25 Ağustos 2009, Salı 08:20:11

"THY rötarsız uçuş yapmıyor"

Vatan Gazetesi yazarlarından Can Ataklı, bugünkü köşesinde THY'ye yüklenmiş...
  • Tüm yorumları tek tek okudum... Birisi demiş ki "Vatan Gazetesi'nin koskoca baş yazarı..." (hem de vurgu yapa yapa söylemiş) Arkadaşlar Can Ataklı baş yazar değildir belirteyim... Bunu söylemek, normal bir doktoru "başhekim" sıfatına sokmak demektir, neyse... Asıl meseleye gelince, tamam şikayetçi olabilir ama biraz da araştırarak yazsa daha iyi olur, diğer arkadaşlar da bunu farketmişler zaten... (Motor ısınması falan...)
  • CAN BEY UCAKLA SEYAHAT EDIYORSUN. UCAK BU 15 DAKIKA MOTOR ISINMASI ICIN BEKLENMEZ. YAZAR...............
  • Ya bu Yaz sezonunda rötar cok normaldir. neyapsin THY
  • Doğru söze ne denir... Yoruma bile hacet yok çok doğru ve dobra dobra yazmışsın... İç hatlarda en dakik uçan şirket hangisi biliyormusunuz. Size bir tavsiyem, "ucuyorum" forumuna girin kendiniz görün. İş ciddi yapıldığı zaman hangi şirket bu hassasiyetiyle öne çıkıyor.. THY, Atlas, Onur ve Pegasus bile hikaye...
  • Dikkat ettiyseniz Avrupa Ucak Federasyonu (AEA) 2004,2005 ve 2006 olmak üzere THY yi Avrupanin en cok on-time kalkan Havayolu olarak belirlemistir. Buna paralel olarak senelerden beri THY Avrupa´da en az Bagaj kaybeden Sirkettir,yani Bagaj konusunda Avrupanin en güvenilir Sirketi. Düsseldorf Havalimaninda calisiyorum,THY nin gec geldigini,gec kalktigini hic görmedim acikcasi. Ucaklarimiz modern,TURKISH TECHNIC esi benzeri olmayan fevkalade servis yapiyor (Boeing ve Honeywell lisansli avrupada TEK Teknik Servis!)...ama Istanbul Atatürk´te trafik yogun oldugundan THY Avrupadan kalkarken bile meydanda bekletiliyor,asil problem orada yatiyor bence. Saygilarimla
  • Rötar sebepleri meydan şartları falan değildir. O saatlere seferleri DHMI mi planlıyor ? Slotlar talep edilirken o saatlerin doluluğu bilinmiyor mu ? Ayrıca iç hatlarda boarding başlasın diyen harekat memuru, trafikten kimseyi bulamayıp geç kapı kapatmanın sorumlusu SHGM mi ? Yapmayın allahaşkına... Allah rızası için gidin boarding kapılarına bir bakın. Neler yaşanıyor eleman eksikliğinden veya yeni personel yüzünden. Daha dün dış hatlar bilet satış rezillikti. 10 taneden fazla banko var 3 tanesi açık. Yolcu birikmiş. Numara almadan direk gidenlere memurlar numaranı göster diye sormuyor. dolayısı ile sürekli bir sinir harbi var. Kısaca başıboşluk ve iş bilmezlik.
  • RÖTARIN SEBEBİ SEYAHAT EDİLEN HAVAYOLU DİYE HEMEN FATURA KESİLMEKTE. OYSAKİ ÇOĞU RÖTARIN SEBEBİ HAVAYOLU ŞİRKETLERİNİN ELİNDE OLMAYAN SEBEPLERDİR. ÖRNEK VERECEK OLURSAK ATATÜRK HAVALİMANINDAN YAPILAN UÇUŞLARIN ÇOĞU YOĞUN MEYDAN TRAFİĞİ NEDENİYLE GECİKMEKTEDİR. THY HİÇ KİMSEYİ TERMİNALDE SAATLERCE BEKLETMEMİŞ VEYA SABAHLATMAMIŞTIR
  • Ben Turkiye'de yasamiyorum, o yuzden ne bu gazeteci beyi tanirim ne de AKP politikalari beni ilgilendirir... Ancak THY ile yaptigim tum ucuslarda (Londra-Istanbul-Londra, Chicago-Istanbul-Chicago, NewYork-Istanbul-Telaviv-Istanbul-New York, cesitli ic hatlar, Almanya ve Hollanda ucuslari v.b.) abartmiyorum, ve tekrar ediyorum TUM UCUSLAR'da en az 45dk. en cok 2.5 saat olmaz uzere hep rotarli kalktik... En az 5 senedir, henuz bir kere vaktinde kapi kapatip, teker kestigimizi tecrube etmedim, hep de ucak gecikmeli geldigi icin derler, demek ki Network uzerinde ciddi aksakliklar var ki zincirleme rotarlar devam, ediyor... Yaz sezonu kis sezonu farketmeden...
  • THY da rötar kelimesi yoktur kaldırılmıştır. Yerine ---zamanında kalkış--- vardır. Günlük 500 sortiden %60 ı zamanında kalkmaktadır. Yani günde en az 200 uçak zamanında kalkamamaktadır. O kadarcık da olsun canım . günde 200 uçaklık sizin rötar dediğiniz şey nedir ki. Belkide bu sebeple 5 yıldız olmak istemiyoruz deniyordur.
  • Sen yorumumu bir daha oku... Herkes rötarlardan bıkmış, canından bezmiş, özellikle son 3-4 yılda. Ama bunu gazetecilik kimliğini şahsi menfaatleri için kullanan birisinden duymanın rahatsızlığını dile getiriyorum. Tekrar ediyorum, Can'ına Tak etmesinin sebebi muhtemelen son dönemde beleş uçamamış olmasıdır, zira menfaatleri için bu şekilde şantaj yapıyordu... Daha da detay mı istiyorsun, hadi havacılık dışı olsun, 2000-2003 yılları arasında bankalara ne kadar kredi borcu takmış bir araştır... Durduk yere insanlar hakkında kimse böyle düşünmez. Ben havacı da cıvacı da değilim bu arada, sözüne "itibar" edilen ağızlardan duyduklarım iletiyorum. Ama sen Can Ataklı'yı yakından takip et çok feyz alırsın. Doğru yolda ilerlersin !!!

