28 Kasım 2019, Perşembe 16:25:39

THY uçağında o gece neler yaşandı?

Türk Hava Yolları'nın Kurumsal Emniyet Başkanlığı, Odessa'da pistten çıkan uçak ile ilgili ilk tespitlerini yaparak, olası benzer durumlara karşı bilgilendirme raporu hazırladı.
  • Miami ist. Donusu 10 yakin kontuardan hepsi kapali 1 acik ondada pakistanli bir kadin.kalkisa 1 saat 20 dak vardi alinmadik tamam gec geldik ama ingilizce bilmesek o gestopo kilikli kadinla nasil anlasacaktik.kaldiki onun ingilizcesi berbatti. Gun 3.6.2019 20.45pm ucagi Netice.Thy nin 10 firin ekmek yemesi lazim.
  • Acil cikis koltuğuna oturanlara koltukta oturmanin mesuliyetini ve kapimin nasil acilacagini daha kapsamli bir sekilde anlatmalilar goerevli arkadaslarim acil cikista defalarca yolculuk yaptim ama panik halinde kapiyi nasil acarim bilmiyorum ..
  • Özel sektörde satış uzmanlığı yapmaktayım satış olsun isguvenligi disiplin ile ilgili aldığımız eğitimlerin haddi hesabı yok ama maalesef ki iş uygulama kısmına gelince insan ne kadar dikkat ederse etsin bir anlık panik halinde hatalar yapilabilmektedir yorumlardan yola cikacak olursak kabin memuru arkadaslara garson muamelesi yapan yolcularin memur arkadaşların kendi fikirlerinin öneminin olmadığını benimsetmesi zamanla memur arkadaşlarda özgüven eksikliği yaratmistir bunun neticesinde acil durumlarda yolcuları yönlendirme yetileri yetersiz kalmıştır Her iş disiplin içerisinde olması gerektiği gibi yapılmalıdır bütün aksilikler birşey olmaz demek ile başlar Kabinin yetkisi memurda olmalıdır Uçaklar ego tatmin edilecek yerler değildir Her mesleğe saygı duymaliyiz Saygılar
  • Pist bozuksa yapacak birşey yok
  • Ön iniş takımının katlanmasıyla toprak zemine çıkarak hareket kabiliyetini kaybeden bu uçağın kurtarılması için, DHMİ ARFF ekipleri uçak kurtarma teçhizatı ile birlikte gece 03:00 da hızlı bir şekilde Odessa havalimanına intikal etmiştir. Ve 2 saat gibi bir sürede uçak kurtarma işlemi başarıyla gerçekleştirilerek havalimanı tekrar hizmete açılmıştır. DHMİ de toplam 4 adet uçak kurtarma teçhizatı bulunmaktadır. Bu teçhizatlar İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, Antalya ve Erzurum havalimanında muhafaza edilmektedir. Bu zamana kadar ARFF ekiplerimiz tarafından, yurticinde Trabzon; yurtdışında Katmandu/Nepal, Pristina/Kosova, Odessa/Ukrayna havalimanında başarıyla uçak kurtarma operasyonları gerçekleştirilerek DHMİ ve dolayısıyla Ülkemiz büyük bir prestij kazanmış, dünyada örnek gösterilen bir teşkilat haline gelmiştir. ARFF ekiplerimiz dünya genelinde her türlü kurtarma operasyonu gerçekleştirecek bilgi birikimine ve yeterli teçhizata sahiptir. Bu durum her ne kadar pek bilinmese de, ARFF birimlerinin yangın söndürme eyleminin dışında birçok görevi bulunmakta ve bunları başarıyla gerçekleştirmektedir. Ayrıca ARFF bünyesinde; Uçak yangın Simülatörü, Araç Kullanma Simülatörü, Temel Taktik Uzaktan Eğitim sistemi vb. gibi uluslararası camiada ses getiren ve Ülkemizi gururlandıran projelere sahiptir.
  • Thy nin tavsiyeler kısmı ekibin zaten yapmış olduklarıdır. Bundan sonrakiler için yol gösterici olsun diye vurgulanmak istemişler! Bi de her defasında buraya şirket içi bültenleri haberleri satan arkadaşlar bir gün atılacaksınız ve zerrece içimiz yanmayacak size!!PeSss!!!
  • Pas yolcu olarak bilgi verin diyorlar akademiden daha dün çıkan eleman tatil dönüşünde (tatil bu görev değil) amele yanığıyla 10 yıllık kabin memur/amirin checkin sırasında önüne geçiyor önce bu uygulamaya son verin herşey adaletlice olmalı ki işler tıkırında yürüsün
  • Ender değil her Zaman rastladığımız bir durum kabin bagajları için maksimum 5 kg geçmemesi gerekir. Uçağın güvenli iniş kalkış yapması ve yolcuların güvenliği herşeyden üstün tutulması gerek..
  • Acil çıkış kapısına para vereni oturt, kabin memurlarına üniforma yerine kostüm ver, kaç kiloluk bagajları kabine yollat, yolcuyu uçaģın emniyetin güvenliğin ve memnuniyetin kısacası herşeyin efendisi muamelesine alıştır, vasifsızlardan pilot yap, sonra? Sonrası allah kerim, Allaha emanet, kader de geç, pöf
  • Bravo valla zaten butun suc kabine alinan hayvan zaten her ucusta 1hayvan ucar.Butun dunya hayvan ucuruyor ..boyle cahil insanlarimiz var

