06 Temmuz 2010, Salı 09:32:38

THY PİLOTUNUN İSYAN MEKTUBU

Türk Hava Yolları’ndan ayrılan pilot R. T., mesai arkadaşlarına ilginç bir e-posta yolladı. İddiaları, işinden ayrılan personelin kurumuna olan kızgınlığı değilse, bu bir ‘S.O.S çağrısı’ ya da ‘isyan mektubu’dur.
  • Kuran der ki. Zulüm etme. Yalan söyleme. Bildiğin konuyu mümin ile paylaş. Zerre kadar haksızlık yapma. Doğrunun arkasında durmayı bil. Yetimi koru. Bir savaşta şehit düşerse ailesine bir yıl süre evinde kalmasına müsade et. Kendi aranızda fısıltı ile konuşmayın. Yüksek sesle konuşmayın. Şimdi size soruyorum özellikle THY kaptanları, sonrada yöneticileri bunlardan hangisini yaptınız. Konuşamayanlar utansın.
  • madem kendisi SORUMLU KAPTAN ,sorumlulukları çerçevesınde kalıp ,bu derece basitleşip,şirketimizi kendıne gore kucuk dusurme cabası hiç hoş degıl.thy"nın degerını bılmeyıp,yedıgı ekmege ihanet etmek,hem bu dunyada hem obur dunyada buyuk gunahtır.insanlar unvanlarına guvenıp,dıger ınsanları kucuk gormelerıde ayrı bır gunahtır.zaten R.T"nın yazısındada kendısı bunu acıkça belirtiyor.
  • Hollanda kazası olduğunda, teknik biri olmadığım halde içimden "acaba otomatik pilot kullanılmasaydı, ölen olur muydu" diye geçirmiştim fakat bu camiayı sadece bu tipte siteleri araştırarak okuduğum için, mantıksız karşılanır diye yorum olarak yazıp, sormaktan utanmıştım. Okuduğum kimi yorumlarda ve sizin gibi kıl aldırmazları gördükçe bu soruma kısmen cevap aldım.... Sağolun!!!!!
  • Sanırım pilotsun. Ve yorumlar içinde bilgi vermeyen ve öfke kusan bir tek seninki. Sık uçan bir yolcuyum, işletme doktoram var ve havacılıkla ilgili herşeyi merak eder, buradan okurum. Şimdi daha iyi anlıyorum neden bu kadar burnunuz büyük, neden uçucular biz yolculara bu kadar kötü ve hor davranır ve neden uçuşta değil yardım etmek, sorumuzu cevaplarken lütfedersiniz!!!. Keşke mesainiz bitse ve evinize gitseniz de biz yolculara adam gibi davransanız. İçinizde pırlanta gibi insanlar olmasına rağmen sizin gibiler yüzünden lanet de okuyoruz. Bunları da verdiğiniz 40.000 dolarla ya da okuduğunuz okulun diplomasıyla alıyorsunuz. Siz eğer yer personeli ile bir takımsanız, kaptanlık pazubandını kibirle taşıyan oyuncu gibi davranıyorsunuz.
  • Bir muhterem teknisyen kardeşte demişki 40000 dolar verip 1.5 senede pilot olurum;buyrun olun kardeşim bakın her meslek grubundan cok pilot kimse gördüm,inanın çark daralınca bu arkadaşlar zorlanıcak.bir yandan bana yok ben motorcuyum gövdeden anlamam yok ben gövdeciyim elektronikten anlamam diyip AMM okuyacak dahi yabancı dili olmayanlar;sizinde sonunuz o zaman olacak...
  • SOnuç olarak sizlerin problemi çözemediğiniz ve MEL ' e bağlanarak uçağı release ettiğiniz zamanlarda 3 irs arzası ile kötü havada standby aletlerle 250 kişinin sorumluluğunu bizler taşıyoruz.Sİzler sıcak çayları içerken anti-ice sistem arızasında buzlanmamak için bizler terliyoruz.Hepimizin kutsal mesleği var;herkes kendine göre kutsal işler icra eder.Ama global manadada düşünürsek teknisyen arkadaşların düşündüğü bir dünya neyazıkki yok.Sevgiler
  • teknisyen kardeşler;8 senedir uçan bir kaptan olarak görüyorumki kanınıza dokunmuş söylediğim.Gerçek bu;pilotlar ve kabin memurları sizler gibi uçak gitti haydi otele yada varidya bitti haydi eve yapan insanlar değiller. Ve gerçekten aranızdan kokpit üyesi olmak isteyen ve bizlere danışan birçok kişi var ama tersi '1'yazı ile bir kişi bile yok.O zaman bunu dile getirince niye kendini bilmez oluyorum?? Saygı göreceksiniz evet takım üyesiyiz ama her sektörde bazı üyeler özeldir.Sevgiler
  • bu egomanya nedir kardeşim neden ''kaptanım'' ibaresi böle bi yazıya bile girmiş ben bir teknik elemanım hiç bir zaman '' kaptanım '' olmadı ve olmayacak....sadece''....... kaptan'' demek neden bu kadar zorunuza gidiyor.....
  • herkesi eşit göstermeye çalışan ey insan...kimsenin insan olarak farklı, üstün bir tarafı yok ama burada bireyler değil yapılan işler söz konusudur. uçağın teknik bakımını adam gibi yapmadan, aldığın parayı hak etmeden bir de karşımıza geçip bize ahkam mı kesiyorsun...önce işini yap, yediğini hak et...ondan sonra çoook sonra saygıdan bahset...yarım yamalak işler yaparak, işten kaçarak saygı göremezsin...seve seve gösterirsin...
  • bir gün bütün gece hangar önünde yatan bir uçagı aldık TLB ta egt T/O da T/o degerlerine çok yaklaşıyor yazılmıştı. teknige sorduk ne işlem uygulandı dedik cevap hiç bir şey yapmadık deniyordu.arıza kapatılmıştı. ve o kalkışta abort edildi motor palleri erimişti ! demekki deftere yazıncada birşey degişmiyor
İşte R. T.’nin, “Lütfen sıkılmadan okuyun. Benim canım hala yanıyor, bari siz yanmayın” başlıklı e-postası:
“...Sırasıyla sizlerle acı bir tecrübemi paylaşmak istiyorum. Kaptan ve ekibi, görev konusunda karar makamıdır. Diğer unsurlarsa destektir. Kaptan ne kadar mükemmel olsa da destek unsurlarının hatası nedeniyle bu kaza (THY’nin Amsterdam’da düşen uçağı) yaşanmıştır. Ne yazık ki, günümüzde tüm destek unsurları, ‘Kaptan nedir?’ olgusunu yitirmiş ve havacılıktan bihaberdir.”

