03 Mart 2009, Salı 08:35:16

"THY uçağı doğru iniş yaptı"

Hollanda'da yayımlanan Algeemen Dagblad gazetesi, Amsterdam'da düşen Türk Hava Yolları (THY) uçağını kullanan pilotların doğru iniş yaptığını yazdı.
  • Ayrıca ABD büyükelçiliğnden gelen bu kişilerin özel durumlarından dolayı daha fazla bilgi verilemeyeceği ifadesi ne demektir? Teknisyenler iniş sırasında herhangi bir test mi yapıyorlardı acaba?
  • kazada hayatını kaybeden amerikalılar hakkında özel olan nedir? neden kimse bir açıklama yapmıyor ? bu adamlar kimdi? CIA FBI olabilir mi? veya uçak üzerinde test yapan boeing uzmanları olabilirler mi?
  • umarım kara kutu herseyı dogru bı sekılde acıklar ve pılotaj hatası olmadıgı ,kule hatası oldugu ortaya cıkar....

Deneyimli bir pilot olan Benno Baksktein'in görüşlerine yer verilen habere, kule ve THY uçağı Tekirdağ arasındaki konuşma kayıtları kaynak gösterildi.

Kule ile kokpit arasında geçen diyaloğu dinleyen Bakstein, pilotların Schiphol Havalimanı'na iniş sırasında kurallara uyduğunu söyledi. Uçağın pilotaj hatası yapmadığına dikkat çeken Bakstein, "Pilotlar yapılması gereken her şeyi yapmış, uçak belirlenen marjlarda uçmuş, koridoru güzel takip etmiş, sonra ani bir iniş yapılmış." dedi. Türkiye Havayolları Pilotları Derneği Başkanı Ali Ziya Yılmaz da pilotların hata yapmadığını, uçağın kendisinden 2 dakika önce inen Northwest Boeing 757 tipi uçağın inişi sırasında oluşturduğu wake türbülans (hava akımı-vorteks) sebebiyle düşmüş olabileceğini açıklamıştı. Küçük uçağın bu hava akımına kapılmaması için en az 4 dakika (5 mil) geriden takip etmesi gerektiğini vurgulamıştı. Ancak Hollanda Schiphol Havalimanı kule yetkilileri, Türk uçağından önce inen Boeing 757'nin oluşturacağı türbülansın kazaya neden olabileceği görüşüne katılmadıklarını bildirmişti. Yetkililer, önceki uçakla Tekirdağ arasında geçen 2 dakikalık zamanı da güvenlik için yeterli saymıştı. Boeing 757 tipi uçaklar, iniş ve kalkışlarda arkadaki uçaklar için büyük tehdit sayılıyor. Tüm dünyada kule görevlileri, kalkış ya da iniş yapan uçakları 'Sizden önce bir Boeing 757 kalktı/indi' diyerek uyarıyor. Ancak THY uçağı ile Schiphol Havalimanı yetkilileri arasındaki son görüşmede kule böyle bir uyarı yapmıyor. Bu arada Hollandalı De Telegraaf gazetesi, 25 Şubat'ta düşen Türk uçağının inişe geçtiği sırada normalin üzerinde bir hızla irtifa kaybettiğini öne sürmüştü.

Amsterdam'daki yaralı yolcuların durumu iyi

THY Genel Müdürü Temel Kotil, Amsterdam'daki uçak kazasında yaralanan Türkleri hastanede ziyaret etti. Kotil, yaralananların sağlık durumlarının iyi olduğunu bildirdi. Ziyaret dönüşü Atatürk Havalimanı'nda gazetecilere konuşan THY Genel Müdürü, "Kritik durumda olan yok. Elhamdülillah hepsi iyi." dedi. Kazanın sebebine ilişkin araştırma yapan Hollandalı makamlarla çalışan THY teknik ekibinden de bilgi aldığını kaydetti. Kotil'in sağlık durumunu sorduğu yaralılar arasında Türkiye Gazetesi yazarı Rahim Er'in oğlu Cüneyt Er de bulunuyor. Kazada ağır yaralanan 6 yolcu arasında yer alan Cüneyt Er, Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende'nin talimatı ile Amsterdam AMC Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Gazeteci Er, Kotil'in ziyaretinden son derece memnun olduklarını söyledi. Oğlunun yoğun bakımdaki tedavisinin devam ettiğini anlatan Er, "Yurtiçi ve yurtdışından onlarca kişi ziyaret ediyor. Bunların başında Temel Kotil Beyefendi de oldu." diye konuştu. Bu arada uçağın düşme sebebini araştıran ekibin kaza yerindeki çalışmaları bitmek üzere. Karakutu incelemeleri ve teknik analizlerin yarın açıklanması bekleniyor. Basri Doğan; Amsterdam, İstanbul

Kazada ölen ABD'liler ülkelerine gönderildi

Hollanda'nın Schiphol Havalimanı'na inerken düşen THY uçağında hayatını kaybeden 4 Amerikalının cenazesi ABD'ye gönderildi. Lahey'deki ABD Büyükelçiliği sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, ölen Amerikalılar hakkında özel nedenlerle daha fazla bilgi verilemeyeceği belirtildi.

Kazada yaralanan 84 yolcudan 44'ünün tedavisi Hollanda'daki 13 ayrı hastanede sürüyor. Schiphol Havalimanı'nda oluşturulan kriz masasının başkanı Theo Weterings'in verdiği bilgiye göre 63 yaralıdan 19'u taburcu edildi, 44 yaralının tedavisi devam ediyor. Ağır yaralılardan 5'i hayati tehlikeyi atlatırken, bir yolcunun durumu ciddiyetini koruyor. THY'nin İstanbul-Amsterdam seferini yapan THY'ye ait Boeing 737-800 Tekirdağ uçağı, havalimanına inerken bilinmeyen bir nedenle tarlaya çakılmış ve 3 parçaya bölünmüştü. Kazada 128 yolcu ve 7 mürettebattan 9'u (3'ü pilot, 1'i kabin görevlisi) hayatını kaybetmiş, 84'ü yaralanmıştı. Ölenlerden 5'inin Türk, 4'ünün ABD vatandaşı (2'si Boeing teknisyeni) olduğu açıklanmıştı.

Zaman

"THY uçağı doğru iniş yaptı"

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Ayrıca ABD büyükelçiliğnden gelen bu kişilerin özel durumlarından dolayı daha fazla bilgi verilemeyeceği ifadesi ne demektir? Teknisyenler iniş sırasında herhangi bir test mi yapıyorlardı acaba?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
kazada hayatını kaybeden amerikalılar hakkında özel olan nedir? neden kimse bir açıklama yapmıyor ? bu adamlar kimdi? CIA FBI olabilir mi? veya uçak üzerinde test yapan boeing uzmanları olabilirler mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
umarım kara kutu herseyı dogru bı sekılde acıklar ve pılotaj hatası olmadıgı ,kule hatası oldugu ortaya cıkar....

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000