26 Ekim 2008, Pazar 07:10:07

THY, uçaklarına kelepçe koyacak

Türk Hava Yolları (THY), uçuş sırasında alkol dahil çeşitli nedenlerle kontrol edilemeyecek hale gelen yolcular için uçaklarına kelepçe koyuyor.
  • Kuraldışı yolcuyu etkisiz hale getirme konusunda eğitilmiş öğretmenlerden biri olarak bazı yazılan yorumlar çok anlamsız ve yersiz buluyorum. Bunu uygulamakta olan birçok havayolu şu anda mevcut.THY açısından en büyük belirsizlik ekibin yolcuya karşı korunması idi, ki bu da halloluyor.(örn: kuraldışı yolcu milletvekili ise??) Herkes uçakta başka insanların hayatını tehlikeye atmadan uçmayı öğrenecek veya bunun riski en aza inecek. En azından biz elimizden geleni yapacağız. sevgiler...
  • buyrun gelin bir bizim gorevli oldugumuzu ucuslara, sonra bir de olay cıkartın bakalım, nasıl takılıyormus kelepçe..
  • ya yorumlarda komedi haberde komedi.komediyenlere konu çıkıyo bu tip haberler yüzünden.yakında cem yılmazdan bu haberin en doğru yorumunu alırsınız ama nerenizle gülersiniz veya nasıl bilinmez....
  • TK nin degil hic bir Türk havayolu sirketinin kabin elemani yolcuya kelepce takamaz denemesi bedava bakalim kelepciyi takmak istedikleri hele birde sarhos yolcu ise kabin ekibine bakalim ne..! takacak. Ister yayinlayin ister yayinlamayin..Saygilar
  • KELEPCEMİ:) YA KELEPCE TAKILMAK İSTEYEN KİŞİ ŞÖYLEEEE ELİNİN TERSİYLE YARADANA SIĞINIP BİR ÇAKARSA KABİN EKİBİNE NE OLUR SİZCE:)
  • sen kabin ekibini sadece yiyecek içecek servisi yapan insanlar olarak görüyorsan bravo sana.hiçbirşey olmaz. gayet güzel takarlar kelepçeyi. istersen uçakta bir olay çıkarda hep beraber görelim takılıyormu takılmıyormu
  • THY yönetimi Arka Sokaklar dizisini fazla izlemişler sanırım.Kelepçe takmak hosteslerin becerebileceği bir iş mi?Kelepçe takacam derken çıkabilecek olayları hep beraber görürüz.

Kelepçenin sorunlu kişiye takılması için eğitim çalışmalarına da başlandı. Kabin memurları ya da pilot tarafından kelepçe takılması konusundaki eğitimlerde, sorun çıkaran yolcuya zarar verilmeden bu işlemin gerçekleşebilmesi için değişik teknikler üzerinde çalışmalar yapılıyor.

Yaşanan son uçak kaçırma girişiminden sonra hızlandırılan kararla ilgili olarak adının açıklanmasını istemeyen bir THY yetkilisi, "Aşırı alkolden genellikle büyük sorun çıkıyor. Bazen de yolcunun yerde belli olmayan akli denge ile sağlık sorunları, yukarıda tetikleniyor. Bu gibi durumlarda kapılara saldıran yolcularla bile karşılaşıyoruz. Yolcuyu kollarına girip tutsak bile sakinleştirmek imkansız hale geliyor. Birçok havayolunda olduğu gibi biz de kelepçe uygulamasına karar verdik" dedi.

Sorunlu yolcunun koltuğa kelepçelenmesi ya da iki elinin kelepçelenerek sakinleştirilmeye çalışılması daha güvenli bulunuyor. Uluslararası havacılık otoriteleri de bu konuda havayollarına kelepçe kullanım izni veriyor. THY yetkilisi, "Kuşkusuz kelepçe özgürlüğü kısıtlayıcı bir şey. Ve bu yetki kolluk kuvvetlerine ait. Ama yerden 10 bin metre yüksekte başka yolcuların da yaşamı söz konusu olunca, yukarıdaki uygulamada toleranslar değişiyor. Umarız hiçbir yolcumuz için bunu uygulamak zorunda kalmayız ama pilotun da onayı ile kabin ekiplerimiz gerektiğinde bu işlemi yapacaklar" diye konuştu.

THY’nin Antalya-St.Petersburg seferi yapan uçakta aşırı alkollü olan ve daha öncede katıldığı protesto eylemlerinden tanınan kişinin uçakta sadece "Benim istediğim yere gideceksiniz" dediği, aslında uçak kaçırma eylemi planlamadığı ama alkolün etkisi ile doğan bu davranışın alarm verilmesine yol açtığı belirtiliyor.

