28 Ocak 2013, Pazartesi 12:22:22

THY UÇAĞI BU MOTORLA İNDİ!

Türk Hava Yolları’nın İstanbul-İzmir seferini yaparken yıldırım düşen uçağının motorunun son hali, adeta ‘Ucuz atlatılmış’ dedirtti.
  • Olagan seyler bunlar ucaklar v1 dan sonra tek motor ucabilir tirmanabilir ve inebilir tabi etops setifikasi varsa tek motorla 140 dk ya kadar ucabilirler yoksa 60 dk sorun cikmadan ucarlar asansor un dusme riski daha fazla
  • işbilmez globally fosun işbilmez kokpit kabin ve tekniği...daha durun bakalım bu ne ki ?
  • Tech, yazdiklarin ortaokul bilgisi, resme bakip Yildirim carpmis demen yanlis. Ha sen THY de calsiyorsan, gidip bu motoru incelediysen veya inceleyen arkadasalarla konustuysan ne ala, bunu bir yaz ona gore ben de saygi duyayim ve cavap vermeyeyim. Ben internal bir hasar olabilir diyorum, cunki en cok olan bu, eger gercekten yildirim bu hale getirdiyse bu tarihte bir ilk. THY adina sen niye aciklama yapiyorsun?. Sen kendini otorite mi zannesiyorsun? Ben de 30 senedir bu isin icindeyim ve FOD (harici, dahili) olabilir diyorum olmustur demiyorum, bu seni niye seni sasirtti, Tech hatasi diye bir sey yazmadim. Diger hususlar: 1. Bu motor ne bilmiyorum ama Titanyumun esas kullanildigi yerler turbin palleridir, exhaust degildir. 2. Ben en az govdeye carpar felan demedim, okuduklarini anla. 3. Ucaga carapan yildirim her carptigi yerde 30.000 C olustursaydi , her carptigi yerde ani sey olurdu. 4. Niye bu konuyu mac tartismasi haline getiriyorsun? Ben yakindan baktim Yildirim mis de bitsin
  • şekile bakınca sanki oksijen ile kesim yapılmış gibi izler var , yoksa bu kadar düzgün hasar olamaz . Allah korumuş kesinlikle. Allah tekrar ettirmesin.
  • Doktorlar ve pilotlar bu hayatta ki en zor meslek sahibi kişilerdir.Bu halde ki bir uçağı sorunsuz bir şekilde havalimanına indiren pilotlara mesleki ödül verilmeli.
  • Yukaridaki resimde yanik parcanin ustunde bir tane daha karamis nokta goruyorum. O, yildirimin daha zayif bir kolunun dustugu yer olabilir.
  • Bilen isimli arkadaşa katılıyorum , buradan o motor hakkında çok fazla teknik bilgi vermek doğru degil. ama bazı arkaşların FOD dir demesine anlam veremiyorum, olayı bilen biri olarak sadece o arkadaşa söyleyebilecegim bu bir yıldırım hasarıdır, ve FOD bulgusu yoktur. Detaylı açıklama şirket tarafından muhtemelen yapılır, thy operasyonel olarak gerekeni en iyi şekilde yapmıştır, bilginize...
