07 Mart 2009, Cumartesi 09:11:42

THY'de 13 vetosu!

Uçaklar, tüm teknolojik donanımlarına rağmen insanoğlunun ilginç hurafelerinden nasibini alıyor. Bilimsel olarak 'kusursuz' üretilen uçakların, batıl inançlardan dolayı küçük bir kusuru var. Uğursuz sayılan 13 rakamına koltuklarda hiç yer verilmiyor.
  • 13 amerikalrıların uğursuz rakamıdır.ki birçok boeing'dede 13. sıra yoktur.nalda ingilizlerin şans getirdiğine inanılan bir unsurudur.. bizene bundan, THY tüm uçaklarında bildiğim kadarıyla nazar boncuğu vardır. nazar değmemesi dileğiyle...
  • İnsanların herzaman ufak tefek batıl inançları olmuştur.Havayolu şirketleride(sadece THY değil) bu inançlara saygı gösterebilir sonuçta şirketlere herhangi bir negatif etkisi yok.Siz batıl inançlara değer vermeyenler kendi dizaynınız olan kabin konfigureasyonuna koymazsınız olur biter ,yalnız yolcu konforu problemi yaşayacağınız kesin çünkü Bu tip hareketler yolcunun kendini İYİ hissetmesine yardımcı olur.
  • 13 haçlı seferleri sırsında 13 tane çok önemli hristiyan şövalyenin kudüsü fethe gittiğinde orada tek tek öldürülmesinin cuma gününe denk gelmesi sebebiyle 13. cuma denk gelmesi uğursuz sayılmış sonra buda 13 uğursuza dönmüş.Japonlarda da 4. sıra yok çünkü onların dilinde dört kelimesi ölüm kelimesine ses olarak benziyormuş o yüzden uçaklarında 4. sıra yok .Bu ve bunabenzer hikayeler her kültürde olabilir ama sanırım sonunda oturacak sıra kalmayacak.Bizde bu sıraların uçakta olmamasıda tamamen uçak alırken ki kabin şekil tercihi ile alakalı ve bu tercihi değiştirmek parayla alakalı.
  • Evet bu uygulama beni çok güldürüyor. Neymiş? 13. sıra yokmuş. İyi de 12. sıradan sonra gerlen sıra 13. sıra olmuyor mu? İstersen adına 500 de, çatlasak da patlasak da o sıra 13.sıra! Bu rakamı matemetiksel olarak doğal sayılar arasından silemeyeceğimize göre... boş işler.
  • Üfürük, deve kanı, mavi boncuk ve batıl inançlar ile THY uçaklarının uçamıyacaklarını herkes anlamış olmalı. Tanrı insanlar akıl vermiş kullansın diye.
  • BUNU BENDEN ONCE YAZAN VARMİ BİLEMİYORUM AMA ŞU NAZAR BONCUKARINA THY NİN HALA AÇIKLAMA YAPMAMASINA UZULUYORUM SEBEBİ İSE İNANIN BU YONETİMLE İLGİLİ DEGİL BAZİLARİNİZ ONLARİN ADAMIDIR BU DİYECEK SİMDİ FARKİNDAYİM LAKİN SİZLERE NAZAR BONCUKLARININ GERCEK HİKAYESİ ANLATMAK İSTERİM29 aralik 1994 van ucak kazasi hatirlayanlariniz olacaktir iste bu kazanin ardın o zamanki THY yonetimi ucaklara nazar boncugu koymaya baslamistir İNSALLAH BU KAZA SON OLUR BİR DAHA BOYLESİNE BUYUK BİR ACİ YASAMAYALİM
  • ben 13 numarali koltuk olmadan zaten ucmam.13 sayisi neresi ugursuz anlamadim gitti..ne kadar ufak seylerle insanoglu ugrasiyor anlamak imkansız.sen 13 23 u bosverde ucaklarin bakimini yap,patir patir dusecekler yakında yoksa.
  • ben olsa otururum ne var
  • her milletin kendine gore bazi inanclari vardir.ornegin 13 sayisi butun dunyada ugursuz olarak kabul edilir. insanlarin eski caglardan beri daha bunun gibi bircok inanclari vardir. sadece bize ozgu bir durum degildir
  • Uçaklar teknik ve bilginin birlikte uygulanması ile uçarlar başka bir şeyle değil. Dini inanç ve batıl düşüncelerle uçakların uçamıyacağını her çağdaş insan anlıyabilir. Eğer 13 sayısı uğursuzsa o zaman kullanılmasın, örneğin 12 den sonra 14 densin, insanlar 12 yaşını doldurunca 14 yaşına girsinler gibi. Daha neler batıl inancın çağdaş yaşamda yeri yoktur.

Havaalanlarında bu numaranın adı bile anılmıyor. Türk Hava Yolları (THY) uçaklarında buna ek olarak Türk kültüründe 'kem gözlerden' koruduğuna inanılan nazar boncukları dikkat çekiyor.

25 Şubat'ta İstanbul-Amsterdam seferini yaparken düşen THY'nin Tekirdağ adlı uçağında 4'ü mürettebat 9 kişinin hayatını kaybetmesi tüm Türkiye'yi derinden üzdü. Kazanın sebeplerine ilişkin ortaya atılan senaryolar arasında 'uğursuzluk oldu, nazar değdi' şeklindeki ifadeler dikkatlerden kaçmadı. İnsanların büyük kısmında var olan korku unsurları ve inançlar, uçak üreticileri ile havayolu şirketlerince de dikkate değer bulunuyor. Öyle ki Boeing ve Airbus tipi uçaklarda uğursuz olduğuna inanılan 13 sayısı koltuklarda kullanılmıyor. 12. sıradan sonra 14'e atlanıveriyor. Türk Hava Yolları, Batılıların lanetli 13.'ünün yanında kendi kültürlerindeki batıl inançlara da önem veriyor. Anadolu'da nazarı engellediğine ve uğur getirdiğine inanılan boncuklar filodaki bütün uçaklara asılıyor.

