01 Temmuz 2010, Perşembe 12:04:36

THY YABANCI PİLOT MU ALIYOR?

Hürriyet gazetesi yazarlarından Yalçın Bayer "THY’de neler oluyor" başlığıyla yazdığı köşe yazısında yabancı pilot alımı konusuna değinmiş. İşte o yazı;
  • Seni yabancı kaptan diye kandırmışlar:O kaptan elbisesi giymiş Nelson Mandela'ymış.Türk kaptanla uçuşunda ise kaptan ağzını açmaktan duruma müdahalede bulunamayacağını varsayarak seni sarsarak durumsal farkındalığını sağlamış ve bulunduğun yere getirmiştir.Unutma ki stresi olumlu anlamıyla kullanabilirsen acil durumlarda üstün performans gösterebilirsin.Bunun tek dezavantajı yolcuya güleryüzle yaklaşımda bulunamazsın.Bak en iyi insan sarrafları turizmcilerden çıkar.Aç kulağını da iyi dinle söylenenleri.
  • Yav bu pilot olmayanlar 1. neden pilotlari ilgilendiren bir konuda yazip dururlar ikide bir 2. Bu kadar cok yabanci pilot asigi yada delisi iseler neden gidip yabanci bir havayolunda calismazlar. Ne guzel tam istedikleri gibi butun ucuslarda yabanci pilotlarla ucarlar. Sonra yandim allah diye kosa kosa donerler gerisin geriye : ) Niye guzel kardesim niye gidip disarda yabanciyla ucmuyosun
  • Turizmde calistigim icin yabancilari cok iyi tanirim ve hatta ulke ulke karakteristik ozelliklerini sayabilirim. Kendileri ile hem ulkemizde hem onlarin ulkelerinde hasır nesir olmusumdur. Burdayken sut dokmus kedi kesilen,saygida kusur etmeyen bu adamlar kendi ulkelerinde nedense size karsi birer magandaya donusuyorlar.Bilmem anlatabildimmi. Keske firsatin olsaydida bu deneyimi onlarin havayollarinda yasayabilseydin bide..Arkana bakmadan kacardin emin olki.
  • aşağıdaki iki örnek tarafımdan bizzat yaşanmıştır. 1. yabancı kaptan, uçuş öncesi brifing ilk cümle: we are equal (hepimiz eşitiz) 2. yerli kaptan, uçuş öncesi brifing ilk cümle: ne öyle ağzı açık ayran delisi gibi bakıyon... alla alaaa... her iki uçuş da sorunsuz şekilde tamamlandı. ilki ekip için daha keyifliydi, ikincisi gergin geçti. sonuçta kaza olmadı. ama emercensi durumda sizce hangisinde emercensiye müdahale daha sorunsuz olurdu.
  • THY'nin Miami uçuşu var mı ki? Ne zaman nasıl oldu bu olay? Tam anlasılmıyor yazdıklarınız
  • Neden hic Miami meydanindan kalkan THY A340 ucagin yasanmis olan ve facia esinden donen olaydan hic bas edilmiyor. Aynen gecen sene yasanan Emirates HY A340 Melbourne meydaninda yasanan olayin cok benzeri meydana gelecekti. THY bir kac hafta once, Miami'den kalkis esnasinda, kalkis agirli 3 ton daha az olarak girilmis performans sayfasina (FMGS'de) ve o gun kalkisa kullanilan kalkis mesafeside kisaltilmiti, ekibini haber yoktu bu konudan...Buda tabiki dahada cok sorun ortaya cikarti ve kaza geliyorum diye sinyalleridi. "Situational Awareness" etkilenmisti. Kalkis esnasinda son anda, Kpt PF'idi, F/O PNF olarak ve jump sit'de yedek Kaptan pilot varidi, toplam 3 kisi varidi. Pistin sonuna yaklastiklarinda TOGA bile kullanilmadi v
  • Türk pilot sevgilisi de terketmiş de olabilir.Bakasana ne kadar kızgın.
  • "Forza yabancı" mantığındakiler genelde Türkiye şartlarında yapabilecekleri en iyi iş olan kabin memurluğu ile sektöre adım attıktan sonra kendilerini garantiye almak maksadıyla Türkiye'de uçmakta olan yabancı pilot kafalayarak nikah masasına oturturlar.O noktadan sonra zaten pasportları değişmiş Türklükten bi haber oraya buraya şekilde görüldüğü gibi mesaj atarlar.Neymiş CRM miş neymiş oymuş buymuş.Sen git kendi işinle ilgilen , aklının ermediği şeylere yorum yapma böyle.Seçme bakamı de değilsin unutma.Biraz isterikçe buldum seni.Sakinleş azıcık.
  • surada az kaldi, butun asker kokenliler savas ucaklarina oturacaklar tekrar. Ve o ucaklarla kacacaklar ABD ustlerine. az kaldi savasa hic merak etmeyin...
  • yabancı pilotlardada asker kökenliler mevcut uçuculuk dünya mesligidir saygılarımla

"WELCOME to Constantinople!"

