11 Şubat 2009, Çarşamba 08:50:36

THY UÇAĞINDA BÜYÜK PANİK

Türk Hava Yolları uçağında 17 Ocak'ta yaşanan olay, yolcuların anlatımı üzerine ortaya çıktı.
  • thy beğenmeyenlere sürekli olarak belden aşağıya vuranlara itina ile duyurulur.İnceleyin bizim dışımızda insanlar ne kadar gurur duyduklarını görün. http://www.airliners.net/aviation-forums/trip_reports/read.main/140456/
  • B738 rumuzlu arkadas bilmiyorsan ogren 737-800 ucaklarina B738 denir
  • elektrik kesildi ve motor sustu! 15 sn sonra elektrik geri geldi ve uçak irtifa kazanmaya başladı.! susan motor 15 snde takat kazana biliyor! PES ki ne pess. hatta yuh!
  • THY BU İŞİN DOĞRUSUNU VEDE DOSDOĞRUSUNU HİÇBİR ŞEY SAKLAMADAN HEMEN AÇIKLAMALIDIR.HABER ZIRVALARLA DOLUDUR.ARTIK EN KÜÇÜK OLAYLAR BİLE HEMEN DUYULUYOR.YALAN YANLIŞ YAZILIYOR.BİNLERCE KİŞİ DE OKUYOR. THY HALKLA İLİŞKİLER VE BASIN SERVİSİNİN DAHA CİDDİ VE DAHA ÇOK ÇALIŞMASI GEREKİYOR.
  • yabancı doktor gibi yabancı mühendis getirin bakalım ne halt yiyecekler. akp nin çürümüş zihniyetinin kokuşmuş hali.bööööööööö
  • Misafir e çatan misafir, boing ne prosedürü yayınlamışda ahkam kesiyorsun ? Bak espiriyi anlamamışsın da bir de cevap veriyorsun, biz de biliyoruz uçağın elektriğini motordan güç alan jeneratörler üretir, hatta APU da vardır bir tane yedek, MEL e göre 3-2 çalışması lazım ce kategori B yani 3 gündür. Sen asıl yazıyı yazana bak, motorlar durmuş diyor, öyle şey olur mu? motor çalışıyordur da jeneratör çalışmamıştır o kadar. Merak etme bir jeneratör durunca APU deverye koyulur, o da çalışmazsa çalışan son jeneratör kaptan tarafından ( Bunu yapan var merak etme ) OFF edilir, sonra da uçakta elektrik Main Battery den alınır... Yani 30 dk. Main Batarya ile inebilirsin de ....
  • herkes uzun makalaler yazıyor. thy ye büyük bür ceza gelecek galiba
  • bana kalırsa kalktıktan sonra bi şekilde generatorlerin ikiside devre dışı kaldı ( ya bir arızadan ya da pilotlar yanlışlıkla başka bişeyi kapatacaklarına generatorleri kapattılar).. bu olay benim başıma da geldi hem havada hem de takside. gerçekten bütün elektrik kesilince motorlar durmuş gibi çok sessiz bi ortam oluşuyo..
  • kuleden acil durum istenmezse (ki bu bir miktar fazla paraya mal olur + ne olduğu hakkında hesap vermeler de eklenince durum karışır) kule sıraya koyar gayet normal.Ucak neden acil inis izni istemedi acaba.Alcak irtifadan ankaraya devam etmekte kabin basınclama problemi olmazsa gerek olmaz yani problem var ve açıklanmıyor.Haberde motorların bile sustuğu yazıyor YUHH diyorum motor susmuş ama acil bir durum yok yada habercinin hiçbişeyden haberi yok.Muhtemelen motorda hiçbirşey yoktu çünkü hiçbir aklı başında pilot motor arızasıyla 1 saatlik yola devam etmeye karar vermez.
  • Ankara ve İstanbul kulenin gözetimide uçuşuna devam etti demişsiniz. Birincisi kulelerden görsel alan dışındaki uçaklar gözetilemez görülemez. İkincisi hava trafik kontrolörleri sadece kulede çalışmaz radar ofislerinde de çalışır. Üçüncüsü uçuşun çoğunluğu radar kontrolörlerin kontrolündedir. Dördüncüsü havacılıklar ilgili bir yayın kuruluşu olduğunuzu iddea ediyorsunuz ama herşeye kule deyip geçiyorsunuz. Airport kariyer reklamınızda da kontrolör dediğiniz elinde ışıklı ikaz sallayan adam yer harekat (ground operations) çalışanı.

Ankara'ya gitmek üzere İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan saat 22.00'de havalanan TK 160 sefer sayılı B738 tipi yolcu uçağı, dikey tırmanıştan sonra Marmara Denizi üzerinde yatay uçuşa geçti. Bu sırada elektrik tesisatında meydana gelen sorun nedeniyle uçağın ışıkları söndü, motorları sustu.

Uçak ışıkları sönük bir şekilde 15 saniye boyunca planör gibi süzüldü. Pilot bu sırada, "Elektrik bağlantımız kesildi" anonsu yaptı. Yolculardan G.O.'nun ve diğer bazı yolcuların SABAH'a aktardığına göre; kabin görevlilerinden biri soğukkanlılığını koruyamadı ve ağladı. Bu sırada yolcuların bir bölümü de panik yaşadı.