Son zamanlarda çeşitli nedenlerle sık sık uçmak zorunda kaldım. Bunların hepsi de iç hatlardı. Bilet alınırken artık Türk Hava Yolları olmamasını tercih ediyorum. Ama bazen zorunlu oluyor ve çilemi de çekiyorum.

Neden çile? Çünkü son iki ayda en az 10 kere havaalanlarından geçtim ve yarım saatten az rötar yapan THY uçağına hiç denk gelmedim.

Bir kere, iki kere belki anlaşılabilir ya da bana “Sana öyle denk gelmiştir” diyebilirsiniz. Ama binsem de binmesem de havaalanına gidince tabelada kimin rötar yaptığı, kimin vaktinde kalktığı görülüyor.

Ama son “rötarlı” seferim açıkçası evlere şenlikti. İlk kez uçağa henüz üç aylıkken binmişim. Hatırladığım uçak seyahatini ise 5 yaşındayken yapmıştım. Ama bugüne kadar böyle bir şey hiç başımıza gelmemişti.

Geçen hafta pazartesi akşamı. Saat 17.00 uçağı ile Ankara’ya gidiyorum. Bülent Tanla ile birlikteyiz. Tanla alana benden önce gelmiş, beni görür görmez müjdeyi verdi, “40 dakika rötar var” dedi. Ne yapacaksın, oturduk bekliyoruz. Derken rötar süresi bir saate çıktı. Uçağa bindiğimizde saat 18.20 idi.

Derken kapılar kapandı. Uçak hareketlendi piste doğru, gidiyoruz. Ama o da ne? Uçağımız diğer uçakların kalkış yaptığı pistin aksine doğru gitmeye başladı. Gittik, gittik, gittik, öteki uçtaki hangarların ve THY bakım merkezinin önüne kadar geldik.

Nihayet kaptan anons yaptı: “Uçağımızdaki teknik bir arızayı giderip hemen hareket edeceğiz.”

Camdan bakıyorum. Teknisyenler, tıpkı otomobil tamircileri gibi çantalarıyla geldiler. Soldaki motorun kaputu açıldı. İçinde uğraştılar. 15 dakika sonra kaput kapandı. Bu kez motorun yeniden ısınması için 15 dakika bekledik.

İşte böyle bir olay başıma ilk kez geliyor. Düşünsenize, tam kalkarken tamircinin kapısına gidiyorsunuz. İnsanda moral mi kalır. Neyse ki uçakta kimse bu durumu mesele yapmadı da havalanıp Ankara’daki televizyon programına yetiştik.

Oysa uçağın sesini beğenmeyip geri döndüren yolcular olduğunu biliyorum. Ya onlardan biri uçakta olsaydı. Gazetelere manşet olmuştuk herhalde.

Can ATAKLI
Vatan

"THY rötarsız uçuş yapmıyor"

Yorumlar Tüm Yorumlar (45)

Misafir ~ 15 yıl önce
Tüm yorumları tek tek okudum... Birisi demiş ki "Vatan Gazetesi'nin koskoca baş yazarı..." (hem de vurgu yapa yapa söylemiş) Arkadaşlar Can Ataklı baş yazar değildir belirteyim... Bunu söylemek, normal bir doktoru "başhekim" sıfatına sokmak demektir, neyse... Asıl meseleye gelince, tamam şikayetçi olabilir ama biraz da araştırarak yazsa daha iyi olur, diğer arkadaşlar da bunu farketmişler zaten... (Motor ısınması falan...)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
CAN BEY UCAKLA SEYAHAT EDIYORSUN. UCAK BU 15 DAKIKA MOTOR ISINMASI ICIN BEKLENMEZ. YAZAR...............