THY’de çalışan Yunanlı pilot, İstanbul’a inerken böyle diyormuş. THY mensupları arasında biraz da kızgınlıkla anlatılan bir ‘hikâye’.

Bir soru akla geliyor hemen:
“THY, Hava Kuvvetleri kökenli tecrübeli pilotları temizliyor mu?”

Yoksa, Türk pilotlarının bir ‘kıskançlığı’ mı bu iddia?

THY Uçuş İşletme Başkanlığı’nın bundan bir süre önce yayınladığı genelgede özetle; “Pilot yaş haddinin 63 olarak uygulanmaya devam edilmesi, ancak ortaklık tarafından uygun görülenlerin 65’inci yaş gününe kadar uzatılması konusunda genel müdürlüğün yetkili kılınması...” deniliyor. Genelgenin altındaki ifadelerde, 60 yaşına basanların durumuna yönelik ‘tazminat’ dahil çeşitli alternatifler sunuluyor. Yani ‘esnek’ bir genelge; ama sonuçta “Al tazminatını git!..” anlayışı da kokuyor biraz.

THY’den ayrılan bir personel bunun altında ince ‘oyun’ların yattığını söylüyor.

Emeklilik ve tip değiştirme yaşı hakkında böyle bir genelge varken,

THY yönetimince emekli edilen 63 yaşındaki kıdemli pilotların emekli edilmesinde bir gerekçe yok. Ancak iddiaya göre, işlemin arkasında ‘keyfi’ ve ‘siyasi’ nedenler yatıyormuş. Bir yerde stresten kurtulduğu için sevinen ama bir yerde de THY’nin haline üzüldüğünü kaydeden THY’nin bir mensubu, “Biz gidiyoruz ama yaşı 60’ı doldurup ayrılmak istemeyenlerin, başlarına bir şey gelir düşüncesiyle yönetime daha yakın olmaya başlamalarına dikkat çekmek isterim” diyor.

Ve devam ediyor:
“THY gelişiyor, büyüyor, kâr ediyor deniyor ama bir de personele sormak lazım...”

YABANCI PİLOTLAR
Büyüyen THY’de pilot sayısı yaklaşık 1700’e yükselmiş durumda. Pilotlar ise başta Hava Kuvvetleri olmak üzere Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nden, THK Akademisi’nden ve özel kurslardan yetişenlerden oluşuyor.

Peki hangi uçaklarda kimler uçuyor?
-  Küçük filolarda (Boeing ve Airbus 320’lerde) artık Yunan, Alman, Finlandiya, hatta Hintli pilotlar da uçuyor. Bu pilotlar ülke dışında verilen ilanlarla alınıyor ve sözleşmeli olarak çalışıyorlar.
-  Büyük filolarda (Airbus 340 gibi uçaklarda) ise durum ilginç... Yukarda ‘yaşını dolduranlar’ emekli edilirken, bundan sonra yabancı pilotların
alınmasına ağırlık verileceği anlaşılıyor. (Bu sayının son alımlarla 300’ü bulacağı söyleniyor.) Genel müdürlüğün bu konuda açık davranmadığı belirtiliyor.

Yabancı pilotlar için sadece ‘ehliyet’in yeterli olmadığı, bunların ‘eğitim’den geçirilmesi ve Türkiye’nin koşullarını iyi öğrenmeleri gerektiği söyleniyor.
Hosteslerin sorunu ise ayrı. THY, çalışanlarına biraz diktatörce mi davranıyor? Tabii onların da söyleyecekleri vardır.

(Yalçın Bayer - Hürriyet)

THY YABANCI PİLOT MU ALIYOR?

