07 Mayıs 2010, Cuma 09:21:44

"THY ŞAŞIRDI"

Taraf Gazetesi köşe yazarlarından Süleyman Yaşar "THY şaşırdı" adlı dünkü köşe yazısında THY'nin birçok uygulamasını sert bir dille eleştirdi...
  • T.H.Y. de son yıllarda gözle görülür bir başarı grafiği var,açılan hatlar,alınan uçaklar bana göre çok başarılı yolcu sayısındaki artış ve tabi DO_CO.Yanlış olan ne var biliyormusunuz? Hatırlarmısınız candan beyden önceki yönetim kurulu başkanı (İnsan olarak iyi birisidir muhakkak) İ.E.T.T. nin eski genel müdürü idi ve başarılı olamadı.Şimdiki yönetim kurulu başkanı da sektörden olmasada çok başarılı buluyorum ben kendisini,ancak yönetimin eksik bir tarafı diğer idari kadrolara getirdikleri arkadaşların bir kısmı başarılı değil.nedeni mesela hiç uçmayan uçanların ,sıkıntılarını ve taleplerini dolayısiyle tam bilemeyen bir çalışanını kabinin başına koymuş..yapmayın beyler güzel'e güzel eklemek varken bu neyin nesi.biraz kulak kabartsanız
  • bu kadar yüzeysel bir yoruma söyleyecek söz bile bulamıyorum. verdiği bilgilerin de çoğu yanlış. her gün yazacak bir şeyler bulmak zor tabi.. umarım bir gün kendisi BC için tonla para öder ve wc kuyruğunda bekler : ) ha bide gece uçuşunda o wc sırasındaki insanlar onu bir çok kere uyandırır
  • 150 kişilik uçakta 148 ekonomi yolcu ne demek birisi bana izah edebilir mi? Bu arkadaş business kısmını 2 kişiden ibaret mi sanıyor acaba? -Abi bir yazı yazıyorum da, uçakta kaç kişilik business koltuk vardır? -Olm say işte, first class dediği 1 olduğuna göre business 2 olsa gerek..
  • Uçmayan adamlar yönetici olursa ekabirlik para eder halk ezilir Osmanlı gibi çökeriz. Kabin kabin olalı böyle eziyet çekmedi.
  • 5 senedir uçuyorum ve 5 yıldır bu uygulama vardı. yazar daha yeni fark etmiş galiba...
  • TAMAMEN ÖZEL OLSUN.BENDEN HERKES KORKOSUN.BENDEN PARA ALMASINLAR.BEN KAZANÇ VERGİSİ VERMEMEYİM.FIRST KLASTA BEDAVA UÇAYIM.KORKU DEVRİ BİTTİ.AK GÜNLER GELDİ.HERKESE HAKKI KADAR.
  • Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.
  • THY nin büyümesini Türkiye' ye Turizm akışına bağlamış. Biraz da transit taşınanın aldığı paya ve transit için ne kadar çaba ve başarılı anlaşmalar yapılması gerekliliğine çalışmalı. Biraz gayret ama bilmeden de yazmamalı... Bilmiyorsan konuşmada ... sansınlar gibi atasözlerimizde mevcut bu yazıya :)
  • Yolcu başına düşecek tuvalet sayısıyla ilgili bir standart bulunmuyor ama sosyal ve medeni ülkeler bunu en fazla 50 yolcuya bir tuvalet düşecek şekilde düzenlemeye çalışıyorlar. Bu ülkelerin halkları arasında halkın çıkarına savunanlar çoğunlukta ama görüyorum ki bizde kraldan çok kralcı var.
  • İnsan tuvalet muhabbetiyle thy hakkında yazı yazmaya utanır be! eline kalem alan köşe yazarı oluyor.

İşte o köşe yazısı;

Avrupa’dan Türkiye’ye yönelik turizm akışında 1980’li yılların ortalarından bugüne görülen büyük gelişme, Türk Hava Yolları’nın (THY) pazar payını önemli ölçüde arttırması oldu. Ve bu gelişmelere paralel olarak değeri artan THY hisseleri 1990 yılında halka arz edildi. Ama halen THY’nin hisselerinin yüzde 49’u Özelleştirme İdaresi’ne ait bulunuyor. Şirket özelleştirilmiş gibi görünse de yönetimi özelleştirilemedi. Yönetim kurulu üyeleri Özelleştirme İdaresi tarafından atanıyor. Anlayacağınız, diğer KİT’lerde olduğu gibi, yönetim kurulu üyeliklerine atamaları hükümet yapıyor.

Gelelim THY’nin şaşkınlığına... THY’nin elinde 134 tane uçak bulunuyor. Bu uçakların yarısından fazlası 150 kişi taşıyan uçaklar. Ve bu tür 150 kişilik uçaklarda en fazla üç adet tuvalet bulunuyor. Bu üç tuvaletli uçaklar da THY business class (iş sınıfı) uygulaması yapıyor. Daha yüksek bilet bedeli verenler iş sınıfında yolculuk yapıyorlar. Ayrı bir hizmet alıyorlar. Tabii yüksek ücret verenlerin ayrıcalıklı hizmet alması doğal bir uygulama. Ama THY yönetimi bugüne kadar olmayan bir uygulamayı yapıyor. Yönetim, bir ay önce karar almış, 150 kişilik uçaklarda “business class”ın tuvaletini de ayırmış. Böyle olunca 150 kişilik uçakta “ekonomi sınıfında” uçan 148 kişi iki tuvaleti kullanmak zorunda kalıyor. Anlayacağınız bu türden bir uygulama yapmak için THY’nin uçak yapısı uygun değil. Yolcuların hemen tamamına yakın kısmı zor durumda kalıyor. Çoluk çocuk uzun kuyruklar oluşuyor. Ve uçuşların ardından yolcular kendilerini havaalanına zor atıyorlar.

