27 Şubat 2013, Çarşamba 10:34:34

THY KABİNİNDEKİ KAOS ÇÖZÜLÜYOR MU?

Türk Hava Yolları’nın okyanus ötesi uçuşlarında yaşanan kabin kaosu sona mı eriyor? Yaklaşık 6 ay önce AirportHaber’de yazılan ve bir kabin memurunun feryatlarını dile getiren mektuptan sonra THY gerçekleri görmeye başladı.
  • Hanımefendiye katiliyorum. Ailelerimiz de aynı stresi bizimle yasıyorlar ailenin yasadığı stresin maddi karşılığı yoktur.
  • O uçan garson dedikleriniz var ya biri de benim eşim...14 saati geçkin bir süre önce göreve gitti. 3 saat önce inmesi gerekiyordu.Gelmedi. Telefonu kapalı. Hamileyim.Merakla bekledim. İnternete baktım, haberleri açtım, dua ettim, ağladım. Sonunda havalimanı dış hatlardan bilgi alabildim.3 Saat rötar yapmış uçağı.Sizin o sürekli buralarda yazdığınız, eleştirdiğiniz hatta göz diktiğiniz maaşları var ya işte o bizlerin portakal suyu dağıtıyor diye beğenmediğiniz, aşağıladığınız kabin memurlarının, amirlerinin eşlerinin,çocuklarının hatta doğmamış çocuklarının anne karnında yaşadıkları merak, heyecan, hasret,yoksunluğun bedelidir. Her uçuş gecesi sabahlara kadar dualarla,meraklarla beklemenin,her kazada ekibi dinlerken bir an soluksuz kalmanın, beklediğinin ismi geçmediğinde bir an sevinmenin hemen sonrasında başka evlere düşen ateşleri düşündüğünde hissettiğin utancın, bir ömrü böyle geçirmenin ve kazanılan helal parana herkesin gözünün olmasının karşılığıdır...Biraz insaf edin bu kişilr
  • anlamadigim nokta part time larla alip veremediginiz ne ? biz cok mu hevesliyiz part time olmaya sirket böyle istiyor biz de belirli bir sure bu sekilde calisacagiz bir cok part time larin hepsi bu sirketin çalışani ve isini de şirketi de gerçekten sahipleniyor ... sirket alım seklini bu yone cevirdiyse bizi suclamak yerine sirketi suclayin lütfen ayrica her sirket çalışani gibi isten cikarilan arkadaslarin sorununu paylasiyor ve eger üstümüze dusen bir gorev varsa bunu da yerine getirecegiz... bu grev oylamasi olur , egerki yarin bigun sozlesmeye gecersek direk greve destek vermek olur... insanlari ayirmak yerine butunlestirmeye bakalim lutfen... hepimiz ayni gemideyiz ve gittigimiz yer ayni yaptığımız is ayni ... bu sekilde otekilestirmek yakışmıyor. .. herkese emniyetli ucuslar...
  • US Airways Hudson River'a indiğinde uçan garsonlar tüm yolcuyu can yeleklerini giydirerek suyun üzerine tahliye etmişlerdi. Amsterdam kazasında acil çıkış kapılarını açarak yolcuların tahliye olmasına yardım eden yolcular kaza sonrası beyanlarında uçuş öncesinde kabin memurlarının kendilerine çıkışları açma ve tahliye konularında başarılı bir brifing yaptıklarından bahsetmişlerdi. Yine aynı kazaya ait başka bir yolcu beyanında kazazede bir kabin memurunun olay sonrası yolcuları kaza mahallinden uzaklaştırmaya çalıştığı geçmişti. Ülkeden ve dünyadan bir örnek yeterli olduysa portakal suyunuzu içerken sizlere afiyet olsun...
