10 Şubat 2010, Çarşamba 07:42:37

THY VE RÖTARLAR!

Milliyet Gazetesi yazarlarından Meral Tamer, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş'ın rötarlara gösterdiği tepkiyi köşesine taşımış... İşte Tamer'in o yazısı...
  • ahl nin yükünü azaltıcak olan yer esb değil,saw dır gerçe saw a da ikinci pistin acilen yapılması lazım ,orasıda yakında kapasitesini aşıcak.istanbul için geleceğe yönelik tek altarnatif ,transit uçuşların oraya kayması için 3.havalimanı artık şart olmuştur (bence silivri falan diğilde ,olimpiyat stad ının orası daha uygun)...
  • dubai'de 30 tane yan yana 777 gördüm.karşıda da bizim büyük hangar dediğimizden 7 tane vardı emirates'e ait.bir de onun önündeki uçaklar var onlarca.oturup ağlayası geliyor insanın.
  • ahl yi sacma sapan inşa eden talan eden hesapsız pist yapan siyasiler ve muteahitlerden hesap sorarak baslanmalı!! lufthansa da transit merkezi, munih ve frankfurtu esit kullanıyor munih havalanında yanyana 10 tane 340-600 gordum bizde bu nasıl basarılacak!!
  • yahu thy'nin ne sucu var ki bunda... butun suc her yil bilmem kac yuz milyon dolar kar ettik diyen dhmi'de. yapilan pistler adamakilli kullanilamiyorsa, duzgun ve yeterli sayida taksi yollarin yoksa, hava trafigin hala yuku kaldiramaycak duzeyde ise, suc ne tk'da ne de ist'dan ucan hava yollarindadir. gozumuzu acip sapla samani birbirine karistirmamak lazim. bana gore yapilmasi gereken sey tk'nin ucaklarini ankara'ya tasimak degil ist alanini adamakilli bir alt yapiya kavusturmaktir.
  • büyük olmanın dezavantajlarından sadece biri bu.havaalanı yetmiyor yetmiyor yetmiyorrrrr. thy nin ne sucu var? sikayetci olanlara sesleniyorum madem bu kadar cok gecikme var o zaman thy ile ucmayacaksınız kardesim.,birsürü şirket var onuda begenmiyosanız otobüsle gideceksiniz.yeter artık atagınız tasa takılsa thy den bileceksiniz.sabah 9 da toplantısı olan iş adamı 2 saat önce ucaga binmezzzzzz...binerse kabin ekibine saldırmaz.köprüden gecerken trafik oldugunda bu adamların kaç tanesi trafik müdürlüğünü arayı neden trafik var diyo??????
  • gorunen o ki ankara alehine yazi yazanlar, bildik kliselerden, dile pelesenk olmus kent soylemlerinden otesini goremiyor ya da gormek istemiyorlar. biraz turkiye'nin istatistiklerine bakarak bile, kentin salt bir burokratik merkez olmadigini, memur kentinin otesine tasindigini gorebilirler. ankara bugun turkiye'ye katma deger saglayan 5 onemli sanayi ve ticaret kentinden bir tanesidir. ote yandan ankara-istanbul tartismasinda, birinin digerini ikame etmesi yerine, birbirini destekleyen kentler modelinin savunulmasi gerekiyor: bkz; newYork-washington, frankfurt-berlin, pekin-sangay, karachi-islamabad, torino-roma, rotterdam-amsterdam...
  • THY ahl den çıkamaz tüm gelişim politikası transit yolculara göre yapmıştır.ahl den başka yerde bunu sağlaması zor yapılacak şey.akseri havalimanı başka yer taşınacak ahl genişleyecek yada merkeze yakın bir yere yeni havalimanı yapılması.buda thy oraya taşınmazsa çözüm olmaz
  • T H Y Rötar konusunda Rekorlara imza atıyor.Dün sabah Gaziantep uçağında 3 saatten fazla insanları beklettiler.
  • Ne yapsak olmaz. Bu iş bir Total Quality sorunu. Bu iş başındakilerle olmaz. Havacılığımızın genel durumuna bakınca belli herşey. (0 yılda gelebildiğimiz nokta bu. Hala uçak alıyorlar ama Türkiye'nin üç tarafı deniz, deniz kıyısındaki şehirlere deniz uçağı ile uçalım diyen yok. Olmaz tabii, denizde istimlak işi yok çünkü. Göl kıyısı, baraj kıyısı yerleşimlerimize de deniz uçağı seferleri yok. Hoş denizle de Ulaştırma Bakanlığının işi yok. 1960 lı yıllarda üç denizimize de Karaköy'de vapur kalkardı. 50 yıl sonra hepsi yok olmuş durumda. Bu soran yok, sorgulayan yok. Bu iş bitmiş.
  • Yatın kalkın bürokrasi ankarada, eğer başbakan kafasına koyup istanbulu başkent yapsa ankara ekmeğe muhtaç kalır o yüzde gözünüzde fazla büyütmeyin ankarayı. Ekonomiye ne katkısı varda hub olsun.

