04 Şubat 2014, Salı 15:40:51

THY UÇAĞI KUYRUK SÜRTTÜ

Türk Hava Yolları'nın (THY) İstanbul-Helsinki seferini yapacak olan uçağı Atatürk Havalimanı'ndan kalkışı sırasında kuyruk sürttü. Uçak seferden çekildi...
  • buradaki bütün yorumları okudum ve bana hepiniz haklıymışsınız gibi geliyor. endüstri müh okuyorum. bekleme hattı ve kuyruk modelleri çalışırken buraya denk geldim. saygılar
  • Kuyruk sürtme olayı tamamen yükleme hatası veya uçuş eğitim eksikliğidir. Olayların sadece B737 uçaklarında yoğun olması üç sonuça götürebilir: 1- Bu uçaktaki QRH sürat hesaplarında performans hatası sorunu var veya uçak ta. 2- Kuruk vurmada pilot hatsı varsa bunun nedeni teorik ve uygulama bilgisinde eksikliğidir. Düşünülmesi gereken bazı sorular şunlar olabilir: Geçmişte defalarca olan kuyruk vurma olaylarındaki hatalar araştırdı mı? Araştırıldı ise ne sonuçlar çıkarıldı? Bu sonuçlar ve çıkarılan dersler pilotlarla paylaşıldı mı? Bunları düzeltici çözümler ne oldu?
  • Arkadas. Kuyruk surtmeler darbeler. Sert inisler. Motora Kus girmeler. Veya. Yabanci bir cisi Moturum icine girmesi Daha. Cok olaylar var. bunlarin. Hepsine. NDT ciler. Bu gibi hasarlari. Kontrol eder. Ve onlarin. Gorevi. Sen bunu bilemesin Kuyruk capttigi an zaten Cokpite hem sens gider ayni zamanda ucakta bir sarsinti olur Yalistir. Deme. Bu. isin uzmaniyiz. Bu olay en az Ayda bir kere deng gelirdi. Ve NDT. Ci. Gider kuyruk altindaki. Damper. Dedigimiz. Aparatin. Amortisor. Gorevini yapan. Aparatin. Etrafindaki. Bolgeyi. Goz kontrolu. 2. Eddycuren. Ulrasonic. Ve ya sivi. Girilimle. Bu yontemlerle. Konrol edilir ve. Eger surtmeden dolayi. Ezilme. Catlama. Yuzeysel. Malzemede. Zayiflama varsa. Hemen. Aytim. Yazilir. Rapor. Verilir Gerekli makama. Onlarda. Govde Kanata. Bildirilir. O bolgeyi. Tamir Ederler. Ya. Parca koyar veya. Ucagin kitabinda ne. Diyorsa. O sekilde Tamiri yapilir. Tabiki. Ucak. Hangara cekilir. Lutfen yanlis. Deme. Bu konularda. Istersem kitabini yazarim .yanlis desem. Orda. Senin benim kadar. Bu konulari bilen. Kose yazarlarimiz vardir onlar Yanlis derdi. Saygilarimla. Hawaii. USA. Insallah yakinda. Bostona. Gececegim.
  • Tip müdürünün istifa etmesi gerekir artık!
  • Bu şuna benziyor arabanızı park ederken lastiği kaldırıma vurmaya jantı sürtmeye benziyor yani baktığınızda hiç bir zararı yok istersen zevk için bile yap bunu ancak bu durum kişinin şöförlüğü hakkında karşısındaki insana hemen bir fikir verir mesela o arabada o anda kim olursa olsun lastik kaldırıma dokunduğunda istisnasız herkesin aklında hmmm bu araba kullanmayı çok iyi bilmiyor diye geçer ve o kişiye karşı araba kullanma konusunda güvensizlik hissettirir bu kaptanlarda işte tam böyle uçağın kuyruğunu vurması sürtmesi belki zararsız ve tehlikesiz ancak bu durum o kişinin yetenekleri hakkında ipucu verir ve tıpkı otomobillerde olduğu gibi uçaklardada acil durumlarda kontrol kimdeyse o kişinin bilgi beceri ve tecrübesi sizi ve kendisini kurtarabilir baktığınız zaman çok "basit" bir olay evet yorum bitti bu kadar eleştiri yok sadece bir örnek verdim.
  • Muhtemelen kalkışta burnun 6 dereceden fazla kaldırılması , yüklemenin yanlış yapılması yada doğru girilmemesi , sürekli daha kısa veya daha yüksek bir uçaktan geçiş ve eski alışkanlıklar . Neyse geçmiş olsun çok büyütülecekbir durum değil her olay bir derstir tabi alana, anlayana ... saygılar
  • sizler nasıl insanlarsınız böyle,yazıktır yazık,bunlar hepimizin evladı,siz bir pilot nasıl bir süreçten geçip pilot oluyor hiç okudunuzmu,bu çocuklar üç yıla yakın bir zaman çok zorlu ve sancılı bir eğitimden geçiyor,nasıl acılar çektiklerini bir baba olarak çok ama çok iyi biliyorum,bir 737 60-70 ton ile kalkıp 10-12bin metrede seyrediyor....sen ise o bir tonluk arabanı yerde kullanırken kendini kral zannediyorsun ve gelip buralarda ahkam kesiyorsun.....yazık çok yazık,ben emekli birisiyim ne torpılım var nede dayım ama malesef oğlum thy akademiyi bitirip şuan sizleri sevdiklerinize ucuruyor....kavuşturuyor,lütfen onlara lanet değil dua edin,saygılar tüm kokpitlere saygılar tim kabin neferlerine.
  • bu kuyruk çarmaları çok önemlidir eger ciddi ise o ucak muhakkak bakıma alınıp dikkatle incelenmesi gerekir zira geçmişte örnekleri vardı 25 mayıs 2002 de Çin Havayollarına ait 747 havada parçalanmıştır sebeb ucagın kuyruk kısmındaki 30 yıl önceki sürtmeden dolayı çatlamasıdır çok ciddi bir durumdur ihmal edilmez
  • Sevgili. Arkadaslar. Yan ruzgar. Filan. Degil. Inis lerde olsu. Gerekse. Kalkista olsun Pilot. Ucagin burnunu. Fazla. Up. Veya. Down olmiyacak sekilde. Dikkat etmesi lazim. Belki verilen check. List gore bir Burun fazla kalkmistir. Bu olay her. Zaman Olur senin pilotun. Benim pilotum. Senin pilotun boyle birbirimize camur atmak dogru degil. Inis ve kalkis. Mutlaka. Kokpit. Kaptanin. Kontrolundadir. Yan ruzgarla. Kuruga degil. Ucagi. Kanat stoluna. Yani ucagi Tersine cevirir. Bazi yorumcular. Yan. Ruzgardan bas ediyorda bunun icin. Degindim. Allah korusun Siddetli yan. Ruzgar. Cok tehlikeli. Hidroya. Ucuyorduk Oranin lodos ruzgarina girdik. Ucagi sol tarafa Yatirdi. Kanadin arkasinda oturuyordum. Batim kanat ucu pist. Arasi Ya bir metre. Vardi ve yoktu. Kaptanimizin. Buyuk tercubesiyle. Bizi Buyuk felaketten. Allahin izniyle kurtardi Sevgi ve selamlarimi sunuyorum. Ucak. Ve. NDT. Uzmani. Hawaii. USA
  • Yorumundanda belli oldugu gibi ,Muhtemelen saldirgan piskolojide oldugun icin elenmisindir.Saldirgan piskolojide olanlar piskolog tarafindan eleniyor.Kokpitte uyumlu CRM iyi insanlara ihtiyac var.