  • Dünyaca bilinen ve saygı duyulan bir şirkette portakal suyu getiricisi olmakta onurdur, gururdur... İmrenen herkesin bu tecrübeyi tatmasını dilerim zira portakal suyu servis etmekte her yiğidin harcı değildir... Malum İngilizce yazılı sınav var, sözlü sınav var, Türkçe mülakat var, psikolojik test var, 72 günlük temel eğitim onlarca sınav, yazılı, sözlü uygulamalı performans var... Deneme süresi, her uçuşta amir değerlendirmesi, spot check, hat kontrol, uçak başı kontrol her yıl tazeleme, sınav, sınav, sınav... Aaa ne o? Zorunuza mı gitti, hadi canımmm başvurun portakal suyu servisi ne kadar zor olabilir ki? Ah tabii ya her hareketinizde yerde harcadığınız kalorinin tam katını harcarsınız basınçlandırılmış kabinde,kozmik radyasyon alırsınız, vücudunuz genleşir, iç organlarınız sarkar, bel-boyun fıtığı, belirli kanser türleri gibi meslek hastalıkları kaçınılmaz, beyninize giden O2 miktarı da havada daha azdır. Bioritminiz değişir.Yine de başvurun, siz de yaparsınız...Yaparsınız değil mi
  • ayyy şu thy personellerinin star bilmem ne havaları yokmu şu yorumlarda ölüyorummmm :)arkadaş madem starsın neden isyan ediyosun madem yoruluyosun neden çalışıyosun ayda 6000 maaş alıyorum benim param senin çeneni yorcak diyosun bunca zaman biriktirseydin şimdide çay dağıtmazdın neysee ilan çıkmış bile alır 1800 e km sizde temizler artık yorulmazsınız :)))
  • ben burdaki BOŞ yorumları bir kenara bırakıp benim gibi bu şirkette senelerdir çalışan arkadaslarıma seslenmek istiyorum.bu ER uçuşlarına biz ne zamandır eksik ekiple gidiyorduk şimdi mi yolcu memnuniyetszlği oldugu anlaşıldı?bizim perişan oldugumuz yorgunluktan bitap düştüğümz anca mı akıllarına geldi?bir sürü insan buna ben de dahil şikayetlerimizi düşüncelerimizi bu işin böyle olmayacagnı bildirdiğimiz halde nasıl olur da böyle bir dönemde düzeltmeye gitmeye karar verdiler?bizi SAF yerine koymaya çalışanları elimizde grev hakkımız oldugunu hatırlatmadan bu yanlışlarından dönmelerini umut ediyorum,yoksa ne bu şirketten ne çalışanlardan ne de haksız yere atılanlardan bir gram merhamet göremeyeceksiniz bilin!
  • Kabin memurlarını portakal suyu getiricisi olarak adledecek kadar uçuş kültürünü sahip kişiler türbülans esnasında, ya da pas geçtiğimizde melül melül gözümüzün içine bakmaz mı.....madem bu kadar rahat, seyahatler -eğlenceler -alış veriş ... Üstüne de dünyanın parası, buyursunlar gelsinler birlikte uçalım.
  • Dagitan garsonlar kafandan asagi yanlislikla dokuversin insaallah Allahimmm!
  • Siz sabah Kuafor aksam Kuafor yapacaksınız, ayda 15 uçuş yapıp diğer 15 gunü boş geçireceksiniz, o çürüğünüz 15 gunünde 5 gunünü ER larda daha iner inmez atıp kendinizi otel dışına eğleneceksiniz, en uzun uçuşsa bile toplam servis süreniz 3 saat olacak , diğer zamanları ekiple bolusup istirahat zamanınızda olacak, bu hizmeti verirken of püf sürat bir karış olacak, o gittiğiniz Çin dir ,usa dir bir dünya mal getirip burda ufaktan ticaret yapacaksınız, sonrada bu hizmetin karşılığı 80 saat bile değil 6000 alacaksınız ... Sonrada GREV hakkımız!!! Yapsanıza.. Allahaskina yapın yapında arkadan gelen partime lara ve hemşehrilere yer açılsın. Sendika sizin üstünüzden pirimlensin.sizin varya dünyadan haberiniz yok! Aynen katılıyorum PORTAKAL SUYU getiricilerine bu maaş çok. Düşürün THY nin yoneticileri. Haketmeyen ekiplerinize bu para cok. Aynı hizmeti inanın radikal bir karar vererek dahada ucuza alabilirsiniz. Kalitedende ödün vermeden! Yapın göreceksiniz . Nedir bu kapris uçan garsonlar ?