  • naver arkadaşım faraday kafesinin ne oldugunu çok iyi biliyoruz merak etme, faraday kafesi içini korur kendisini degil, yani uçağın yapısı yolcu ve ekipmanı korur, o kadar fazla akımı ne üzerinden geçirirsen geçir yapıya zarar verir (süper iletkenligi bulmadıgın sürece) :) konuyu çok dallandırıp budaklandırmak teorik bilgiyle kafanı şişirmek istemem. sadece şunları bil saf titanyumun erime sıcaklığı 1670 C derece, yıldırımın uçak gövdesinden çıkış sıcaklıgı normal havadaki sıcaklığıdır yani yaklaşık 30.000 C derece. ki motorda çıktıgı yer egzoz kısmı titanyum alaşım ve çalışma sıcaklıgı 790 C derece, titanyumun yanıcı bir metal oldugunu bilirsin tutuştuktan sonra kolay kolayda söndüremezsin. söyledigin bilgilerin hepsi uçak temel bilgisi lakin... yıldırım hasarlarında çalışmış biri olarak hem radomda hem kompozit yüzeylerde hemde gövde de birçok hasar gördüm.. ki ortalamaya vursan en fazla hasar senin birşey olmaz dedigin gövdede oluyor...
  • Havacılar olarak bu tür yazışmamız yanlış. THY ve ilgili birimler ise kamuoyunu da doğru ve yeterli bir şekilde bilgilendirme ile sorumludurlar. Çünkü biz bilenler bile böylesine negatif ve bilim dışı yazışıyorsak kamuoyunun bu noktadaki algılarının nereye varacağını hesaplamalıyız. Sorumluların açıklamaları ; havayolları ile seyahatlerin nekadar güvenli olduğunu , uçakların bu olayda olduğu şekli ile motorlardan bazılarının kayıplari halinde bile varacağı destinasyonlara veya acil iniş şartlarını karşılayarak güvenle yolcularını alanlara indirebileceğini işlemeliyiz. Hatta bu bilgilendirme platformlarında uçuş ekiplerinin işlerini ne kadar bilgi ve tecrübe ile yaptıklarını da işlemek , variş alanlarında da koordinasyonların mükemmel çalıştırılarak böylesine bir şart altında en doğru operasyonun yapıldığı işlenmelidir.
  • Tech, soyledigin tamamen yanlis, en azindan bilimsel olarak, Belli ki Faraday Cage den haberin yok. Yildirim esnasinda ucagin uzerinden sadece akim geciyor, eger o akima direnc yoksa, ki metal de direnc olmaz, o metale hic bir sey olmaz. Ucaklarda yildirim hasar verdigi yerler elektrik alan gradeyentinin fazla oldugu ve bir parcadan digerine gecerken bonding in (parcalar arasinda elektrik akimini kolaylastirmak icin) zayif oldugu yerlerdir. Bu yuzden en fazla hasar kompozit malzemeden yapilan (ileteken olmayan, direnci fazla olan) yerlerdir ki bunu onune gecmek icin de butun kompozit yuzeyler iletken coatingle kaplanir. Ha butun bunlar senin seviyene fazla gelmis olabilir. Daha basit yazayim, eger yildirim ucak uzerinde o kadar isi olusturabilseydi, hergun yildirimdan onlarca ucak duserdi veya radom parcalanirdi (en cok carptigi yerlerden biri). O bahsettigin hasar ornegin yildirim bir agaca carptiysa olusur. Ben yine de iddia etmiyorum, yetkili biri aciklamali diyorum sen degil.

