm kokpitte olurmuydu sizce?kaptanları sinekler ayırt mı edebiliyor? Yapabileceklerimiz sadece tepkimizi göstermek, sesimizi duyurabilmek. Bu konuda sayın Aycı'ya güveniyoruz.
  • 3 sıtma Vakası , 1 ölüm ... Kabin ekipleri o bacaklara uçmak istemiyor ve bilgilendirecek Kabin hiz. başkanı Aranıyor .. Alooo1-2-3 Nevin Çolak alooo ordamısınız? Ölümü gösterip sıtmaya Razı ediyorlar bizi.
  • birileri sıtma aşısını anlatsınlar .......yurtdışındaki ekipler afrika uçuşunda kullanıyorlar.....
  • O degil de, bu kabin ekibi arkadaslara atip tutan bir suru insan vardi 'tek dertleri pilotlarla fik fik' gibi.. ben de hep savundum, 'hostes olmak cok zor bir is, 250 kisiyle ugras, yeri geldiginde tuvalet temizle, 1 saniye bos vaktin yok, milletin kahrini cek' diye. Ne oldu arkadas? Hala atip tutacak misiniz kebap iş diye? Bir arkadasi yeni kaybettik. Ayiptir.

Tanzanya’nın Darusselam kentinde sinek ısırması sonucu sıtma virüsü kapan THY Kabin Amiri Selda Durmaz ile aynı uçuşta görevli genç kabin memuru E.E.A’nın da sıtma olduğu ortaya çıktı. 

Afrika uçuşu sonrası yüksek ateş şikâyetiyle, Selda Durmaz’a grip teşhisi koyan Halkalı’daki aynı özel hastaneye giden E.E.A, derhal tedaviye alındı.

Selda Durmaz’daki hatayı yapmayan hastane, E.E.A’nın tedavisiyle özel olarak ilgilendi. THY yöneticileri de bu süreçte genç kabin memurunu yalnız bırakmadı.

E.E.A adındaki kabin memurunun tedavisinin tamamlanarak taburcu edildiği öğrenildi. Bu arada hayatını kaybeden Selda Durmaz’ın, E.E.A’nın eğitmen kabin amiri olduğu ve bütün uçuşlara birlikte gittikleri belirtildi.

THY’de dün de Murat Düzer isimli bir kabin memuru sıtma şüphesiyle memleketi Afyonkarahisar’da tedavi altına alınmıştı. Yetkililer, özellikle Afrika uçuşundan gelen ve yüksek ateş şikayeti gösteren ekiplerin acilen en yakın sağlık kuruluşuna başvurması konusunda çalışanları sık sık uyarıyor.

©AirportHaber
 

THY'de üçüncü sıtma vakası

Yorumlar Tüm Yorumlar (80)

Kazım Kara ~ 6 yıl önce
Malarya-sıtma afrika da adiyattan. Öyle korkmaya da gerek yok. Sıkıntı doktorlar dahil çoğu insan ne yapacak bilmiyor. Malarya dan da malarya olmaktan da korkmayın. Ben defalarca ekvatoral kuşak ta gine de kamerunda bulundum. Hiç olmadım. Olacağımı hissettiğim zaman bir defasında artequin tabletimi kullandım birşey olmadı düzeldim. Oralar da ya da dönüşte ateşlenirseniz malarya ihtimaliniz var. Bunu bilmeniz önemli ve süreniz az 3-5günde vucuda parazit yayılır. 8-15 günde de ölürsünüz. TEDAVİ OLMAZ İSENİZ. Afrika da seniz çok sıkıntı yok. Eczanelerde artequin, coartem, malacur vb. satılıyor. ateşlenirseniz kullanın 3 günlük dozu bitirin. Durumunuz Durumunuz iyileşmezsse hastanede damardan ilaç tedavisi olun. Sıkıntı Türkiyeye dönüşte yanınızda ilacınız varsa kullanın yoksa en yakın devlet hastanesi parazitoloji bölümüne gidip sağlık bakanlığı sıtma hattını arattırın. istanbul avrupa yakası sıtma sorumlusu ALİRIZA İLERLER 0 532 799 84 20 . doktorun sıtma hattını araması kanuni zorunluk