Her şey bir kabin memurunun Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil’e yazdığı mektupla ortaya çıkmıştı. THY’nin aldığı karar nedeniyle uzun uçuşlarda kabin içinde görevli hosteslerin sayısı azaltılmıştı.

Ancak bir kabin memurunun cesurca yazdığı mektupta tüm olumsuzluklar birer birer aktarılmış ve “Yıldızları kaybedeceğiz, simit değil kabin memuru verin bizi ağlatmayın, bir bardak su içmeye vaktimiz yok, Kabin Hizmetleri Başkanlığı’nı niye sevelim ki?, kabin birbirine düşürüldü, Emine Hanım soru sormayı yasaklıyor” başlıkları altında sorunları dile getirmişti.

İşte THY o mektubu dikkate aldı ve uzun süredir yapılan çalışmanın neticesi önceki gün tüm kabin memurlarına duyuruldu. Duyuruyu hedefteki Kabin Hizmetleri Başkanı Emine Lim yaptı.

İşte Emine Lim’in kabin memurlarına yaptığı duyuru;

Değerli Kabin Ekiplerim;

Sizlerle yaptığımız iletişim toplantılarında ve her ortamdaki paylaşımlarmızda ER seferlerindeki Y/C bölümünde 5 kabin memurunun çalışmasından kaynaklı yaşanılan yolcu memnuniyetsizliklerini ve ekip çalışmasının verimsizliği konularının üzerinde yoğunlaştık.

Bu kapsamda yaptığımız tüm tespitleri görsel bir sunumla beraber simulasyon da yaparak Sayın Genel Müdürümüze, Genel Müdür PAzarlama Satış Yardımcılığı yöneticilerimize, Basın Müşaviri'mize, Kurumsal İletişim Başkanlığı'na, İkram Başkanlığı'na, Do&Co yöneticilerine ve Genel Müdür Uçuş İşletme Yardımcımıza Y/C bölümünde servis sunumumuzu memnuniyetsizlik yaratan faktörlerden oluşumunu gösterdik.

Sonuç olarak, aşağıdaki hatlarda Y/C bölümünde +1 KM planlamasının mevcut süresinin kısalarak, yolcu memnuniyeti sağlamadaki etkinliği arttıracağı konusunda mutabık kalınmıştır.

Mart/2013 ayı programlarında aşağıdaki hatlarda belirtilen ekip sayıları dikkate alınarak planlamalar yapılmıştır.

Herkese emniyetli ve güleryüzlü uçuşlar dilerim.

Emine LİM

B 777 EKİP SAYISI MEVCUTB777 EKİP SAYISI YENİ
10+1 PEK
10+1 PVG
10+2 JFK
10+2 YYZ
11+1 FC
11+1 FC
11+2 FC
11+2 FC
A 340-330 EKİP SAYISI MEVCUTA 340-330 EKİP SAYISI YENİ
8+1 CAN
8+1 ICN
8+2 JFK
8+2 BKK
9+1 FC
9+1 FC
9+2 FC
9+2 FC

KABİN AMİRİNİN YAZDIĞI O MEKTUBU OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

THY KABİNİNDEKİ KAOS ÇÖZÜLÜYOR MU?

Yorumlar Tüm Yorumlar (51)

hgdd ~ 11 yıl önce
Hanımefendiye katiliyorum. Ailelerimiz de aynı stresi bizimle yasıyorlar ailenin yasadığı stresin maddi karşılığı yoktur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
e.k ~ 11 yıl önce
O uçan garson dedikleriniz var ya biri de benim eşim...14 saati geçkin bir süre önce göreve gitti. 3 saat önce inmesi gerekiyordu.Gelmedi. Telefonu kapalı. Hamileyim.Merakla bekledim. İnternete baktım, haberleri açtım, dua ettim, ağladım. Sonunda havalimanı dış hatlardan bilgi alabildim.3 Saat rötar yapmış uçağı.Sizin o sürekli buralarda yazdığınız, eleştirdiğiniz hatta göz diktiğiniz maaşları var ya işte o bizlerin portakal suyu dağıtıyor diye beğenmediğiniz, aşağıladığınız kabin memurlarının, amirlerinin eşlerinin,çocuklarının hatta doğmamış çocuklarının anne karnında yaşadıkları merak, heyecan, hasret,yoksunluğun bedelidir. Her uçuş gecesi sabahlara kadar dualarla,meraklarla beklemenin,her kazada ekibi dinlerken bir an soluksuz kalmanın, beklediğinin ismi geçmediğinde bir an sevinmenin hemen sonrasında başka evlere düşen ateşleri düşündüğünde hissettiğin utancın, bir ömrü böyle geçirmenin ve kazanılan helal parana herkesin gözünün olmasının karşılığıdır...Biraz insaf edin bu kişilr