Türk Hava Yolları'nın (THY) İstanbul'dan Finlandiya'nın başkenti Helsinki'ye gidecek olan uçağı, kalkış sırasında kuyruk sürttü.

Edinilen bilgilere göre; THY'nin dün saat 14.05'de TK1763 sefer sayısıyla gerçekleştireceği İstanbul-Helsinki seferi, uçağın kalkış yaptığı sırada kuyruk sürtmesinden dolayı yaklaşık 3 saatlik gecikmeyle gerçekleşti.

Türk Hava Yolları'na ait TC-JHC tescilli Boeing 737-800 tipi İskenderun isimli uçağın pilotu, Atatürk Havalimanı'ndan kalkış yaptığı sırada meydana gelen kuyruk sürtmesi sonrası kule ile irtibata geçti ve Atatürk Havalimanı'na geri döndü. Yolcular terminale alınırken uçak ise bakıma alındı. 

Yapılan incelemelerin ardından TC-JHC tescilli uçak seferden çekilirken, yerine TC-JFT tescilli bir başka Boeing 737-800 tipi uçak tahsis edildi.

İstanbul - Helsinki seferi ise yaşanan olaylardan sonra 2 saat 45 dakikalık gecikmenin ardından gerçekleşebildi.

©AirportHaber ÖZEL

THY UÇAĞI KUYRUK SÜRTTÜ

Yorumlar Tüm Yorumlar (109)

mahmut ~ 9 yıl önce
buradaki bütün yorumları okudum ve bana hepiniz haklıymışsınız gibi geliyor. endüstri müh okuyorum. bekleme hattı ve kuyruk modelleri çalışırken buraya denk geldim. saygılar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Kuyruk sürtme olayı tamamen yükleme hatası veya uçuş eğitim eksikliğidir. Olayların sadece B737 uçaklarında yoğun olması üç sonuça götürebilir: 1- Bu uçaktaki QRH sürat hesaplarında performans hatası sorunu var veya uçak ta. 2- Kuruk vurmada pilot hatsı varsa bunun nedeni teorik ve uygulama bilgisinde eksikliğidir. Düşünülmesi gereken bazı sorular şunlar olabilir: Geçmişte defalarca olan kuyruk vurma olaylarındaki hatalar araştırdı mı? Araştırıldı ise ne sonuçlar çıkarıldı? Bu sonuçlar ve çıkarılan dersler pilotlarla paylaşıldı mı? Bunları düzeltici çözümler ne oldu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Arkadas. Kuyruk surtmeler darbeler. Sert inisler. Motora Kus girmeler. Veya. Yabanci bir cisi Moturum icine girmesi Daha. Cok olaylar var. bunlarin. Hepsine. NDT ciler. Bu gibi hasarlari. Kontrol eder. Ve onlarin. Gorevi. Sen bunu bilemesin Kuyruk capttigi an zaten Cokpite hem sens gider ayni zamanda ucakta bir sarsinti olur Yalistir. Deme. Bu. isin uzmaniyiz. Bu olay en az Ayda bir kere deng gelirdi. Ve NDT. Ci. Gider kuyruk altindaki. Damper. Dedigimiz. Aparatin. Amortisor. Gorevini yapan. Aparatin. Etrafindaki. Bolgeyi. Goz kontrolu. 2. Eddycuren. Ulrasonic. Ve ya sivi. Girilimle. Bu yontemlerle. Konrol edilir ve. Eger surtmeden dolayi. Ezilme. Catlama. Yuzeysel. Malzemede. Zayiflama varsa. Hemen. Aytim. Yazilir. Rapor. Verilir Gerekli makama. Onlarda. Govde Kanata. Bildirilir. O bolgeyi. Tamir Ederler. Ya. Parca koyar veya. Ucagin kitabinda ne. Diyorsa. O sekilde Tamiri yapilir. Tabiki. Ucak. Hangara cekilir. Lutfen yanlis. Deme. Bu konularda. Istersem kitabini yazarim .yanlis desem. Orda. Senin benim kadar. Bu konulari bilen. Kose yazarlarimiz vardir onlar Yanlis derdi. Saygilarimla. Hawaii. USA. Insallah yakinda. Bostona. Gececegim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Tip müdürünün istifa etmesi gerekir artık!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hmmm.. ~ 10 yıl önce