Türk Hava Yolları’na ait Airbus 321 tipi uçağına, İstanbul-İzmir seferini yaptığı sırada yıldırım düşmüş, sağ motoru alev almıştı.

Amatör kameralar tarafından da görüntülenen olayda yolcular ve uçağı yerden izleyenler endişeli anlar yaşamış ancak uçağın kaptan pilotu sorunsuz şekilde uçağı İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na indirmeyi başarmıştı.

Büyük korkuya neden olan olay sonrası uçağın motorunun son hali, yolcuların korkmakta ne kadar haklı olduklarını bir kez daha ortaya koydu. Büyük bölümü yanarak kullanılamaz hale gelen uçağın motoru adeta boş bir kovanı hatırlattı.

İşte o korkunç olay sonrası THY uçağının motorunun son hali: 



©AirportHaber.com

THY UÇAĞI BU MOTORLA İNDİ!

Yorumlar Tüm Yorumlar (33)

Dispatch/pilot ~ 11 yıl önce
Olagan seyler bunlar ucaklar v1 dan sonra tek motor ucabilir tirmanabilir ve inebilir tabi etops setifikasi varsa tek motorla 140 dk ya kadar ucabilirler yoksa 60 dk sorun cikmadan ucarlar asansor un dusme riski daha fazla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dc3 ~ 11 yıl önce
işbilmez globally fosun işbilmez kokpit kabin ve tekniği...daha durun bakalım bu ne ki ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tech ~ 11 yıl önce
kokpit kabin yada teknik mi kusurlu bulunmuş ne alaka, çalışanların ne suçu var ??? laf olsun diye yorum yazmak bu olsa gerek....
yasas ~ 11 yıl önce
artık bu dc3ün yorumlarını beğeniyorum. çok komik espriler yapıyor ya.
Naver ~ 11 yıl önce
Tech, yazdiklarin ortaokul bilgisi, resme bakip Yildirim carpmis demen yanlis. Ha sen THY de calsiyorsan, gidip bu motoru incelediysen veya inceleyen arkadasalarla konustuysan ne ala, bunu bir yaz ona gore ben de saygi duyayim ve cavap vermeyeyim. Ben internal bir hasar olabilir diyorum, cunki en cok olan bu, eger gercekten yildirim bu hale getirdiyse bu tarihte bir ilk. THY adina sen niye aciklama yapiyorsun?. Sen kendini otorite mi zannesiyorsun? Ben de 30 senedir bu isin icindeyim ve FOD (harici, dahili) olabilir diyorum olmustur demiyorum, bu seni niye seni sasirtti, Tech hatasi diye bir sey yazmadim. Diger hususlar: 1. Bu motor ne bilmiyorum ama Titanyumun esas kullanildigi yerler turbin palleridir, exhaust degildir. 2. Ben en az govdeye carpar felan demedim, okuduklarini anla. 3. Ucaga carapan yildirim her carptigi yerde 30.000 C olustursaydi , her carptigi yerde ani sey olurdu. 4. Niye bu konuyu mac tartismasi haline getiriyorsun? Ben yakindan baktim Yildirim mis de bitsin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tech ~ 11 yıl önce
evet bu konunun maç atışmasına dönmesi hoş degil, sadece yıldırımın bunlara neden olabilecegini yazdım, bunları bilmedigini düşündügümden degil... burası havacılık çalışanlarının ve meraklılarının genellikle kullandıgı haber portalı oldugu için yazma ihtiyacı duydum sonuçta bizim bilmedigimiz konularda da bilgili arkadaşların yorumlarını okumak bizim için faydalı oluyor. Kendim otorite degilim tabikide öyle bir iddaam yok. Sadece olayı yakından incelemiş biri olarak söylüyorum Motor IAE V2500 motorun içinde herhangi kopmuş bir parça yok bu dahili fod olmadıgını gösterir motor ve egzoz baglantılarında herhangi bir zorlama yok ve egzoz baglantı hattında deformasyon yok bu dışardan bir fod olmadıgını gösterir. dedigin gibi yakından baktım keşke seninde görme fırsatın olsaydı yıldırım bunu da mı yaparmışşş derdin. iyi akşamlar... bu arada 30 yıldır bu sektörde ne olarak çalıştıgnızı yazabilirmisiniz.
kesim mi.. ~ 11 yıl önce
şekile bakınca sanki oksijen ile kesim yapılmış gibi izler var , yoksa bu kadar düzgün hasar olamaz . Allah korumuş kesinlikle. Allah tekrar ettirmesin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tebrikler ~ 11 yıl önce
Doktorlar ve pilotlar bu hayatta ki en zor meslek sahibi kişilerdir.Bu halde ki bir uçağı sorunsuz bir şekilde havalimanına indiren pilotlara mesleki ödül verilmeli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ne alaka ~ 11 yıl önce
