14 Mart 2008, Cuma 11:32:26

THY müziklerine balans ayarı

Uçaklarda çalınan Türk müziği ile ilgili eleştirileri dikkate alan THY, 'danışmanlık' hizmeti almak için teklifte bulundu. Anlaşma ilk etapta 30-32 parçadan oluşacak.

Türk Hava Yolları (THY), uçaklarda çalan Türk müziğinin eleştirilmesi üzerine dünyaca ünlü piyano virtüözü Tuluyhan Uğurlu ile 'danışmanlık' anlaşması yaptı. Çalınacak müzik parçalarını belirleyen Uğurlu, THY'den bu iş karşılığında pas (ücretsiz) bilet aldı. THY uçaklarında iniş ve kalkışta çalınan müzikler, yaklaşık iki aydır ünlü piyanist Tuluyhan Uğurlu tarafından belirleniyor. Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök'ün yazısıyla tartışılmaya başlanan Türk müziğine yönelik eleştirileri dikkate alan THY yönetimi, Uğurlu'ya danışmanlık teklifi götürmüş, herkes tarafından beğenilecek müzik eserlerinin çalınması için çalışma başlatmıştı. THY'nin 'danışmanlık' teklifini kabul eden Uğurlu da, dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fahir Atakoğlu, besteci ve ses sanatçısı Cahit Berkay gibi sanatçıların eserleri yanında müzik filmlerinden oluşan bir albüm hazırladı.

Tuluyhan Uğurlu, THY'nin teklifini severek kabul ettiğini belirterek, hazırlığı 30-32 eserden oluşan ilk albümün THY uçaklarında çalınmaya başladığını söyledi. "Nispeten havacılığa uyan potpori hazırladık." diyen Uğurlu, halen yayınlanan müziklerin beğenildiğini, iki ayda bir yeni eserlerin çalınacağını bildirdi. Uğurlu, THY'ye 'büyük bir festivale sponsor olması' yönünde teklif götürdüğünü de belirterek, "Hem geleneksel hem evrensel bir festivale sponsor olunmasını istiyoruz. Gençlere, yeteneklere şans veren yeni bir festivale sponsorluk yapılmalı." şeklinde konuştu.

Uğurlu, 1 yıllık anlaşma yaptığını; ancak sözleşmenin uzatılması yönünde eğilim olduğunu söyledi. THY'nin uluslararası vizyona sahip kurum olduğuna dikkat çeken Uğurlu, "Ortak değerimiz olan THY, bizim göz bebeğimiz. Her şeyin en iyisine layık. Bu gerçekler ışığında hazırlanan müzik eserlerinin tüm yolcular tarafından beğenileceğini düşünüyorum." diye konuştu.

Tuluyhan Uğurlu, piyanist Fazıl Say'ın "Bu ülkeden gidebilirim." yönündeki açıklamalarına sert tepki göstermişti. Yapılan eserlerle bu toprağın bilincine vâkıf olmaya çalıştıklarını ifade eden Uğurlu, sanatkârların yaşadıkları toplumdaki insanların bakışları, göz bebekleri ve ruhlarından etkilenerek eser yazdığını belirtiyor. "Ben Sultanahmet'te, Çekirge'de, Heykel'de dolaşırken, bir hanımefendinin bakışlarından mana çıkartarak eserler yazıyorum." diyen Uğurlu, bu toprakların, sadece Osmanlı ya da Cumhuriyet değil, aynı zamanda Selçuklu, Hitit, Asur, Frig ve Sümer olduğunu söylüyor. Uğurlu, "Mezopotamya ve özellikle bu topraklar, dünyanın en zengin uygarlıkların yaşadığı topraklardır. Buradan giden kaybeder." dedi.

THY müziklerine balans ayarı

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000