Yanıtla

Kalan karakter 1000
efraim karabozan ~ 6 yıl önce
Malarya aşısı henüz icad edilmedi. THY mutlaka personelini bilğilendirmeli. afrika dönüşü ateş olursa malarya ihtimali var. Bu durumda Türkiye de olmayan coartem, Malacur, Artequin türü tabletleri personeline vermeli. Ateş halinde kullandırmalı. Ayrıca malarya sağlık birimi kurmalı burada damardan malarya ilaç ları olmalı ve uygulamalı. Aksi halde malarya yı bilmeyen doktorlar işi öğrenene kadar THY de kabin amiri kalmayacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Efraim Karabozan ~ 6 yıl önce
Arkadaşlar malesef SITMA-MALARYA AŞISI YOK.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uçan Bşk. ~ 9 yıl önce
khb acaba risklerin yüksek olduğu Bölgelere bizle birlikte bir git-gel de olsa gelir mi acaba? Bırakın hastalanmayı, bu riski uçarak bile olsa bizle paylaşırmısınız neler yaşadıklarımızı bilmeniz açısından, hissedebilmeniz açısından? Madem ki uçan içimizden Bşk olarak geldiniz büyük Hevesle bekliyoruz sayın N. Çolak. Artık Görevli uzamazsınız malum kadronuz artık uçucu değil, acaba 1 pass ımızı bile yolcu olarak o hatta kullansanız mesela?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
k/m ~ 9 yıl önce
Kaptan rumuzlu sahis ekipler seni cagirmiyor disari cikinca heralde ekiplere fena takmissin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 9 yıl önce
Ya neden ucustan sonra dikkat edeceklermis ekipler kendine yahu yollamayin suralara su insanlari yada bisi bulun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yalnızsınız'a ~ 9 yıl önce
Ne kadar doğru tespitiniz var. Kabin ekipleri yalnız ve kimsesiz. Kabini hiç bir yönetici sevmedi ve desteklemedi. GMY uçuş'un kabini hiç sevmediği zaten aşikar, kendisi grev zamanında uçaklar yerde kalsaydı kabin a.ş olacaktınız diye kabarıyordu Khb başkanı ise zamanında yaşadığı ezilmişiliği ego olarak kullanma peşinde. Para ve mevki uğruna artık uçucu da değil. Ayda 1 yaptığı iç hat veya avrupa seferi uçuş tecrübesiyle yaşadıklarınızı anlayabilmesi mümkün değil. İkisi de tuvalet temizliğini nasıl yaptırırıza harcadıkları enerjinin yüzde birini tedbir ve bilgilendirmeye ayırsalardı ölüm vakası yaşanmazdı. bu ölüm kokpitte olurmuydu sizce?kaptanları sinekler ayırt mı edebiliyor? Yapabileceklerimiz sadece tepkimizi göstermek, sesimizi duyurabilmek. Bu konuda sayın Aycı'ya güveniyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yok muuuu? ~ 9 yıl önce
3 sıtma Vakası , 1 ölüm ... Kabin ekipleri o bacaklara uçmak istemiyor ve bilgilendirecek Kabin hiz. başkanı Aranıyor .. Alooo1-2-3 Nevin Çolak alooo ordamısınız? Ölümü gösterip sıtmaya Razı ediyorlar bizi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ümit Elbi ~ 9 yıl önce
birileri sıtma aşısını anlatsınlar .......yurtdışındaki ekipler afrika uçuşunda kullanıyorlar.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hayır ~ 9 yıl önce
kullanmıyorlar. nu konu ozellikle Selda 'nın vefatından sonra yabancı havayolları platformlarında da hayli konusuldu. sıtma ilacı ya da asısı kullanılmıyor. her afrika ucusu oncesi 15 gun onceden ve seyahat bitiminden sonra da bir sure daha kullanmak gerekiyormus bu tur ilacları. bu durumda hostes olundugu sure boyunca bu ilacı hep kullanmak gerekir ki bu da insanda karaciger vs bırakmaz. yani dediğiniz mümkün değil.
uçuş hekimi ~ 9 yıl önce
1-sıtmanın aşısı yok 2-sıtma ile ilgili profilaktik ilaç kullanımı var ama devamlı kullanılması mümkün değil ancak senede 1-2 defa için olabilir ama her ay buraya uçuş yapan kişi bu şekilde bu koruyucu ilaçları kullanamaz 3-sivrineklerle sadece sıtma değil, sarı humma hastalığı da bulaşır, aşısı var ve tüm THY ekipleri (kabin+kokpit) zorunlu olarak bu aşılarıolmuşlardır, bu aşının koruyuculuğu 10 yıldır ve bu aşı sadece Hudut ve sahiller sağlık denetleme merkezlerinde yapılır. 4-tropikal ve enfeksiyöz hastalıklarla (sıtma, sarı humma, SARS, kuş gribi vs) ilgili tüm havayolu şirketlerinin uçucu ekiplerinin iyi bilgilendirilmesi gerekir, ama bu ne kadar yapılıyor orası da tartışmalı...
Teasers ~ 9 yıl önce
O degil de, bu kabin ekibi arkadaslara atip tutan bir suru insan vardi 'tek dertleri pilotlarla fik fik' gibi.. ben de hep savundum, 'hostes olmak cok zor bir is, 250 kisiyle ugras, yeri geldiginde tuvalet temizle, 1 saniye bos vaktin yok, milletin kahrini cek' diye. Ne oldu arkadas? Hala atip tutacak misiniz kebap iş diye? Bir arkadasi yeni kaybettik. Ayiptir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Spoiler ~ 9 yıl önce
Kebap iş diyorum ve ekliyorum, beğenmeyen çıksın, hayır yani madem senin canım benimkinden tatlı niye hala ordasın? Dişine göre pilot mu arıyosun hala? Hayret bişey ya...

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000