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Ya bu Yaz sezonunda rötar cok normaldir. neyapsin THY

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Doğru söze ne denir... Yoruma bile hacet yok çok doğru ve dobra dobra yazmışsın... İç hatlarda en dakik uçan şirket hangisi biliyormusunuz. Size bir tavsiyem, "ucuyorum" forumuna girin kendiniz görün. İş ciddi yapıldığı zaman hangi şirket bu hassasiyetiyle öne çıkıyor.. THY, Atlas, Onur ve Pegasus bile hikaye...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Dikkat ettiyseniz Avrupa Ucak Federasyonu (AEA) 2004,2005 ve 2006 olmak üzere THY yi Avrupanin en cok on-time kalkan Havayolu olarak belirlemistir. Buna paralel olarak senelerden beri THY Avrupa´da en az Bagaj kaybeden Sirkettir,yani Bagaj konusunda Avrupanin en güvenilir Sirketi. Düsseldorf Havalimaninda calisiyorum,THY nin gec geldigini,gec kalktigini hic görmedim acikcasi. Ucaklarimiz modern,TURKISH TECHNIC esi benzeri olmayan fevkalade servis yapiyor (Boeing ve Honeywell lisansli avrupada TEK Teknik Servis!)...ama Istanbul Atatürk´te trafik yogun oldugundan THY Avrupadan kalkarken bile meydanda bekletiliyor,asil problem orada yatiyor bence. Saygilarimla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Rötar sebepleri meydan şartları falan değildir. O saatlere seferleri DHMI mi planlıyor ? Slotlar talep edilirken o saatlerin doluluğu bilinmiyor mu ? Ayrıca iç hatlarda boarding başlasın diyen harekat memuru, trafikten kimseyi bulamayıp geç kapı kapatmanın sorumlusu SHGM mi ? Yapmayın allahaşkına... Allah rızası için gidin boarding kapılarına bir bakın. Neler yaşanıyor eleman eksikliğinden veya yeni personel yüzünden. Daha dün dış hatlar bilet satış rezillikti. 10 taneden fazla banko var 3 tanesi açık. Yolcu birikmiş. Numara almadan direk gidenlere memurlar numaranı göster diye sormuyor. dolayısı ile sürekli bir sinir harbi var. Kısaca başıboşluk ve iş bilmezlik.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
RÖTARIN SEBEBİ SEYAHAT EDİLEN HAVAYOLU DİYE HEMEN FATURA KESİLMEKTE. OYSAKİ ÇOĞU RÖTARIN SEBEBİ HAVAYOLU ŞİRKETLERİNİN ELİNDE OLMAYAN SEBEPLERDİR. ÖRNEK VERECEK OLURSAK ATATÜRK HAVALİMANINDAN YAPILAN UÇUŞLARIN ÇOĞU YOĞUN MEYDAN TRAFİĞİ NEDENİYLE GECİKMEKTEDİR. THY HİÇ KİMSEYİ TERMİNALDE SAATLERCE BEKLETMEMİŞ VEYA SABAHLATMAMIŞTIR

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Ben Turkiye'de yasamiyorum, o yuzden ne bu gazeteci beyi tanirim ne de AKP politikalari beni ilgilendirir... Ancak THY ile yaptigim tum ucuslarda (Londra-Istanbul-Londra, Chicago-Istanbul-Chicago, NewYork-Istanbul-Telaviv-Istanbul-New York, cesitli ic hatlar, Almanya ve Hollanda ucuslari v.b.) abartmiyorum, ve tekrar ediyorum TUM UCUSLAR'da en az 45dk. en cok 2.5 saat olmaz uzere hep rotarli kalktik... En az 5 senedir, henuz bir kere vaktinde kapi kapatip, teker kestigimizi tecrube etmedim, hep de ucak gecikmeli geldigi icin derler, demek ki Network uzerinde ciddi aksakliklar var ki zincirleme rotarlar devam, ediyor... Yaz sezonu kis sezonu farketmeden...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
THY da rötar kelimesi yoktur kaldırılmıştır. Yerine ---zamanında kalkış--- vardır. Günlük 500 sortiden %60 ı zamanında kalkmaktadır. Yani günde en az 200 uçak zamanında kalkamamaktadır. O kadarcık da olsun canım . günde 200 uçaklık sizin rötar dediğiniz şey nedir ki. Belkide bu sebeple 5 yıldız olmak istemiyoruz deniyordur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Sen yorumumu bir daha oku... Herkes rötarlardan bıkmış, canından bezmiş, özellikle son 3-4 yılda. Ama bunu gazetecilik kimliğini şahsi menfaatleri için kullanan birisinden duymanın rahatsızlığını dile getiriyorum. Tekrar ediyorum, Can'ına Tak etmesinin sebebi muhtemelen son dönemde beleş uçamamış olmasıdır, zira menfaatleri için bu şekilde şantaj yapıyordu... Daha da detay mı istiyorsun, hadi havacılık dışı olsun, 2000-2003 yılları arasında bankalara ne kadar kredi borcu takmış bir araştır... Durduk yere insanlar hakkında kimse böyle düşünmez. Ben havacı da cıvacı da değilim bu arada, sözüne "itibar" edilen ağızlardan duyduklarım iletiyorum. Ama sen Can Ataklı'yı yakından takip et çok feyz alırsın. Doğru yolda ilerlersin !!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000