Arıza, kaptana bildirildi mi?
Teknisyen arkadaşım uçağı kontrole gelip ‘Daily-Check’ ya da ‘Transit-Check’ yaparken sadece defteri imzalayıp gideceğine, ‘Egpws’ testini yapmış olsaydı burada sırasıyla ‘Current False’, ‘System Configuration’, ‘Fault History’, ‘Warning History’ bilgilerine ulaşabilirdi. ‘Fault History’ testindeyse ‘Flight 2 External Fault Radio Altimeter Bus 2 Inop ve Flight 8 External Fault Radio Altimeter Bus 2 Inop’ ikazlarını almış olacaktı. Görevli, kaptana bu bilgiyi iletmiş ve “Kaptanım, uçağımız şu an faal, ama daha önceki ikinci ve sekizinci uçuşta ‘Radio Altimetre’si arızası yapmış, bu uçuşta takip edebilir misiniz?’ demiş olsaydı ne olurdu? Kaptanlara ‘Crew Concept’ eğitimi verildi mi? Sivil Havacılık onaylı sertifikamız var mı? Olsaydı bu ‘Egpws’ testini yapmamız konusunda eğitilmiş olmamız gerekmez miydi? Kaptan, test sonucu uçağının RA hatası yaptığını göremez miydi?

