TCI Kabin İçi Sistemleri A.Ş. küresel havacılık sektörüne üretim ve sertifikasyon sağlayan ilk Türk şirketi oldu.
Türk Hava Yolları, Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. ve TAI ortaklığında kurulan TCI Kabin İçi Sistemleri A.Ş., tasarımı Türk mühendisler tarafından yapılan ilk yerli kabin için mutfağının -galley- ilk üretimini gerçekleştirdi.
TCI Kabin İçi Sistemleri A.Ş., bugün Türk Hava Yolları Teknik A.Ş.’nin VIP Hangar’ında gerçekleşen törenle TCI uçak mutfakları ile donatılmış ilk ticari uçağın teslimini kutladı. Uçak, şubat ayının başında Türk Hava Yolları’na teslim edilen bir Next-Generation (Yeni Nesil) 737-800. Türk Hava Yolları, bu uçağın yanı sıra, yine bu yıl içerisinde TCI uçak mutfaklarıyla donatılmış dokuz uçağın daha teslimini alacak.
Havacılık ve uzay sanayiine yönelik ürünlerin tasarım, üretim ve sertifikasyonunu yapan ilk Türk menşeili havacılık ve uzay şirketi olan TCI, Türkiye’nin havacılık sektöründeki mevcut kabiliyetinin daha da gelişmesine yönelik zemini hazırlamış bulunuyor. Boeing, kurulduğu gün itibariyle TCI Kabin İçi Sistemleri A.Ş.’ne uçak içi ürünler geliştirme konusunda bilfiil destek vermeye devam etmekte. Bu büyük girişim ile TCI, ticari uçak üretiminin hız kazandığı bu dönemde, küresel tedarik zincirine kapasite ve kabiliyette katkı sağlamış bulunuyor.
THY Teknik A.Ş VIP Hangar'da düzenlenen törene başta SHGM Genel Müdür Yardımcısı Haydar Yalçın, Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri Celalettin Yüksel, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, THY Genel Müdürü Temel Kotil, THY Teknik A.Ş. Genel Müdürü İsmail Demir, TCI Yönetim Kurulu Başkanı Turan Erol, TCI Genel Müdürü Ahmet Çağrı Özer ve Boeing Türkiye ve Kuzey Afrika Başkanı Bernard J. Dunn olmak üzere çok sayıda davetli katıldı.
Tanıtım töreninde konuşan Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, “Bu yıl, altyapı çalışmalarına büyük ehemmiyet verdiğimiz bir yıl olarak ön plana çıkıyor. Hizmet kalitemizi artırmak ve küresel havacılık endüstrisine katkı sağlamak öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bu paralelde, özellikle de Türk havacılık endüstrisinin gelişimindeki misyonumuz bizler için tabii ki en önemli motivasyon unsuru. Havacılık sanayiinde aktif rol üstlenmek ve lojistik destek almak için kurduğumuz şirketlerden biri de TCI Kabin İçi Sistemleri A.Ş. Kabin içi mutfak ünitesi imalâtı yapan şirketimiz, uluslararası standartlarda üretim yapan ve yakın gelecekte bulunduğu faaliyet alanının etkin markalarından biri olarak değerlendirilecek yüksek potansiyelli bir ortaklık. Bugün, bu törenle TCI kabin içi mutfakları ile donatılmış ilk ticari uçağımızın teslimini kutluyoruz. Şubat ayının başında filomuza katılan Boeing Next-Generation 737-800 tipi bu uçağın yanı sıra bu yıl içerisinde TCI uçak mutfaklarıyla donatılmış dokuz uçak daha teslim alacağız” dedi.
Tanıtım töreninin ardından basın mensuplarına konuşan Topçu, "3. Havalimanı'nın zaten Türkiye'nin bir ihtiyacı olduğu ve THY'nin bu havalimanıyla rekabeti daha yukarı çekeceği konusunda bir tereddütümüz yok. ama biz şuanda Atatürk Havalimanı'nda operasyonlarımızı yapma yönünde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2017 ve sonrasında inşallah yeni havalimanında daha rahat bir ortamda çalışacağız" şeklinde konuştu.
Türk Hava Yolları'nın bugün itibariyle filosunda 242 uçağı bulunduğunu söyleyen THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, "Şipariş edilmiş 262 uçağımız daha var. Her ay yenisi geliyor. Geniş gövdeli uçaklarımız da 2016 sonu itibariyle de filoya katılmış olacak. 2016 yılının sonun da filomuzdaki geniş gövdeli uçakların sayısı 85'in üzerinde olacak. Türk Hava Yolları, 2020 yılında 400 uçağı aşkın bir filoyla Avrupa'nın en önemli havayolu şirketlerinden biri haline gelecek. Dünya havacılığı küçülürken THY, yüzde 20 civarında bir büyümeyle yoluna devam ediyor. Zaten şuanda taşıdığımız yolcu sayısıyla Avrupa'da ikinci sıraya yerleştik. Lufthansa'yı da zorluyoruz. İnşallah biz İstanbul'un potansiyelini de kullanarak daha çok uçacağımız nokta var. Filomuza katılacak uçakları da düşünürsek; İstanbul, dünyanın en önemli hublarından biri olacak" dedi.
İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMLİ BİR GÖSTERGESİ
“Bu büyük girişim, Boeing ile Türk havacılık ve uzay sanayii arasındaki derin ve büyümekte olan işbirliğinin önemli bir göstergesidir.” diyen Boeing Türkiye ve Kuzey Afrika Başkanı Bernard J. Dunn sözlerine şöyle devam etti:
“Havacılık ve uzay alanında üretim yapmak, mevzuata uygunluk ve sertifikasyon açısından zorlu bir iştir. TCI tarafından uçak mutfaklarının tasarımının, üretiminin ve sertifikasyonunun üç yıl gibi kısa bir sürede tamamlaması; ürünlerinin yanı sıra çalışanlarının da kalitesini gözler önüne sermektedir.”
“TCI olarak değerli ortağımız Boeing ve değerli pay sahiplerimiz Türk Hava Yolları, Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. ve TAI ile işbirliğimizin özeti güven, vizyonerlik ve takım ruhu” diyen TCI Kabin İçi Sistemleri A.Ş. Genel Müdürü Ahmet Çağrı Özer sözlerine şunları da ekledi; “Bu önemli işbirliği ile küresel ölçekli bir kabin içi üretim şirketi olmak için gereken mükemmelliğe ulaşma yolunda, dinamizmimizi ve mükemmeliyetçiliğimizi, Boeing’in deneyimi ile birleştiriyoruz. Bu ortak çaba ile bir kez daha, Türk insanına teknoloji ve yenilik getirmede lider üretici olma yolunda gereken istek ve motivasyonu sağlamış bulunuyoruz.”
Kabin içi mutfaklar, depolama ve yiyecek servisinin ötesinde, havayolu şirketlerine verimlilik, iç tasarım ve konfor üzerinden müşteri deneyimini farklılaştırma olanağı da sunmakta. Uçak içi tamamlayıcı unsurların farklı bir tedarikçisi daha olması, artan ticari uçak talebini karşılamak üzere küresel tedarik zincirinin kapasitesini artırırken, uçak müşterileri için daha çok seçenek ve esneklik sağlıyor.
Facebook Yorum