Peki, kurulduğu 1933 yılından beri “business class tuvaleti” ayrımı yapmayan THY, niye bir ay önce business class tuvalet ayrımı ihtiyacı hissetti? Halkın içinden gelen AK Parti Hükümeti’nin atadığı memurlar, herhalde THY’de sınıf farkı yaratmaya tuvaletlerden başladılar.

Bazen, halkın içinden gelen hükümetlerin atadığı memurlar, seçilmiş hükümetin ideolojisine ters düşüp sınıf farkları yaratmaya başlarlar. Seçilmişler tarafından atanan memurların, konfora yönelme dönemi, halkın seçtiği hükümetle ters düşmesine neden olabilir. Seçmen, benim seçtiğim hükümet böyle değildi “ne oldu da değiştiler” diyerek sorgulamaya başlar. Politikacının uygulamadan haberi olup olmadığını bilmezler. İşte bu nedenle halkın içinden gelen AK Parti Hükümeti’nin, THY yönetiminin bir ay önce aldığı bu kararı incelemesinde fayda var. Hükümet, atadığı memurların, THY kurulduğundan beri 77 yıllık sınıfsız tuvalet uygulamasına niye son verdiklerini bilmeli ve açıklamalı.

Yeri gelmişken belirtelim... Artık THY’nin gerçekten özelleştirilmesinde fayda var. Böyle muvazaalı özelleştirme olmaz. Yönetimi devlette, hisseleri borsada işlem gören şirketler devri bitti. Özel sektör Türkiye’de başarılı havayolu işletmeciliği yapıyor. Dolayısıyla THY’nin yönetiminin de özelleştirilmesinde fayda var.

(Taraf)
 

"THY ŞAŞIRDI"

Yorumlar Tüm Yorumlar (22)

Misafir ~ 14 yıl önce
T.H.Y. de son yıllarda gözle görülür bir başarı grafiği var,açılan hatlar,alınan uçaklar bana göre çok başarılı yolcu sayısındaki artış ve tabi DO_CO.Yanlış olan ne var biliyormusunuz? Hatırlarmısınız candan beyden önceki yönetim kurulu başkanı (İnsan olarak iyi birisidir muhakkak) İ.E.T.T. nin eski genel müdürü idi ve başarılı olamadı.Şimdiki yönetim kurulu başkanı da sektörden olmasada çok başarılı buluyorum ben kendisini,ancak yönetimin eksik bir tarafı diğer idari kadrolara getirdikleri arkadaşların bir kısmı başarılı değil.nedeni mesela hiç uçmayan uçanların ,sıkıntılarını ve taleplerini dolayısiyle tam bilemeyen bir çalışanını kabinin başına koymuş..yapmayın beyler güzel'e güzel eklemek varken bu neyin nesi.biraz kulak kabartsanız

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bu kadar yüzeysel bir yoruma söyleyecek söz bile bulamıyorum. verdiği bilgilerin de çoğu yanlış. her gün yazacak bir şeyler bulmak zor tabi.. umarım bir gün kendisi BC için tonla para öder ve wc kuyruğunda bekler : ) ha bide gece uçuşunda o wc sırasındaki insanlar onu bir çok kere uyandırır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
150 kişilik uçakta 148 ekonomi yolcu ne demek birisi bana izah edebilir mi? Bu arkadaş business kısmını 2 kişiden ibaret mi sanıyor acaba? -Abi bir yazı yazıyorum da, uçakta kaç kişilik business koltuk vardır? -Olm say işte, first class dediği 1 olduğuna göre business 2 olsa gerek..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Uçmayan adamlar yönetici olursa ekabirlik para eder halk ezilir Osmanlı gibi çökeriz. Kabin kabin olalı böyle eziyet çekmedi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
5 senedir uçuyorum ve 5 yıldır bu uygulama vardı. yazar daha yeni fark etmiş galiba...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
TAMAMEN ÖZEL OLSUN.BENDEN HERKES KORKOSUN.BENDEN PARA ALMASINLAR.BEN KAZANÇ VERGİSİ VERMEMEYİM.FIRST KLASTA BEDAVA UÇAYIM.KORKU DEVRİ BİTTİ.AK GÜNLER GELDİ.HERKESE HAKKI KADAR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
THY nin büyümesini Türkiye' ye Turizm akışına bağlamış. Biraz da transit taşınanın aldığı paya ve transit için ne kadar çaba ve başarılı anlaşmalar yapılması gerekliliğine çalışmalı. Biraz gayret ama bilmeden de yazmamalı... Bilmiyorsan konuşmada ... sansınlar gibi atasözlerimizde mevcut bu yazıya :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yolcu başına düşecek tuvalet sayısıyla ilgili bir standart bulunmuyor ama sosyal ve medeni ülkeler bunu en fazla 50 yolcuya bir tuvalet düşecek şekilde düzenlemeye çalışıyorlar. Bu ülkelerin halkları arasında halkın çıkarına savunanlar çoğunlukta ama görüyorum ki bizde kraldan çok kralcı var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
İnsan tuvalet muhabbetiyle thy hakkında yazı yazmaya utanır be! eline kalem alan köşe yazarı oluyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000