Bazı yolcular, "kelime-i şahadet" getirip dua ederken, bir kısmı soğukkanlılığını korudu. Kısa süre sonra uçağın elektrik tesisatı düzeldi, ışıkları yandı ve tekrar irtifa kazanmaya başladı. Bu sırada pilot, "Sayın yolcularımız, elektronik aygıtlarınızın veya cep telefonlarınızın açık olup olmadığını kontrol ediniz" anonsu yaptı.

ALANA GERİ DÖNDÜ

Kaptan pilot, yolculara uçağı Atatürk Havalimanı'na geri döndüreceği anonsunu yaptı ve geri döndü. 3-4 tur attıktan sonra pilot, kulenin havalimanındaki trafik yoğunluğunu gerekçe göstererek iniş izni vermediğini söyledi ve alçak irtifada Ankara'ya devam edeceklerini anons etti.

Uçak, daha sonra İstanbul ve Ankara kulelerinin gözetiminde alçak irtifada Ankara Esenboğa'ya uçuşuna devam etti ve normal iniş yaptı. Türk Hava Yolları Basın Sözcülüğü, uçuşla ilgili sorumuz üzerine, "Araştırdık, kaptanla da konuşuldu. Bu uçuşta olağanüstü herhangi bir durumun yaşanmadığı iletildi" açıklamasını yaptı.

Sabah

THY UÇAĞINDA BÜYÜK PANİK

Yorumlar Tüm Yorumlar (20)

Misafir ~ 15 yıl önce
thy beğenmeyenlere sürekli olarak belden aşağıya vuranlara itina ile duyurulur.İnceleyin bizim dışımızda insanlar ne kadar gurur duyduklarını görün. http://www.airliners.net/aviation-forums/trip_reports/read.main/140456/

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
B738 rumuzlu arkadas bilmiyorsan ogren 737-800 ucaklarina B738 denir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
elektrik kesildi ve motor sustu! 15 sn sonra elektrik geri geldi ve uçak irtifa kazanmaya başladı.! susan motor 15 snde takat kazana biliyor! PES ki ne pess. hatta yuh!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
THY BU İŞİN DOĞRUSUNU VEDE DOSDOĞRUSUNU HİÇBİR ŞEY SAKLAMADAN HEMEN AÇIKLAMALIDIR.HABER ZIRVALARLA DOLUDUR.ARTIK EN KÜÇÜK OLAYLAR BİLE HEMEN DUYULUYOR.YALAN YANLIŞ YAZILIYOR.BİNLERCE KİŞİ DE OKUYOR. THY HALKLA İLİŞKİLER VE BASIN SERVİSİNİN DAHA CİDDİ VE DAHA ÇOK ÇALIŞMASI GEREKİYOR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
yabancı doktor gibi yabancı mühendis getirin bakalım ne halt yiyecekler. akp nin çürümüş zihniyetinin kokuşmuş hali.bööööööööö

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Misafir e çatan misafir, boing ne prosedürü yayınlamışda ahkam kesiyorsun ? Bak espiriyi anlamamışsın da bir de cevap veriyorsun, biz de biliyoruz uçağın elektriğini motordan güç alan jeneratörler üretir, hatta APU da vardır bir tane yedek, MEL e göre 3-2 çalışması lazım ce kategori B yani 3 gündür. Sen asıl yazıyı yazana bak, motorlar durmuş diyor, öyle şey olur mu? motor çalışıyordur da jeneratör çalışmamıştır o kadar. Merak etme bir jeneratör durunca APU deverye koyulur, o da çalışmazsa çalışan son jeneratör kaptan tarafından ( Bunu yapan var merak etme ) OFF edilir, sonra da uçakta elektrik Main Battery den alınır... Yani 30 dk. Main Batarya ile inebilirsin de ....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
herkes uzun makalaler yazıyor. thy ye büyük bür ceza gelecek galiba

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
bana kalırsa kalktıktan sonra bi şekilde generatorlerin ikiside devre dışı kaldı ( ya bir arızadan ya da pilotlar yanlışlıkla başka bişeyi kapatacaklarına generatorleri kapattılar).. bu olay benim başıma da geldi hem havada hem de takside. gerçekten bütün elektrik kesilince motorlar durmuş gibi çok sessiz bi ortam oluşuyo..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
kuleden acil durum istenmezse (ki bu bir miktar fazla paraya mal olur + ne olduğu hakkında hesap vermeler de eklenince durum karışır) kule sıraya koyar gayet normal.Ucak neden acil inis izni istemedi acaba.Alcak irtifadan ankaraya devam etmekte kabin basınclama problemi olmazsa gerek olmaz yani problem var ve açıklanmıyor.Haberde motorların bile sustuğu yazıyor YUHH diyorum motor susmuş ama acil bir durum yok yada habercinin hiçbişeyden haberi yok.Muhtemelen motorda hiçbirşey yoktu çünkü hiçbir aklı başında pilot motor arızasıyla 1 saatlik yola devam etmeye karar vermez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Ankara ve İstanbul kulenin gözetimide uçuşuna devam etti demişsiniz. Birincisi kulelerden görsel alan dışındaki uçaklar gözetilemez görülemez. İkincisi hava trafik kontrolörleri sadece kulede çalışmaz radar ofislerinde de çalışır. Üçüncüsü uçuşun çoğunluğu radar kontrolörlerin kontrolündedir. Dördüncüsü havacılıklar ilgili bir yayın kuruluşu olduğunuzu iddea ediyorsunuz ama herşeye kule deyip geçiyorsunuz. Airport kariyer reklamınızda da kontrolör dediğiniz elinde ışıklı ikaz sallayan adam yer harekat (ground operations) çalışanı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000