Airbus’ta var, Boeing’te yok
Airbus ise ne yapmış? Uçağın yapmış olduğu son 10 arızayı ECAM’a koymuş, kaptanım görsün diye. Bundan tecrübe alsak, yeni uygulamaların uygulanabilirliğini şirket olarak araştırsak ne olurdu? Bu şirkette yalnız Boeing mi uçuyor? Bu testte aynı zamanda Warning History kısmında geçen son 10 uçuş için alınan ikazlarda görülmektedir.
İlgili makamların görevi, genç meslektaşlarımı çağırıp onlara hakaret edip, ‘Kestim uçuşunu, git eğitime, siz zaten bir halt değilsiniz’ demek midir? Alınan önlem sadece ‘Fasten Belt’ten mi geçiyor?

Bana dokunmayan yılan!
Pas geçmeyi Boeing filosunda acaba kaç kişi doğru olarak biliyor? Ekip Tahsis ya da Planlama hala tehditle-doğru olmayan sözlerle, çıktılarla, kaptanına, “Yalancısın” diyebilecek gücü kendinde görerek limitleri çiğniyor. Hadi günlük görevinizi bir şekilde kurtardınız, öbür dünyayı size bırakmıyorum. Sonuç olarak bize destek vermesi gereken Ekip Tahsis, Ekip Planlama, Harekat, Dispatch, Yolcu Hizmetleri, Kabin Başkanlığı, Teknik, Şirket yöneticileri az da olsa içinizde ‘Keşke’ sorusunun ezikliğini hissediyor musunuz? Yoksa, ’Bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın’ mı? Affınıza sığınarak bir daha soruyorum bu kazayı önleyebilir miydik? Yoksa herkesin kaderini bu şekilde mi yazacaksınız? R. T. Sorumlu Kaptan Pilot.”

Milliyet / Ali Eyüboğlu
THY PİLOTUNUN İSYAN MEKTUBU

Yorumlar Tüm Yorumlar (65)