Nihayet iş dünyasından cesur biri çıktı ve Türk Hava Yolları’ndaki akıl almaz rötarların iş dünyasına maliyetini, kamuoyu önünde telaffuz etti.
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, THY isyanını basın açıklamasında şu ifadelerle dile getirdi:

“İşadamlarımız zamanla yarışmaktalar. Bu yarış içinde öngörülemeyen rötarlar birçok ihaleye, toplantıya, fuara katılamamalarına sebep oluyor. Bu gecikmelerin yol açtığı ekonomik kayıplar da maalesef ciddi boyutlarda. Bunun yanı sıra söz verilen bir toplantıya gecikmenin sebep olduğu prestij ve havaalanında saatlerce beklenilerek kaybedilen zaman da işin cabası!”

Sadece işadamları mı?

Sadece işadamları için mi? THY’nin gerek iç hatlar, gerekse dış hatlardaki rötarları nedeniyle öğrenciler sınavlarını, hastalar doktor randevularını, doktorlar acil ameliyatları, akademisyenler verecekleri konferansları kaçırıyor. “Onlar da biraz paylı gitsinler” diyemezsiniz, zira uçak rötarsız olsa zaten birkaç saat önceden gidilecek. Daha da tedbirli olmak, bir gece önceden gitmek demek ki, o zaman da otel parasını kim ödeyecek?

THY Genel Müdürü Temel Kotil ise toplumun her kesiminde bu telafi edilemez maddi ve manevi kayıpları görmezden gelerek, rötarlarla ilgili her türlü soruya karşılık, THY’nin nasıl başarıdan başarıya koştuğunu, kârını nasıl katladığını, transit yolcularda nasıl patlama yaşandığını anlatıyordu. Kimse de kalkıp “Acaba bu rötarların topluma ekonomik maliyeti, THY’nin kârının fersah fersah ötesinde olabilir mi?” diye bir soru yöneltmiyordu.

Neden TOBB, TÜSİAD değil?
Açıkçası ben bu patlamayı, AKP İstanbul İl Başkan Yardımcılığı yapmış Yalçıntaş’tan değil de, iktidara daha mesafeli durabilen bir meslek kuruluşunun başkanından beklerdim. Örneğin TOBB ya da TÜSİAD başkanları gibi... Eminim onlar da THY’nin rötarları nedeniyle oluşan ekonomik değer kaybının hesabını tutuyorlardır. Ya da hükümet tarafından kara listeye alındıkları konulardan biri eksik olsun diye, bu konuda seslerini çıkarmıyor olabilirler mi?

THY’nin rötar çilesi gibi toplumun her kesiminin elini-kolunu bağlayan bir sorunda artık AKP’ye yakın olanlar mı, itiraz seslerini yükseltme cesaretini kendilerinde bulabiliyorlar? Tabii bir ihtimal daha var: THY eski Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin ile halefi Hamdi Topçu’dan yana olanlar arasındaki çekişmenin yansıması!

Sebebi ne olursa olsun Yalçıntaş sadece işadamları için değil, toplumun her kesimi adına doğru tespitlerde bulundu ve yararlı öneriler getirdi: “THY’deki hızlı büyümenin doğal sonucu olabilecek bu sıkıntılar, gecikmeler için gerekçe olamaz. Öte yandan Atatürk Havalimanı’nın dünyanın en çok rötar yapılan havalimanları listesinde üst sıralarda yer almasının tek suçlusu da THY değildir. Rötarların sona ermesi için sektörün ve tüm hava trafik kaynaklarının yeniden organize
edilmesi gereklidir.”

Meral TAMER
MİLLİYET

THY VE RÖTARLAR!

