03 Mart 2008, Pazartesi 14:52:21

THY’nin en ACI günü

Türk Havayolları tarihinin en acı günü bugün. Bugün THY için çok önemli bir gün. AirportHaber THY’nin bu acı günü ile ilgili okuyucuları ile bir paylaşım yapmak istiyor. İşte yürekleri dağlayacak bir günün hikâyesi.

3 Mart 1974 Pazar günü İstanbul-Paris-Londra seferini yapacak olan TK 981 uçuş sayılı ve TC-JAV kodlu THY Ankara uçağı İstanbul dan az sayıda yolcu ile sorunsuz kalktı ve öğlen saatlerinde Paris’e indi. Bu sırada Paris’te çok yoğun saatler yaşanıyordu. Paris’te Fransa-İngiltere arasında yapılan rugby maçını izleyen İngiliz yolcular BOAC(British Overseas Airline Company) pilotlarının grevi yüzünden boş uçak bulamıyorlardı. Neredeyse boş olan ve kısa zamanda yolcuları Londra’ya götürecek olan THY uçağı onlar için bir şanstı. Yer görevlilerinden olan Cezayirli bir kargo taşımacısı uyarıyı İngilizce bilmediği için okumayarak kapı kolunu abanarak kapattı. Kapı kokpitte kapalı olarak görünüyordu. Halbuki abanmayla içeri de ki demir menteşeler eğrilmiş ve kapı yanlış kapanmıştı.

335 yolcu ve 11 mürettebat ile güneşli bu pazar günü Ankara Paris Orly havalimanından kalktı. Uçak kalkıştan bir kaç dakika sonra yerdeki radarda 7000 metre de önce ikiye ayrıldı bir parçası geride kayboldu diğer parçası ise devam ederek kayboldu.
Daha sonra dinlenilen cvr(cockpit voice recorder) yani kara kutu kayıtlarına göre kalkıştan bir kaç dakika sonra kabinden büyük bir patlama sesi geliyor ve pilotlar 77 saniye boyunca komutlarına cevap vermeyen bu uçağı kontrol etmeye çalışıyorlar ama başarmıyorlardı. Kaptan pilot Nejat Berkoz’un çabaları yetersiz kalıyordu.

Peki, ne olmuştu? Uçak aynen Chicago da ki gibi basınçlı irtifaya ulaştığında yine kapı açılmış ama bu sefer uçağın ağır olmasıyla patlamış, patlamanın etkisiyle 2 adet 3lü koltukta oturan 6 kişi 7000 metre aşağı düşmüş ve asıl enkazın 16 kilometre gerisinde bulunmuş, uçak bundan sonra kapıyla beraber yok olan hidrolik kabloların yokluğunda 7000 metreden saatte neredeyse 820 kilometre bir hızla yere doğru yönelmişti.

Uzun süre kokpitte debelenen kaptan pilot son anda motorlarda ki hızı maksimuma getirip uçağı kanat gerisinde ki kontrollerle düzleştirmeyi başarmış ama bunu yaptığında uçak yere 100 metreden az bir mesafede hızını kesmeden yere doğru dalıştaydı.
Uçak Paris’in kuzeyinde ki Ermenonville ormanının orta yerine saatte 960 kilometre ile çarpmış, tam anlamıyla paramparça olmuş ver enkazdan geriye en korkunç savaşlarda bile görülemeyecek bir manzara çıkmıştı.

Bazı insanlar uçağın düştüğü Ermenonville ile ermeni terörünü ilişkilendirmiş ve sabotaj iddialarını desteklemişlerdi. Ama sabotaj ihtimali saçma bir ihtimal değildi. Nitekim uçaktan bir patlama sesi gelmiş ve infilak eden bir enkazdan bahsedilmişti.

Bu olaydan sonra DC-10 tipi uçakların kapı bölmeleri tamamen değişti. o güne kadar dünya sivil havacılık tarihinin en büyük kazasının bu kanlı kayıp rekoru 3 sene sonra 27 mart 1977 tarihinde santa cruz de tenerife de bir pan am 747 ve klm 747'nin pistte kafa kafaya çarpışmasıyla 636 gibi korkunç bir sayıyla kırılacaktı.

ALLAH BÖYLE BİR ACIYI BİR DAHA YAŞATMASIN

THY’nin en ACI günü

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000