Yanıtla

Kalan karakter 1000
part time hk ~ 11 yıl önce
anlamadigim nokta part time larla alip veremediginiz ne ? biz cok mu hevesliyiz part time olmaya sirket böyle istiyor biz de belirli bir sure bu sekilde calisacagiz bir cok part time larin hepsi bu sirketin çalışani ve isini de şirketi de gerçekten sahipleniyor ... sirket alım seklini bu yone cevirdiyse bizi suclamak yerine sirketi suclayin lütfen ayrica her sirket çalışani gibi isten cikarilan arkadaslarin sorununu paylasiyor ve eger üstümüze dusen bir gorev varsa bunu da yerine getirecegiz... bu grev oylamasi olur , egerki yarin bigun sozlesmeye gecersek direk greve destek vermek olur... insanlari ayirmak yerine butunlestirmeye bakalim lutfen... hepimiz ayni gemideyiz ve gittigimiz yer ayni yaptığımız is ayni ... bu sekilde otekilestirmek yakışmıyor. .. herkese emniyetli ucuslar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
porto ~ 11 yıl önce
US Airways Hudson River'a indiğinde uçan garsonlar tüm yolcuyu can yeleklerini giydirerek suyun üzerine tahliye etmişlerdi. Amsterdam kazasında acil çıkış kapılarını açarak yolcuların tahliye olmasına yardım eden yolcular kaza sonrası beyanlarında uçuş öncesinde kabin memurlarının kendilerine çıkışları açma ve tahliye konularında başarılı bir brifing yaptıklarından bahsetmişlerdi. Yine aynı kazaya ait başka bir yolcu beyanında kazazede bir kabin memurunun olay sonrası yolcuları kaza mahallinden uzaklaştırmaya çalıştığı geçmişti. Ülkeden ve dünyadan bir örnek yeterli olduysa portakal suyunuzu içerken sizlere afiyet olsun...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
uçan garson!!! ~ 11 yıl önce
Dünyaca bilinen ve saygı duyulan bir şirkette portakal suyu getiricisi olmakta onurdur, gururdur... İmrenen herkesin bu tecrübeyi tatmasını dilerim zira portakal suyu servis etmekte her yiğidin harcı değildir... Malum İngilizce yazılı sınav var, sözlü sınav var, Türkçe mülakat var, psikolojik test var, 72 günlük temel eğitim onlarca sınav, yazılı, sözlü uygulamalı performans var... Deneme süresi, her uçuşta amir değerlendirmesi, spot check, hat kontrol, uçak başı kontrol her yıl tazeleme, sınav, sınav, sınav... Aaa ne o? Zorunuza mı gitti, hadi canımmm başvurun portakal suyu servisi ne kadar zor olabilir ki? Ah tabii ya her hareketinizde yerde harcadığınız kalorinin tam katını harcarsınız basınçlandırılmış kabinde,kozmik radyasyon alırsınız, vücudunuz genleşir, iç organlarınız sarkar, bel-boyun fıtığı, belirli kanser türleri gibi meslek hastalıkları kaçınılmaz, beyninize giden O2 miktarı da havada daha azdır. Bioritminiz değişir.Yine de başvurun, siz de yaparsınız...Yaparsınız değil mi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bir bilen ~ 11 yıl önce
ayyy şu thy personellerinin star bilmem ne havaları yokmu şu yorumlarda ölüyorummmm :)arkadaş madem starsın neden isyan ediyosun madem yoruluyosun neden çalışıyosun ayda 6000 maaş alıyorum benim param senin çeneni yorcak diyosun bunca zaman biriktirseydin şimdide çay dağıtmazdın neysee ilan çıkmış bile alır 1800 e km sizde temizler artık yorulmazsınız :)))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
km ~ 11 yıl önce
ben burdaki BOŞ yorumları bir kenara bırakıp benim gibi bu şirkette senelerdir çalışan arkadaslarıma seslenmek istiyorum.bu ER uçuşlarına biz ne zamandır eksik ekiple gidiyorduk şimdi mi yolcu memnuniyetszlği oldugu anlaşıldı?bizim perişan oldugumuz yorgunluktan bitap düştüğümz anca mı akıllarına geldi?bir sürü insan buna ben de dahil şikayetlerimizi düşüncelerimizi bu işin böyle olmayacagnı bildirdiğimiz halde nasıl olur da böyle bir dönemde düzeltmeye gitmeye karar verdiler?bizi SAF yerine koymaya çalışanları elimizde grev hakkımız oldugunu hatırlatmadan bu yanlışlarından dönmelerini umut ediyorum,yoksa ne bu şirketten ne çalışanlardan ne de haksız yere atılanlardan bir gram merhamet göremeyeceksiniz bilin!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