Bu olaydan sonra bu tür yolcuların kontrol altında tutulması, kapılara hücum etmesinin engellenmesi için kelepçe yöntemi gündeme geldi. THY birçok havayolu şirketi gibi önümüzdeki haftalarda uçaklarına kelepçe koyacak ve kullanma ile ilgili olarak kabin memurları ile pilotlara sınırları belirlenmiş yetki tanıyacak.

İKİ TÜRLÜ KELEPÇE VAR

Amerika, Avrupa, Uzakdoğu’daki birçok havayolu şirketinin uçaklarında uzun yıllardır kelepçe bulunuyor. Genellikle iki tür kelepçe kullanılıyor.

Plastik olan ve elektrikçiler tarafından kabloların toplanmasında da yararlanılan kelepçeler kabin ekiplerinde bulunuyor. Son yıllarda bu tür kelepçeler kolluk kuvvetleri tarafından da sıklıkla kullanılıyor. Hafif ve taşıması kolay olması, plastikten imal edilmesi ve yüksek dayanıklılığı nedeniyle bu tür kelepçeler tercih ediliyor.

Ayrıca bazı ülkelerin havacılık otoriteleri, kokpitte de metal kelepçenin bulunmasını istiyor.

Birçok havayolu şirketi, ele takılan plastik kelepçelerin yanı sıra olay çıkartan yolcuyu tam olarak etkisiz hale getirip kontrol altına almak için ayaklara takılan ve koltuğa bağlamak için özel kemerler de kullanılıyor.

Kurallar gereği kelepçelenen yolcu, uçağın inip güvenliğin gelmesine kadar çözülmüyor.

Olay çıkartan yolcular havayollarının "kara listesi"ne alınarak bir daha o şirkette uçmasına izin verilmiyor.

Son yıllarda olaylarda artış var. ABD’de ortalama her yıl 120 ila 150 olay polise intikal ediyor.

Caydırıcılığın yükselmesi için bu tür olaylarla ilgili cezaların artırılması planlanıyor.

Hürriyet

THY, uçaklarına kelepçe koyacak

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

yazık... ~ 15 yıl önce
Kuraldışı yolcuyu etkisiz hale getirme konusunda eğitilmiş öğretmenlerden biri olarak bazı yazılan yorumlar çok anlamsız ve yersiz buluyorum. Bunu uygulamakta olan birçok havayolu şu anda mevcut.THY açısından en büyük belirsizlik ekibin yolcuya karşı korunması idi, ki bu da halloluyor.(örn: kuraldışı yolcu milletvekili ise??) Herkes uçakta başka insanların hayatını tehlikeye atmadan uçmayı öğrenecek veya bunun riski en aza inecek. En azından biz elimizden geleni yapacağız. sevgiler...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 15 yıl önce
buyrun gelin bir bizim gorevli oldugumuzu ucuslara, sonra bir de olay cıkartın bakalım, nasıl takılıyormus kelepçe..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
flyes ~ 15 yıl önce
ya yorumlarda komedi haberde komedi.komediyenlere konu çıkıyo bu tip haberler yüzünden.yakında cem yılmazdan bu haberin en doğru yorumunu alırsınız ama nerenizle gülersiniz veya nasıl bilinmez....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
flymenn ~ 15 yıl önce
TK nin degil hic bir Türk havayolu sirketinin kabin elemani yolcuya kelepce takamaz denemesi bedava bakalim kelepciyi takmak istedikleri hele birde sarhos yolcu ise kabin ekibine bakalim ne..! takacak. Ister yayinlayin ister yayinlamayin..Saygilar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tahsin ~ 15 yıl önce
KELEPCEMİ:) YA KELEPCE TAKILMAK İSTEYEN KİŞİ ŞÖYLEEEE ELİNİN TERSİYLE YARADANA SIĞINIP BİR ÇAKARSA KABİN EKİBİNE NE OLUR SİZCE:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
legend'e ~ 15 yıl önce
sen kabin ekibini sadece yiyecek içecek servisi yapan insanlar olarak görüyorsan bravo sana.hiçbirşey olmaz. gayet güzel takarlar kelepçeyi. istersen uçakta bir olay çıkarda hep beraber görelim takılıyormu takılmıyormu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
legend ~ 15 yıl önce
THY yönetimi Arka Sokaklar dizisini fazla izlemişler sanırım.Kelepçe takmak hosteslerin becerebileceği bir iş mi?Kelepçe takacam derken çıkabilecek olayları hep beraber görürüz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000