13 Nisan 2016, Çarşamba 17:09:03

THY ve Havelsan yerli simülatör için imzayı attı

Türk Hava Yolları ve Havelsan'ın ürettiği ilk Türk uçuş simülatörü anlaşmasının imza töreni gerçekleşti. THY pilotları eğitimlerini Havelsan yapımı simülatörlerde gerçekleştirecek.
  • ismail gerçek'in oğlunun ortak olduğu dubai merkezli şirket bir zamanlar ismail efendi thy'de başkan iken thy'na malzeme vs satıyordu hala satıyor mu acaba ?
  • Bu Türk Uçuş Simülatörünün sertifikasyonunu kim yapacak? Bir uçuş okulu yaklaşık 6 ay önce 300 bin dolar vererek bir Simülatör satın almış bırakın üretmeyi satın alınan bir simülatörü bile 6 ayda sertifikalandıramayan bir SHGM bu üretilecek simülatörü nasıl sertifikalandıracakmış? Bilen varsa anlatsa da biz de anlasak? Efendim çok kolay EASA'ya müracaat edilecek EASA'dan da cevap gelecek EASA üyesi falan ülkenin sivil havacılığına müracaat edin o gelip sertifikalandıracak. O ülkeye müracaat edeceksiniz o da size 100 bin Euroyu yatırın bakacağız diyecek yani üzerinden 4 seçim geçecek hala ortada Simülatör olmayacak aynen Türk İşi Otomobilimiz olmadığı gibi Simülatörümüzde olmayacak ancak bürokratlarımız verdikleri bu pozlarla bin yaşayacaklar.
  • Tebrikler, THY ve eğitim birimlerine hayırlı olsun.
  • Torpilli beyler helal olsun projeler ütopik valla ancak neyini yapıcaz merak konusu bütün malzeme dışardan yetki sivil havacılıkta esed demi yine.
  • Yerli üretim iyi bir gelişme. Tebrik ediyorum
  • Helal olsun çok güzel şeyler oluyor
  • Havelsan'ın Uçak içi eğlence projesinden sonra THY için ikinci projesi. tebrikler.
  • Vatana millete hayırlı ugurlu olsun
  • ufuk hayırlı olsun bende bunu soylemek istiyordum murat g
  • Manşetlik haber aslında. Sessiz sedasız güzel gelişmeler görüyoruz son haftalarda havacalıkla alakası olsun olmasın. Vizyoner ekiplere başarılarının devamını diliyorum. Dualardasınız.

Havelsan ile Türk Hava Yolları arasında simülatör anlaşması imzalandı.Bu işbirliği ile Havelsan, THY'nin Boeing B737NG tipi uçakları için uluslararsı D seviye sertifikasyona sahip Tam Uçuş Simülatörü üretecek. 

Hem düşük maliyet hem de güvenli eğitim sağlayacak bu cihaz, Havelsan'ın da ilk sivil uçak simülatörü olacak.

Türk Hava Yolları'nın Florya'daki Uçuş Eğitim Merkezi'nde gerçekleştirilen imza törenine Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, THY Genel Müdürü Temel Kotil, Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir ve yardımcıları, Havelsan Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Öztekin katıldı.

İmza töreninde konuşan THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, şunları söyledi; "THY çok şeyler başarakn bir şirket. Hepimizin ortak kanaatimiz sadece THY'nin uçucu olarak değil, havacılık sisteminin eko sisteminde ölçek olması anlamında ortaklıklar yapılarak o işin içinde olmak da var. İyi bildiğimiz işi yapmaya devam edeceğiz. Ancak uzun vadede kalitenin, maliyetin, teknolojinin çok büyük önemi var.  Bugün, ülke havacılığının iki önemli figürü, Havelsan ve THY', sivil havacılık tarihimizde önemli yer edineceği kesin olan bir süreci başlatıyor. havelsan'edan teslim alacağımız ilk yerli üretim sivil yolcu uçağı simülatörü, bu sürecin başlangıcını temsil ediyor.

Uçuş eğitiminin en önemli halkası olan simülatör eğitimlerinde kullanacağımız cihazın tamamen Türk yapımı olması, bizim için son derece gurur verici. Yurtdışına bağımlılığı da azaltacak proje kapsamında önemli bir kaynağüın ülke dışına çıkışının önüne geçecek olmamız da bizleri ayrıca mutlu ve motive eden bir faktör. Üretilen bir uçağın test uçuşlarının önce simülatöründe yapılmaya başlandığını göz önüne aldığımızda, Havelsan'dan teslim alacağımı bu simülatörün, Türk uçak sanayinin temel taşlarından biri olacağını şimdiden söyleyebiliriz".




Havelsan Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Öztekin ise şunları söyledi; "B737NG Tam Uçuş Simülatörü Projesi ile birlikte sivil uçak simülatörleri pazarına ilk adımımızı dünyanın en çok noktasına uçuş yapan ve bayrak taşıyıcı havayolumuz olan THY ile birlikte atmaktan gurur duyuyoruz. Bu işbirliğinin güven ve dayanışma ortamında hızla büyüyeceğine olan inancımız sonsuz. Bundan sonra Türk Hava Yolları'nın tüm simülatör ve eğitim sistemleri ihtiyaçlarını karşılamaya da talibiz. Bu sayede yabancı kaynaklardan sağlanan simülatörleri ve eğitim sistemleri ihtiyacı, yerli kaynaklara yönlendirilmekle beraber aynı zamanda THY ile yapmış olduğumuz bu anlaşma sonrasında dünya sivil simülatör pazarına da sivil simülatör ihraç etme imkanını da yakalamış olacağız".

Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir ise konuşmasında: "THY Hiçbir zaman sinerji olmayacak bir işe girmiyor. Bu şirket her adımın başarısını gördü. Savunma sanayiinin sürdürülebilir olması çok önemli. Havelsan gibi savunma sanayi şirketi sivil bir alana geçerek önemli bir iş başarıyor. İlk örnek simülatördür. Devamı da gelecek. Hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Halihazırda 10 adet simülatörü bulunan Türk Hava Yolları'nın 3 Haziran 2015'te 4 adety Tam Uçuş Simülatörü için çıktığı ihalede dünyanın önde gelen üreticileri ile ihaleye katılan havelsan, sipariş edilen 4 simülatörden birinin üretim hakkına sahip oldu. İhale süreci sonucunda 31 Ekim 2016 tarihinde işletmeye alınmak üzere, bir adet B737NG uluslararsı D seviye sertifikasyona sahip Tam Uçuş Simülatörü Havelsan'dan tedarik edilmesi kararına varıldı. 

Böylelikle 2016 sonuna kadar THY uçuş Eğitim Merkezi'ndeki simülatör sayısı 14'e yükselirken, ilk defa bir yerli üretim sivil yolcu uçağı simülatörü de bu rakama dahil edilmiş olacak.

©AirportHaber











THY'nin yeni yerli simülatörünün yer alacağı bölge




 

THY ve Havelsan yerli simülatör için imzayı attı

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

gerçek ~ 8 yıl önce
ismail gerçek'in oğlunun ortak olduğu dubai merkezli şirket bir zamanlar ismail efendi thy'de başkan iken thy'na malzeme vs satıyordu hala satıyor mu acaba ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tek Soru ~ 8 yıl önce
Bu Türk Uçuş Simülatörünün sertifikasyonunu kim yapacak? Bir uçuş okulu yaklaşık 6 ay önce 300 bin dolar vererek bir Simülatör satın almış bırakın üretmeyi satın alınan bir simülatörü bile 6 ayda sertifikalandıramayan bir SHGM bu üretilecek simülatörü nasıl sertifikalandıracakmış? Bilen varsa anlatsa da biz de anlasak? Efendim çok kolay EASA'ya müracaat edilecek EASA'dan da cevap gelecek EASA üyesi falan ülkenin sivil havacılığına müracaat edin o gelip sertifikalandıracak. O ülkeye müracaat edeceksiniz o da size 100 bin Euroyu yatırın bakacağız diyecek yani üzerinden 4 seçim geçecek hala ortada Simülatör olmayacak aynen Türk İşi Otomobilimiz olmadığı gibi Simülatörümüzde olmayacak ancak bürokratlarımız verdikleri bu pozlarla bin yaşayacaklar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sonuç ~ 8 yıl önce
SHGM'nin ne yaptığı belli. İtin, kopuğun, hırsızın, üçkahatçının, beşkahatçının yaptığı ispiyonculuğa dayalı bir havacılık. Adam kaptan olmak istiyor yapılan sınavı geçemiyor. Sizmisiniz beni kaptan yapmayan diyerek kaleme tükürüp yalan yanlış ispiyonları SHGM'ye bildiriyor onlarda bunu ciddiye alıp işlem yapıyor. Buradan çok açık olarak söylüyorum emniyetsizlik yaratıyorsunuz. Bir sorun olursa sonucuna da katlanırsınız.
Güzel gelişme ~ 8 yıl önce
Tebrikler, THY ve eğitim birimlerine hayırlı olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hayırlısı ~ 8 yıl önce
Torpilli beyler helal olsun projeler ütopik valla ancak neyini yapıcaz merak konusu bütün malzeme dışardan yetki sivil havacılıkta esed demi yine.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hayırlı Olsun ~ 8 yıl önce
Yerli üretim iyi bir gelişme. Tebrik ediyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Helal ~ 8 yıl önce
Helal olsun çok güzel şeyler oluyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ahmet ~ 8 yıl önce
Havelsan'ın Uçak içi eğlence projesinden sonra THY için ikinci projesi. tebrikler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Teknik ~ 8 yıl önce
Vatana millete hayırlı ugurlu olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ufuk ~ 8 yıl önce
ufuk hayırlı olsun bende bunu soylemek istiyordum murat g

Yanıtla

Kalan karakter 1000
manşetlik ~ 8 yıl önce
Manşetlik haber aslında. Sessiz sedasız güzel gelişmeler görüyoruz son haftalarda havacalıkla alakası olsun olmasın. Vizyoner ekiplere başarılarının devamını diliyorum. Dualardasınız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
guzelde... ~ 8 yıl önce
Benim bildigim Turkiye de uçuş okullari daki simulatorlerin bile yillik yetkilendirmelerini yabanci ulkeden gelen yetkililer yapmaktadir.Shgm nin yetkisi olmadigini saniyorum.oncelikle bu konunun cozulmesi de gerekir.
Yetki ~ 8 yıl önce
Birader, adamlar kendi urettikleri similatorun yerkilendirilmesi icin SHGMye yetki verirmi sence mantikli? Ne guzel her yil gelip parasini aliyor ne diye yetkisini aktarsin ki. Senin kafanda olsalardi emin ol 3 gunde batarlardi. Havacilikta para satilan ana urunden degil de, yan urun, bakim, yekti, denetim vs islerden kazaniliyor malesef.
yetki ye cvp. ~ 8 yıl önce
2007 yilina kadar shgm hangi yetkiyle yillik izinleri veriyordu ve birde ucaklari bizmi uretiyoruzda yillik yetkilerini shgm den aliyoruz.konulari bilmeden yorum yapmayalim lutfen...

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000