Kabin memurlarını portakal suyu getiricisi olarak adledecek kadar uçuş kültürünü sahip kişiler türbülans esnasında, ya da pas geçtiğimizde melül melül gözümüzün içine bakmaz mı.....madem bu kadar rahat, seyahatler -eğlenceler -alış veriş ... Üstüne de dünyanın parası, buyursunlar gelsinler birlikte uçalım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
O portakalsuyu ~ 11 yıl önce
Dagitan garsonlar kafandan asagi yanlislikla dokuversin insaallah Allahimmm!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Acın gözü! ~ 11 yıl önce
Siz sabah Kuafor aksam Kuafor yapacaksınız, ayda 15 uçuş yapıp diğer 15 gunü boş geçireceksiniz, o çürüğünüz 15 gunünde 5 gunünü ER larda daha iner inmez atıp kendinizi otel dışına eğleneceksiniz, en uzun uçuşsa bile toplam servis süreniz 3 saat olacak , diğer zamanları ekiple bolusup istirahat zamanınızda olacak, bu hizmeti verirken of püf sürat bir karış olacak, o gittiğiniz Çin dir ,usa dir bir dünya mal getirip burda ufaktan ticaret yapacaksınız, sonrada bu hizmetin karşılığı 80 saat bile değil 6000 alacaksınız ... Sonrada GREV hakkımız!!! Yapsanıza.. Allahaskina yapın yapında arkadan gelen partime lara ve hemşehrilere yer açılsın. Sendika sizin üstünüzden pirimlensin.sizin varya dünyadan haberiniz yok! Aynen katılıyorum PORTAKAL SUYU getiricilerine bu maaş çok. Düşürün THY nin yoneticileri. Haketmeyen ekiplerinize bu para cok. Aynı hizmeti inanın radikal bir karar vererek dahada ucuza alabilirsiniz. Kalitedende ödün vermeden! Yapın göreceksiniz . Nedir bu kapris uçan garsonlar ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hayırdır??? ~ 11 yıl önce
Bu yazdıklarınıza kendiniz inanıyorsanız halüsinasyon görüyor olmalısınız... Siz önce nedir kabin memurlarıyla alıp veremediğiniz bir onu açıklayın...
kjhl ~ 11 yıl önce
HI hI öyle bir garsonluk mesleğidir ki, Mesleki Yeterlilik Kurulu'na da girmeyi başaran SAYILI mesleklerdendir, Anadolu Lisesi'nde bölümdür de, Üniversitelerde de bölümdür Kabin Memurluğu... Çatlasanız da patlasanız da aşağılayamayacaksınız daha...
ha ha ha ~ 11 yıl önce
16 sene uçup hiç ayda 15 gün boş geçirmedim ama diğer insanlar ayda 8 gün boş yaparken biz yıllarca 6-7 gün boş yaptık.Diğerleri bayram,yılbaşı, resmi tatillerde evinde yatarken biz yine çalıştık.Bundan dolayı da kimsenin boş gününe göz dikmedik.Kuaföre gitmek mecburetindeyiz çünkü yönetmelik gereği manikür zorunlu,dip boyası gelmiş çalışmak yasak, saç kısaysa fönlü olacak...ER'da uçaktan iner inmez sokağa çıkarım 10-15 saat suni oksijen teneffüs edince insan saf oksijene muhtaç kalıyor.Uçakta klima,otelde klima bu nemsiz ortamın arasına temiz havaya çıkmak ihtiyaç!Tabii uçakta yemek tatilimiz de yok vakit olursa yemek yiyebiliyoruz ve ER'dan inince genelde karnımız da aç oluyor,restoranada mı gitmeyelim?En uzun uçuşta toplam servis süresi 3 saat derken businesste ilk servisi soruyorsan kuverle başlayıp digestive'e geçmek doğru en az 3 saat.Gerisini bilen bilir sen bilmesen de olur.Bizler ticaret yapmayız,havalimanında gümrük araması,xray geçişlerimiz var.Ayrıca yapıp, küçülemeyiz de..
96 ~ 11 yıl önce
Bu 6000 mevzusu da yeni türedi yıllardır şirketteyim ben niye hiç bu maaşı alamıyorum anlamadım... 6000 birilerinin rüyalarına giriyor ama gerçekte kabin memurlarının cebine girmediği kesin.
beklemeyin ~ 11 yıl önce
Sürünsekte, ölsekte grev yapmayacağız boşuna beklemeyin yerimizi kimseye bırakmayacağız. Biz şirketimizi seviyoruz, halimizden memnunuz burada bizi bize kırdırmaya çalışanlara inat işimizi yapmaya devam edeceğiz.İster garson deyin ister başka şey umurumuzda değil bizi ekmeğimizden etmek için kendimize güvenimizi kaybedelim diye,iş arkadaşlarımızda aramız açılsın diye klavye tıklayın bakalım grev mrev yok herkes işinin başına...

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000