Bu şuna benziyor arabanızı park ederken lastiği kaldırıma vurmaya jantı sürtmeye benziyor yani baktığınızda hiç bir zararı yok istersen zevk için bile yap bunu ancak bu durum kişinin şöförlüğü hakkında karşısındaki insana hemen bir fikir verir mesela o arabada o anda kim olursa olsun lastik kaldırıma dokunduğunda istisnasız herkesin aklında hmmm bu araba kullanmayı çok iyi bilmiyor diye geçer ve o kişiye karşı araba kullanma konusunda güvensizlik hissettirir bu kaptanlarda işte tam böyle uçağın kuyruğunu vurması sürtmesi belki zararsız ve tehlikesiz ancak bu durum o kişinin yetenekleri hakkında ipucu verir ve tıpkı otomobillerde olduğu gibi uçaklardada acil durumlarda kontrol kimdeyse o kişinin bilgi beceri ve tecrübesi sizi ve kendisini kurtarabilir baktığınız zaman çok "basit" bir olay evet yorum bitti bu kadar eleştiri yok sadece bir örnek verdim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sanal Pilot ~ 10 yıl önce
Muhtemelen kalkışta burnun 6 dereceden fazla kaldırılması , yüklemenin yanlış yapılması yada doğru girilmemesi , sürekli daha kısa veya daha yüksek bir uçaktan geçiş ve eski alışkanlıklar . Neyse geçmiş olsun çok büyütülecekbir durum değil her olay bir derstir tabi alana, anlayana ... saygılar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hımmmm ~ 10 yıl önce
6 dereceyi nereden ogrendiysen o dogru değil
kamyoncu ~ 10 yıl önce
sen sanal alemde fazla uçmuşsun
Sanal Pilot ~ 10 yıl önce
Evet açı bilgim doğru olmayabilir, sadece burnu kaldırmanında bir limit açısı var diye biliyorum.Doğrudur kamyoncu ben sanal alemdeyim ,çok da sorun değil.
flatland ~ 10 yıl önce
sizler nasıl insanlarsınız böyle,yazıktır yazık,bunlar hepimizin evladı,siz bir pilot nasıl bir süreçten geçip pilot oluyor hiç okudunuzmu,bu çocuklar üç yıla yakın bir zaman çok zorlu ve sancılı bir eğitimden geçiyor,nasıl acılar çektiklerini bir baba olarak çok ama çok iyi biliyorum,bir 737 60-70 ton ile kalkıp 10-12bin metrede seyrediyor....sen ise o bir tonluk arabanı yerde kullanırken kendini kral zannediyorsun ve gelip buralarda ahkam kesiyorsun.....yazık çok yazık,ben emekli birisiyim ne torpılım var nede dayım ama malesef oğlum thy akademiyi bitirip şuan sizleri sevdiklerinize ucuruyor....kavuşturuyor,lütfen onlara lanet değil dua edin,saygılar tüm kokpitlere saygılar tim kabin neferlerine.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
flatland e ~ 10 yıl önce
hikayen çok acıklı gözlerim yaşardı :)...maçası yemeyen astronot olmasın o zaman
çağlar ~ 10 yıl önce
bu kuyruk çarmaları çok önemlidir eger ciddi ise o ucak muhakkak bakıma alınıp dikkatle incelenmesi gerekir zira geçmişte örnekleri vardı 25 mayıs 2002 de Çin Havayollarına ait 747 havada parçalanmıştır sebeb ucagın kuyruk kısmındaki 30 yıl önceki sürtmeden dolayı çatlamasıdır çok ciddi bir durumdur ihmal edilmez

