31 Temmuz 2020, Cuma 17:13:09

THY ve Hava İş gerilimi devam ediyor; THY’den yeni açıklama

Türk Hava Yolları (THY) Hava İş Sendikası ike yaptığı görümeden yine uzlaşılamadığını açıkladı.
  • işten çıkarmalar olacakmı ? tam anlamadım onu durmadan açıklama geliyor... anlamış değilim
  • Emeklilik yaşı olmuş 65, o yaştan sonra 5-10 sene emekli maaşı alsan ne olur almasan ne olur. Üstelik hangi şirket, senin o yaşa kadar çalışmana müsade ediyor ki ? Maksimum 45 yaşında işten çıkarıldığında, 65 yaşına kadar nasıl geçineceksin bunu düşünen yok. Paran zaten pul olmuş, elinde mızrak bir tarafında yaprak olan ülke bile son üç senede senin parana karşı 2 kat değerlenmiş, senelerce çalışıp para biriktirip tam ev araba alacağım diye düşünürken fiyatlar 2-3 katına çıkmış. Bu şartlarda, insanlar yarınını bile göremezken, kimsenin emeklilik hayalleri kurduğunu düşünmüyorum. Genel olarak, gidilen yol yol değil, bu gidişatın da sonu iyi değil. Verilen emeklere, okunan üniversitelere, harcanan paralara yazık. Saygılar, iyi bayramlar.
  • Basinida cagiralim Ayrica fenomen arkadaslar youtube ve diger mecralarda yayin yapsinlar. Birkac arkadasla beraber ankarayada gidilsin es zamanli bunlarin yaptiklarini anlatalim
  • Memurları %55 maasla.baslatır Muhendisleri memur olarak.istihdam.eder Tam maasa gecmek icin 5 sene bekletir. Sınavlarda atamalarda torpil doner ( Öss de ilk yüze giren muhendis sinavi geçemez iken, 7 tepe üniversitesi mezunu geçebiliyor.) Teknik birimin başına imam müdür atanıyor. Daha neler neler
  • Adamlar açlıktan ölür. Zaten maaşınin yarısıni kiraya veriyor. Ev araba almak gibi bir hayali zaten yok adamın. Bide boyle cigerini sökmek olmaz. Kaldıki bu adamlar mühendis, doktoralı falan adamlar. Lise mezunu degillerki asgari ucrete çalıştıracaksın.
  • Çozum basit, luffthansanın yaptığını yapamazsın ok onlar güçlü devlet, senin yapacağın belli, pegasus ne yapıyorsa bari onu yap. Kabin kokpit yer çalışanı herkese pegasus o konumdaki maaşı ver. Adam piyasa olurunu veriyor daha fazlasını değil, onun altı Pegasus’a bile zarar verir çünkü. Eskiden bizim kabin onlara göre çok çaışıyordu amaartık hepsi eşitlendi. Tüm maaşlar pegasus gibi olsun. Pegasus uçak oranına göre müdür yer çalışanı kokpit kabin istihdam et ve onun verdiği blok boşlarla aynı maaşı ver. Diyelim ki şirket gerçekten çozum üretmeye çalışıyor. Lowcostun yapabildiğini sen bayrak taşıyıcı olarak yap çalışan yine razı gelir
  • Asıl sen ne yapıyorsun, eskiden hafi saçak sopuk sevis yapıyordun, iz pegasus gibi değiliz diyordun, şimdi ne yapıyorsun?
  • Yazık. Şu olanları, THY’nin imam hatipli doymak bilmez tayfasını ve daha kim bilir kimleri ne amaçla doyurmak uğruna eski çalışma arkadaşlarıma( Kokpitten yer personeline) yaptıklarını gördükçe; ve sizlerin hala bir olmanın gücünü farketmeden neleri değiştirebileceğinizi farketmeden birbirinizi kırıp dökmenizi gördükçe diyorum ki: “iyi ki 2 yıl önce hayatımın en isabetli kararını verip hala kalbimde zihnimde iyi bir yere sahipken ayrıldım THY’den.” Dilerim sizin en büyük düşmanınızın yine sizler olduğunu görürsünüz en kısa sürede. Dilerim birbirinize değil asıl sizlere düşman olan haklarınızı alın terinizi gasp edenlere karşı bir olup mücadele edersiniz. Allah hepinizin yolunu açık etsin.
  • THY YÖNETİMİ; PEGASUS GİBİ PART TİME YAP 15 GÜN BOŞ VER YARIM MAAŞ YATIR.MADEMKİ FAZLALIK VAR. AMA SİZİN AMACINIZ TAM AY UÇURUP YÜZDE 30 MAAŞ VERMEK. SİZİN BU YAPTĞIINIZ TEKLİF YÜZDE 70 E YAKLAŞIYOR .ALLAH SİZE AKIL FİKİR VERSİN.EVİME HACİZ GELDİ. AİLEME VE ÇOCUKLARIMA BAYRAMIDA ZEHŞR ETTİNİZ.. KUL HAKKIM SİZ VİCDANSIZLARA HARAM OLSUN. AHİRETTE 2 ELİM YAKANIZDA.
  • Ne emeği verdin? Alıyorsun uçağı oto pilota sonra çay kahve içerek uçuşu tamamlıyorsun bir de daha fazla para hak ediyoruz mu diyorsun?

