02 Ocak 2013, Çarşamba 09:31:08

THY VE TOPÇU HİÇ BU KADAR ÖVGÜ ALMAMIŞTI!

Sabah Gazetesi yazarlarından Hasan Bülent Kahraman, Türk Hava Yolları (THY) ve Hamdi Topçu'yu öyle çok övdü ki... Hatta Lufthansa'nın THY ile ortaklık için yalvarma noktasına geldiğini iddia etti. İşte "THY, HAMDİ TOPÇU VE YENİ TÜRKİYE" başlığıyla kaleme alınan o yazı...
  • adam sabah ta yazıyor ne bekliyordunuz? türk halkının vergileri ile toplanan 10 milyar, o 10 milyarı kredi olarak çekip devlete geri veren çalık grubu. hiç paran yok devletten 10 milyar alıp geri veriyorsun ve bu sırada elinde bir medya grubu (5-6 tane irili ufaklı gazete ve tv kanalları) geçti. ne yazıyor adam emperyal güç. ulan suriyenin düşürdüğü uçağa ne oldu? ya pkk? seçim öncesi durup spnra vuran pkk? hani görüşmediğiniz şerefizlikle suçladığınız? başına çuval geçirilen askerleri silivriye tıkdınızda konu kapandı değil mi? libyada ne işi vardı natonun? yada gazze artık özgür? öylemi? anca palavra anca yalan. onursuz olmasın insan.
  • Bu saka icin 1 Nisan'i bekleseydiniz :)))
  • Butun yaptiklari devlet destegi ile ucak alip, oradan buradan pilot toplayip, ucuz isci calistirip (sikayet ederlerse isten atip), ucaklari kotu bir servisle ucurmalari. Dogrudan bir rekabete dayanamaz. Devlet bu rekabeti uzakta tutuyor zaten. Herhangi bir kurum disiplini yok. Ucaklar ya camurda ya kuyruklariyla betonda. Kaza sayisi cok cok yuksek (3.6/her milyon ucus) bir sirket. Ucak Amsterdam'da dustugunde bu adamlar yonetici idi, o gunden beri ne degisti, sadece daha fazla pilot aldilar. Bu pilotlar cok iyi olsa bile disiplin altinda tutulmalari lazim bunu yapacak organizasyon yok THY'de.
  • Yalakalıkta yeni bir evreye soktu arkadaş bizi sağolsun, çıtayı öyle yükseğe koymuş ki yanına yaklaşmak bile zor... varolsun!!
  • yandaş= yanlı olmak, aynı düşünce içinde olmak, eylem ve fiillerinde bunu göstermek, bu yolla menfaat sağlamak, gerçekleri saklamak, eleştiri yapmamak, her fırsatta bunu dillendirmek gibi anlamlar içerse de yalaka, yağdanlık gibi jargonlarda da kendini bulabilmektedir; bu ne ya, aynı hafta içinde 2. yazı; jöleli den sonra şimdi de bu...son aşamaya gelindi galiba, bazı arkadaşlar telekom örneğini vermiş, ben de tekel örneğini vereyim, gerçi tüm özelleştirmeler de aynı durumda; tekel in o bölümü300 milyon dolara satıldı alan adam yabancı sermaye destekli o da 800 milyon dolara abd şirketine sattı, o şirkette 2 milyar dolara ingiliz şirketine sattı; paraya bakın; aradaki paralar ne oluyor anlayın artık...
  • Uzun süredir Avrupada bir kriz yaşanıyor artık bilmeyende yoktur sanırım, zira mızrak çuval dışında. AB nin mule' u durumunda görülen Almanların da bir sınırı vardır elbette. Birçok AB havayolu bundan zaten nasibini aldı. Tüm merak edilen en güçlü görünen LUFTANSA' nın durumu idi. Çeşitli anlaşmalarla safralarını atan Almanların en son Sunexpress' teki hisselerini de devrettikten sonra AOC' si olmayan Anadolujeti Sunexprese devreden eski ortak THY' ye bence Sunexpress' ten kalan Alman pilotlarının istihdam edilmesi için yapılan flört gibi bu yakınlaşma. Tabi sayın Hamdi TOPÇU' nun bunu hatta daha fazlasını çok iyi bildiğini farz ve kabul ediyoruz. Öte yandan Araplarda talep yaratan THY' nin pasta payına ortak olma niyeti de gözden kaçmıyor gibi. THY' nin büyümesi mi? O biraz tartışma götürür.
  • Meyva veren agac taslanir.... Helal olsun THY en ust kademe 3 kisi cok guclu ve kararli masallah.Allah nazardan saklasin... Turkiyenin gelisimi buyumesi hakimiyeti ne ise su an THY ninda odur.Bununla kalmayacak cok daha da guclenecektoir. *llah in izniyle...
  • Tabi yilin adami secilir 305 kisinin ekmegini bicak gibi kesti bitirdi tabi bunlar basinda duyulanlar daha nice insanlar kapinin onune koyuldu tazminatsiz.Ama sizin icin bu kadar basit olmamali be Hamdi bey insanlarin aksam evine ekmek goturememesi.......
  • Evet ama sayin Topcu asla bir Alex degil..!! :)
  • Hamdi Bey, yönetici seçimlerinize hayraniz. Her yere Khb ve kabin egitim muduru gibi muhtesem (!) atamalar yapmalisiniz.