Türk Hava Yolları'nın Kurumsal Emniyet Başkanlığı, Odessa'da pistten çıkan uçak ile ilgili ilk tespitlerini yaparak, olası benzer durumlara karşı bilgilendirme raporu hazırladı.

AirportHaber'in ulaştığı ve kazaya ilişkin incelemelerin sürdüğü belirtilen raporda, olay anında neler yaşandığı ve alınacak tedbirler sıralandı. Kaza anında şiddetli sarsıntılar hissedildiği, hiçbir elektrikli sistemin çalışmadığı ve bazı yolcuların panikle ayağa kalktığı vurgulandı.

Elektrikli sistemlerin çalışmaması nedeniyle kaptan pilot ile kabin amirinin yüz yüze iletişim kurduğu ve tahliye kararının bağırarak verildiği ifade edildi.

Olay anına ilişkin ilk tespitler:

OLAY NASIL OLDU?

2 uçuş ekibi, 4 kabin ekibi ve 134 yolcu ile İstanbul’dan kalkış yapan 737-800 uçağı Odessa meydanındaki kötü hava şartları sebebi ile bir kez pas geçtikten inişe geçer ve iniş sonrası pistten çıkar. Ön iniş takımı kırılan uçak sorumlu kaptan kararı ile tahliye edilir. İkisi tekerlekli sandalye ile uçağa gelen yolcular olmak üzere 134 yolcunun yaralanmadan tahliyesi gerçekleştirilir.

PİSTTEN ÇIKTIKTAN SONRA NELER YAŞANDI?

*Uçak piste teker koyduktan hemen sonra şiddetli sarsıntılar hissedilmiştir. Bu sarsıntılar sırasında kabin ekibi, istasyonlarında kemerleri bağlı olmalarına rağmen savrulduklarını ifade etmişlerdir. Sarsıntıların şiddeti ile kabinde 6 adet baş üstü dolabı açılmış, 11 kapı yanındaki katlanır trolley dolabının kapısı açılmış trolley yerinden çıkmış, arka galleyde bulunan bar trolleyinin stopperları açılmış ve 1R kapısındaki bölgede bulunan oksijen maskesi düşmüştür.
*Baş üstü dolaplarında çok fazla el bagajı olduğu, İstanbul’da kabine sığmayan el bagajlarının kargoya indirildiği belirtilmiştir.

*Hiçbir elektrikli sistemin çalışmaması sebebi ile PA veya interphone ile iletişim sağlanamamıştır.
*Uçak içinde duman gözlemlenmiştir.