İslamiyet ve Musevilikte nazar inancı bulunuyor. Kur'an-ı Kerim ve Hz. Muhammed'in hadislerinde bu konuya yer veriliyor. Müslümanlıkta batıl sayılan nazar boncuğu inanışı ise İslamiyet öncesi Türk geleneklerine dayanıyor. Göz, iyi ve kötü düşüncenin çıkış noktası kabul edildiği için boncuk, göz şeklinde dizayn ediliyor. Uğursuz bakışlar ve kem gözlerden korunmak amacıyla emici özelliği olduğuna inanılan mavi renkli taşlar tercih ediliyor. 13 sayısının uğursuzluğu ise eski Babil Krallığı'ndan geliyor. Babil'de yemeğe çağrılan konuk sayısının 12'yi aşmaması gerekirdi. Eğer 13. kişi davetsiz biçimde gelirse bu, 'Tanrıların uyarısı' olarak kabul edilirdi. Hıristiyan inancına göre de Hz. İsa'nın 13 havarisi vardı, ancak 'son yemek'te biri (Juda) ona ihanet etti.

Zaman

THY'de 13 vetosu!

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

Misafir ~ 15 yıl önce
13 amerikalrıların uğursuz rakamıdır.ki birçok boeing'dede 13. sıra yoktur.nalda ingilizlerin şans getirdiğine inanılan bir unsurudur.. bizene bundan, THY tüm uçaklarında bildiğim kadarıyla nazar boncuğu vardır. nazar değmemesi dileğiyle...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
İnsanların herzaman ufak tefek batıl inançları olmuştur.Havayolu şirketleride(sadece THY değil) bu inançlara saygı gösterebilir sonuçta şirketlere herhangi bir negatif etkisi yok.Siz batıl inançlara değer vermeyenler kendi dizaynınız olan kabin konfigureasyonuna koymazsınız olur biter ,yalnız yolcu konforu problemi yaşayacağınız kesin çünkü Bu tip hareketler yolcunun kendini İYİ hissetmesine yardımcı olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
13 haçlı seferleri sırsında 13 tane çok önemli hristiyan şövalyenin kudüsü fethe gittiğinde orada tek tek öldürülmesinin cuma gününe denk gelmesi sebebiyle 13. cuma denk gelmesi uğursuz sayılmış sonra buda 13 uğursuza dönmüş.Japonlarda da 4. sıra yok çünkü onların dilinde dört kelimesi ölüm kelimesine ses olarak benziyormuş o yüzden uçaklarında 4. sıra yok .Bu ve bunabenzer hikayeler her kültürde olabilir ama sanırım sonunda oturacak sıra kalmayacak.Bizde bu sıraların uçakta olmamasıda tamamen uçak alırken ki kabin şekil tercihi ile alakalı ve bu tercihi değiştirmek parayla alakalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Evet bu uygulama beni çok güldürüyor. Neymiş? 13. sıra yokmuş. İyi de 12. sıradan sonra gerlen sıra 13. sıra olmuyor mu? İstersen adına 500 de, çatlasak da patlasak da o sıra 13.sıra! Bu rakamı matemetiksel olarak doğal sayılar arasından silemeyeceğimize göre... boş işler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Üfürük, deve kanı, mavi boncuk ve batıl inançlar ile THY uçaklarının uçamıyacaklarını herkes anlamış olmalı. Tanrı insanlar akıl vermiş kullansın diye.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
BUNU BENDEN ONCE YAZAN VARMİ BİLEMİYORUM AMA ŞU NAZAR BONCUKARINA THY NİN HALA AÇIKLAMA YAPMAMASINA UZULUYORUM SEBEBİ İSE İNANIN BU YONETİMLE İLGİLİ DEGİL BAZİLARİNİZ ONLARİN ADAMIDIR BU DİYECEK SİMDİ FARKİNDAYİM LAKİN SİZLERE NAZAR BONCUKLARININ GERCEK HİKAYESİ ANLATMAK İSTERİM29 aralik 1994 van ucak kazasi hatirlayanlariniz olacaktir iste bu kazanin ardın o zamanki THY yonetimi ucaklara nazar boncugu koymaya baslamistir İNSALLAH BU KAZA SON OLUR BİR DAHA BOYLESİNE BUYUK BİR ACİ YASAMAYALİM

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ben 13 numarali koltuk olmadan zaten ucmam.13 sayisi neresi ugursuz anlamadim gitti..ne kadar ufak seylerle insanoglu ugrasiyor anlamak imkansız.sen 13 23 u bosverde ucaklarin bakimini yap,patir patir dusecekler yakında yoksa.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ben olsa otururum ne var

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
her milletin kendine gore bazi inanclari vardir.ornegin 13 sayisi butun dunyada ugursuz olarak kabul edilir. insanlarin eski caglardan beri daha bunun gibi bircok inanclari vardir. sadece bize ozgu bir durum degildir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Uçaklar teknik ve bilginin birlikte uygulanması ile uçarlar başka bir şeyle değil. Dini inanç ve batıl düşüncelerle uçakların uçamıyacağını her çağdaş insan anlıyabilir. Eğer 13 sayısı uğursuzsa o zaman kullanılmasın, örneğin 12 den sonra 14 densin, insanlar 12 yaşını doldurunca 14 yaşına girsinler gibi. Daha neler batıl inancın çağdaş yaşamda yeri yoktur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000