22 Mart 2015, Pazar 11:55:00

THY PİLOTU CENGİZ; 'TEK SORUMLU KAPTANDIR'

Türk Hava Yolları (THY) Kaptan Pilotu Murat Cengiz, "Kaptan pilot olarak bizler uçağın herhangi bir safhasında veya yerinde, emniyetsiz bir durum görüyorsak, daha ilk başında dahi olsa uçuşu bu şekilde kabul edemeyeceğini beyan edebiliriz" dedi.
  • Selamlar kaptan pilotum :)
  • Herkes kişiselleştirmiş konuyu. Açıklama genel ve olması gereken bir sorumluluk. Havacılık kuralları kanla yazılmıştır. Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu bu kuralı koymuş, uygulaması kaptanlar tarafından yapılmalı. Hepsi bu. Germeyin ve gerilmeyin lütfen.
  • Koca yazıda ben sorumluyum ben yaparım yolcu emniyeti hatta döner geri bırakırım... Bu mudur yani??
  • "Tek sorumlu kaptandir", ifadesi kesinlikle yanlistir. Eger bu ifadeyi soz konusu kaptan kullandiysa, dunyadan haberi yok demektir. Butun yonetim bicimlerinde, kisilerin yetkileri oraninda sorumluluklari vardir. Biri digerinden bagimsiz olamaz. Kaza yapan bir ucakta sadece kaptan sorumludur diyemezsiniz, elbetteki ikincil derecede de olsa FO'nun da sorumlulugu vardir. O halde FO nun belli oranda yetkisi de vardir. FO, -tabiki sonradan hesabini vermek kaydiyla- kaptandan kumandayi bile almaya yetkilidir. FO'lar bunu unutmayin; ve gerekirse kendiniz, aileniz ve yolcular adina bunu yapmakta tereddut etmeyin. Havacilik tarihi bu sorumlulugundan ve yatkisinden habersiz FO'larin katkisinin oldugu kazalarla doludur. "Tek sorumluluk kaptanindir" lafi hem cok kibirli, hemde cok sacmasapandir. Umarim bu lafi sarfeden bunu burada duzeltir.
  • Sıkıysa yapsana. Yermi Anadolu çoçuğu.
  • hadi bi delikanlı pilot kafasına göre indirsin bakalım başarırsa elinden öpücem hodri meydan elit plus kartımla ezerim adamı bi denesin bakalım o mu iniyo uçaktan ben mi. geçti o devirler müşteri her zaman haklıdır iyice aklınıza sokun. bazen inişleri beğenmiyorum ya da uçağın sıcaklığını iyi ayarlayamıyolar hemen bildiriyorum Sn. Gnl. Mdr Temel Kotil beye ki işini iyi yapamayan, güzide kurumu iyi temsil edemeyenin kulağını çeksinler diye.
  • Gurbetci tayfasi gumbur gumbur geliyoz. Saka la saka oldurmeyin bizi hemen ...
  • O dediğin Eskidendi birader Kaptan
  • Kaptan olması gerekenleri yazmış ve kuralları belirtmiş. ancak uçaktan indirilecek yolcununda bunu hak etmesi gerekir. buna kim sebep olursa sonuçlarına da katlanır. ancak Uçuşta kaptan sorumlu ama yerde hazırlık aşamasındada bu yukumlulukler hareket koordinatörünündür. ancak ne yazıkki o görevde Taşörene verildi bu nedenle bu görevide sizin yapmanız gerekiyor. allah kolaylık versin.
  • Kardeşim adam sadece röportaj yapmış size sorsalardı bu sorulara ne cevap verecektiniz.Yaparsınız yada yapmazsınız bu sizin görev anlayışınız ve profosyonelliğinizle ilgilidir..İnsan neyse karşıdakini öyle görür EZİK sen herkesi öyle zannedersin omurgasızdırlar duruş bile sergileyemezler ,dişleri dökülmüştür eskisi gibi ısıramazlar bunun verdiği sancıyla perde arkasından şuursuzca saldırırlar... bu güzel röportaja saldırdıkları çekemedikleri gibi..Adam gibi işinizi yapın bırakın meslektaşlarınızı kötülemeyi..zor olsada iyi profosyonel olmaya çalışın ,

Türk Hava Yolları (THY) Kaptan Pilotu Murat Cengiz, havacılık kurallarına göre kaptan pilotların uçaktaki emniyetten sorumlu olduğunu belirterek, "Kaptan pilot olarak bizler uçağın herhangi bir safhasında veya yerinde, emniyetsiz bir durum görüyorsak, daha ilk başında dahi olsa uçuşu bu şekilde kabul edemeyeceğini beyan edebiliriz" dedi.

