07 Haziran 2009, Pazar 08:53:58

"THY neden Formula 1'e sponsor olmuyor?"

Akşam Gazetesi Havacılık Yazarı Tolga Turgut, tüm dünyanın büyük ilgi gösterdiği ve en pahalı motor sporlarının başında gelen Formula 1'in havacılık şirketleri tarafından sahiplenilmesi gerektiğini belirtiyor. İşte Turgut'un o yazısı...
  • Çok güzel yorumlar var. Siz neden sponsor olmuyorsunuz?
  • Parayla yazdırılmış bir yazı bence.
  • Neden olsun,gördük .Seyirci ilgisi bile çk zayıf.Tahinci ailesini THY mi zengin etsin.Onlar kuruş para koymadan Formula İstanbul'a ya ortak oldular.Kaymağı yesinler diye milli hava yolunun parası çarçur edilmemeli.Sorun bakalım Tahinci ler ortak oldukları bu organizasyona hiç para yatırmışlar mı.Yazar herhalde onların yandaşı.
  • Sponsor un Turkce karsiligi ne?
  • Beyler, bu satırlar bizlere yazarları, görüşleri küçük düşürelim diye açılmıyor. Yazarın görüşünü beğenmeyebilirsiniz, aynı görüştede olmayabilirsiniz bu belirtmenin yöntemi " SAÇMA, MANTIKSIZ, VB.." küçük düşürücü kelimeler kullanmaktan mı geçmeli. Dikkat ettim de, piste boşuna çok para harcandı, Formula 1 öldü vb.. şeyler söyleniyor. Neden hiç kimse THY olmaz ama falan kuruluş olmalı ve bu yatırım canlandırılmalı vb.. şeyler söylemiyor. Yorumu yanlız tenkit olarak anlamamalıyız. Editörler bu ismi Yorum-Görüş olarak değiştirmeliler.
  • thy zaten ak-ın,bk-un sponsoru,akp çoluğu çocu ekmek yiyo,yabancı damatlar (luftansa v.s) itinayla besleniyor,yabancı ortaklar kaymağı yiyor,bizim 23 nisan çocuklarıda bayraktan vatandan bahsediyor..ne gerek var f-1 e.. f-gül'en ler var ya!
  • Bu adamlar dünya gündemini 5 sene geriden takip ediyorlar galiba.F1'e ilgi tüm dünyada hızla azalıyor.yarışları takip ediyorsanız izleyen sayısındaki düşüşün farkında olmanız gerekiyor.Türkiye'yi söylememe bile gerek yok pazar günkü yarışı kaç kişi izlemiş bakın bakalım.sponsorluk konusuna gelince F1 gibi bir spora THY'nin sponsor olması kadar saçma ve gereksiz birşey olamaz.sırf yazı yazmak ,köşe doldurmak için yazanlardan artık gına geldi.
  • Hayret bir şey ! F1 e para bulmak sana mı düştü Sayın Tolga TURGUT? Belli ki birilere sana demiş yaz şunu diye.Bence sen sponsor ol maaşınla. Ya da bence padoka bir bilet al yeter sponsor olmak istiyorsan. Verdiler pisti Eccolstone un eline, 1 sene bisiklet giremiyor piste. Kimin parasıyla yapıldı bu pist , niye kullanılmıryor ? bunları yazın !!!
  • Neden olmasın Olur tabii. Ancak bir şart var. o da; CHT'nin dayandığı bir büyüğün, onlara "hadi sponsor olun" demesi lazım.
  • Formula1'e sponsor olunca turizm nasıl gelişiyor bir de onu anlatsa da anlasak ? Güzelim ülkemizi beş parasızlara pazarlamayı hedef aldıysanız doğru yoldasınız devam edin.Ama bizden,tarihimizden,kültürümüzden,dilimizden,doğamızdan,yaşamımızdan bir kesit yoksa sadece birilerinin kesesi dolar ve zaten bu kadra risk olan bir işte THY nin olması doğru değil.Bence 2010 Avrupa Kültür başkentine yoğunlaşalım ve ona kafa yoralım.Mesela , tüm havalimanı gelişlerine ve tüm uçakların kapılarının üstüne çevresine çeşitli avrupa dillerinde 2010 kültür başkenti sloganımızı yazalım.'' Açtım kapılarımı gel''....ve buna yatırı yapalım.Mega kaprislere gerek yok.Bizim mayamız farklı.Anlayana....

Mega pazarlama fırsatı: Formula 1

Formula 1 Türkiye Grand Prix'si bugün İstanbul Park'ta koşulacak. Dünyanın en önemli spor organizasyonlarının başında gelen F1, bu yıl toplamda   17 kez olmak üzere sadece 16 farklı ülkede koşuluyor ve İstanbul bu organizasyona  5. kez ev sahipliği yapıyor. Bu kez tüm tribünlerin tamamen dolu olmasını diliyorum.