bu uçaklar zaten tek motorla inme ihtimaline göre dizayn edilmişlerdir. İster bu halde olsun isterse sağlam görünüp çalışmıyor lsun. Bu uçaklar tek motorla iner. Ha indirmeyen kaptan varsa onun kaptanlığından şüphe ederim.
resimde ~ 11 yıl önce
Yukaridaki resimde yanik parcanin ustunde bir tane daha karamis nokta goruyorum. O, yildirimin daha zayif bir kolunun dustugu yer olabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tech (part 2) ~ 11 yıl önce
Bilen isimli arkadaşa katılıyorum , buradan o motor hakkında çok fazla teknik bilgi vermek doğru degil. ama bazı arkaşların FOD dir demesine anlam veremiyorum, olayı bilen biri olarak sadece o arkadaşa söyleyebilecegim bu bir yıldırım hasarıdır, ve FOD bulgusu yoktur. Detaylı açıklama şirket tarafından muhtemelen yapılır, thy operasyonel olarak gerekeni en iyi şekilde yapmıştır, bilginize...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tech (part 1) ~ 11 yıl önce
naver arkadaşım faraday kafesinin ne oldugunu çok iyi biliyoruz merak etme, faraday kafesi içini korur kendisini degil, yani uçağın yapısı yolcu ve ekipmanı korur, o kadar fazla akımı ne üzerinden geçirirsen geçir yapıya zarar verir (süper iletkenligi bulmadıgın sürece) :) konuyu çok dallandırıp budaklandırmak teorik bilgiyle kafanı şişirmek istemem. sadece şunları bil saf titanyumun erime sıcaklığı 1670 C derece, yıldırımın uçak gövdesinden çıkış sıcaklıgı normal havadaki sıcaklığıdır yani yaklaşık 30.000 C derece. ki motorda çıktıgı yer egzoz kısmı titanyum alaşım ve çalışma sıcaklıgı 790 C derece, titanyumun yanıcı bir metal oldugunu bilirsin tutuştuktan sonra kolay kolayda söndüremezsin. söyledigin bilgilerin hepsi uçak temel bilgisi lakin... yıldırım hasarlarında çalışmış biri olarak hem radomda hem kompozit yüzeylerde hemde gövde de birçok hasar gördüm.. ki ortalamaya vursan en fazla hasar senin birşey olmaz dedigin gövdede oluyor...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
BİLEN ~ 11 yıl önce
Havacılar olarak bu tür yazışmamız yanlış. THY ve ilgili birimler ise kamuoyunu da doğru ve yeterli bir şekilde bilgilendirme ile sorumludurlar. Çünkü biz bilenler bile böylesine negatif ve bilim dışı yazışıyorsak kamuoyunun bu noktadaki algılarının nereye varacağını hesaplamalıyız. Sorumluların açıklamaları ; havayolları ile seyahatlerin nekadar güvenli olduğunu , uçakların bu olayda olduğu şekli ile motorlardan bazılarının kayıplari halinde bile varacağı destinasyonlara veya acil iniş şartlarını karşılayarak güvenle yolcularını alanlara indirebileceğini işlemeliyiz. Hatta bu bilgilendirme platformlarında uçuş ekiplerinin işlerini ne kadar bilgi ve tecrübe ile yaptıklarını da işlemek , variş alanlarında da koordinasyonların mükemmel çalıştırılarak böylesine bir şart altında en doğru operasyonun yapıldığı işlenmelidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Naver ~ 11 yıl önce
Tech, soyledigin tamamen yanlis, en azindan bilimsel olarak, Belli ki Faraday Cage den haberin yok. Yildirim esnasinda ucagin uzerinden sadece akim geciyor, eger o akima direnc yoksa, ki metal de direnc olmaz, o metale hic bir sey olmaz. Ucaklarda yildirim hasar verdigi yerler elektrik alan gradeyentinin fazla oldugu ve bir parcadan digerine gecerken bonding in (parcalar arasinda elektrik akimini kolaylastirmak icin) zayif oldugu yerlerdir. Bu yuzden en fazla hasar kompozit malzemeden yapilan (ileteken olmayan, direnci fazla olan) yerlerdir ki bunu onune gecmek icin de butun kompozit yuzeyler iletken coatingle kaplanir. Ha butun bunlar senin seviyene fazla gelmis olabilir. Daha basit yazayim, eger yildirim ucak uzerinde o kadar isi olusturabilseydi, hergun yildirimdan onlarca ucak duserdi veya radom parcalanirdi (en cok carptigi yerlerden biri). O bahsettigin hasar ornegin yildirim bir agaca carptiysa olusur. Ben yine de iddia etmiyorum, yetkili biri aciklamali diyorum sen degil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000