THY'de 20 yıldır çalışan Murat Cengiz, Sefaköy'deki THY Uçuş Eğitim Merkezi'nde yer alan Boeing 777 simülatöründe uçuş güvenliğini tehlikeye atan yolculara uygulanan prosedürleri anlattı.

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Sivil Havacılık Pilotaj Bölümü'nden 1994 yılında mezun olan Cengiz, yolcunun uçağa binmesiyle kaptan pilotun sorumluluğunun başladığını ve sefer sonuna kadar da sürdüğünü söyledi.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) kurallarına göre havayolu şirketinin sorumluluğunun yolcu uçaktan ayrılama kadar devam ettiğine işaret eden Cengiz, uçuş emniyetini sıkıntıya sokan yolculara uygulanan prosedürlerin belli olduğunu kaydetti.

Cengiz, kaptan pilotların bu konuda bazı sorumluluklarının olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Kaptan pilot olarak bizler uçağın herhangi bir safhasında veya yerinde, emniyetsiz bir durum görüyorsak, daha ilk başında olsa dahi uçuşu bu şekilde kabul edemeyeceğini beyan edebiliriz. Bu dispatch safhasında olabilir, uçakla ilgili bir arıza olabilir, havayla ilgili meteorolojik durum olabilir. Havada herhangi bir yolcudan dolayı durum oluşursa bizim bazı tehlike seviyelerimiz var. Eğer bu kişi belirli seviyeleri geçerse uçağı herhangi bir meydana indirip, o yolcuyu da teslim etme hakkımız var. Hatta bu tür yolcuları uçuş esnasında kelepçeleme hakkında da sahibiz."

"Önce yolcu emniyeti"

Kaptan pilot Cengiz, havacılık kurallarının kaptan pilotlara ciddi yükümlülükler getirdiğine dikkati çekerek, "Yükümlülükler dahilinde uçak içinde öncelikli olarak yolcunun emniyetini her zaman düşünürüz. Bu, bizim öncelikli görevimizdir" dedi.

Kaptan pilotların yolcu emniyetinin sağlanamadığını düşündükleri takdirde uçağı seferden çekebileceğini vurgulayan Cengiz, "Burada söz konusu kişi, ünlü veya çok önemli bir şahsiyet olabilir. Bizim için fark etmez" diye konuştu.

Cengiz, şunları kaydetti:

"Bizim önceliğimiz yolcuların emniyetini sağlamaktır. Sağlayamadığımız durumlar oluşursa mutlaka geri döneriz. Hatta o kişiyi uçaktan indirmek durumunda bile kalabiliriz. Bizim eğitimimizin başladığı andan itibaren bütün olaylar sizi bir şekliyle pişiriyor. Siz deneyimlenmiş oluyorsunuz. Bu safha içinde gördüğünüz olaylar sizde her zaman feedback (geri dönüş) oluşturuyor. Bu olaylar devam ederken başka bir olay yaşandığında size geriden böyle bir flash bellek olarak geliyor. 'Bu olay bu tarafa gidebilir, benim bunun üzerine yoğunlaşmam ve durdurmam gerekiyor' diyorsunuz.  Bunu deneyimlerinize istinaden hissedebiliyorsunuz."

Kaptan pilotların emniyet için her türlü önlemi alması gerektiğini söyleyen Cengiz, seferdeki sorunlu yolculara uygulanacak prosedürlerde bazı aşamaların olduğunu anlattı.

Seviyelerin üstüne çıkmaya başlayan yolcunun durumunun kabin ekibi tarafından kaptan pilota iletildiğini dile getiren Cengiz, "Bu bilgiler doğrultusunda bizim var olan formumuzu ilk önce yolcuya deklare ederiz. Kendisine okuruz ve sakinleştirmeye çalışırız. Ama sakinleşmemişse, tehlike seviyeleri üzerinde durmadan gelişme gösteriyorsa o zaman yolcuya yapacağımız bazı işlemler olur" dedi.

Cengiz,  burada yolcuya okunan formun sadece uyarı nitelediğinde olduğunu ifade ederek, "Eğer havadaysak da o yolcuyu herhangi bir meydana inip, gerekli otoriteleri çağırmak ve yolcuyu ilgili emniyet birimlerine teslim etmekle yükümlüyüz" diye konuştu.