*Uçak durduktan sonra panikle ayağa kalkan yolcular olmuş; PA çalışmadığı için KA bağırarak yolculara yerlerinde kalmaları için uyarı anonsu yapmıştır.
*Kokpitle ilk iletişim Interphone çalışmadığı için yüz yüze gerçekleştirilmiş sorumlu kaptan tahliye kararını kabin amirine iletmiştir.

*KA Tahliye kararını arkaya bağırarak iletmiştir.

*1L/R ve 21 kapılarından tahliye gerçekleştirilmiş, 2R kapısı dış şartlar gözlemlenemediği için açılmamıştır.

*İstanbul'da yerde acil çıkış pencerelerinde oturan yolculara brifing yapılmış olmasına rağmen acil çıkış pencereleri yolcular tarafından açılmamıştır.
*1R ve 2L kapıları sorunsuz açılmasına rağmen 1L kapısı çok zor açılmış, slide şişmeye başladıktan sonra rüzgar sebebi ile uçmuş sonra düzelerek tahliyeye engel bir durum oluşturmamıştır.

*2L kapısı açılıp slide şiştikten sonra KM1 kapıdan ayrılarak yolcunun kendisini görebilmesi için galley bölgesine gelerek -Come this Way- komutu vermiştir.
*Tahliye esnasında “Leave Everything Come This Way" komutu verilmiş olmasına rağmen yolcular el bagajlarını yanlarına almak istemiş yolculara vücut dili de kullanılarak “No Luggage” şeklinde komut verilmiştir.

*Tahliye esnasında kadın kabin ekiplerimizin kepleri rüzgar sebebi ile önce yüzlerine doğru düşmüş düzeltmeye çalıştıklarında da geriye doğru çıkmış olup, kepleri çıkarmak zorunda kalmışlar.

*Tüm yolcular tahliye olduktan sonra kabin kontrolü yapılmış ve megafon, el fenerleri ve ilk yardım çantası da alınarak kabin ekibi de tahliye olmuştur.
*Dışarıda kalabalığın kontrolünü sağlamak için itfaiye ekiplerinden yerel dilde megafon ile anons yapılması istenmiştir.

*Yolcuların yaralanmadan tahliye oldukları kontrol edildikten sonra yolcular terminale alınmış ekip 3 saat boyunca uçağın yanında otobüste bekletilmiştir.

*Ekip, uçağın yanından ayrılmadan önce ilkyardım çantası ve megafonu yerlerine bırakmaları için uçağa gönderilmiştir.


THY'nin hazırladığı ilk tavsiyeler:

Olayın tüm operasyonel yönleriyle incelenmesi devam etmekte olup, Kurumsal Emniyet Başkanlığı Kabin Ekiplerine aşağıdaki uygulamaları tavsiye etmektedir:

- Alçalma anonsu ile birlikte kabin, galley toplanmalı ve en kısa sürede kabin hazır raporu maddeleri eksiksiz uygulanarak kabin amirine bilgi verilip istasyonlarda bağlı bulunulmalıdır.

- Kabin ekipleri istasyonlarında bağlanırken olası bir yaralanmanın önüne geçmek için kemerlerinin doğru bağlandığından ve uygun iniş pozisyonu aldıklarından emin olmalıdır.

- Her iniş kalkış sonrası yaşanbilecek acil bir duruma karşı zihinsel hazırlık yapılmalıdır.

- Uçağa gelen kabin bagajları gözlemlenmeli baş üstü dolaplarına sığmayan bagajların yer personeli koordinesi ile kargoya indirilmesi sağlanmalıdır.

- Baş üst dolaplarının tam kapandığından emin olunmalıdır.

- Galleylerin her iniş kalkış öncesi emniyete alındığından emin olunmaldır

- Pas yolcu olarak gerçekleştirilen uçuşlarda olası bir acil durumda yardım etmek için kabin ekibine bilgi verilmelidir.

- Tahliyede amaç en kısa sürede yolcunun uçaktan emniyetli bir şekilde ayrılmasını sağlamak olduğundan yolcuya pozitif komutlar verilmeli, dil problemi yaşanıyorsa yolcunun anlayabileceği şekilde vücut dili kulanılmalıdır. 