Türk Hava Yolları (THY) Hava İş Sendikası ike yaptığı görümeden yine uzlaşılamadığını açıkladı.

İşte THY’nin açıklaması
 

Değerli Çalışma Arkadaşlarımız,

Ortaklığımızın tüm şartlarını zorlayarak sergilediği iyi niyetli uzlaşma çabalarına rağmen istihdamın korunması için  zorunlu hale gelen yeni ücret düzenlemeleri ile ilgili uzlaşma henüz sağlanamamış olduğunu duyurmuştuk.

Hava-İş Sendikası ile yapılan hem daha önceki hem de 29-30.07.2020 tarihli görüşmelerde, kısa çalışmanın zorlayıcı sebepten kaynaklı geçici çözüm olarak uygulandığı, bu durumun çalışanlarımızın emeklilik hakedişlerini dahi etkileyen bir durum olduğu, teklif ettiğimiz ücret düzenlemesi hususunda uzlaşma sağlamamız halinde çalışanlarımızı kısa çalışma uygulamasına dâhil etmek istemediğimiz Ortaklığımızca açık bir şekilde ifade edilmiştir.

Ortaklığımızın bu açık beyan ve taahhüdüne rağmen içinde bulunduğumuz bu olağanüstü duruma uygun olduğu değerlendirilen ücret düzenlemeleri hususunda anlaşma sağlanamamış olması sebebiyle, gücümüzün yettiği ölçüde insan kıymetimizi korumak için bir taraftan yasaların ve Ortaklığımızın iç düzenlemeleri çerçevesinde yapabileceklerimizi değerlendiriyoruz.

Bu kapsamda;

- Kapsam dışı çalışanlarımıza ve tüm seviyedeki orta ve üst düzey üst yöneticilerimize, kapsam içi personele uygulanmak üzere Sendika’ya teklif olarak göndermiş olduğumuz ücret düzenlemesi aynen teklif edilmiştir. Bu statüdeki çalışanlarımız 01.08.2020 tarihinden itibaren normal çalışma saatlerine dönerek, kısa çalışma uygulaması kapsamından çıkarılacaklardır.

- Yurt dışında görev yapan yöneticilerimizle daha önce yapılan mutabakat çerçevesinde, Nisan – Temmuz döneminde ücretleri %55 azaltılarak ödenmiştir. 01.08.2020 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni teklif edilen uygulama ile de ücretlerinden %30 seviyesinde kesinti ve yan haklarında düzenleme yapılacak,  1,5 yıl zarfında ikramiye ödemesi yapılmayacaktır.