THY PİLOTU CENGİZ; 'TEK SORUMLU KAPTANDIR'

Yorumlar Tüm Yorumlar (64)

Öteki Murat ~ 5 yıl önce
Selamlar kaptan pilotum :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kural Kuraldır ~ 9 yıl önce
Herkes kişiselleştirmiş konuyu. Açıklama genel ve olması gereken bir sorumluluk. Havacılık kuralları kanla yazılmıştır. Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu bu kuralı koymuş, uygulaması kaptanlar tarafından yapılmalı. Hepsi bu. Germeyin ve gerilmeyin lütfen.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CPT ~ 9 yıl önce
Koca yazıda ben sorumluyum ben yaparım yolcu emniyeti hatta döner geri bırakırım... Bu mudur yani??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Birisi ~ 9 yıl önce
"Tek sorumlu kaptandir", ifadesi kesinlikle yanlistir. Eger bu ifadeyi soz konusu kaptan kullandiysa, dunyadan haberi yok demektir. Butun yonetim bicimlerinde, kisilerin yetkileri oraninda sorumluluklari vardir. Biri digerinden bagimsiz olamaz. Kaza yapan bir ucakta sadece kaptan sorumludur diyemezsiniz, elbetteki ikincil derecede de olsa FO'nun da sorumlulugu vardir. O halde FO nun belli oranda yetkisi de vardir. FO, -tabiki sonradan hesabini vermek kaydiyla- kaptandan kumandayi bile almaya yetkilidir. FO'lar bunu unutmayin; ve gerekirse kendiniz, aileniz ve yolcular adina bunu yapmakta tereddut etmeyin. Havacilik tarihi bu sorumlulugundan ve yatkisinden habersiz FO'larin katkisinin oldugu kazalarla doludur. "Tek sorumluluk kaptanindir" lafi hem cok kibirli, hemde cok sacmasapandir. Umarim bu lafi sarfeden bunu burada duzeltir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Sıkıysa yapsana. Yermi Anadolu çoçuğu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hodri meydan ~ 9 yıl önce
hadi bi delikanlı pilot kafasına göre indirsin bakalım başarırsa elinden öpücem hodri meydan elit plus kartımla ezerim adamı bi denesin bakalım o mu iniyo uçaktan ben mi. geçti o devirler müşteri her zaman haklıdır iyice aklınıza sokun. bazen inişleri beğenmiyorum ya da uçağın sıcaklığını iyi ayarlayamıyolar hemen bildiriyorum Sn. Gnl. Mdr Temel Kotil beye ki işini iyi yapamayan, güzide kurumu iyi temsil edemeyenin kulağını çeksinler diye.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cevap ~ 9 yıl önce
Pek saygıdeğer ve elit plus kart sahibi THY yolcusu, bu dirayetinizi eğer varsa uçtuğunuz diğer havayollarında da gösterebilmenizi can-ı gönülden dilerim.
hodri meydan ~ 9 yıl önce
sen kimsin ya :) hahahhaah elit plus kartımla ezerim hahahahah :)))
Hadi ordan ~ 9 yıl önce
Elit plus kartı varmış da breh breh. Temel Kotil'e şikayet ediyormuş da hadi ordan.. Aç tavuk kendini buğday ambarında zannedermiş.. Hadi başka kapıya..
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Gurbetci tayfasi gumbur gumbur geliyoz. Saka la saka oldurmeyin bizi hemen ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
O dediğin Eskidendi birader Kaptan

Yanıtla

Kalan karakter 1000
aproncu ~ 9 yıl önce
Kaptan olması gerekenleri yazmış ve kuralları belirtmiş. ancak uçaktan indirilecek yolcununda bunu hak etmesi gerekir. buna kim sebep olursa sonuçlarına da katlanır. ancak Uçuşta kaptan sorumlu ama yerde hazırlık aşamasındada bu yukumlulukler hareket koordinatörünündür. ancak ne yazıkki o görevde Taşörene verildi bu nedenle bu görevide sizin yapmanız gerekiyor. allah kolaylık versin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Le Kaptan ~ 9 yıl önce
Kardeşim adam sadece röportaj yapmış size sorsalardı bu sorulara ne cevap verecektiniz.Yaparsınız yada yapmazsınız bu sizin görev anlayışınız ve profosyonelliğinizle ilgilidir..İnsan neyse karşıdakini öyle görür EZİK sen herkesi öyle zannedersin omurgasızdırlar duruş bile sergileyemezler ,dişleri dökülmüştür eskisi gibi ısıramazlar bunun verdiği sancıyla perde arkasından şuursuzca saldırırlar... bu güzel röportaja saldırdıkları çekemedikleri gibi..Adam gibi işinizi yapın bırakın meslektaşlarınızı kötülemeyi..zor olsada iyi profosyonel olmaya çalışın ,

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000