THY, HAMDİ TOPÇU VE YENİ TÜRKİYE

Tamamen uzak bir noktadan bakıyor ve yılın kurumu, yılın kişisi kimdir, kim olabilir diye düşünüyorum.

Önümde ocak ayının yabancı dergileri duruyor. Daha entelektüel ve akademik olanları da daha popüler olanları da bu soruyu kendi meşrebince yanıtlıyor. Ben de zihnimi yokluyorum ve yanıt aklıma tamamen farklı bir parabolle çiziliyor: THY ve Hamdi Topçu. ABD'de yayınlanan bir dergi bana siyaset dışında yılın adamı kimdir diye sorunca onlara da bu ismi veriyorum. O zaman gerekçemi açıklamalıyım.
***
Geçen bayram İspanya'ya gittim. Malaga'dan dönüş uçağına binerken oturduğum salonda Türkiye'den gelmiş yolcular olay çıkardı. İtiraf etmeliyim ki, yukardan bakışla dile getirilen o eleştirilerin, o salonu beğenmemenin hayli şımarıkça ve küstahça tepkisini THY'nin oluşturduğu alışkanlıklar hazırlamıştı.

İstanbul'da ve Ankara'da alıştırıldıkları bolluğu ve şatafatı alçakgönüllü Malaga'da bulamayınca insanlar içlerindeki biraz da haksız öfkeyi çok yüksek bir sesle duvarları çınlatarak haykırıyordu.

Türkler yeniden Osmanlı geçmişlerini, emperyal bolluk rüyalarını anımsamaya, hatta yaşamaya başlamışlardı.

Bunu THY sağlamıştı. Şimdi hiç yaşanmamış gibi hiç hatırlanmayan geçmişin şu kadar yıl öncesinde Ankara veya İstanbul havaalanları o Malaga meydanından sanki daha kötü değildi. Birden bir sihirli el dokundu, THY, dünyanın bir numaralı havayolu oldu. Kulağımıza gelen fısıltılar şimdi Lufthansa'nın bile onunla ortak olmak için yalvardığını söylüyor.

İkramdan uçuş kalitesine, yer hizmetlerinden dünyada en çok noktaya uçan hava şirketi olmaya kadar uzanan bu başarının altında Hamdi Topçu'nun olduğu bir gerçek. Bazı insanlar öyledir; inanır, yapar, başarırlar. Topçu da o nitelikte birisi.

Herhalde bu işlere bulaşmadan önce havayolu taşımacılığı yapmıyordu.

Başarısı kişisel yetenekleri, muhtemelen takım oyunu oynaması ve dünyayı iyi izleyip sezmesindendir. Zekâsından ve hırsındandır.
***
Ama bir husus daha var: THY'nin bu atılımı yaptığı dönemde Türkiye'nin de benzeri bir atılım içinde bulunmadığı nasıl
söylenebilir? Eğer THY bugün Zanzibar'a, Baku'ya, Maldivler'e, Malaga'ya, Afrika'nın, Uzakdoğu'nun akla hayale gelmedik yerlerine uçuyorsa bu Türkiye'nin izlediği dış politikanın bir uzantısıdır. Balkanlar bugün bir saatlik uçuş mesafesinde. Dörtbeş saatlik uçuşla Türkiye dünyanın yüzde şu kadarına erişebiliyor.