- Yurt dışında görev yapan mahalli çalışanlarımız bakımından yine çalıştıkları ülkelerin yasalarının ve şartlarının el verdiği ölçüde kısa çalışma, yarı zamanlı çalışma, ücretsiz izin, ücret revizesi gibi düzenlemeler yapılmış ve yapılmaya devam etmektedir. İşçi haklarının çok güçlü olduğu ve katı işçi sendikalarının bulunduğu ülkelerde dahi istihdamın korunması için ciddi kolaylıklar sağlanmış ve işverenlere destek olunmuştur.

- Sendika üyesi kapsam içi çalışanlarımıza da, şu aşamada Sendika ile uzlaşmadan bir ücret düzenlemesi teklif edemediğimizden dolayı işgücümüzün koruması için yine yasaların ve Ortaklığımızın iç mevzuatı çerçevesinde çözüm üretmek zorundayız. Sektördeki birçok havayolunun tercih ettiği en kolay ama en ağır yöntemi gücümüzün yettiği ölçüde bir çözüm olarak hiç aklımıza getirmedik. Bununla birlikte içinde bulunduğumuz olağanüstü döneme uygun olarak işverenlere kısmen veya tamamen ücretsiz izne ayırma hakkını sağlayan düzenlemeyi, çalışanlarımızın aleyhine olacağından tercih etmek istemiyoruz. İçinde bulunduğumuz olağanüstü şartlara uyan yeni ücret düzenlemesi konusunda da bir uzlaşma sağlanamamış olması sebebiyle, çok büyük operasyonel zorluğuna ve İşkur Hizmet Merkezlerinin sınırlı imkânlarına rağmen diğer uygulamalara göre çalışanlarımızın lehine olan kısa çalışma uygulamasına devam etmeyi tercih etmek zorundayız.

Bildiğiniz gibi, kısa çalışma 3 aylık süre ile uygulanabiliyorken Haziran ayı sonunda T.C. Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 1 ay süre ile uzatılmasına karar verilmiş ve akabinde Ortaklığımızca Temmuz ayı içinde kısa çalışma uygulanacağı duyurulmuştu.  Bugün tarihli Resmi Gazetede yayınlanan T.C. Cumhurbaşkanlığı Kararı ile kısa çalışmanın 1 ay süre ile tekrar uzatılmasına karar verilmiştir.

Yukarıda belirttiğimiz gerekçelerle, Ortaklığımız ünitelerinde 01.04.2020 tarihinden itibaren uygulanmakta olan ve bugünkü T.C. Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 1 ay daha uzatılmasına karar verilen kısa çalışma uygulamasının  Ağustos ayında da devam etmesine karar verilmiştir.


Ağustos ayı içerisinde yapılacak çalışma sizlere yöneticileriniz/uçuş programınız vasıtasıyla tebliğ edilecektir.

Yer personeli için çalışmalarımız belirlenen gün ve saatinde mümkün olduğu ölçüde evden / uzaktan kısa çalışma şeklinde devam edecektir.

·         Yer personeli için %50 kısa çalışma oranını (haftalık 22,5 saat) geçmeyecek şekilde planlama yapılacaktır.

·         Uçuş personeli için uçuş frekansları göz önünde bulundurularak planlama yapılacaktır.

Ağustos ayı boyunca evden / uzaktan çalışma yapılacağından normal mesai düzeni için personel servisi hizmeti sağlanmayacaktır.

Kısa çalışma süreci boyunca özel sağlık sigortası ödemesi devam edecektir.

Bunların dışında kalan kısa çalışma ile ilgili önceki dönemdeki uygulamalar aynı şekilde devam edecektir.

Sağlıklı günler dileriz.

