27 Mart 2009, Cuma 08:34:55

"THY neden uçmuyor diye defalarca yazdım"

Sabah Gazetesi yazarlarından Mahmut Övür, THY'nin Kanada'ya düzenleyeceği seferleri kendi köşesinde bakın nasıl değerlendirmiş...
  • Yorumun amacı ne kadar TÜRKÇE bildiğini herkese göstermek değil, o konudaki düşüncelerini başka okuyucularla paylaşmaktır. Ayrıca bir başka yorumcunun da altını çizdiği gibi, ben de içinde olmak üzere bu yazıları yurt dışında oturan ya da doğmuş büyümüş bir sürü kişiler okuyor ve yorum gönderiyoruz. Yurt dışından bütün eksik ve yokluklara karşın, yorum gönderenlerin birçok okuyucunun Türkçe klavyesi bile yok. Devlet yurt dışında oturanların anadillerini geliştirebilmeleri için şimdiye dek ne yapmıştır? Öncelikle onu sorun kendinize. Beyler, lütfen Türkçe ile hava basmayı bırakın, yorumların içeriklerine odaklanın.
  • Turkiye'den gelecek olan ekibe Kanada Sivil Havacilik Kurumu muzakerecisi bir yil sonrasina ongorusme icin randevu veriyor, Air Canada da her seferinde bu ise devamli tas koyuyordu. Kanadadaki Turkler, Kanadali milletvekilleri, bakanlari ve basmuzakerecisi ile gorusup anlasmanin yapilmasi icin web siteleri kurarak ve degisik kampanyalar yaparak Kanada tarafina anlasma icin baski uyguladilar. Yolcu ve kargo potansiyelinin belirlenmesi icin istatistik calismalari ve Kanada'daki Turk gazetelerinin hemen her sayisinda haber yaptilar. Turkcesini begenmediginiz o insanlarin da bu konuda cok emegi gecti.
  • Kanada hangi yandas'a pazarlanmis onuda arastiralim ltf.
  • Cok iyi Türkce bildigini iddia eden arkadasa sesleniyorum. Bu site sadece Türkiye de yasayanlar tarafindan okunmuyor, benim gibi hayati boyunca hicbir zaman Türkce dersi görmemis yurtdisinda yasayan vatandaslar tarafindanda okunuyor. Inaniyorum bu forum Ingilizce veya Almanca olsa bizlerde sizlerle alay eder ve nerede yabanci dil ögrendiginizi sorardik.
  • Evet, konu olarak hakkınız var. Ancak uslubunuz faydalı değil, kırıcı. Tabiki eğitimi veren kurum ve kişiler sorumlu ancak daha tatlı bir şekilde ifade etmeniz hoş olurdu.
  • 10:29'daki arkadaş, bana karşı geleceksiniz diye noktasına virgülüne kadar tertemiz yazmışsınız, tamam ama benim esas merak ettiğim okullar. İlk yorumu yazan arkadaştan ricam da buydu. Dilbilgisini okulda öğrendiğimize göre, bu hataların sorumluları da o okullar ve o okullarda görev yapan öğretmenlerdir. Bu gerçekten çok ama çok ciddi bir sorundur.
  • Sayın Mahmut Bey, Kanada için en çok gayret gösteren Hamdi Topçu'yu unutmuş. Ekleyelim.
  • Aşağıda ki Türkçe yorumuna katılıyorum. Ne yazık ki Türk olarak Türkçe yazım kurallarını bilmiyoruz. Sonra gelip burada ahkam kesiyoruz. Doğru Türkçe lütfen.
  • Burada bazı insanlar (benim gibi) hayatı boyunca Türkiye dışında doğmuş ve yaşamıştır, ve halen Türkiye dışında ikamet etmektedirler. O insanlar 3-4 yabancı dil konuşuyorlar ve Türkçe eğitim almamalarına rağmen çaba gösterip, hatalı da olsa, Türkçe yazıyorlar. Sizin gibi insanlar ancak dil uzatırsınız ve çokbilmişlik yaparsınız. Ülkemizde bazı insanların kendi potansyellerini yakalamaması, sizin gibi çok bilen ve sadece eleştirip fakat çözüm getirmeyen "vatandaşlar" yüzündendir. kendi yazınıza bir bakın, "türkçe" değil efendim. doğrusu "Türkçe" olmalı..çok bilen kardeşim benim.
  • siz kimlersiniz? şu son 5 yılda çok dikkat etmeye başladım. airporthaber'in okuyucu yorumlarında da sık sık rastlıyorum. en basit bir ilkokul dersini bile öğrenemediniz mi? birisi çıkmış hala yerine hayla yazmış. arkadaşım, lütfen okumuş olduğunuz okulların isimlerini yazar mısınız? hakikaten çok ciddi soruyorum, dalga geçmek için değil.

Son iki yılda, "THY neden Kanada'ya uçmuyor?" diye onlarca kez yazdım.

İlginçti, özellikle son yıllarda bir dünya havayolu haline gelen THY, dünyanın en gelişmiş ülkesi olan ve Türkiye ile ticaret hacmi ve turizm kapasitesi her geçen gün artan Kanada'ya uçmuyordu. Nedeni de açıkça söylenmese de, Ermeni Soykırım Yasası'nın Kanada Parlamentosu'ndan geçmesiydi. Bu nedenle Türkiye ile Kanada arasında "çifte vergilendirme anlaşması" imzalanamıyor ve karşılıklı uçuş yapılamıyordu.