Yorumlar Tüm Yorumlar (43)

Misafir ~ 14 yıl önce
Seni yabancı kaptan diye kandırmışlar:O kaptan elbisesi giymiş Nelson Mandela'ymış.Türk kaptanla uçuşunda ise kaptan ağzını açmaktan duruma müdahalede bulunamayacağını varsayarak seni sarsarak durumsal farkındalığını sağlamış ve bulunduğun yere getirmiştir.Unutma ki stresi olumlu anlamıyla kullanabilirsen acil durumlarda üstün performans gösterebilirsin.Bunun tek dezavantajı yolcuya güleryüzle yaklaşımda bulunamazsın.Bak en iyi insan sarrafları turizmcilerden çıkar.Aç kulağını da iyi dinle söylenenleri.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yav bu pilot olmayanlar 1. neden pilotlari ilgilendiren bir konuda yazip dururlar ikide bir 2. Bu kadar cok yabanci pilot asigi yada delisi iseler neden gidip yabanci bir havayolunda calismazlar. Ne guzel tam istedikleri gibi butun ucuslarda yabanci pilotlarla ucarlar. Sonra yandim allah diye kosa kosa donerler gerisin geriye : ) Niye guzel kardesim niye gidip disarda yabanciyla ucmuyosun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Turizmde calistigim icin yabancilari cok iyi tanirim ve hatta ulke ulke karakteristik ozelliklerini sayabilirim. Kendileri ile hem ulkemizde hem onlarin ulkelerinde hasır nesir olmusumdur. Burdayken sut dokmus kedi kesilen,saygida kusur etmeyen bu adamlar kendi ulkelerinde nedense size karsi birer magandaya donusuyorlar.Bilmem anlatabildimmi. Keske firsatin olsaydida bu deneyimi onlarin havayollarinda yasayabilseydin bide..Arkana bakmadan kacardin emin olki.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
aşağıdaki iki örnek tarafımdan bizzat yaşanmıştır. 1. yabancı kaptan, uçuş öncesi brifing ilk cümle: we are equal (hepimiz eşitiz) 2. yerli kaptan, uçuş öncesi brifing ilk cümle: ne öyle ağzı açık ayran delisi gibi bakıyon... alla alaaa... her iki uçuş da sorunsuz şekilde tamamlandı. ilki ekip için daha keyifliydi, ikincisi gergin geçti. sonuçta kaza olmadı. ama emercensi durumda sizce hangisinde emercensiye müdahale daha sorunsuz olurdu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
THY'nin Miami uçuşu var mı ki? Ne zaman nasıl oldu bu olay? Tam anlasılmıyor yazdıklarınız

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Neden hic Miami meydanindan kalkan THY A340 ucagin yasanmis olan ve facia esinden donen olaydan hic bas edilmiyor. Aynen gecen sene yasanan Emirates HY A340 Melbourne meydaninda yasanan olayin cok benzeri meydana gelecekti. THY bir kac hafta once, Miami'den kalkis esnasinda, kalkis agirli 3 ton daha az olarak girilmis performans sayfasina (FMGS'de) ve o gun kalkisa kullanilan kalkis mesafeside kisaltilmiti, ekibini haber yoktu bu konudan...Buda tabiki dahada cok sorun ortaya cikarti ve kaza geliyorum diye sinyalleridi. "Situational Awareness" etkilenmisti. Kalkis esnasinda son anda, Kpt PF'idi, F/O PNF olarak ve jump sit'de yedek Kaptan pilot varidi, toplam 3 kisi varidi. Pistin sonuna yaklastiklarinda TOGA bile kullanilmadi v

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Türk pilot sevgilisi de terketmiş de olabilir.Bakasana ne kadar kızgın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
"Forza yabancı" mantığındakiler genelde Türkiye şartlarında yapabilecekleri en iyi iş olan kabin memurluğu ile sektöre adım attıktan sonra kendilerini garantiye almak maksadıyla Türkiye'de uçmakta olan yabancı pilot kafalayarak nikah masasına oturturlar.O noktadan sonra zaten pasportları değişmiş Türklükten bi haber oraya buraya şekilde görüldüğü gibi mesaj atarlar.Neymiş CRM miş neymiş oymuş buymuş.Sen git kendi işinle ilgilen , aklının ermediği şeylere yorum yapma böyle.Seçme bakamı de değilsin unutma.Biraz isterikçe buldum seni.Sakinleş azıcık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
surada az kaldi, butun asker kokenliler savas ucaklarina oturacaklar tekrar. Ve o ucaklarla kacacaklar ABD ustlerine. az kaldi savasa hic merak etmeyin...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
yabancı pilotlardada asker kökenliler mevcut uçuculuk dünya mesligidir saygılarımla

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000