Önceki yıllarda da bu organizasyondan pazarlama anlamında yeteri kadar fayda sağlayamadığımıza değinmiş, Türk şirketlerinin ise bu organizasyona yeterince destek vermediğinden bahsetmiştik. Korkarım ki bu yıl da bir şey değişmedi. İstanbul'da gerçekleşen bu dev organizasyonun ana sponsorluğunu yabancı bir banka, ING Bank üstlendi. Bana trajikomik geliyor. Aynen geçtiğimiz günlerde Antalya'nın en güzel tanıtımını Mardan Palace Oteli'nin açılışı ile gerçekleştiren Azeri asıllı Rus işadamı örneği gibi. Gerçekten biz Türkler pazarlama yapmayı, marka yaratmayı bilmediğimiz gibi ayağımıza gelen en büyük pazarlama platformundan da yararlanamıyoruz. 

Adrenalin tutkum ve arabalarının uçak sesini çağrıştırmasından dolayı F1'in yıllardır sıkı bir takipçisiyim. Koşulan her yarışını dünyada aynı anda yüz milyonlarca insanın takip ettiği Formula 1 için pek çok ülke yarış düzenleyebilmek adına lobi çalışmaları ve ciddi yatırımlar yaparken bizim bu konuya çok az ilgi göstermemiz beni gerçekten düşündürüyor. Dünyanın en güzel şehirlerinden olan İstanbul'a sadece 7 milyon turist gelirken mesela Paris'e     70 milyon turist gidiyor. Öte yandan biz, şehrin markalaşmasına ciddi bir katkı sağlayacak F1 gibi bir organizasyonu 5. kez düzenlerken bu vesile ile Türk markalar yaratamıyoruz.

F1 o kadar iyi bir pazarlama platformu ki, buna en güzel örnek Hintli milyarder Vijay Mallya'nın yaptıkları gösterilebilir. Mallya bundan birkaç sene önce Hindistan ve civarında sadece bir bira markası, sonrasında ise bir havayolu sahibi olarak tanındı. İlk başta F1'de bir takıma sponsor oldu, sonra da takımı satın aldı. Takiben yaptığı çalışmalarla Hindistan'da 2010 yılı itibarıyla F1 düzenlemesini sağladı. İşte platformu değerlendirip sonuca yansıtmak böyle olur. 

HAVACILIK ŞİRKETLERİ SAHİP ÇIKMIYOR

Ülkemizin yurtdışında en fazla tanınan markalarının başında yer alan göz bebeğimiz THY, Kevin Costner'lı bir reklam organizasyonuna milyonlarca dolar para dökerken ayağına gelen en önemli pazarlama platformuna neden ana sponsor olmaz? Yıllardır Katar Grand Prix'sinin ana sponsorluğunu yapan Gulf Air bu sayede halen bölgede yaşadığı rekabette marka değerini artırıyor. Bu yılın flaş takımı Brawn GP'nin ana sponsoru olan Virgin Havayolu ise, F1 sayesinde marka değerini pekiştirerek daha yukarılara çıkarmaya çalışıyor. Organizasyona sponsor olan Etihad ve Airasia gibi başka başarılı havayolları olduğunu da ekleyebiliriz. F1, milyarlarca Euro'luk bir marka tanıtım platformu oluşturduğu gibi ülkesel tanıtım için de bulunmaz bir fırsat. Zira F1 pilotlarının o ülkelerde edindikleri izlenimlerini milyonlarca kişi medya ve internet ortamından takip ediyor. İstanbul Grand Prix'si öncesi, babası eski bir şampiyon olan Williams pilotu Nico Rosberg'in, İstanbul ve Türkiye ile ilgili yorumlarına bayıldım. Rosberg İstanbul'da yarışmayı çok sevdiğini, bu şehrin hem çok modern olmasından hem de tarihi zenginliğinden çok etkilendiğini, bir an evvel İstanbul'a gidip Kapalı Çarşı'da alışveriş yaparak o tarihi atmosferi tekrar yaşamayı dört gözle beklediğini söylüyordu. Bence İstanbul ve Türkiye'yi daha da markalaştırmak isteyen bir Türk girişimci hemen gelecek sene için Rosberg ile İstanbul'un tanıtımı için anlaşma yapmalı ve bunu değerlendirmeli. Diğer     F1 pilotları ise verdikleri mülakatlarda İstanbul'u çok sevdiklerinden bahsediyor ancak trafik sorunu nedeniyle sadece mecbur oldukları organizasyonlara katılıp şehri gezemediklerinden yakınıyorlar.