En son geçen yılın ocak ayında Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bu anlaşmanın imzalanacağını ve uçuşun başlayacağını söylemişti.
Nihayet bu gerçekleşti ve iki ülke arasında anlaşma imzalandı.

Böylece THY de önümüzdeki haziran ayından itibaren haftada üç kez Kanada'ya uçuş yapacak.

İki ülke arasındaki bu süreç ticaret ve turizmi önemli ölçüde etkileyecek. Ama sadece bu kadar değil, THY'nin Kanada uçuşu aynı zamanda Türkiye'yi Ortadoğu ve Kafkas ülkelerinin de ilgi odağı yapacak.
Bu uçuşun gerçekleşmesi için çaba harcayan Sivil Havacılık Yetkilileri'nin, THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin ve THY Genel Müdürü Temel Kotil'in çabası övgüye değer.
Emeği geçen herkesi kutluyorum...

Mahmut ÖVÜR
SABAH

"THY neden uçmuyor diye defalarca yazdım"

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Misafir ~ 15 yıl önce
Yorumun amacı ne kadar TÜRKÇE bildiğini herkese göstermek değil, o konudaki düşüncelerini başka okuyucularla paylaşmaktır. Ayrıca bir başka yorumcunun da altını çizdiği gibi, ben de içinde olmak üzere bu yazıları yurt dışında oturan ya da doğmuş büyümüş bir sürü kişiler okuyor ve yorum gönderiyoruz. Yurt dışından bütün eksik ve yokluklara karşın, yorum gönderenlerin birçok okuyucunun Türkçe klavyesi bile yok. Devlet yurt dışında oturanların anadillerini geliştirebilmeleri için şimdiye dek ne yapmıştır? Öncelikle onu sorun kendinize. Beyler, lütfen Türkçe ile hava basmayı bırakın, yorumların içeriklerine odaklanın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Turkiye'den gelecek olan ekibe Kanada Sivil Havacilik Kurumu muzakerecisi bir yil sonrasina ongorusme icin randevu veriyor, Air Canada da her seferinde bu ise devamli tas koyuyordu. Kanadadaki Turkler, Kanadali milletvekilleri, bakanlari ve basmuzakerecisi ile gorusup anlasmanin yapilmasi icin web siteleri kurarak ve degisik kampanyalar yaparak Kanada tarafina anlasma icin baski uyguladilar. Yolcu ve kargo potansiyelinin belirlenmesi icin istatistik calismalari ve Kanada'daki Turk gazetelerinin hemen her sayisinda haber yaptilar. Turkcesini begenmediginiz o insanlarin da bu konuda cok emegi gecti.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Kanada hangi yandas'a pazarlanmis onuda arastiralim ltf.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Cok iyi Türkce bildigini iddia eden arkadasa sesleniyorum. Bu site sadece Türkiye de yasayanlar tarafindan okunmuyor, benim gibi hayati boyunca hicbir zaman Türkce dersi görmemis yurtdisinda yasayan vatandaslar tarafindanda okunuyor. Inaniyorum bu forum Ingilizce veya Almanca olsa bizlerde sizlerle alay eder ve nerede yabanci dil ögrendiginizi sorardik.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Evet, konu olarak hakkınız var. Ancak uslubunuz faydalı değil, kırıcı. Tabiki eğitimi veren kurum ve kişiler sorumlu ancak daha tatlı bir şekilde ifade etmeniz hoş olurdu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
10:29'daki arkadaş, bana karşı geleceksiniz diye noktasına virgülüne kadar tertemiz yazmışsınız, tamam ama benim esas merak ettiğim okullar. İlk yorumu yazan arkadaştan ricam da buydu. Dilbilgisini okulda öğrendiğimize göre, bu hataların sorumluları da o okullar ve o okullarda görev yapan öğretmenlerdir. Bu gerçekten çok ama çok ciddi bir sorundur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Sayın Mahmut Bey, Kanada için en çok gayret gösteren Hamdi Topçu'yu unutmuş. Ekleyelim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Aşağıda ki Türkçe yorumuna katılıyorum. Ne yazık ki Türk olarak Türkçe yazım kurallarını bilmiyoruz. Sonra gelip burada ahkam kesiyoruz. Doğru Türkçe lütfen.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Burada bazı insanlar (benim gibi) hayatı boyunca Türkiye dışında doğmuş ve yaşamıştır, ve halen Türkiye dışında ikamet etmektedirler. O insanlar 3-4 yabancı dil konuşuyorlar ve Türkçe eğitim almamalarına rağmen çaba gösterip, hatalı da olsa, Türkçe yazıyorlar. Sizin gibi insanlar ancak dil uzatırsınız ve çokbilmişlik yaparsınız. Ülkemizde bazı insanların kendi potansyellerini yakalamaması, sizin gibi çok bilen ve sadece eleştirip fakat çözüm getirmeyen "vatandaşlar" yüzündendir. kendi yazınıza bir bakın, "türkçe" değil efendim. doğrusu "Türkçe" olmalı..çok bilen kardeşim benim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
siz kimlersiniz? şu son 5 yılda çok dikkat etmeye başladım. airporthaber'in okuyucu yorumlarında da sık sık rastlıyorum. en basit bir ilkokul dersini bile öğrenemediniz mi? birisi çıkmış hala yerine hayla yazmış. arkadaşım, lütfen okumuş olduğunuz okulların isimlerini yazar mısınız? hakikaten çok ciddi soruyorum, dalga geçmek için değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000