- Sorumlu olduğunuz çıkışa yönelen yolcu yok ise yolcunun dikkati çekilerek o çıkışa yönlenmesi sağlanmalıdır.

- Yaşanabilecek acil olaylar sonrası uçağın düzlemsel konumu farklı olabileceğinden dış şartlar mutlaka gözlemlenmeli, kapı açıldıktan sonra da slide'ın yere temas ettiğinden emin olunduktan sonra tahliyeye başlanmalıdır..

- Kalabalığın kontrolü sağlanırken mümkün olduğunca net pozitif cümleler kullanılmalı, otoriter bir ses tonu ile hitap edilmelidir.

- Başarılı bir tahliye yapabilmek için pas yolcuların ve özel durumlu yolcuların yerleri tüm kabin ekibi ile paylaşılmalıdır.


©AirportHaber

THY uçağında o gece neler yaşandı?

Yorumlar Tüm Yorumlar (72)

Cengi ~ 4 yıl önce
Miami ist. Donusu 10 yakin kontuardan hepsi kapali 1 acik ondada pakistanli bir kadin.kalkisa 1 saat 20 dak vardi alinmadik tamam gec geldik ama ingilizce bilmesek o gestopo kilikli kadinla nasil anlasacaktik.kaldiki onun ingilizcesi berbatti. Gun 3.6.2019 20.45pm ucagi Netice.Thy nin 10 firin ekmek yemesi lazim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bayram BAYRAM ~ 4 yıl önce
Acil cikis koltuğuna oturanlara koltukta oturmanin mesuliyetini ve kapimin nasil acilacagini daha kapsamli bir sekilde anlatmalilar goerevli arkadaslarim acil cikista defalarca yolculuk yaptim ama panik halinde kapiyi nasil acarim bilmiyorum ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sıradan bir vatandaş ~ 4 yıl önce
Özel sektörde satış uzmanlığı yapmaktayım satış olsun isguvenligi disiplin ile ilgili aldığımız eğitimlerin haddi hesabı yok ama maalesef ki iş uygulama kısmına gelince insan ne kadar dikkat ederse etsin bir anlık panik halinde hatalar yapilabilmektedir yorumlardan yola cikacak olursak kabin memuru arkadaslara garson muamelesi yapan yolcularin memur arkadaşların kendi fikirlerinin öneminin olmadığını benimsetmesi zamanla memur arkadaşlarda özgüven eksikliği yaratmistir bunun neticesinde acil durumlarda yolcuları yönlendirme yetileri yetersiz kalmıştır Her iş disiplin içerisinde olması gerektiği gibi yapılmalıdır bütün aksilikler birşey olmaz demek ile başlar Kabinin yetkisi memurda olmalıdır Uçaklar ego tatmin edilecek yerler değildir Her mesleğe saygı duymaliyiz Saygılar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Km ~ 4 yıl önce
Her mesleğe.. Elimizden geldiğince içtence kendi evimize misafir eder gibi karşılıyoruz o yolcuları çünkü misafirperverlik mesleğimizin bi bölümü ve severek yapıyorız ama bi selam’ı bile vermeyip 5 dk sonra kabinin içinde, görevim daha olmadığı halde uslupsuz bi tavırla al bu bagajı koy yukarı, chime a basıp al ceketimi yukarı koy diyen yolcu,burnunu sildiği mendili elime bırakan adam ,bagajıma yer yok diyip koridora bırakıp banane ne isterlerse yapsınlar diyeyerek başıran adam ve nicesi.. ve malesef sadece türk. Keşke birbirimize biraz daha saygılı olsak.
Km ~ 4 yıl önce
Her mesleğe.. Elimizden geldiğince içtence kendi evimize misafir eder gibi karşılıyoruz o yolcuları çünkü misafirperverlik mesleğimizin bi bölümü ve severek yapıyorız ama bi selam’ı bile vermeyip 5 dk sonra kabinin içinde, görevim daha olmadığı halde uslupsuz bi tavırla al bu bagajı koy yukarı, chime a basıp al ceketimi yukarı koy diyen yolcu,burnunu sildiği mendili elime bırakan adam ,bagajıma yer yok diyip koridora bırakıp banane ne isterlerse yapsınlar diyeyerek başıran adam ve nicesi.. ve malesef sadece türk. Keşke birbirimize biraz daha saygılı olsak.
Metin ~ 4 yıl önce
Pist bozuksa yapacak birşey yok