THY başta olmak üzere diğer Türk bayrağı taşıyan havayolları ve havalimanı işletme şirketleri İstanbul'da düzenlenen F1'e sahip çıkmalı ve bu mega platformu değerlendirmeliler. Aksi halde İstanbul, aynen Moto GP takviminden çıkartıldığı gibi birkaç yıl sonra F1 organizasyonunun takviminden de çıkabilir. Bu bilinç ile İstanbul Grand Prix'sine özellikle Türk havacılık, turizm ve finans çevrelerinin sahip çıkmasını dilerken, bu yılın favorisinin de geçen yıl Honda takımı olarak yarışan ve bu yıl gridin en yeni takımı olan Brawn GP olduğunu belirtmek isterim.

Tolga TURGUT
AKŞAM

"THY neden Formula 1'e sponsor olmuyor?"

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

Misafir ~ 15 yıl önce
Çok güzel yorumlar var. Siz neden sponsor olmuyorsunuz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Parayla yazdırılmış bir yazı bence.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Neden olsun,gördük .Seyirci ilgisi bile çk zayıf.Tahinci ailesini THY mi zengin etsin.Onlar kuruş para koymadan Formula İstanbul'a ya ortak oldular.Kaymağı yesinler diye milli hava yolunun parası çarçur edilmemeli.Sorun bakalım Tahinci ler ortak oldukları bu organizasyona hiç para yatırmışlar mı.Yazar herhalde onların yandaşı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Sponsor un Turkce karsiligi ne?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Beyler, bu satırlar bizlere yazarları, görüşleri küçük düşürelim diye açılmıyor. Yazarın görüşünü beğenmeyebilirsiniz, aynı görüştede olmayabilirsiniz bu belirtmenin yöntemi " SAÇMA, MANTIKSIZ, VB.." küçük düşürücü kelimeler kullanmaktan mı geçmeli. Dikkat ettim de, piste boşuna çok para harcandı, Formula 1 öldü vb.. şeyler söyleniyor. Neden hiç kimse THY olmaz ama falan kuruluş olmalı ve bu yatırım canlandırılmalı vb.. şeyler söylemiyor. Yorumu yanlız tenkit olarak anlamamalıyız. Editörler bu ismi Yorum-Görüş olarak değiştirmeliler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
thy zaten ak-ın,bk-un sponsoru,akp çoluğu çocu ekmek yiyo,yabancı damatlar (luftansa v.s) itinayla besleniyor,yabancı ortaklar kaymağı yiyor,bizim 23 nisan çocuklarıda bayraktan vatandan bahsediyor..ne gerek var f-1 e.. f-gül'en ler var ya!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bu adamlar dünya gündemini 5 sene geriden takip ediyorlar galiba.F1'e ilgi tüm dünyada hızla azalıyor.yarışları takip ediyorsanız izleyen sayısındaki düşüşün farkında olmanız gerekiyor.Türkiye'yi söylememe bile gerek yok pazar günkü yarışı kaç kişi izlemiş bakın bakalım.sponsorluk konusuna gelince F1 gibi bir spora THY'nin sponsor olması kadar saçma ve gereksiz birşey olamaz.sırf yazı yazmak ,köşe doldurmak için yazanlardan artık gına geldi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Hayret bir şey ! F1 e para bulmak sana mı düştü Sayın Tolga TURGUT? Belli ki birilere sana demiş yaz şunu diye.Bence sen sponsor ol maaşınla. Ya da bence padoka bir bilet al yeter sponsor olmak istiyorsan. Verdiler pisti Eccolstone un eline, 1 sene bisiklet giremiyor piste. Kimin parasıyla yapıldı bu pist , niye kullanılmıryor ? bunları yazın !!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Neden olmasın Olur tabii. Ancak bir şart var. o da; CHT'nin dayandığı bir büyüğün, onlara "hadi sponsor olun" demesi lazım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Formula1'e sponsor olunca turizm nasıl gelişiyor bir de onu anlatsa da anlasak ? Güzelim ülkemizi beş parasızlara pazarlamayı hedef aldıysanız doğru yoldasınız devam edin.Ama bizden,tarihimizden,kültürümüzden,dilimizden,doğamızdan,yaşamımızdan bir kesit yoksa sadece birilerinin kesesi dolar ve zaten bu kadra risk olan bir işte THY nin olması doğru değil.Bence 2010 Avrupa Kültür başkentine yoğunlaşalım ve ona kafa yoralım.Mesela , tüm havalimanı gelişlerine ve tüm uçakların kapılarının üstüne çevresine çeşitli avrupa dillerinde 2010 kültür başkenti sloganımızı yazalım.'' Açtım kapılarımı gel''....ve buna yatırı yapalım.Mega kaprislere gerek yok.Bizim mayamız farklı.Anlayana....

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000