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Sevgili. Arkadaslar. Yan ruzgar. Filan. Degil. Inis lerde olsu. Gerekse. Kalkista olsun Pilot. Ucagin burnunu. Fazla. Up. Veya. Down olmiyacak sekilde. Dikkat etmesi lazim. Belki verilen check. List gore bir Burun fazla kalkmistir. Bu olay her. Zaman Olur senin pilotun. Benim pilotum. Senin pilotun boyle birbirimize camur atmak dogru degil. Inis ve kalkis. Mutlaka. Kokpit. Kaptanin. Kontrolundadir. Yan ruzgarla. Kuruga degil. Ucagi. Kanat stoluna. Yani ucagi Tersine cevirir. Bazi yorumcular. Yan. Ruzgardan bas ediyorda bunun icin. Degindim. Allah korusun Siddetli yan. Ruzgar. Cok tehlikeli. Hidroya. Ucuyorduk Oranin lodos ruzgarina girdik. Ucagi sol tarafa Yatirdi. Kanadin arkasinda oturuyordum. Batim kanat ucu pist. Arasi Ya bir metre. Vardi ve yoktu. Kaptanimizin. Buyuk tercubesiyle. Bizi Buyuk felaketten. Allahin izniyle kurtardi Sevgi ve selamlarimi sunuyorum. Ucak. Ve. NDT. Uzmani. Hawaii. USA

Yanıtla

Kalan karakter 1000
merhabalar ~ 10 yıl önce
öncelikle anladığım kadarıyla yan rüzgarın kuyruk sürtmede etken olmadığını anlatmak istemişsiniz galiba.Bu yanlış bir bilgi kuvvetli yan rüzgarda kuyruk sürtme ihtimali artar
Bay Kavuna ~ 10 yıl önce
Yorumundanda belli oldugu gibi ,Muhtemelen saldirgan piskolojide oldugun icin elenmisindir.Saldirgan piskolojide olanlar piskolog tarafindan eleniyor.Kokpitte uyumlu CRM iyi insanlara ihtiyac var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000