İstihdam Başkanlığı
Turkish Airlines

THY ve Hava İş gerilimi devam ediyor; THY’den yeni açıklama

Yorumlar Tüm Yorumlar (206)

işten çıkarma ~ 4 yıl önce
işten çıkarmalar olacakmı ? tam anlamadım onu durmadan açıklama geliyor... anlamış değilim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Emeklilik Hayal ~ 4 yıl önce
Emeklilik yaşı olmuş 65, o yaştan sonra 5-10 sene emekli maaşı alsan ne olur almasan ne olur. Üstelik hangi şirket, senin o yaşa kadar çalışmana müsade ediyor ki ? Maksimum 45 yaşında işten çıkarıldığında, 65 yaşına kadar nasıl geçineceksin bunu düşünen yok. Paran zaten pul olmuş, elinde mızrak bir tarafında yaprak olan ülke bile son üç senede senin parana karşı 2 kat değerlenmiş, senelerce çalışıp para biriktirip tam ev araba alacağım diye düşünürken fiyatlar 2-3 katına çıkmış. Bu şartlarda, insanlar yarınını bile göremezken, kimsenin emeklilik hayalleri kurduğunu düşünmüyorum. Genel olarak, gidilen yol yol değil, bu gidişatın da sonu iyi değil. Verilen emeklere, okunan üniversitelere, harcanan paralara yazık. Saygılar, iyi bayramlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Toplanip ilker aycınin ofisine gidelim ~ 4 yıl önce
Basinida cagiralim Ayrica fenomen arkadaslar youtube ve diger mecralarda yayin yapsinlar. Birkac arkadasla beraber ankarayada gidilsin es zamanli bunlarin yaptiklarini anlatalim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Thy den nefret eediyorum ~ 4 yıl önce
Memurları %55 maasla.baslatır Muhendisleri memur olarak.istihdam.eder Tam maasa gecmek icin 5 sene bekletir. Sınavlarda atamalarda torpil doner ( Öss de ilk yüze giren muhendis sinavi geçemez iken, 7 tepe üniversitesi mezunu geçebiliyor.) Teknik birimin başına imam müdür atanıyor. Daha neler neler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bu sartları.memura uygularsan ~ 4 yıl önce
Adamlar açlıktan ölür. Zaten maaşınin yarısıni kiraya veriyor. Ev araba almak gibi bir hayali zaten yok adamın. Bide boyle cigerini sökmek olmaz. Kaldıki bu adamlar mühendis, doktoralı falan adamlar. Lise mezunu degillerki asgari ucrete çalıştıracaksın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Basit ~ 4 yıl önce
Çozum basit, luffthansanın yaptığını yapamazsın ok onlar güçlü devlet, senin yapacağın belli, pegasus ne yapıyorsa bari onu yap. Kabin kokpit yer çalışanı herkese pegasus o konumdaki maaşı ver. Adam piyasa olurunu veriyor daha fazlasını değil, onun altı Pegasus’a bile zarar verir çünkü. Eskiden bizim kabin onlara göre çok çaışıyordu amaartık hepsi eşitlendi. Tüm maaşlar pegasus gibi olsun. Pegasus uçak oranına göre müdür yer çalışanı kokpit kabin istihdam et ve onun verdiği blok boşlarla aynı maaşı ver. Diyelim ki şirket gerçekten çozum üretmeye çalışıyor. Lowcostun yapabildiğini sen bayrak taşıyıcı olarak yap çalışan yine razı gelir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilot maaslari I-NE-CEK ~ 4 yıl önce
Hakkimizi alicaz
Başını ~ 4 yıl önce
Alma dikkat et
Açıklar mısın? ~ 4 yıl önce
Pilot maaşlarının inmesinden nasıl bi çıkarın var? Bilelim!
Sirkteki fil ~ 4 yıl önce