Misafir ~ 13 yıl önce
Kuran der ki. Zulüm etme. Yalan söyleme. Bildiğin konuyu mümin ile paylaş. Zerre kadar haksızlık yapma. Doğrunun arkasında durmayı bil. Yetimi koru. Bir savaşta şehit düşerse ailesine bir yıl süre evinde kalmasına müsade et. Kendi aranızda fısıltı ile konuşmayın. Yüksek sesle konuşmayın. Şimdi size soruyorum özellikle THY kaptanları, sonrada yöneticileri bunlardan hangisini yaptınız. Konuşamayanlar utansın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
madem kendisi SORUMLU KAPTAN ,sorumlulukları çerçevesınde kalıp ,bu derece basitleşip,şirketimizi kendıne gore kucuk dusurme cabası hiç hoş degıl.thy"nın degerını bılmeyıp,yedıgı ekmege ihanet etmek,hem bu dunyada hem obur dunyada buyuk gunahtır.insanlar unvanlarına guvenıp,dıger ınsanları kucuk gormelerıde ayrı bır gunahtır.zaten R.T"nın yazısındada kendısı bunu acıkça belirtiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Hollanda kazası olduğunda, teknik biri olmadığım halde içimden "acaba otomatik pilot kullanılmasaydı, ölen olur muydu" diye geçirmiştim fakat bu camiayı sadece bu tipte siteleri araştırarak okuduğum için, mantıksız karşılanır diye yorum olarak yazıp, sormaktan utanmıştım. Okuduğum kimi yorumlarda ve sizin gibi kıl aldırmazları gördükçe bu soruma kısmen cevap aldım.... Sağolun!!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sanırım pilotsun. Ve yorumlar içinde bilgi vermeyen ve öfke kusan bir tek seninki. Sık uçan bir yolcuyum, işletme doktoram var ve havacılıkla ilgili herşeyi merak eder, buradan okurum. Şimdi daha iyi anlıyorum neden bu kadar burnunuz büyük, neden uçucular biz yolculara bu kadar kötü ve hor davranır ve neden uçuşta değil yardım etmek, sorumuzu cevaplarken lütfedersiniz!!!. Keşke mesainiz bitse ve evinize gitseniz de biz yolculara adam gibi davransanız. İçinizde pırlanta gibi insanlar olmasına rağmen sizin gibiler yüzünden lanet de okuyoruz. Bunları da verdiğiniz 40.000 dolarla ya da okuduğunuz okulun diplomasıyla alıyorsunuz. Siz eğer yer personeli ile bir takımsanız, kaptanlık pazubandını kibirle taşıyan oyuncu gibi davranıyorsunuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bir muhterem teknisyen kardeşte demişki 40000 dolar verip 1.5 senede pilot olurum;buyrun olun kardeşim bakın her meslek grubundan cok pilot kimse gördüm,inanın çark daralınca bu arkadaşlar zorlanıcak.bir yandan bana yok ben motorcuyum gövdeden anlamam yok ben gövdeciyim elektronikten anlamam diyip AMM okuyacak dahi yabancı dili olmayanlar;sizinde sonunuz o zaman olacak...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
SOnuç olarak sizlerin problemi çözemediğiniz ve MEL ' e bağlanarak uçağı release ettiğiniz zamanlarda 3 irs arzası ile kötü havada standby aletlerle 250 kişinin sorumluluğunu bizler taşıyoruz.Sİzler sıcak çayları içerken anti-ice sistem arızasında buzlanmamak için bizler terliyoruz.Hepimizin kutsal mesleği var;herkes kendine göre kutsal işler icra eder.Ama global manadada düşünürsek teknisyen arkadaşların düşündüğü bir dünya neyazıkki yok.Sevgiler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
teknisyen kardeşler;8 senedir uçan bir kaptan olarak görüyorumki kanınıza dokunmuş söylediğim.Gerçek bu;pilotlar ve kabin memurları sizler gibi uçak gitti haydi otele yada varidya bitti haydi eve yapan insanlar değiller. Ve gerçekten aranızdan kokpit üyesi olmak isteyen ve bizlere danışan birçok kişi var ama tersi '1'yazı ile bir kişi bile yok.O zaman bunu dile getirince niye kendini bilmez oluyorum?? Saygı göreceksiniz evet takım üyesiyiz ama her sektörde bazı üyeler özeldir.Sevgiler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bu egomanya nedir kardeşim neden ''kaptanım'' ibaresi böle bi yazıya bile girmiş ben bir teknik elemanım hiç bir zaman '' kaptanım '' olmadı ve olmayacak....sadece''....... kaptan'' demek neden bu kadar zorunuza gidiyor.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
herkesi eşit göstermeye çalışan ey insan...kimsenin insan olarak farklı, üstün bir tarafı yok ama burada bireyler değil yapılan işler söz konusudur. uçağın teknik bakımını adam gibi yapmadan, aldığın parayı hak etmeden bir de karşımıza geçip bize ahkam mı kesiyorsun...önce işini yap, yediğini hak et...ondan sonra çoook sonra saygıdan bahset...yarım yamalak işler yaparak, işten kaçarak saygı göremezsin...seve seve gösterirsin...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bir gün bütün gece hangar önünde yatan bir uçagı aldık TLB ta egt T/O da T/o degerlerine çok yaklaşıyor yazılmıştı. teknige sorduk ne işlem uygulandı dedik cevap hiç bir şey yapmadık deniyordu.arıza kapatılmıştı. ve o kalkışta abort edildi motor palleri erimişti ! demekki deftere yazıncada birşey degişmiyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000