Elindeyken, bu ülkenin, şunca yıldır, bu imkânı kullanmaması aklın alamayacağı bir şeydi. Neyse ki, şimdi düşünenler çıktı ve ona bağlı olarak ülkenin politik ve ekonomik yapısında bir kımıltı meydana geldi.

Ulaşım ve erişim imkânı: 21. yüzyılın sıçrama noktaları. Dünya dijital bir devrimden geçiyor. Orta sınıfı inşa etmek ve
uçakla uçmak imkânını ona kullandırmak, öte yanda cep telefonlarıyla dünyayı daraltmak, küçültmek ve enformasyonu
insanların parmak uçlarına indirmek. Türkiye'deki dönüşüm bu gerçekte yatıyor. İç politika da dış politika da bu
kaynaktan besleniyor.

THY, bugün artık bir havayolu şirketi olmaktan daha fazla bir şeydir ve Hamdi Topçu bu dönüşümün belkemiğidir.

Hasan Bülent KAHRAMAN
SABAH

THY VE TOPÇU HİÇ BU KADAR ÖVGÜ ALMAMIŞTI!

Yorumlar Tüm Yorumlar (45)

PROMETHEUS ~ 11 yıl önce
adam sabah ta yazıyor ne bekliyordunuz? türk halkının vergileri ile toplanan 10 milyar, o 10 milyarı kredi olarak çekip devlete geri veren çalık grubu. hiç paran yok devletten 10 milyar alıp geri veriyorsun ve bu sırada elinde bir medya grubu (5-6 tane irili ufaklı gazete ve tv kanalları) geçti. ne yazıyor adam emperyal güç. ulan suriyenin düşürdüğü uçağa ne oldu? ya pkk? seçim öncesi durup spnra vuran pkk? hani görüşmediğiniz şerefizlikle suçladığınız? başına çuval geçirilen askerleri silivriye tıkdınızda konu kapandı değil mi? libyada ne işi vardı natonun? yada gazze artık özgür? öylemi? anca palavra anca yalan. onursuz olmasın insan.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sakaci ~ 11 yıl önce
Bu saka icin 1 Nisan'i bekleseydiniz :)))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yoneticiler ~ 11 yıl önce
Butun yaptiklari devlet destegi ile ucak alip, oradan buradan pilot toplayip, ucuz isci calistirip (sikayet ederlerse isten atip), ucaklari kotu bir servisle ucurmalari. Dogrudan bir rekabete dayanamaz. Devlet bu rekabeti uzakta tutuyor zaten. Herhangi bir kurum disiplini yok. Ucaklar ya camurda ya kuyruklariyla betonda. Kaza sayisi cok cok yuksek (3.6/her milyon ucus) bir sirket. Ucak Amsterdam'da dustugunde bu adamlar yonetici idi, o gunden beri ne degisti, sadece daha fazla pilot aldilar. Bu pilotlar cok iyi olsa bile disiplin altinda tutulmalari lazim bunu yapacak organizasyon yok THY'de.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
DİPNOT ~ 11 yıl önce
THY'nin bir başarısı varsa bu havacılıkla uzaktan yakından alakası olmayan, yönetim becerilerinden uzak, sırtını iktidara ve milletimizin ortaklığına dayamış, 7 ceddini ihya etmiş yöneticilerle (!) değil ; işini kaybetme korkusuyla, baskıyla, zorbalıkla insanüstü çalışmaya mecbur bırakılan çalışanlarının özverileriyle edinilmiş bir başarıdır. Bu zoraki başarı ne kadar sürer onu zaman gösterecek, insanoğlunun psikolojik ve fiziksel dayanıklılığına bağlı. Umarım patlak vermesi bir kazayla/ kırımla sonuçlanmaz!!!
Amanın!!! ~ 11 yıl önce
Yalakalıkta yeni bir evreye soktu arkadaş bizi sağolsun, çıtayı öyle yükseğe koymuş ki yanına yaklaşmak bile zor... varolsun!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
thy ~ 11 yıl önce