Sirkteki o gördüğünüz koca koca filleri eğitmek için filler sürekli bağlı tutulur. Koca cüssesiyle gitmek istese de kalın ipi koparamaz . Bunu defalarca dener ama başaramaz ve gün gelir inancını yitirir. Özgürlük artık onun için bir hayaldir. Daha sonra ipler çözülür ve o fil inancını yitirdiği için hiçbir yere gitmez. Bu dayatmacı tutum özgürlüğünü elinden almıştır o koskoca gücün. Hepiniz bir oldugunda gücünüzün yetmeyecegi hiçbir duvar yok önünüzde. İnancınız, özgürlüğünüz elinizden alınmış olsa bile inancınızı hiçbir zaman kaybetmeyin. Gücünüzün farkında olun.
Şuursuz ~ 4 yıl önce
Asıl sen ne yapıyorsun, eskiden hafi saçak sopuk sevis yapıyordun, iz pegasus gibi değiliz diyordun, şimdi ne yapıyorsun?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eski bir meslektaş ~ 4 yıl önce
Yazık. Şu olanları, THY’nin imam hatipli doymak bilmez tayfasını ve daha kim bilir kimleri ne amaçla doyurmak uğruna eski çalışma arkadaşlarıma( Kokpitten yer personeline) yaptıklarını gördükçe; ve sizlerin hala bir olmanın gücünü farketmeden neleri değiştirebileceğinizi farketmeden birbirinizi kırıp dökmenizi gördükçe diyorum ki: “iyi ki 2 yıl önce hayatımın en isabetli kararını verip hala kalbimde zihnimde iyi bir yere sahipken ayrıldım THY’den.” Dilerim sizin en büyük düşmanınızın yine sizler olduğunu görürsünüz en kısa sürede. Dilerim birbirinize değil asıl sizlere düşman olan haklarınızı alın terinizi gasp edenlere karşı bir olup mücadele edersiniz. Allah hepinizin yolunu açık etsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
PERSONEL FAZLAYSA PART TİME UYGULA ~ 4 yıl önce
THY YÖNETİMİ; PEGASUS GİBİ PART TİME YAP 15 GÜN BOŞ VER YARIM MAAŞ YATIR.MADEMKİ FAZLALIK VAR. AMA SİZİN AMACINIZ TAM AY UÇURUP YÜZDE 30 MAAŞ VERMEK. SİZİN BU YAPTĞIINIZ TEKLİF YÜZDE 70 E YAKLAŞIYOR .ALLAH SİZE AKIL FİKİR VERSİN.EVİME HACİZ GELDİ. AİLEME VE ÇOCUKLARIMA BAYRAMIDA ZEHŞR ETTİNİZ.. KUL HAKKIM SİZ VİCDANSIZLARA HARAM OLSUN. AHİRETTE 2 ELİM YAKANIZDA.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kabin Amiri ~ 4 yıl önce
Ne emeği verdin? Alıyorsun uçağı oto pilota sonra çay kahve içerek uçuşu tamamlıyorsun bir de daha fazla para hak ediyoruz mu diyorsun?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ökkeş Aygır ~ 4 yıl önce
Tabi mesela en son Pegasus kazasında otopilotun sorgusu 27 saat sürmüş savcılıkta. Kaptanı göndermişler direkt evine.
Sen sen değilsin ~ 4 yıl önce
Kabin Amiri yazmışsın ama değilsin. Uçucuların arasını açmaya çalışan bir trolsün. Sana yazardım bir şeylerde... zeki kardeşim benim pırıl pırıl maşallah :) ilk kahvemi şeref!!!!ine içeceğim ;) amirime teşekkürlerimi ‘saygılarımla’ sunarak ... biz aynı kaderin parçalarıyız ... sana mutluluklar
X ~ 4 yıl önce
Siz gerçekten kabin amiriyseniz işinizi bırakmanızı tavsiye ederim, zira garsonluktan öteye geçememişsiniz.
Bi sor istersen ~ 4 yıl önce
Kabinden kokpite gelmiş birçok arkadaşınız var, bir de onlara sor bakalım, onlar da senin gibi sanıyordu, autopilota bas ye iç. Öyle miymiş sor anlatsınlar, kabinden gördüğün gibi değil o iş amirim.
cpt 320 ~ 4 yıl önce
Amirim hangi garson sizin kadar maaş alıyor. Şükretceğinize sağa sola laf ediyorsunuz. Ayıp ayıp, utanın biraz.
Ökkeş aygıra ~ 4 yıl önce
Ahahhaha dostum bu senin espri orantısız olmuş Süpersin
Çok iyiydi ~ 4 yıl önce
Valla sesli güldüm
Troleybus ~ 4 yıl önce
Troll bu ya kabin memuru neden bunu yazsin hahahahah iyi guldum ama :) kek ve puskevutte yiyoruz habahahabahah

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000