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ARFF ~ 4 yıl önce
Ön iniş takımının katlanmasıyla toprak zemine çıkarak hareket kabiliyetini kaybeden bu uçağın kurtarılması için, DHMİ ARFF ekipleri uçak kurtarma teçhizatı ile birlikte gece 03:00 da hızlı bir şekilde Odessa havalimanına intikal etmiştir. Ve 2 saat gibi bir sürede uçak kurtarma işlemi başarıyla gerçekleştirilerek havalimanı tekrar hizmete açılmıştır. DHMİ de toplam 4 adet uçak kurtarma teçhizatı bulunmaktadır. Bu teçhizatlar İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, Antalya ve Erzurum havalimanında muhafaza edilmektedir. Bu zamana kadar ARFF ekiplerimiz tarafından, yurticinde Trabzon; yurtdışında Katmandu/Nepal, Pristina/Kosova, Odessa/Ukrayna havalimanında başarıyla uçak kurtarma operasyonları gerçekleştirilerek DHMİ ve dolayısıyla Ülkemiz büyük bir prestij kazanmış, dünyada örnek gösterilen bir teşkilat haline gelmiştir. ARFF ekiplerimiz dünya genelinde her türlü kurtarma operasyonu gerçekleştirecek bilgi birikimine ve yeterli teçhizata sahiptir. Bu durum her ne kadar pek bilinmese de, ARFF birimlerinin yangın söndürme eyleminin dışında birçok görevi bulunmakta ve bunları başarıyla gerçekleştirmektedir. Ayrıca ARFF bünyesinde; Uçak yangın Simülatörü, Araç Kullanma Simülatörü, Temel Taktik Uzaktan Eğitim sistemi vb. gibi uluslararası camiada ses getiren ve Ülkemizi gururlandıran projelere sahiptir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bi kere de doğru okuyun!! ~ 4 yıl önce
Thy nin tavsiyeler kısmı ekibin zaten yapmış olduklarıdır. Bundan sonrakiler için yol gösterici olsun diye vurgulanmak istemişler! Bi de her defasında buraya şirket içi bültenleri haberleri satan arkadaşlar bir gün atılacaksınız ve zerrece içimiz yanmayacak size!!PeSss!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kabin Amiri ~ 4 yıl önce
Pas yolcu olarak bilgi verin diyorlar akademiden daha dün çıkan eleman tatil dönüşünde (tatil bu görev değil) amele yanığıyla 10 yıllık kabin memur/amirin checkin sırasında önüne geçiyor önce bu uygulamaya son verin herşey adaletlice olmalı ki işler tıkırında yürüsün

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sami Soydemir ~ 4 yıl önce
Ender değil her Zaman rastladığımız bir durum kabin bagajları için maksimum 5 kg geçmemesi gerekir. Uçağın güvenli iniş kalkış yapması ve yolcuların güvenliği herşeyden üstün tutulması gerek..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tarih Tarih ~ 4 yıl önce
Acil çıkış kapısına para vereni oturt, kabin memurlarına üniforma yerine kostüm ver, kaç kiloluk bagajları kabine yollat, yolcuyu uçaģın emniyetin güvenliğin ve memnuniyetin kısacası herşeyin efendisi muamelesine alıştır, vasifsızlardan pilot yap, sonra? Sonrası allah kerim, Allaha emanet, kader de geç, pöf

Yanıtla

Kalan karakter 1000
H.pol ~ 4 yıl önce
Bravo valla zaten butun suc kabine alinan hayvan zaten her ucusta 1hayvan ucar.Butun dunya hayvan ucuruyor ..boyle cahil insanlarimiz var

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000