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

Misafir ~ 14 yıl önce
ahl nin yükünü azaltıcak olan yer esb değil,saw dır gerçe saw a da ikinci pistin acilen yapılması lazım ,orasıda yakında kapasitesini aşıcak.istanbul için geleceğe yönelik tek altarnatif ,transit uçuşların oraya kayması için 3.havalimanı artık şart olmuştur (bence silivri falan diğilde ,olimpiyat stad ının orası daha uygun)...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
dubai'de 30 tane yan yana 777 gördüm.karşıda da bizim büyük hangar dediğimizden 7 tane vardı emirates'e ait.bir de onun önündeki uçaklar var onlarca.oturup ağlayası geliyor insanın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ahl yi sacma sapan inşa eden talan eden hesapsız pist yapan siyasiler ve muteahitlerden hesap sorarak baslanmalı!! lufthansa da transit merkezi, munih ve frankfurtu esit kullanıyor munih havalanında yanyana 10 tane 340-600 gordum bizde bu nasıl basarılacak!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
yahu thy'nin ne sucu var ki bunda... butun suc her yil bilmem kac yuz milyon dolar kar ettik diyen dhmi'de. yapilan pistler adamakilli kullanilamiyorsa, duzgun ve yeterli sayida taksi yollarin yoksa, hava trafigin hala yuku kaldiramaycak duzeyde ise, suc ne tk'da ne de ist'dan ucan hava yollarindadir. gozumuzu acip sapla samani birbirine karistirmamak lazim. bana gore yapilmasi gereken sey tk'nin ucaklarini ankara'ya tasimak degil ist alanini adamakilli bir alt yapiya kavusturmaktir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
büyük olmanın dezavantajlarından sadece biri bu.havaalanı yetmiyor yetmiyor yetmiyorrrrr. thy nin ne sucu var? sikayetci olanlara sesleniyorum madem bu kadar cok gecikme var o zaman thy ile ucmayacaksınız kardesim.,birsürü şirket var onuda begenmiyosanız otobüsle gideceksiniz.yeter artık atagınız tasa takılsa thy den bileceksiniz.sabah 9 da toplantısı olan iş adamı 2 saat önce ucaga binmezzzzzz...binerse kabin ekibine saldırmaz.köprüden gecerken trafik oldugunda bu adamların kaç tanesi trafik müdürlüğünü arayı neden trafik var diyo??????

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
gorunen o ki ankara alehine yazi yazanlar, bildik kliselerden, dile pelesenk olmus kent soylemlerinden otesini goremiyor ya da gormek istemiyorlar. biraz turkiye'nin istatistiklerine bakarak bile, kentin salt bir burokratik merkez olmadigini, memur kentinin otesine tasindigini gorebilirler. ankara bugun turkiye'ye katma deger saglayan 5 onemli sanayi ve ticaret kentinden bir tanesidir. ote yandan ankara-istanbul tartismasinda, birinin digerini ikame etmesi yerine, birbirini destekleyen kentler modelinin savunulmasi gerekiyor: bkz; newYork-washington, frankfurt-berlin, pekin-sangay, karachi-islamabad, torino-roma, rotterdam-amsterdam...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
THY ahl den çıkamaz tüm gelişim politikası transit yolculara göre yapmıştır.ahl den başka yerde bunu sağlaması zor yapılacak şey.akseri havalimanı başka yer taşınacak ahl genişleyecek yada merkeze yakın bir yere yeni havalimanı yapılması.buda thy oraya taşınmazsa çözüm olmaz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
T H Y Rötar konusunda Rekorlara imza atıyor.Dün sabah Gaziantep uçağında 3 saatten fazla insanları beklettiler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ne yapsak olmaz. Bu iş bir Total Quality sorunu. Bu iş başındakilerle olmaz. Havacılığımızın genel durumuna bakınca belli herşey. (0 yılda gelebildiğimiz nokta bu. Hala uçak alıyorlar ama Türkiye'nin üç tarafı deniz, deniz kıyısındaki şehirlere deniz uçağı ile uçalım diyen yok. Olmaz tabii, denizde istimlak işi yok çünkü. Göl kıyısı, baraj kıyısı yerleşimlerimize de deniz uçağı seferleri yok. Hoş denizle de Ulaştırma Bakanlığının işi yok. 1960 lı yıllarda üç denizimize de Karaköy'de vapur kalkardı. 50 yıl sonra hepsi yok olmuş durumda. Bu soran yok, sorgulayan yok. Bu iş bitmiş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yatın kalkın bürokrasi ankarada, eğer başbakan kafasına koyup istanbulu başkent yapsa ankara ekmeğe muhtaç kalır o yüzde gözünüzde fazla büyütmeyin ankarayı. Ekonomiye ne katkısı varda hub olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000