yandaş= yanlı olmak, aynı düşünce içinde olmak, eylem ve fiillerinde bunu göstermek, bu yolla menfaat sağlamak, gerçekleri saklamak, eleştiri yapmamak, her fırsatta bunu dillendirmek gibi anlamlar içerse de yalaka, yağdanlık gibi jargonlarda da kendini bulabilmektedir; bu ne ya, aynı hafta içinde 2. yazı; jöleli den sonra şimdi de bu...son aşamaya gelindi galiba, bazı arkadaşlar telekom örneğini vermiş, ben de tekel örneğini vereyim, gerçi tüm özelleştirmeler de aynı durumda; tekel in o bölümü300 milyon dolara satıldı alan adam yabancı sermaye destekli o da 800 milyon dolara abd şirketine sattı, o şirkette 2 milyar dolara ingiliz şirketine sattı; paraya bakın; aradaki paralar ne oluyor anlayın artık...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Farklı Bilgi ~ 11 yıl önce
Uzun süredir Avrupada bir kriz yaşanıyor artık bilmeyende yoktur sanırım, zira mızrak çuval dışında. AB nin mule' u durumunda görülen Almanların da bir sınırı vardır elbette. Birçok AB havayolu bundan zaten nasibini aldı. Tüm merak edilen en güçlü görünen LUFTANSA' nın durumu idi. Çeşitli anlaşmalarla safralarını atan Almanların en son Sunexpress' teki hisselerini de devrettikten sonra AOC' si olmayan Anadolujeti Sunexprese devreden eski ortak THY' ye bence Sunexpress' ten kalan Alman pilotlarının istihdam edilmesi için yapılan flört gibi bu yakınlaşma. Tabi sayın Hamdi TOPÇU' nun bunu hatta daha fazlasını çok iyi bildiğini farz ve kabul ediyoruz. Öte yandan Araplarda talep yaratan THY' nin pasta payına ortak olma niyeti de gözden kaçmıyor gibi. THY' nin büyümesi mi? O biraz tartışma götürür.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Takdir etmesini bilmek lazim. ~ 11 yıl önce
Meyva veren agac taslanir.... Helal olsun THY en ust kademe 3 kisi cok guclu ve kararli masallah.Allah nazardan saklasin... Turkiyenin gelisimi buyumesi hakimiyeti ne ise su an THY ninda odur.Bununla kalmayacak cok daha da guclenecektoir. *llah in izniyle...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
katılıyorum size ~ 11 yıl önce
zaten güzide şirketimizde torpil falan da olmaz. herkez hakettiği yere gelir. hak etmiyorsa gelemez. ama mesajınızda birşey dikkatimi çekti. cümlenizin sonunda sanki Allah adının anılmasına müsaade etmemiş gibime geldi. A yerine * tuşuna bastırmış size. sakın bu bir mesaj olmasın yukarıdan......
torpilsiz ~ 11 yıl önce
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun oğlu Hasan Tahsin Mutlu, Türk Hava Yolları’nda işe başladığı ortaya çıktı.27.09.2012(Airport haber) Dinçer’in oğlunun THY’ye sınavsız bir şekilde girdiği, KPSS’ye bile girmediği belirtildi 15.10.2012(egitimtercihi.com) TABİ CANIIIM TORPİL FALAN KİM ÇIKARIYOR BUNLARI...(bu arada dudak altında bir iki kıl kaldı... traş yapıyorsan yani...)
Hak ~ 11 yıl önce
Tabi yilin adami secilir 305 kisinin ekmegini bicak gibi kesti bitirdi tabi bunlar basinda duyulanlar daha nice insanlar kapinin onune koyuldu tazminatsiz.Ama sizin icin bu kadar basit olmamali be Hamdi bey insanlarin aksam evine ekmek goturememesi.......

Yanıtla

Kalan karakter 1000
106 ~ 11 yıl önce
Evet ama sayin Topcu asla bir Alex degil..!! :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Lutfen!!! ~ 11 yıl önce
Hamdi Bey, yönetici seçimlerinize hayraniz. Her yere Khb ve kabin egitim muduru gibi muhtesem (!) atamalar yapmalisiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Evet ~ 11 yıl önce
Hayranız.atamalarınıza.Vizyonları misyonları ile tam sizlere göreler..devam ediniz...Çok yakışıyorlar makamlarına ve THY 'ye...

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000